Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Interpretarea corectă a afecțiunilor genitale și urologice

Chisturi

Foto: Shutterstock

Pe ovare se pot forma vezicule pline cu lichid (așa-numitele chisturi ovariene). Vestea bună este că în 98% dintre cazuri acestea sunt benigne și dispar de obicei de la sine. Gineco­logul verifică în ce situație vă aflați cu ajutorul unei ecografii. Un remediu natural bun pentru amelio­rarea simptomelor sunt băile de șezut în apă caldă, în care se adaugă două linguri de sare Epsom (disponibilă în farmacii, pe internet sau în magazinele naturiste). Băile trebuie făcute de două ori pe săptămână, timp de 15 minute.

Fibroame

Aceste tumori gine­co­lo­gi­ce, care apar în urma în­mul­țirii celulelor ce formează în mod normal peretele uterin, sunt aproape întotdeauna benigne. Fibromul poate provoca sân­ge­rare sau durere doar atunci când tumora crește în mod semnificativ. Pentru a preveni complicațiile, e important să mer­gem cu regularitate la me­dicul ginecolog. În urma exa­minării cu ultra­sunete, acesta poate decide dacă este necesară intervenția chirurgicală.

Simptomele pot fi combătute cu ajutorul anu­mitor ceaiuri medicinale, precum cele de coada-șoricelului sau de crețișoară.

Polipi

Polipii uterini sunt niș­te excrescențe care se dezvoltă la nivelul mucoasei uterului și care sunt în majo­ritatea ca­zu­rilor benigne. Polipii apar în principal pe parcursul meno­pauzei și după încheierea aces­teia și de multe ori nu provoacă niciun simptom. În unele cazuri, se întâmplă totuși ca persoanele afectate să se confrunte cu dureri abdominale sau sângerări. Atunci când polipii uterini provoacă asemenea probleme, ei pot fi înde­părtați prin­tr-o operație în regim ambulatoriu.

Vaginismul

Contracțiile spas­mo­dice involuntare    ale mus­culaturii vagi­nale (denumite în ter­meni medicali vagi­­nism) apar, adesea, odată cu menopauza. În astfel de cazuri, vaginismul se declanșează cu pre­cădere pe fondul reducerii naturale a nivelului de estrogeni (hormonii sexuali fe­minini) și al scăderii concomitente a lubri­fierii vaginale, care favorizează con­tracțiile. Exercițiile de yoga ajută la prevenirea ten­siunii musculare. De pildă, con­trac­țiile pot fi ameliorate mai rapid dacă respirăm con­știent și profund.

Infecția urinară 

Senzațiile de arsură sau durerea severă la urinare și nevoia constantă de a merge la baie se numără printre simptomele tipice ale unei infecții la nivelul tractului urinar. Infecția este de obicei declanșată de bacteriile intestinale care pătrund prin uretră în vezică, unde provoacă o inflamație. Dacă ne confruntăm cu o infecție urinară, este recomandabil să bem cel puțin doi litri de lichid pe zi pen­tru a elimina germenii. Cea­iu­rile pentru comba­te­rea infec­țiilor căilor uri­nare au și efect di­u­retic, iar sucul de me­rișor împiedică bac­­te­riile să se depună pe mem­brana mucoasă a vezicii urinare.

Scurgerile

Administrarea antibioticelor poate mo­difica valoarea ușor acidă a pH-ului    florei vaginale (denumită în termeni medicali și microbiotă vaginală). Acest dezechilibru microbian se manifestă adesea prin mân­cărime, arsuri, roșeață sau secreții. Pen­tru ameliorarea simp­tomelor, experții recomandă o alimen­tație săracă în zahăr. Aceasta nu întărește doar funcția bac­teriilor lactice cu efect protector, ci favorizează totodată reproducerea acestora.

Contracțiile abdominale

Aproximativ fiecare a doua femeie se confruntă în mod regulat cu contracții dureroase la nivelul abdo­menului inferior. În astfel de momente, ne poate ajuta un exercițiu numit postura pisicii. Așezați-vă cu genunchii și palmele lipite de podea, plecați-vă capul    și arcuiți-vă spatele. Inspirați și expirați calm. Mențineți această poziție timp de aproximativ două minute.

Constipația

Modificările hormo­nale din timpul meno­pauzei duc în cazul mul­tor femei la apa­riția unor pro­bleme diges­tive. Înce­ti­nirea tran­zitului intesti­nal poate fi ade­sea de­ter­minată și de o tulburare ti­roi­diană. Me­dica­men­tele prescrise în cazul unui diag­nostic de hi­po­ti­roidism reduc și simptomele cons­tipației. Un ma­saj abdo­minal ușor poate fi la rândul lui de folos.

Prolapsul uterin

Atunci când mușchii și țesuturile pelvisului slăbesc, uterul își poate schimba poziția și poate aluneca spre vagin. Printre simptomele prolapsului uterin se poate număra, de pildă, incontinența urinară. Un prolaps uterin ușor poate fi redus sau chiar eliminat cu ajutorul unor exerciții pentru în­tărirea mușchilor pelvi­su­lui. Dacă simptomele in­di­că un sta­diu avansat al pro­lapsului, me­dicul poate in­troduce un a­șa-numit pe­sar vagi­nal, care susține uterul.

Endometrioza

Este o afecțiune în care un țesut similar mucoasei care căptușește peretele interior al uterului se dezvoltă în afara acestuia. În multe cazuri, pot să apară chisturi și infla­ma­ții (focare de endometrioză), care se fixează, de exemplu, pe ovare, în intestine sau pe­ritoneu. Printre posibilele simptome se pot regăsi durerile severe la urinare, o stare ge­nerală de epuizare, durerile de cap sau greața. Tratamentul hormonal poate încetini creș­terea țesuturilor. O altă opțiune este interven­ția chirurgicală. În majoritatea cazurilor, e su­ficient să recurgem la laparoscopie, o metodă de chirurgie minim invazivă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian