Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Glicemia sub control

– Sfaturi pentru prevenirea și ameliorarea diabetului –

1. Țineți sub control carbohidrații

Foto: Shutterstock

Înlocuirea carbohidraților simpli cu carbo­hi­drați complecși poate scădea glicemia. Aceasta pre­supune consumul de cereale integrale, prepa­rate din făină integrală, leguminoase (fasole, linte, năut etc.), renunțarea la pâine albă, paste și alu­a­turi cu făină albă, zahăr și produse cu zahăr.

2. Mâncați puțin și des

Mesele copioase, în special cele bogate în carbohidrați, pot provoca creșteri sem­ni­ficative ale zahărului din sânge. Con­sumul mai multor mese reduse cantita­tiv și echilibrate din punct de vedere nutri­țional menține nivelul de zahăr din sânge constant pe parcursul zilei.

3. Mizați pe micul dejun

Cercetări recente au dovedit că să­ritul peste micul dejun poate con­tribui la re­zistența la insulină și la niveluri crescute de zahăr din sânge. Este im­portant pentru toată lumea, dar în spe­cial pentru persoanele cu prediabet și diabet, să includă obligatoriu un mic dejun în mesele de peste zi. Se reco­mandă fulgii de cereale integrale, iaurtul neîndulcit și ouăle.

4. Apa scade glicemia

O cantitate îndestulătoare de apă băută pe zi este o altă modalitate de a reduce glicemia. Deshidratarea creș­te nivelul de glucoză din sânge. Se recomandă cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Evitați băuturile cu zahăr, cum sunt sucurile, băuturile pentru spor­tivi și energizantele, care cresc glicemia.

5. Crom și magneziu, împotriva creșterii glicemiei

Nivelurile ridicate ale glicemiei sunt legate de deficiențe de minerale, precum cromul și magneziul, care reglează nivelul zahă­rului din sânge. Cele mai bune surse de magneziu sunt ce­realele integrale, legumele de culoare verde închis, ciocolata neagră, fructele oleaginoase (mig­dale, nuci), leguminoasele, precum și unele ape mine­rale. Magneziul și cromul pot fi luate și sub formă de suplimente alimentare.

6. Înlocuitor natural de zahăr – ștevia dulce

Originară din America de Sud, planta este folo­sită de sute de ani în ​​Brazilia, Paraguay și în Japonia, pentru a îndulci ceaiurile și alte băuturi, și pentru ela­borarea unor remedii medicale. Ștevia are zero calorii și nu crește nivelul glicemiei. În forma sa pură, este mult mai dulce decât zahărul și, de asemenea, lasă un gust ușor amar. Este potrivită pentru a îndulci bău­turi, dar nu și pentru aluaturi și pră­jituri. Ştevia dulce se găseşte sub formă de pulbere, tablete, extract lichid. Este un înlocuitor de zahăr ideal pentru persoanele care su­feră de obezitate și diabet.

Ştevia dulce are 0 kcal / 100 grame, iar ca dozare 1 g ștevie dulce =100 g zahăr.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.