• Este unul dintre cei mai apreciați regizori ai noii generații. A scos o premieră la Teatrul Metropolis din București, care se bucură deja de laudele criticii și ale spectatorilor •
„Mi se pare, adesea, că te iubesc”
– Povestește-ne, te rog, despre noua ta montare.

– „Cine l-a ucis pe tata?”, de Édouard Louis, e cel mai recent spectacol regizat de mine. Este o producție a Teatrului Metropolis, instituție cu un repertoriu atent îndrumat de managerul Radu Nica. Spectacolul nostru propune o dramatizare (de Mihaela Michailov), după romanul acestui copil rebel al literaturii franceze contemporane. Bucurându-se de o serie de montări notorii la nivel mondial, spectacolul care a avut premiera în 8 și 9 decembrie 2023, marchează prima montare într-un teatru din țara noastră. M-am întâlnit cu romanele lui Louis, în urmă cu doi ani, și de atunci am tot sperat să-i găsesc locul potrivit. Este un spectacol despre relațiile dificile de familie.
– Ce te-a atras la text?
– În primul rând, am fost atras de violența acțiunii, dublată de o teribilă candoare a scriiturii. E vorba, pe scurt, de o scrisoare a unui fiu către tatăl său. Mă obsedează replica „Mi se pare, adesea, că te iubesc!” pe care protagonistul i-o adresează părintelui. Romanul și montarea noastră ating probleme nevralgice din această deja foarte cunoscută relație părinte-copil, elemente în care ne putem regăsi cu toții, dincolo de particularitățile poveștii. Romanul, și mai apoi excelenta dramatizare a Mihaelei Michailov m-au condus în direcția creionării unei lumi a masculinității vulnerabile, a sexualității neacceptate de către părinți, dar și a durității implacabile la care suntem supuși de societate.
Conflictele se rezolvă prin dialog
– Este vorba despre o familie disfuncțională, dar și despre o societate disfuncțională. Ce ar trebui să facă familia pentru membrii ei? Dar societatea?

– Cred că în dezamorsarea oricăror conflicte, esențial e un bun dialog, înțelegerea diferențelor dintre generații, dar și permanenta luptă pentru noi drepturi. Aici, teritoriul familiei se juxtapune cu cel al societății zilelor noastre. Ca două elemente inseparabile. Familia, ca și societatea, trebuie să protejeze, să vindece rănile, să nu construiască ziduri. Coloana vertebrală a romanului este dată de acest echilibru paradoxal între cum ne marchează existența traiul „în familie” versus „în societate”, uneori fiind condamnați să dezechilibrăm această balanță. „Cine l-a ucis pe tata?” e un strigăt fără răspuns, agresiv pe alocuri, și surprinzător de iubitor în alte puncte, puternic susținut de șase tineri actori de zile mari.
– Ai ales o distribuție de actori foarte, foarte tineri. Cine sunt și cum i-ai ales?
– Cei șase actori au fost aleși în urma unui casting. Ei sunt: Iustin Danalache, Eduard Chimac, Alex Iezdimir, Adelin Tudorache, Hunor Varga și Vlad Ionuț Popescu. Împreună cu ceilalți membri ai echipei noastre artistice (Adrian Balcău – scenografie, Andrea Gavriliu – coregrafie și Adrian Piciorea – sound design), am făcut un workshop de două zile în luna Mai, în urma căruia ne-am hotărât asupra celor șase voinici. În procesul de lucru, dar și în receptarea spectatorilor, această distribuție a confirmat pe toate planurile. Cred cu tărie că am creat o platformă de exprimare pentru o nouă generație de actori, care susține matur un demers artistic deloc ușor (multă coregrafie, cântece în alte limbi etc.). Ce mă bucură enorm e că sunt o „gașcă” care s-a unit din prima. Băieții din distribuție se respectă și se protejează între ei, conștienți fiind de personajul pe care-l împart și de direcția comună în care trebuie să tragă.
Zeițe de categoria B
– Ai unele spectacole cu distribuții exclusiv feminine sau exclusiv masculine. De ce?
– Am explorat zonele distribuțiilor pe criteriu de sex în mai multe spectacole („Moarte și reîncarnare într-un cowboy”, „Medea’s Boys”, „Eroine”, „Zeițe de categoria B” și „Cine l-a ucis pe tata?”). Energiile care se declanșează în acest gen de distribuție sunt cu totul unice. M-am bucurat la proiectele amintite de artiști care s-au înțeles extrem de bine, ceea ce a ajutat procesul de creație. Vreau ca publicul să nu vadă mereu „același Măjeri”, de asta îmi propun să fac pași lateral în căutările mele artistice. Nu doar în distribuții exclusiv feminine/masculine, ci în tot ceea ce fac.
– Vorbește-ne și despre spectacolul tău numai cu femei, „Zeițe de categoria B”. Cine sunt zeițele și de ce de categoria B?
– Un proiect de suflet pentru noi, toți cei din echipă, acest experiment teatral pătrunde într-o zonă autobiografică a trei actrițe din provincie. Alături de Elena Ivanca, Silvia Luca și Ioana Dragoș Gajdó, am ales o direcție în care am mizat pe evenimente importante din carierele lor. Alexandra Felseghi a făcut interviuri cu ele, în urma cărora a scris textul de spectacol. Titlul este o ironie la vizibilitatea pe care o au artiștii din provincie, în raport cu cei din capitală. Publicul a receptat extrem de empatic demersul nostru, iar pentru cele trei actrițe spectacolul a marcat, cu siguranță, un succes. M-am bucurat, de asemenea, de faptul că am putut aduce împreună patru instituții co-producătoare: Teatrelli – ca producător principal, alături de partenerii lor: Teatrul Național Cluj, Teatrul Regina Maria Oradea și Teatrul Mihai Eminescu Botoșani. Momentan, cele trei actrițe joacă alternativ, la București, Cluj, Oradea și Botoșani, iar în curând vor începe deplasări și în alte orașe. „Zeițe de categoria B” este o mare împlinire pentru mine, prilej al unui experiment în cel mai pur sens al cuvântului, încununat și de-o extrem de emoționantă reușită de public și critică.
Sănătate, liniște și plante
– Îți place să și scrii. Ce-ai mai scris?

– Până acum, am scris patru piese: „Dingo Dogs”, „Amplexus”, „Individual Compus” și „God of The Gaps/ True Blue”. Lucrez la un al cincilea text, „Afterglow”, în pregătirea unui viitorul spectacol la Teatrul Național din Cluj. Pe această cale, vreau să le mulțumesc specialiștilor care și-au luat din timpul lor pentru a-mi citi textele: Alina Nelega, Mihai Măniuțiu, Călin Ciobotari, Miriam Cuibus. Le sunt extrem de recunoscător pentru încurajări! Așadar, da, îmi place să scriu. Mult! Cred că scrierea dramatică e o zonă de explorare dincolo de limitele artei regiei, un teritoriu pe care deja îl stăpânesc.
– Ți-ai găsit un „loc de joacă” la Botoșani. Ce mai pregătești acolo?
– Ador orașul1 În principiu, la final de stagiune voi face un spectacol pe textul meu, „God of the Gaps”, alături de actorii de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Până atunci, voi mai avea două premiere: „Mesia”, de Martin Sherman, la Teatrul Evreiesc de Stat, și „Bărbat puternic/ femeie fericită” (titlu de lucru) de Alexandra Felseghi, la Teatrul Matei Vișniec din Suceava.
– Ce își dorește de la viață regizorul Andrei Măjeri?
– Sănătate, liniște, mai multe călătorii și prietenii durabile. A, da, și multe, multe plante.