Un pustiu de cercetare
– Ce înseamnă „Arhiva de Fotografie”, cum a luat ființă, care este misiunea sa?

– Arhiva a apărut din nevoia de a acoperi lipsa aproape totală a patrimoniului fotografic în România. Asociația noastră, Renascendis, lucrează cu patrimoniul cultural și am constatat un pustiu de cercetare în domeniul fotografic, nu există inițiative la nivelul instituțiilor de recuperare a patrimoniului fotografic. În cele mai multe cazuri, acest patrimoniu merge să moară în muzeele ce acceptă să îl primească. Nu a fost niciodată colectat sistematic, există doar segmente, sortate pe diferite teme: portrete de personalități, peisaje urbane, costume naționale. Nu pe autori. În România nu a existat interes pentru patrimoniu fotografic, care a fost privit doar ca document auxiliar. „Arhiva de fotografie” înseamnă o platformă care se ocupă de salvare, cercetare, digitalizare, promovare și educație.
– Cum ați pornit la drum?
– Am început să achiziționăm patrimoniu fotografic în mod sistematic, fonduri, arhive. Am folosit toate sursele disponibile, de la achiziționarea din târguri și talciocuri, până la anticariate, mediu online, persoane ce ne-au contactat și ne-au donat arhive fotografice, ceea ce ne-a bucurat, pentru că a însemnat că planul nostru a început să ajungă la public. Oamenii au înțeles că pot face ceva mai bun cu fotografiile și cu albumele de familie, decât să le arunce sau să le vândă pe 2 lei, și anume – să le doneze unei organizații care le pune în siguranță și le introduce în circuitul de cercetare. Ne dorim să le prezentăm cât mai des în expoziții, dar, din păcate, nu avem prea des acces la instituții muzeale, care să le găzduiască. Trăiesc sentimentul de neputință al specialistului care vine dintr-o generație ce nu a moștenit infrastructură, așa că sunt obligat să las deoparte studiul unor subiecte de interes personal, pentru a-mi dedica timp creării acestei infrastructuri. O fac cu responsabilitate, pentru că știu că dacă nu o fac cum trebuie, generațiile ce vin se vor găsi în aceeași situație precum cea a noastră, iar între timp, multe lucruri se vor pierde. Asta este misiunea Arhivei. Plus, încercarea de a ne apropia, cu pași mărunți, de crearea unui muzeu național al fotografiei.
„Muzeele de fotografie ale Poloniei pot servi de model”
– Ca istoric, cum ați privit toată această informație vizuală găsită în fotografiile vechi?

– E ușor să lucrezi cu o arhivă, dar atunci când ai documente disparate, ca în cazul meu, trebuie să muncești din greu să le aduci în același context. Odată făcută asta, ai la îndemână un patrimoniu istoric uriaș, care în România, din păcate, a fost ignorat până acum. Nu avem în țară niciun conservator de documente fotografice, niciun expert atestat în fotografie, ci un singur restaurator, specializat recent în străinătate. În lume, lucrurile stau altfel, chiar și în țările din jurul nostru. Bulgaria are inițiative legate de istoria fotografiei mult mai consistente decât noi. Statele baltice, cu o populație mult mai mică, au muzee de fotografie, nu mai spun de Polonia, ale cărei muzee de fotografie pot servi ca model oriunde în lume. Pentru a reveni la întrebare, informația pe care fondul fotografic, atenție, nu fotografiile disparate, ți-o dă, este foarte consistentă, te poate ajuta să tragi o concluzie ce are valoare generală. Pentru un istoric, aceste arhive oferă informații importante. Cel mai bun exemplu este Arhiva Sardi, care ne-a oferit o sursă fantastică pentru reconstituirea situației evreilor din Cluj, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Evreii lui Sardi
– Cum ați descoperit arhiva lui Sardi, cel pe care mulți îl consideră cel mai bun fotograf al Clujului interbelic?

– În 2018, la un an după ce am lansat Arhiva de Fotografie, am găsit la un târg o cutie de clișee. Am achiziționat 20 dintre ele, pentru a-mi da seama despre ce e vorba, am analizat imaginile, încercând să identific particularități care să mă ducă la numele autorului muncă de cercetare. Anticarul îmi spusese că are câteva mii de clișee, așa că, după ce am aflat că ele fac parte din arhiva Atelierului Sardi, am început o negociere, pentru a aduce prețul astronomic cerut, la unul decent. A fost un efort financiar consistent. Chiar la începutul pandemiei, cu o zi înainte de începerea restricțiilor, am mers și am ridicat arhiva. A meritat, pentru că am reușit să salvăm un fond de fotografie cum nu vom mai găsi prea curând. Am reușit să intrăm în legătură și cu urmașii fotografului, am făcut un interviu cu una dintre fiicele sale, am aflat multe despre cariera sa.
– Cine a fost Elemer Sardi?

– S-a născut în Ardeal, în 1908. A început studiile la Budapesta, pentru a deveni medic, precum tatăl său, dar a renunțat și și-a îmbrățișat pasiunea pentru fotografie. O perioadă a activat și la Budapesta, însă cea mai mare parte a vieții și a carierei și-a petrecut-o la Cluj. Fotografia evenimente sociale, culturale și sportive, iar apoi și-a deschis propriul atelier, care s-a bucurat de mare succes. Se afla pe Bulevardul Ferdinand din Cluj, la numărul 13. Arhiva noastră, de 4000 de clișee, acoperă perioada de început a activității atelierului, sunt plăcuțe de sticlă realizate între 1936 și 1944. Din 1959, când a fost obligat de comuniști să își închidă atelierul, a lucrat la cooperativă, nu am găsit clișee din acea perioadă, fotografia la comun cu alți fotografi. Plus că avea deja probleme cu vederea. A fost un personaj interesant, bonom, implicat în viața socială a Clujului. În anii ’30, practica sporturi extreme, motociclism, automobilism, a avut și accidente, a făcut judo, a participat la campionate, ne-au rămas și portretele unor judokani de nivel internațional. Era interesat de muzică, avea o casă deschisă, plină cu prieteni de toate etniile. Clujul era pe atunci un oraș multietnic și multicultural. Fotografia era o pasiune, nu doar o meserie, dacă vedea pe stradă o persoană cu trăsături interesante, încerca să o convingă să intre în atelier să-i pozeze. A fotografiat și nuduri, și portrete ale prietenilor. A fost căsătorit de două ori și ambele soții i-au fost ucenice, ajutoare în laborator. Era un fotograf foarte bun, în stilul glamour, strălucitor, influențat de fotografiile vedetelor de la Hollywood. Se prezenta ca fotograful femeilor frumoase. Un fotograf de modă și la modă. Comunitatea din Cluj avea o componentă evreiască importantă, oameni cu stare materială bună, care mergeau să se fotografieze la cel mai bun atelier din oraș. Astfel, arhiva noastră conține o substanțială secțiune de portrete, din care am selectat expoziția „Evreii lui Sardi”.
Din fotografii, la Auschwitz
– Cum a fost primită expoziția? Conține, în mod evident, o tentă emoționantă, tragică chiar, având în vedere destinul evreilor în timpul celui de al doilea război mondial…

– A fost expusă în Cluj, la un muzeu mic, dedicat istoriei evreilor. Anul acesta o să scoatem un album dedicat evreilor lui Sardi. Vom încărca în curând întreaga arhivă pe o platformă online. Și în timpul expoziției, și în perioada scursă de când am început să publicăm pe pagina de facebook a arhivei, am primit multe mesaje de la oameni ce și-au recunoscut rude, bunici, părinți, în acele portrete. Mulți ne-au oferit informații și context legat de portretele respective. Au fost și oameni care ne-au scris pentru a ne întreba dacă nu găsim în arhivă și fotografii din familiile lor. În multe cazuri, le-am găsit. Din nefericire, majoritatea covârșitoare a celor portretizați de Sardi au fost deportați. La câțiva ani după ce erau fotografiate precum starurile de cinema, familii întregi au fost ucise la Auschwitz, în alte lagăre, în detașamente de muncă forțată, pe front. Comunitatea evreiască din Cluj a fost efectiv decimată. Vrem să ducem expoziția și în alte orașe și avem în plan realizarea celei de-a doua expoziții din arhiva Sardi, dedicată fotografiei glamour. Până atunci, vom prezenta la Muzeul Hărților din București, în această vară, o expoziție cu fotografii de călătorie având diferiți autori.