PRIMARII NOȘTRI
Budești este una dintre comunele cele mai bogate din județul Vâlcea. Fără asistați social și cu elevi motivați să frecventeze școala și să o absolve cu rezultate notabile, își datorează progresul în mare măsură și primarului Ion Vlădulescu, aflat deja la al doilea mandat. Are în grijă opt sate: Barza, Bârsești, Bercioiu, Budești, Linia, Piscu Pietrei, Racovița și Ruda.
Muncă, foarte multă muncă
– Sunteți primarul unei comune bogate, aflată pe teritoriul unui județ care mai are de tras, ca să ajungă în fruntea bucatelor. Cum se explică succesele dvs.?

– Colegilor mei, primari în județ, le spun că suntem cei mai bogați din cei mai săraci, pentru că nu există, la momentul acesta, foarte multe localități cu un buget extraordinar, cel puțin în județul Vâlcea. Secretul unei astfel de dezvoltări este munca, foarte multă muncă. Am reușit să aducem în comună mulți investitori, am reușit să creăm o zonă pentru locuințe, pentru că sunt și foarte multe clădiri rezidențiale. Bugetul, atâta cât e, îl folosim pentru dezvoltarea localității. Asta am făcut-o și o s-o facem în continuare. Cert este că lucrurile s-au mișcat pentru toată lumea, drept dovadă că și dvs. ați auzit de noi.
– Vă aflați la doi pași de orașul Râmnicu-Vâlcea. Este un avantaj?
– Cu siguranță că este un avantaj, astfel am reușit să atragem investitori, unii dintre ei foarte mari, care ne aduc beneficii prin taxele și impozitele pe care le plătesc. Noi, ca primărie, nu am avut nici un metru de teren pe care să-l punem la dispoziție, investitorii și-au cumpărat terenurile de la proprietari și așa s-a dezvoltat zona industrială, aproximativ 70-80 de hectare, începând cam din 2016-2017, și se dezvoltă în continuare. Noi, ca primărie, venim în sprijinul dumnealor cu tot ceea ce putem, în primul rând cu infrastructura și utilitățile, în așa fel încât să atragem cât mai mulți investitori, dar și oamenii comunei să fie mulțumiți.
„Suntem o localitate activă, fără șomeri, fără asistați social”
– De regulă, localitățile apropiate de orașele mari, mai cu seamă reședință de județ, tind să devină localități-dormitor. Zone de reședință pentru cei ce muncesc la oraș și vin să se culce la țară. Se întâmplă la fel și la dvs.?

– Nu este cazul la noi. Suntem o localitate activă, care nu beneficiază de niciun ban de la bugetul statului, noi ne auto-finanțăm. Beneficiem doar de finanțări din surse guvernamentale și europene, pe diverse proiecte. În acest moment, unele sunt în derulare, iar pentru altele am semnat contractele de finanțare și urmează demararea procesului de achiziții, în vederea începerii lucrărilor.
– Vă rog să detaliați!
– La Compania Națională de Investiții avem depus un proiect pentru construirea unui dispensar medical uman nou. Dispensarul vechi a fost construit pentru 2000 și ceva de locuitori, acum avem în jur de 7000 și populația tot crește, și atunci trebuie să facem în așa fel încât să avem asistență medicală la un nivel adecvat. Documentația este finalizată, este aprobată, urmează procedura de licitație.
Tot în derulare avem introducerea rețelei de canalizare în două sate, Racovița și Linia, amplasate de-a lungul drumului național DN7, o lucrare foarte grea, care sper să fie finalizată până în luna Septembrie a acestui an. Cu finanțare din Fondul de Mediu, urmează realizarea a patru stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, pentru că pe raza comunei avem și proprietari care dețin astfel de mașini. Se pare că acesta va fi viitorul și ne pregătim și din punctul acesta de vedere. Tot prin Fondul de Mediu vom realiza modernizarea și extinderea sistemelor de iluminat public. Avem, desigur, iluminat public, dar costurile sunt puțin cam mari și trebuie să facem în așa fel în încât să le reducem. Un alt proiect vizează producția de energie electrică pe panouri solare pentru toate clădirile publice aparținând comunei Budești. Prin PNRR, la Ministerul Muncii avem depus un proiect pentru înființarea unui Centru de zi, de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, într-o clădire pe care o vom moderniza. Cu ADR Sud-Vest Oltenia avem în vedere echiparea unei școli noi, într-unul dintre satele localității noastre. Avem depuse, prin AFIR, două proiecte de câte un milion de euro fiecare, pentru modernizarea unor drumuri de interes local și unul de modernizare pentru drumuri agricole. Problema altor câteva drumuri, mai puțin costisitoare, va fi rezolvată cu bani din bugetul local, în așa fel încât, în câțiva ani de zile, niciun drum din comună să nu mai fie nemodernizat.
– Spuneați că investitorii au cumpărat terenuri de la localnici. În aceste condiții, agricultura și creșterea animalelor mai sunt practicate în Budești și satele adiacente?
– De creșterea animalelor oamenii se ocupă mai puțin. O zonă activă, însă, este legumicultura, Râmnicu-Vâlcea fiind o piață bună de desfacere pentru producătorii noștri de legume și fructe. Iar pe suprafețele mai mari de teren se cultivă cereale, porumb și altele.
– Cu învățământul cum stați? Râmnicu Vâlcea e aproape, are școli foarte bune, rezistați concurenței?
– La școala din Budești, copiii beneficiază de toate dotările necesare, la fel cu elevii dintr-o școală de la oraș. Profesorii sunt, și ei, foarte buni. În plus, copiii au și alte avantaje. La nivelul școlii din Budești, funcționează un cabinet stomatologic, unde toți elevii în vârstă de până în 18 ani sunt tratați gratis. Toți elevii beneficiază de programul „Masa caldă”, iar la sfârșitul clasei a V-a, fiecare elev care a frecventat cursurile școlii, nu a avut absențe, și nu are nota scăzută la purtare și care rămâne în continuare să studieze în Budești primește, din partea Primăriei comunei, o bicicletă cadou. Iar copiii care obțin rezultate bune și sunt premianți, la sfârșitul anului școlar sunt stimulați financiar, primesc premii în bani. Valoarea lor la sfârșitul fiecărui an școlar este în jur de 30.000 lei.
„Să rămână ceva după noi”
– V-ați lăudat echipa din primărie, alături de care lucrați. Prin ce se remarcă, în mod special?
– Suntem o mână de oameni, vreo 17, cu funcții publice, dar suntem uniți în dorința de a ne dezvolta localitatea. Când am decis să candidez, scopul a fost să fac în așa fel, încât alături de colegii din primărie, să lăsăm ceva bun după ce vom pleca. Și-am reușit. Budeștiul de azi este o localitate care nu se compară cu ceea ce a fost până în 2004, sub nicio formă. Lucrăm și cu consultanță, facem echipă bună și cu Consiliul Local. Nu pot decât să fiu bucuros și să le mulțumesc celor care sunt alături de mine, pentru că progresul se vede.
Visele nu se sfârșesc niciodată
– Drumuri la București mai faceți? Mai bateți la uși pentru aprobări?

