• Anul acesta se va deschide Teatrul Grivița 53, proiect realizat de regizoarea Chris Simion-Mercurian. Un eveniment excepțional, care alături de ultimele sale creații teatrale o așează în prim-planul vieții artistice •
Am început să mă bucur de magia teatrului
– În 2023 ai avut două premiere de mare succes care marchează cumva o cotitură în stilul tău regizoral. Povestește, te rog, despre fiecare dintre ele.

– Așa e… am început o nouă etapă. Sau, mai corect spus, m-am trezit într-o nouă etapă. Am renunțat să demonstrez. Mi-am vindecat această dorință și-am început să mă bucur de magia teatrului. Cred că se numește maturizare. Mă bucur că ai simțit schimbarea. Primul semn l-am primit când repetam piesa Cineva are să vină de Jon Fosse, spectacol care se joacă la ArCub. În Martie, reprezentațiile sunt programate pe 16 și 17 și vă invit să vedeți un spectacol pe care îl veți lua și acasă garantat. Apoi am continuat cu Nora lui Ibsen, la Teatrul Național București. Nu știu să explic obiectiv în ce constă această evidentă schimbare de stil regizoral. Eu simt că m-am relaxat și că discursul meu regizoral nu mai rămâne doar un exercițiu intelectual, ci transcende într-un tip de metafizică pe care nu am avut-o până acum.
– Ai colaborat cu una dintre cele mai bune actrițe din România, Ofelia Popii, care are trei premii Uniter la activ. Cum a fost?
– Pentru mine, ca regizor, este esențial ca întâlnirea cu un actor să fie dincolo de demonstrații, de ego, să fie nevoia de a căuta împreună, de a descoperi împreună, de a încerca împreună, de a greși împreună, de a avea revelații împreună. Așa a fost cu Ofelia Popii. Ofelia este actrița cu care mi-aș dori să mă întâlnesc mereu de-acum încolo. Simt că avem chimie. este creativă, inteligentă, intuitivă, caută performanța, deține un limbaj complex, este generoasă și, peste toate, extrem de modestă. Și iar ceva bun și rar: ne-am întâlnit și în plan uman, nu doar profesional.
– Dar întâlnirea cu Irina Movilă și Șerban Pavlu, în spectacolul Nora, de la Național?
– Cu Șerban am mai lucrat la Teatrul Bulandra, în Mecanica inimii, și aș lucra ori de câte ori aș avea ocazia. Te provoacă. Pe lângă talentul incontestabil și harul cu care s-a născut, pe lângă cultura în care investește și care este o alegere personală, îi admir nevoia da a nu sta în confort. Și mai are un atu: are felul lui unic de a fi, cu un umor fabulos și cu o atitudine mereu constructivă. E minunată întâlnirea cu el. Cu Irina m-am întâlnit pentru prima dată datorită proiectului Nora, de Ibsen, și la fel ca în cazul actorilor pe care i-am menționat mai sus, a fost o bucurie. Este o actriță cu har, cu o multitudine de mijloace de expresivitate, o actriță cu care poți să cobori în adâncuri, pe care te bazezi, care poate să ducă, care merge împreună cu tine, care nu te trădează, o actriță fără vârstă, o actriță care arde și care se dăruiește necondiționat, care vine în întâmpinarea ta ca regizor și cu care te simți în siguranță. Când am propus-o pentru Nora, mulți dintre colegi mi-au spus că am greșit distribuția. Că nu poate Irina Movilă să joace un personaj de 30-35 de ani. Aveau păreri despre propunerea mea fără sa aibă habar ce gând regizoral am. I-au spus și ei, nu doar mie. Ei bine, Irina Movilă face o Nora unică, și îmi doresc să vedeți acest spectacol la Teatrul Național din București.
„Grivița 53 mai are nevoie de ctitori”
– În ce stadiu este proiectul tău de suflet, Teatrul Grivița, primul teatru ridicat de la zero după Revoluție?
– Până în decembrie 2024, trebuie să finalizăm construcția, atunci este deadline-ul cu fondurile norvegiene pe care le-am primit. După cum știi, o parte din bugetul proiectului, mai precis aproximativ 2 milioane de euro, au fost obținuți prin granturile SEE 2014-2021, prin programul Ro-Cultura. Mai avem de strâns 500 de mii de euro pentru a acoperi integral bugetul. Și deși este o sumă importantă, noi știm că mai sunt oameni care pot sprijini acest demers și care ne pot ajuta să îl ducem la bun sfârșit. Această poveste nu este despre „eu”, nu e doar despre construcția unui imobil, este despre reconstrucția unui spirit, despre revitalizarea unui cartier istoric și despre a da un exemplu, generațiilor care urmează. Nu e simplu. Sunt mulți care încă admiră inițiativa de pe margine, alții care ne invidiază, ne pun bețe în roate, alții pentru care teatrul nu este ceva esențial Și nu văd sensul acestui efort și sacrificiu. Aparent, nu ai crede că există această atitudine, dar există! Sigur, fiecare are libertatea să se raporteze cum poate și cum vrea, la proiect, dar când va fi construit, va fi prea târziu să te mai lauzi că faci parte din comunitatea celor care au construit Grivița 53. Acum mai poți prinde, încă, un loc de ctitor. Dar este despre alegerea personală și crez individual.
„Vindem cărămizi, construim un teatru”
– Cum a început totul și cine ți-a fost alături?

– A început în 2016, când am vândut casa bunicii mele, cu 200 de mii de euro, și cu acești bani am cumpărat terenul din Calea Griviței 53. Primul om care a crezut în visul meu și i s-a alăturat este Tiberiu, soțul meu. Lui i-au urmat alți prieteni, colegi, cunoștințe. Apoi oameni necunoscuți, care s-au regăsit în acest vis, s-au identificat cu el și l-au considerat necesar. Toți ne-am implicat voluntar, fără să știm unde vom ajunge, și doar dorindu-ne să-l ducem la bun sfârșit. Inconștiența a jucat un rol esențial în succesul proiectului. Dacă am fi știut ce urmează, ne-am fi oprit. În 2017, am participat la un concurs de arhitectură sustenabilă unde au fost înscrise 5003 proiecte. Gala Lafarge Holcim a fost la Marsillia, și din cele 7 premii, Grivița 53 a luat unul. A fost prima dată când România a urcat pe podium, în această competiție recunoscută de arhitecți. Și pentru noi, ca inițiatori, a fost o primă validare importantă. Arhitectul proiectului este Codrin Tritescu, și partea de structură și rezistență este asigurată de prietenii de la „pop & asociații”. În 2018, am stat în umbră, pentru că traversam un tratament oncologic. Am considerat că Grivița 53 nu trebuie să convingă prin compasiune sau milă, ci prin ceea ce este, așa că am decis să revin public și să continui campania de strângere de fonduri, după ce am terminat tratamentul. În 2019, ne-am înscris în competiția pentru fondurile norvegiene și am făcut prima campanie mare, Grivița 53, cu ouăle pictate de actori (Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marius Manole, Cabiria Morgenstern), regizori (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), pictori (Gheorghe Fikl, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Francisc Chiuariu, Dalina Bădescu, Dan Perjovschi), muzicieni (Alexandru Tomescu), sportivi (Ivan Patzaichin, Valeria Răcilă, Alex Găvan). În 2021, a urmat campania cu mărțișoarele. Am făcut mini cărămiduțe și le-am vândut timp de trei zile, împreună cu colegii actori, la târgul de mărțișor de la Muzeul Țăranului Român. Ne-au sprijinit în această campanie Oana Pellea, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Vlad Logigan, George Ivașcu, Ilona Brezoianu, Marius Manole, Rodica Mandache, Adriana Trandafir, Antoaneta Cojocaru, Corina Moise, Dan Rădulescu, Alma Lascu, Maria Miu, Iuliana Vîlsan. În 2021, am realizat și campania „Vindem cărămizi construim un teatru”, în Senat și Camera Deputaților. Am stat două weekend-uri cu taraba cu cărămizi în parlament. Tot în 2021, am fost anunțați că suntem eligibili, și am câștigat grantul Norwegian SEE 2014-2021, prin programul RO-cultura. În paralel, am investit mii de ore de lucru și ne-am întâlnit cu sute de oameni în speranța că îi găsim interesați de asocierea cu demersul nostru. Anul trecut, pe 1 Martie a început șantierul, și până la sfârșitul anului prezent, avem obligația contractuală ca proiectul să fie finalizat.
„Experiența cancerului m-a îmbogățit”
– Ai trecut prin experiența luptei cu cancerul. Te-a modificat?
– Experiența cancerului m-a îmbogățit. Am primit-o ca pe un dar. Nu m-am întrebat nici o secundă „de ce mie?”, „de ce eu?”. Cred că știe Dumnezeu de ce ne dă să trăim ceea ce trăim. Treaba mea este să trăiesc, nu să mă întreb de ce trăiesc. Toate au un sens, chiar și atunci când nu îl înțelegem. Logica umană nu are legătură cu logica divină. Cum nu poți înțelege cu inima ceea ce înțelegi cu mintea. Bolile nu apar din senin. Sunt răspunsuri, semnale, nu sunt ceva rău. De ce să te temi de o boală, când ea vine în folosul tău? Trebuie doar să ai curajul acestui tip de perspectivă, de traversare.
– În ce relație ești acum, după vindecare, cu Dumnezeu?
– Am rămas în nevoia pe care am avut-o de mică, de permanentă căutare de sine și de permanentă căutare de Dumnezeu. Boala nu mi-a schimbat relația cu Dumnezeu. Și nici nu mi-a modificat credința. Nu cred mai mult sau mai puțin în Dumnezeu. Sunt perioade în care mă simt departe de Dumnezeu, dar asta pentru că eu mă pierd și nu pentru că El se retrage. Dumnezeu mă însoțește neîncetat, e Infinitul din care fac parte. Nu cred că Dumnezeu ne părăsește, ci am convingerea că noi îl părăsim pe El. Cel puțin eu asta fac atunci când mă simt în dezechilibru.
– Ce ne pregătești în 2024? Ce ambiții și dorințe ai?
– 2024 este dedicat construcției teatrului Grivița 53, pentru ca în Decembrie să putem să ne bucurăm de reușita acestui demers. Suntem pe ultima sută de metri. Mă simt ca un alergător care concurează la olimpiadă și care trebuie să depună tot efortul și să-și concentreze toată energia pentru a reuși. Diferența este că un sportiv aleargă singur, noi alergăm împreună, pentru un vis care nu mai este „al meu” sau „al tău”, ci al nostru.