• Paloare, oboseală, moleșeală. Dacă ne lipsește fierul, ne simțim sleiți de puteri. El transportă oxigenul în sânge. O dietă corectă poate ajuta la refacerea rezervelor. •
• Mei fermentat

Pe lângă acid silicic, meiul conține și 7 mg de fier la fiecare 100 g. Potrivit studiilor, el poate preveni eficient o deficiență de fier, cu condiția să fie preparat corect. Înmuierea, umflarea și fermentarea boabelor cresc disponibilitatea organismului de a absorbi mai ușor fierul.
• Valoroșii gălbiori
Se știe că ciupercile conțin multe vitamine B. Dar mai mult de atât, gălbiorii, în special, au și un conținut impresionant de fier. 100 g de ciuperci proaspete conțin 6,5 mg din acest element. Prin urmare, ele acoperă mai mult de jumătate din necesarul zilnic al unui adult. Tinerii ar trebui să consume aproximativ 15 mg de ciuperci pe zi.
• Separat e mai bine
Cafeaua, cacaua, ceaiul verde, vinul roșu și produsele lactate inhibă absorbția fierului din alimente. Prin urmare, este mai bine să vă beți cafeaua la 2-3 ore după masă.
• Suplimente naturale de fier

Orzul verde și chlorella (plafar) sunt doi furnizori rapizi de fier. Conțin exact cantitatea de care organismul are nevoie: 1 mg de substanță pură pe zi. În cazul unei carențe de fier, abonați-vă la orz.
• Legume cu frunze verzi
De la salată și până la pătrunjel, legumele cu frunze de culoare verde închis (țelina, leușteanul) sunt printre cele mai bune surse de fier. Spanacul are, și el, un scor foarte bun, deși presupunerea că este campion absolut la conținutul de fier s-a dovedit a fi un calcul greșit. Un sfat pentru toate legumele verzi: savurați-le sub formă de feluri gătite ușor, salate, sucuri, mâncăruri scăzute, dar fără să puneți smântână.
• Linte, năut, fasole…
Bine înmuiate și pregătite corespunzător, leguminoasele sunt o sursă foarte bună de mulți nutrienți, inclusiv de fier. O porție de linte gătită (aproximativ 200 g) asigură aproape jumătate din necesarul zilnic (7 mg) al unui adult (15 mg). Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie chiar de mai mult de atât.
• Chiar e necesară carnea?
Nu chiar. Carnea roșie și măruntaiele conțin, ce-i drept, mult fier, care este mai ușor de metabolizat decât fierul conținut în plante. Dar alimentele pe bază de carne au dezavantaje, care depășesc cu mult avantajele. Așadar, preferați plantele!
• Nuci și semințe crocante
Vă lipsește fierul? O combinație de nuci și semințe ar fi ideală. Sunt deosebit de bogate în fier, la fel ca fructele uscate. Vedete: semințele de dovleac, fisticul, caisele și piersicile uscate. Semințele de in, de cânepă și de floarea-soarelui ar trebui, de asemenea, să nu vă lipsească din cămară.
• Plante sălbatice

Multe plante sălbatice au un conținut foarte ridicat de fier. Urzicile, în special, conțin o bună parte din acest nutrient (4 mg/100 g) și vitamina C. O cură cu suc proaspăt de urzici reface rezervele de fier.
Diana Roua