– Mai sunt situații în care trebuie să ajungem la București, dar nu ca înainte. Acum sunt finanțări europene, finanțări guvernamentale, sunt ghiduri de aplicare a finanțărilor, și dacă ești eligibil și te încadrezi pe punctaje, nu trebuie să te duci nicăieri să intervii. Capitala se află în priceperea ta.
– Trăgând o linie, deși ea se mută mereu, sunteți mulțumit de ce-ați realizat până acum?
– După două mandate, mi-aș fi dorit să mă pot lăuda cu mai multe realizări, dar, din păcate, atâta s-a putut. Sigur că toți primarii își doresc să realizeze cât mai multe proiecte într-o perioadă scurtă. Numai că derularea și pregătirea unui proiect, avizarea și toate procedurile până încep efectiv lucrările durează câteodată și doi ani, apoi mai durează un an de zile sau chiar doi execuția efectivă a lucrărilor. Sunt perioade foarte lungi, dar e drept că uneori e vorba și de investiții foarte mari, de valori foarte mari. Neîmpliniri fiecare avem, nu poate nimeni să mulțumească pe toată lumea, nu există așa ceva. Dar dacă există devotament, implicare și continuitate în activitate, lucrurile se mișcă, și spun asta din propria experiență. Până în 2004, nu am avut nici asfalt, nici apă, nici canalizare, nicio firmă, nimic. Trebuie să avem aceeași determinare de a moderniza, de a construi, de a dezvolta localitățile pe care noi le conducem și după aceea vin și rezultatele și vin și bucuriile, pentru că așa e viața.
– Domnule primar, progres economic fără cultură nu prea merge. Zona județului Vâlcea este renumită prin bogăția tradițiilor ei populare. Se mai păstrează ele în Budești? Ce înseamnă astăîi să fii vâlcean?
– Din păcate, apropierea de municipiul Râmnicu-Vâlcea a făcut ca, în timp, nimic din aceste bogății de care vorbiți să nu se mai păstreze în Budești. Ele mai există, dar mai degrabă în zona de munte a județului nostru, în localități mai izolate, neatinse prea mult de influențele moderne. De păstrat, în Budești, se mai păstrează obiceiurile de iarnă, dar nici măcar atunci sau de Paști, oamenii nu mai merg în costume populare la biserică. Țăranul român de azi nu mai seamănă prea mult cu cel de odinioară, cel puțin în comuna noastră, și e greu de spus dacă asta e bine sau e rău.
– Suntem în an electoral. Mai candidați?
– Da, pentru că nu sunt nici la vârsta de pensionare și nici nu mi-am terminat treaba, visele nu se sfârșesc niciodată.