Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Secretistan

În tot scandalul legat de ancheta despre pa­-la­tul care – după toate aparențele – i se pre­gă­tește președintelui Klaus Iohannis, drept reședin­ță pe viață după terminarea celui de-al doilea mandat, ce deranjează cel mai mult e secretomania din jurul unui proiect evaluat la peste 7 milioane de euro (cât costă numai reame­na­jarea!). Totul e ascuns de ochii pre­sei și ai publicului, de la con­tractele de sute de mii de euro, la numele furnizorilor ser­viciilor de lux cerute de planul de modernizare și la adevă­ratul coordonator al lucrărilor. Într-un cartier de lux, la doi pași de Guvern, o regie finanțată din ba­nul public, Regia Autonomă „Administrația Pa­trimoniului Protocolului de Stat” (RAPPS), își dă cea mai mare parte din buget pe reamenajarea unei clădiri, și nici un oficial politic sau guver­na­mental nu e în stare să vină cu o explicație per­tinentă, în 48 de ore. Toată lumea zâmbește tâmp și ridică din umeri. Greu de ales ce e mai grav: că mint cu neru­și­nare, sau că nu știu ce se în­tâmplă cu milioane de euro, chiar sub nasul lor!

Anul acesta, alegerea președintelui cade în seama unei noi generații de tineri, aflați la 18-20 de ani, care n-a prins scrutinurile anterioare, o generație care nu l-a auzit niciodată vorbind li­ber pe Klaus Iohannis, și răspunzând deschis unor întrebări legiti­me. În aproape un de­ceniu, Klaus Iohannis n-a dat niciun interviu se­rios pre­sei, iar în precedenta campanie electo­ra­lă, a refuzat până și confruntarea cu Viorica Dăn­cilă. Dar marea secretomanie avea să se insta­le­ze odată cu al doilea mandat, moment din care pre­ședintele nu s-a mai simțit dator să dea soco­tea­lă nimănui. Și, în vreme ce luxul de care s-a în­conjurat, în deplasări care mai de care mai exo­tice, a ajuns la un nivel exorbitant, trans­pa­rența față de public a Administrației Prezi­den­țiale a ajuns la… zero.

Cum rolul președintelui este, întâi de toate, acela de a fi un model, toată ierarhia de sub el i-a copiat exemplul. De ce ar răspunde solicitărilor presei un președinte de consiliu județean, când șeful suprem de la Cotroceni ignoră de ani de zile întrebările privitoare la costul călătoriilor sale în străinătate, cu avioane private de lux? Sau de ce s-ar simți rușinat un primar de comună, că face vizite particulare cu mașina de serviciu, când Klaus Iohannis ia la rând paradisurile turis­tice, fără cea mai mică justificare profesio­nală? De ce ar mai organiza conferințe de presă sau de ce ar mai acorda interviuri presei „nealiniate” un șef de mare instituție, când „modelul” de la Co­troceni practică secretomania totală?

Impozant, palatul de 1.200 de metri pătrați, care i-a aparținut cândva lui Gheorghe Gheor­ghiu Dej, era greu de ascuns la infinit. Tot s-ar fi aflat, la un moment dat, cine s-a mutat acolo. Cu siguranță că e doar începutul. Palatul din He­răstrău este doar vârful aisbergului. În adâncuri se ascund lucruri mult mai revoltătoare. Și mult mai costisitoare.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian