Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vedere de primăvară

• Vreți să vedeți cât mai bine cum se apropie pri­mă­va­ra? Sfaturile care urmează vă ajută s-o zăriți în cele mai mici amănunte, ca pusă la microscop •

Vedere limpede

Foto: Shutterstock – 4

* Luați un măr copt, scoateți cu lingurița sau cuțitul puțin miez. În adâncitură turnați miere de albine subțire. În partea de jos a mărului faceți 3 găurele cu un ac gros, până la miere. Mărul se așează pe un pa­har. Su­cul care se adună în pahar se folosește ca picături în ochi (1 măr pe zi), timp de 2-3 luni zil­nic, până când vederea de­vine cla­ră. Nu tre­buie să vă temeți dacă vă us­tură puțin de la pică­turi.

* Adunați flori de cartofi (desi­gur care nu sunt stropite cu chimicale), us­cați-le la umbră (nu la soare și nici în cup­tor). În­tr-o linguriță cu apă in­tro­duceți 2 flo­ricele. Încălziți lin­gu­rița la o lu­mânare aprinsă. Când apar bulbuci la supra­fața apei stingeți lu­mânarea, răciți apa și picurați în fie­care ochi nu mai mult de 2 pică­turi. Ștergeți lacrimile abun­den­te care apar cu o batistă cu­rată. Tratamentul du­rează de la 2 săptămâni până la 2 luni. Se pre­feră să se facă tratamentul di­mi­neața, între orele 8-12, nu seara.

* 1 lingură cu boabe de afine proas­pete sau uscate se pun seara în­tr-un pahar peste care se toarnă apă în așa fel încât să fie cu 2 cm peste boabe și se lasă până dimi­neața. Se con­sumă cu 30 de mi­nute înainte de micul dejun.

Miopie

Se prepară un decoct din pir, dar nu numai rădă­cina, ci din toată plan­ta. 20 g de pir se fierb 5 mi­nute în 200 ml de apă. Se lasă 3-4 ore. Se bea câte 1/3 pahar, de 3 ori pe zi.

Vedere slăbită din cauza diabetului

* Se prepară o soluție din 1/2 lin­guriță cu miere de mai și 2 lin­gurițe cu apă disti­lată. Picu­rați câte 2 picături de 2 ori pe zi în fiecare ochi. Puteți fo­losi și un „colir” prepa­rat dintr-o lin­gu­riță cu mie­re fiartă 5 mi­nute într-un pa­har cu apă.

* Infuzați în termos 2 linguri cu rădăcină de pir cu 2 pahare cu apă cloco­tită, timp de o noapte. Dimi­neața se strecoară și, cu o oră înainte de masă, se bea câte 1/2 pahar, de 4 ori pe zi.

Procese inflamatorii – oftalmie, răceală

* 2 pahare cu apă rece îm­pre­ună cu 2 linguri cu pe­tale de trandafir se pun pe foc slab, și după ce începe să clo­co­tească se mai fierb 8-10 minute. Luați de pe foc și lăsați acoperit 15 mi­nute. Se fo­lo­sește pentru com­pre­se umede pe ochi.

* Se dă prin răzătoare 1 măr sau 1 car­tof. Terciul obținut se ține pe ochi 15-20 minute.

* Cufundați fața cu ochii deschiși în apă fiartă călduță, timp de 15 secunde, de 4-5 ori.

* Preparați o infuzie din 1/2 pa­har cu coajă de castra­veți proas­peți, 1/2 pa­har cu apă clo­co­tită și 1/2 linguriță cu bi­car­bonat de sodiu. Spălați ochii cu in­fu­zia obținută.

Urcior

* Amestecați soluție tare de ceai negru și ver­de, câte 1/2 pa­har din fie­care, și 1 linguriță cu vin acru. Înmuiați un tampon de vată ste­ri­lizată în so­luția foarte fierbinte și picurați pe urcior.

* Flori de gălbenele (ca­len­­dula) 1 parte, alcool de 70° 3 părți, se macerează 7 zile. O lin­guriță de tinctură se dizolvă în 1/2 pahar de apă fiartă, caldă, și se folosește ca în rețeta prece­dentă. Sau procurați tinctură de găl­benele din far­ma­cii și apoi dizolvați-o în apă 1:10.

* 5-6 flori uscate de vetrice (vitriță) se înghit cu apă de 4-5 ori pe zi. Scăpați pentru tot­deauna de urcioare.

* Stoarceți sucul dintr-o frun­ză de aloe spălată bine, dizol­vați-l cu apă fiartă 1:10 și tamponați urcio­rul.

* Câteva frunze de liliac se spală cu apă fiartă rece, se taie mărunt. Această masă se pune pe o frunză în­trea­gă, se pune pe urcior timp de 10-15 minute, se repetă de 7 ori pe zi.

Cataractă

* În 200 ml vodcă adăugați 1 lingură suc de ceapă și 2/3 lin­gură miere de al­bine. Se ames­tecă, se lasă 3 ore la întuneric. Un­gu­entul se aplică după pleoa­pa infe­rioa­ră, de 2 ori pe zi, timp de 15 mi­nute, apoi ochii se șterg cu bucăți de ti­fon. Ungu­en­­tul se păs­trează bine închis în frigider. Se folosește și pentru îm­bu­nătățirea vederii.

* 1/2 pahar cu afi­ne uscate se amestecă cu 1/2 pahar cu apă fiartă sau distilată, și se lasă acoperit bine, timp de 2 săptămâni, la întuneric. Lichidul se strecoară și se pu­ne pe foc foarte slab, până când volumul scade la 1/3. Se pun 2-3 picături în ochi, de 2-3 ori pe zi, timp de 15 zile. Se ține pauză 2 zile și se repetă 15 zile. Pri­mele 10-15 secunde bolnavul sim­te o us­turime puter­nică, dar trebuie răbdată.

* Tratament cu suc de ou. Un ou foar­te proas­păt, de țară, se fierbe 15-20 mi­nu­te. Se taie un că­păcel și se scoa­te gălbenușul. În ou tur­nați miere de cea mai de bună calitate, aco­periți cu partea tăiată, aranjați-l în­tr-un păhăruț, acoperiți cu un șervețel ne­gru de bumbac și lăsați-l într-un loc cald, 12 zile. Lichidul obținut se toar­nă în sticluțe steri­lizate. Se pun picături dimineața și seara, câte 1 pică­tură în fiecare ochi. După pro­cedură, stați culcat câteva minute. Când s-a con­sumat jumătate din lichid, pregătiți următorul ou, fiindcă tratamentul durează mult timp.

* Timp de 3 luni se consumă dude negre (agud) câte 1 – 1 1/2 pahare zilnic. Se păs­trează în con­gelator.

Leucom

* Se pun picături în ochi cu suc proaspăt de rostopască. Se folosește și în caz de trahom.

* Amestecați 1 linguriță cu cea­pă pisată și 1 linguriță cu miere de albine, ungeți o bucățică de tifon și aplicați-o pe ochiul bol­nav.

* Se amestecă suc de ceapă roșie cu lapte de vacă: 1:1 și se pun câte 2 picături căl­duțe în fie­care ochi, de 2-3 ori pe săptă­mână.

* Bătrânii reco­mandau să se sufle din palmă în ochiul bolnav zahăr pudră.

Glaucom

* Se bea de 4 ori pe zi, câte o lin­gură cu infuzie din 1 lin­gu­riță cu semințe de mărar pisate și 1 pa­har cu apă clo­co­tită, după ce au fost lăsate acoperite timp de o oră.

* Se amestecă can­­tități egale de scai, so­vârf și vâsc. Se infu­zează o lin­gu­ră cu amestec în 250 ml de apă clocotită, timp de 30 minute. Se strecoară și se bea câte 1/3 pahar pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian