Chisturi

Pe ovare se pot forma vezicule pline cu lichid (așa-numitele chisturi ovariene). Vestea bună este că în 98% dintre cazuri acestea sunt benigne și dispar de obicei de la sine. Ginecologul verifică în ce situație vă aflați cu ajutorul unei ecografii. Un remediu natural bun pentru ameliorarea simptomelor sunt băile de șezut în apă caldă, în care se adaugă două linguri de sare Epsom (disponibilă în farmacii, pe internet sau în magazinele naturiste). Băile trebuie făcute de două ori pe săptămână, timp de 15 minute.
Fibroame
Aceste tumori ginecologice, care apar în urma înmulțirii celulelor ce formează în mod normal peretele uterin, sunt aproape întotdeauna benigne. Fibromul poate provoca sângerare sau durere doar atunci când tumora crește în mod semnificativ. Pentru a preveni complicațiile, e important să mergem cu regularitate la medicul ginecolog. În urma examinării cu ultrasunete, acesta poate decide dacă este necesară intervenția chirurgicală.
Simptomele pot fi combătute cu ajutorul anumitor ceaiuri medicinale, precum cele de coada-șoricelului sau de crețișoară.
Polipi
Polipii uterini sunt niște excrescențe care se dezvoltă la nivelul mucoasei uterului și care sunt în majoritatea cazurilor benigne. Polipii apar în principal pe parcursul menopauzei și după încheierea acesteia și de multe ori nu provoacă niciun simptom. În unele cazuri, se întâmplă totuși ca persoanele afectate să se confrunte cu dureri abdominale sau sângerări. Atunci când polipii uterini provoacă asemenea probleme, ei pot fi îndepărtați printr-o operație în regim ambulatoriu.
Vaginismul
Contracțiile spasmodice involuntare ale musculaturii vaginale (denumite în termeni medicali vaginism) apar, adesea, odată cu menopauza. În astfel de cazuri, vaginismul se declanșează cu precădere pe fondul reducerii naturale a nivelului de estrogeni (hormonii sexuali feminini) și al scăderii concomitente a lubrifierii vaginale, care favorizează contracțiile. Exercițiile de yoga ajută la prevenirea tensiunii musculare. De pildă, contracțiile pot fi ameliorate mai rapid dacă respirăm conștient și profund.
Infecția urinară
Senzațiile de arsură sau durerea severă la urinare și nevoia constantă de a merge la baie se numără printre simptomele tipice ale unei infecții la nivelul tractului urinar. Infecția este de obicei declanșată de bacteriile intestinale care pătrund prin uretră în vezică, unde provoacă o inflamație. Dacă ne confruntăm cu o infecție urinară, este recomandabil să bem cel puțin doi litri de lichid pe zi pentru a elimina germenii. Ceaiurile pentru combaterea infecțiilor căilor urinare au și efect diuretic, iar sucul de merișor împiedică bacteriile să se depună pe membrana mucoasă a vezicii urinare.
Scurgerile
Administrarea antibioticelor poate modifica valoarea ușor acidă a pH-ului florei vaginale (denumită în termeni medicali și microbiotă vaginală). Acest dezechilibru microbian se manifestă adesea prin mâncărime, arsuri, roșeață sau secreții. Pentru ameliorarea simptomelor, experții recomandă o alimentație săracă în zahăr. Aceasta nu întărește doar funcția bacteriilor lactice cu efect protector, ci favorizează totodată reproducerea acestora.
Contracțiile abdominale
Aproximativ fiecare a doua femeie se confruntă în mod regulat cu contracții dureroase la nivelul abdomenului inferior. În astfel de momente, ne poate ajuta un exercițiu numit postura pisicii. Așezați-vă cu genunchii și palmele lipite de podea, plecați-vă capul și arcuiți-vă spatele. Inspirați și expirați calm. Mențineți această poziție timp de aproximativ două minute.
Constipația
Modificările hormonale din timpul menopauzei duc în cazul multor femei la apariția unor probleme digestive. Încetinirea tranzitului intestinal poate fi adesea determinată și de o tulburare tiroidiană. Medicamentele prescrise în cazul unui diagnostic de hipotiroidism reduc și simptomele constipației. Un masaj abdominal ușor poate fi la rândul lui de folos.
Prolapsul uterin
Atunci când mușchii și țesuturile pelvisului slăbesc, uterul își poate schimba poziția și poate aluneca spre vagin. Printre simptomele prolapsului uterin se poate număra, de pildă, incontinența urinară. Un prolaps uterin ușor poate fi redus sau chiar eliminat cu ajutorul unor exerciții pentru întărirea mușchilor pelvisului. Dacă simptomele indică un stadiu avansat al prolapsului, medicul poate introduce un așa-numit pesar vaginal, care susține uterul.
Endometrioza
Este o afecțiune în care un țesut similar mucoasei care căptușește peretele interior al uterului se dezvoltă în afara acestuia. În multe cazuri, pot să apară chisturi și inflamații (focare de endometrioză), care se fixează, de exemplu, pe ovare, în intestine sau peritoneu. Printre posibilele simptome se pot regăsi durerile severe la urinare, o stare generală de epuizare, durerile de cap sau greața. Tratamentul hormonal poate încetini creșterea țesuturilor. O altă opțiune este intervenția chirurgicală. În majoritatea cazurilor, e suficient să recurgem la laparoscopie, o metodă de chirurgie minim invazivă.