Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ANALIA SELIS – „Tango Auténtico”

• Argentinianca îndrăgostită iremediabil de România a pregătit, la trecerea dintre primăvară spre vară (10 Mai – 8 Iunie) un turneu național – „Tango Auténtico”. În mi­res­me dulci de trandafiri înfloriți, ea va cânta alături de orchestre filarmonice și de doi invitați speciali din Ar­gentina natală, extrem de apreciați în lumea tangoului – Julián Caeiro (pian) și Damián Foretic (bandoneon). Și, ca să meargă direct la suflet, repertoriul e com­pus din celebre melodii ro­mânești din perioada interbelică și din tangouri argentiniene •

Frumusețea tangoului interbelic

Turneul marchează 20 de ani de carieră artistică în România pentru Analia și 10 ani de când ce­lebrează marea seducție a tangoului.

Noul ei proiect muzical va cuprinde recitaluri, derulate în 15 orașe din țară – București, Ploiești, Arad, Jimbolia, Brăila, Făgăraș, Cra­iova, Botoșani, Bacău, Iași, Onești, Buzău, Hunedoara, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș, unde va susține nu mai puțin de 18 con­certe:

„De la muzica țării mele na­tale, Argentina, către cea a țării mele de adopție, România, drumul meu continuă în pași de tango. În proiectele mele din anii trecuți dedicate tangoului argentinian, am început să includ și piese ro­mânești. Astfel, am avut bucuria imensă a descoperirii tangoului interbelic românesc. Muzică, texte și povești ale unei epoci elegante. Am simțit că această muzică are o forță extraordinară și că trebuie pusă în valoare în toată splen­doarea sa. Am ales, deci, să duc mai departe tangoul interbelic românesc în toate concertele mele, fie prin câteva piese în repertoriul serii, fie prin concerte dedicate integral genului. Tur­neul Tango Auténtico aduce publicului român tangoul argentinian, alături de tangoul in­ter­belic românesc, cu un aer nou, într-o viziu­ne autentică asupra celui mai pasional gen muzical. Este cadoul pe care vreau să îl ofer țării și oamenilor care m-au adoptat”, declară Analia Selis.

De trei ori Argentina

Iată însă o prezentare pe scurt a celor trei ar­gentinieni implicați în proiect.

Pe Analia Selis o cunoașteți, probabil, destul de bine, de când s-a stabilit în România, în anul 2003. Ea s-a lansat ca interpretă de pop latino-american și a cucerit publicul după obținerea premiului al III-lea la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” (2004). Din 2014, solista a ales o nouă cale de exprimare artistică – tangoul. Turneele dedicate acestui gen muzical au avut succese răsunătoare și i-au sporit numărul de fani, căci muzica bună nu are vârstă. În 2022, Comitetul Interministerial Ar­gentinian i-a acordat Analiei distincția de „Ambasador de brand de țară”, pentru contri­buția la promovarea culturii naționale argentiniene în stră­inătate.

Julián Caeiro vine din Bu­enos Aires și este pianist, com­pozitor și aranjor specializat în tango. A efectuat turnee în în­treaga lume, iar în 2018 a realizat aranjamentele orches­trale pentru „Symphonic Tango II”, un proiect al Analiei Selis. Din 2021, lucrează în calitate de aranjor și director muzical pentru Ministerul Culturii din Argentina, realizând producții muzicale de mare anvergură.

În 2022, Julián Caeiro a semnat aranjamentele muzicale ale turneului Ricky Martin Sinfónico, organizat de celebrul cântăreț portorican în Argentina și Uruguay. Julián l-a acom­paniat și pe scenă, la pian, pe Ricky Martin.

În prezent, este director muzical al duo-ului „Caeiro Velazquez” și al grupului „Elegante Sport”, alături de care pregătește cel de-al treilea album din carieră.

Damián Foretic s-a născut și el în capitala Argentinei și este un bandoneonist și compozitor dedicat promovării tangoului. A împărțit, adesea, scena cu mari personalități ale culturii argentiniene. În calitate de membru al companiei „Tango Pa­sión”, dar și cu proiecte proprii, a efectuat turnee în peste 100 de orașe mari din lume.

În Iulie 2021, a primit premiul I în cadrul Con­cursului Internațional „Piazzolla Trani 2021”, la categoria bandoneon solo, iar în August 2022, a primit premiul al III-lea la Concursul Internațional „Heinrich Band”, desfășurat la Iglesias, Ita­lia.

Este foarte activ ca profesor și interpret. Predă ateliere de improvizație, introducere în tango și bandoneon, întreprinde proiecte duo în Argentina și în Europa, dar este și ban­doneonist și aranjor pentru trio-ul „Con­fluencias”, alături de Diego Aubía și Lucas Fron­tini.

3 recitaluri la București

Evenimentul principal al turneului „Tan­go Auténtico” se va derula în București, la Sala Radio, unde Analia Selis revine după cinci ani. Pe 29 Mai 2024, o veți asculta ală­turi de Orchestra de Cameră Radio (dirijor: Daniel Manasi). Repertoriul concertului de la Sala Radio este conceput în mod special în jurul tangoului interbelic românesc, cu piese precum – „Pe boltă când apare luna”, „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, „Mână, birjar”, „Dacă nu te cu­noșteam” ș.a.

Pe lângă concertul de la Sala Radio, turneul „Tango Auténtico” mai cuprinde trei recitaluri la București, cu un repertoriu de tango adaptat formu­lei de trio (voce, pian și bandoneón). Acestea se vor desfășura la Teatrul „Godot” (pe 10 Mai), Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (pe 18 Mai) în cadrul Nopții Albe a Muzeelor și la Green Hours Jazz Café (pe 31 Mai).

(Pentru mai multe detalii despre turneul național „Tango Auténtico”, consultați site-ul analiaselis. com. Bilete pentru concerte s-au pus în vânzare în rețeaua IaBilet.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian