Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tulburările menstruale

• Mai bine să previi decât să vindeci •

Contra crampelor menstruale

Foto: Shutterstock

* Faceți o baie caldă. Căldura destinde muș­chii contractați ai ute­rului. De folos este și aplicarea unei buiote cu apă caldă pe pântec sau a unei perne electrice.

* Încercați un remediu homeo­patic. Pen­tru crampe și spasme foarte dureroase, spe­cialiștii reco­mandă fos­fatul de magneziu (Magne­sium phos­pho­ri­cum). Luați trei granule din oră în oră, până la dispariția du­rerilor, dar fără să depășiți 10 ad­mi­nis­trări. La fel de bune sunt și Nux Vomica sau Pul­satilla.

* Beți trei căni de infuzie călduță de frunze de frag. Conțin o substanță care tonifică uterul și ușu­rează cram­pele, re­sor­bind și fluxul sanguin prea abun­dent.

* Călinul exercită și el o ac­țiune calmantă asupra cram­pelor. Preparați o infuzie, adăugând o linguriță de plan­­tă uscată la o cană de apă clo­co­tită.

* Infuzia de mușețel po­se­dă, de ase­­menea, virtuți antispas­mo­dice, ca­pa­bile să ușureze du­rerile uterului. Puneți două lingurițe de plantă la o cană de apă fierbinte. Menta are ace­leași calități.

* Un alt remediu încercat și aprobat ca având efect este ghimbirul, care inhibă producția de pros­ta­­glan­dine. Pentru a prepara o infu­zie, luați o lin­guriță cu vârf de ghim­bir proas­păt ras și opăriți-l cu o cană de apă. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară.

Luptați contra balonărilor

* Diminuați consumul de sare tot timpul, dar mai ales în săptămâna ca­re precede menstrele. Sarea favori­zează retenția de apă, deci și balonă­rile și unele umflături difuze. Sărați cât mai puțin po­sibil mâncarea și evitați alimentele industriale de tipul supelor la plic, mezelurilor, căr­nii afumate. Chiar și pâinea poate să aibă un conținut ridicat de sare. Verificați conți­nutul în­scris pe am­balaj.

* Luați vitamina B6 cu 5 zile înainte de insta­larea menstrelor, dar și în timpul lor (25-50 mg pe zi), pen­tru că are un efect lejer diuretic. Ea ac­ționează și asupra stă­rii de spirit, crescând nivelul seroto­ninei în creier (hormonul fericirii). Dacă simțiți în­țe­pături în degetele de la mâini și pi­cioare, opriți tratamen­tul. Alimentele bogate în pro­te­ine (carnea de pasăre, peș­tele), bananele, avo­ca­do și mază­rea sunt surse bogate de vitamina B6.

* Consumați alimente diuretice. Une­le dintre ele funcționează la per­fecție: sparan­ghel, salată de păpădie, țelină, usturoi, creson și pătrunjel.

* Beți multă apă. Veți elimina ast­fel mai multă sare prin urină, pre­venind balonările. Obiectiv minimal: 8 pahare pe zi.

Mielăreaua, un regulator al hormonilor feminini

* Mielăreaua (Vitex agnus-cas­tus) este o plantă medicinală cu­nos­cută pentru acțiunea ei asupra echili­brului hormonal și a sindro­mu­lui pre­menstrual. Conform oamenilor de știință, producția de progesteron este insu­ficientă în cele două săptă­mâni care preced mens­trele la femeile care suferă de sin­dromul premen­strual, ceea ce antrenează un dezechi­libru în organism. Mielăreaua co­rec­­tează această dezordine, regularizând secre­țiile hor­monale și tulburările pe care le pro­duc. Se spune că aceas­tă plantă le era dată călu­gărilor din Evul Mediu, pentru a-i ajuta să rămână fi­deli castității; mielăreaua slăbește li­bidoul mas­culin. Se beau două ceaiuri pe zi, conform indica­țiilor de pe am­balaj. Mielăreaua le este interzisă fe­meilor însărci­nate sau care alăp­tează.

Ridicați-vă moralul

* Sunătoarea este un antidepresiv natural, foarte eficient în optimizarea stării de spirit. Se beau trei ceaiuri pe zi.

Virtuțile sportului

* Practicați 20-30 de minute de exerciții fizice pe zi. Dacă nu puteți ține permanent acest ritm (deși v-ar face bine și la siluetă), faceți puțină mișcare măcar cu câteva zile înainte de apariția menstrelor. Mersul și îno­tul, practicate într-un ritm susținut, sunt ac­tivitățile cel mai des reco­man­date, dar puteți prac­tica și alte dis­cipline. Încercați să duceți exer­cițiul până când începeți să trans­pi­rați. Practicarea unui sport atenuează stresul și amelio­rează moralul, parti­cipând la starea generală de bine. Exercițiul fizic contribuie și la in­hibarea producției de prosta­glandine, aflate la originea durerilor men­stru­ale, și susține lupta împotriva retenției de apă.

Măsuri de prevenție

*    Luați în fiecare zi câte 500-1000 mg de citrat de calciu, în mai multe prize, în timpul meselor. Cal­ciul este un decontractant muscular. El con­tribuie la reducerea crampelor menstruale, a durerilor de cap și a indispoziției umorale. Atenție: evitați suplimen­tele de calciu fabricate pe bază de cochilii de scoici marine sau de făină de oase, susceptibile să con­țină cantități ridicate de plumb.

* Dacă luați calciu, va trebui să luați și mag­neziu, împărțind doza în două. Deci, pentru 1000 mg de calciu pe zi, adăugați 500 mg magneziu. Mul­te femei care suferă de sindrom premenstrual acut pre­zintă o carență în magneziu. Asocierea celor două mi­­ne­rale participă la prevenirea cram­pelor mens­truale. În caz de diaree, reduceți dozele.

* Acizii grași esențiali reduc pro­ducția de prostaglandine, care favo­rizează crampele. Luați 100 ml de ulei de luminița-nopții (există și în far­maciile noastre) de trei ori pe zi, pentru a atenua durerile menstruale sau premenstruale.

* Limitați consumul de zahăr. Sin­dromul pre­­menstrual poate provo­ca o cerință sporită de za­hăr, dar dul­ciurile fac să explodeze glicemia, care, apoi, prin scădere brutală, pro­voacă oboseală și iras­cibilitate. Re­duceți consumul de alimente dulci și mân­cați mai degrabă un fruct.

* Reduceți consumul de alcool și co­feină. Am­bele agravează sindromul premenstrual.

* Consumați fibre în cantitate su­fi­cien­tă. Ali­mentele cu conținut bogat în fibre eli­mină excesul de estrogen din organism. Mâncați din bel­șug ce­reale complete, precum ovăzul și se­cara, pâi­nea de graham și legumi­noa­sele.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian