– Mai cald ca în 2023!
• Au venit primele confirmări oficiale: anul 2023 a fost cel mai cald din istorie, atât în plan global, cât și pentru România. Cum se anunță însă 2024? Suntem pregătiți pentru el? Clima începe să semene cu Apocalipsa. Unii zic că a și început •
Cel mai cald din ultimii 100.000 de ani

În luna Ianuarie, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a confirmat o stare de fapt, pe care o bănuiau deja cei mai mulți dintre noi: anul 2023 a fost cel mai cald înregistrat la nivel global și probabil cel mai cald din ultimii 100.000 de ani. Fiecare primă lună a verii a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în plan mondial, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți. Experții au constatat că temperaturile înregistrate din Ianuarie până în Noiembrie au fost, în medie, cu 1,46 grade Celsius mai ridicate decât în perioada 1850-1900.
Primăvară în Ianuarie
Vești îngrijorătoare cu privire la încălzirea climatică au venit în Ianuarie și din partea Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a anunțat că 2023 a fost cel mai cald an din istorie pentru România, unde s-au înregistrat o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 – 2010. ANM a precizat, totodată, că intervalul 2012-2023 a fost cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice. Deoarece o masă de aer tropical din sudul Europei a ajuns în decembrie în România, am avut parte și de un Crăciun cu temperaturi-record. Potrivit ANM, maxima zilei a fost de 17 grade Celsius – temperatură atinsă inclusiv în Capitală, iar la stația meteo de la Calafat s-au înregistrat aproape 21 de grade.
De ce a fost atât de cald anul trecut? Conform oamenilor de știință, de vină nu au fost doar schimbările climatice cauzate de om, ci și fenomenul meteorologic El Niño, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, contribuind astfel indirect la creșterea temperaturilor globale.
Nici nu a început bine noul an, că Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA a avertizat că există mari șanse (mai precis, una din trei) ca anul 2024 să fie mai cald decât 2023. De aceeași părere s-a arătat și climatologul italian Filippo Giorgi, laureat al premiului Nobel. „2023 a fost cel mai călduros an din toate timpurile, aşa cum am prezis în martie 2023. 2024 ar putea depăşi acest record, devenind el cel mai cald an din toate timpurile”, a declarat climatologul, pentru agenția de presă ANSA. Iar evoluția vremii pare deja să îi dea dreptate. În prima lună a anului, s-a înregistrat, de pildă, o temperatură medie de 13,14°C, ceea e a transformat-o în cea mai caldă lună Ianuarie înregistrată de la începutul măsurătorilor meteorologice. Tot în Ianuarie s-a înregistrat și o nouă temperatură medie record, de 20,97°C, a suprafeței oceanelor. În America de Sud, temperaturile mari din Ianuarie au produs adevărate ravagii, contribuind la producerea unor incendii devastatoare, care au făcut numeroase victime omenești. În Columbia, unde s-au înregistrat în Ianuarie temperaturi de peste 30 de grade, s-au produs sute de incendii, iar fumul rezultat a blocat total unele zone din țară și a făcut necesară anularea zborurilor în capitala Bogota. La sfârșitul lunii Ianuarie, președintele țării a declarat în Columbia „situație de dezastru și calamitate” și a lansat un apel la ajutor internaţional, pentru stingerea incendiilor. Căldura a creat probleme majore și în Chile, unde autoritățile au anunțat la începutul lui Februarie că, din cauza incendiilor de vegetație care au afectat peste 14.000 de gospodării, și-au pierdut viața mai mult de 110 persoane. Căldură mare a fost în ultimele două luni de iarnă și în Europa. În Ianuarie, s-au înregistrat, de pildă, într-o localitate din Spania, nu mai puțin de 30,7 grade Celsius, în Franța au fost peste 25 de grade, iar în Elveția, 21.
Dar ce se va întâmpla în continuare? Potrivit lui Johan Rockstrom, de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, există totuși o șansă ca la sfârşitul acestui „al treilea super eveniment El Niño” cu care ne confruntăm în prezent și care este agravat de poluarea creată de om, temperaturile să „scadă din nou, aşa cum au făcut-o în 2016 şi 1998”. Deși inițial s-a estimat că El Niño se va încheia în Iunie 2024, Organizația Meteorologică Mondială a anunțat ulterior că nu e exclus ca acest lucru să se întâmple încă din luna Aprilie. Să nu fie o păcăleală…
Noi recorduri pentru România
Temperaturi neobișnuit de mari s-au produs și în România, în primele luni ale anului. Potrivit Florinelei Georgescu, directoare executivă în cadrul Agenției Naționale de Meteorologie, Februarie 2024 s-a remarcat drept cea mai călduroasă lună din ultimii 60 de ani. Ea a precizat pentru Euronews că abaterea de la normalul perioadei a fost de 7 grade Celsius, „un record cu atât mai impresionant, cu cât reprezintă abaterea maximă pe care am înregistrat-o de când facem măsurători”. În plus, a avertizat specialista, noi recorduri ar putea fi bătute în România în fiecare lună a acestui an.
„Plămânul verde al Terrei” ar putea depăși „punctul de ruptură”

Un studiu publicat în Februarie în revista „Nature” de un grup internațional, format din peste 20 de cercetători, a avertizat că, din cauza temperaturilor crescute, a secetei, a incendiilor şi a defrişărilor, o mare parte din pădurea tropicală amazoniană, care se întinde pe 5.500.000 de kilometri pătrați și este considerată un regulator climatic crucial, ar putea depăşi „un punct de ruptură” până în 2050 – adică, mai repede decât se estima până acum. Potrivit cercetătorilor, dacă lucrurile continuă pe acest făgaș, pădurea amazoniană, care găzduieşte în prezent circa 10% din biodiversitatea planetei, ar putea să urmeze trei posibile scenarii: fie să se transforme într-un soi de savană, fie să devină o pădure deschisă, cu arbori mai mici, înconjuraţi de ierburi invadatoare, fie să devină pe alocuri o pădure degradată, cu mai puţine specii, cu mai multe liane și cu mai mult bambus. În paranteză fie spus, extinderea bambusului a început să se producă încă de la sfârșitul anilor 1980, când pădurile din sud-vestul Amazonului au ajuns să fie tot mai afectate de incendii. Acum, cercetătorii susțin că e posibil ca tăvălugul unor asemenea perturbări vizând ecosistemul să afecteze între 10% şi 47% din suprafaţa Amazoniei. Iar asta poate avea consecințe nefaste pentru întregul mapamond, întrucât Amazonia stochează, potrivit oamenilor de știință, „o cantitate de carbon echivalentă cu 15-20 de ani de emisii” ale omenirii şi produce un efect de „răcire netă, care contribuie la stabilizarea climei planetei noastre”. Dacă previziunile cercetătorilor se vor confirma, situația s-ar putea inversa, Amazonia riscând să se transforme într-o nouă sursă emițătoare de carbon. Potrivit autorilor studiului, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, în viitorul apropiat există trei posibile soluţii: oprirea defrişărilor, restaurarea teritoriilor degradate și reducerea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Google va realiza o hartă a scurgerilor de metan

Chiar dacă poate să pară surprinzător la prima vedere, un important pas înainte, în direcția unei mai bune monitorizări a emisiilor de gaze cu efect de seră, ar putea fi realizat în curând cu ajutorul Google. În parteneriat cu Environmental Defense Fund, gigantul tech a programat pentru data de 4 Martie lansarea MethaneSAT, un satelit care va monitoriza scurgerile de metan de pe întreaga planetă. „Nevoia de a proteja clima nu a fost niciodată mai urgentă, iar reducerea emisiilor de metan provenite din operațiunile cu combustibili fosili și din agricultură este cea mai rapidă modalitate prin care putem încetini încălzirea chiar acum”, a declarat luna trecută Steve Hamburg, șeful de proiect pentru MethaneSAT. Potrivit specialiștilor, reducerea emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră, despre care se estimează că este responsabil pentru aproape o treime din încălzirea globală cauzată de om, reprezintă una dintre cele mai rapide modalități de a încetini criza climatică, deoarece metanul are pe parcursul unui deceniu o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon. Datele colectate de MethaneSAT urmează să fie puse în mod gratuit la dispoziția publicului, încă din acest an. Inițiativa vine, după ce companiile care reprezintă 40% din producția mondială de petrol și gaze s-au angajat, la summitul ONU desfășurat anul trecut la Dubai, că vor elimina aproape complet în cursul acestui deceniu scurgerile de metan. De asemenea, peste 155 de țări au semnat până acum „Angajamentul global privind metanul”, al cărui obiectiv este de a reduce până în 2030 emisiile cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020. Țările semnatare au promis totodată să apeleze la cele mai bune metodologii de monitorizare și verificare a emisiilor de metan.