• Cu mentalitatea lor cocoșească, care îi face să creadă că sunt stăpânii ogrăzii, oamenii se cred mai marii universului. Când colo, la doar un cucurigu distanță, natura ascunde forme de viață uluitoare, desprinse, parcă, din paranormal. Iar multe dintre ele se află în România. Păsări, gâze și animale prea puțin cunoscute, veritabili eroi de roman polițist •
Balaurul dobrogean și Șarpele rău

Chiar dacă este unul dintre cei mai mari șerpi din România, putând depăși chiar și 2,5 metri în lungime, puțini au auzit de Balaurul dobrogean, și încă și mai puțini au avut ocazia să-l zărească cu ochii lor. Mulți dintre cei care au, totuși, norocul să-l vadă, îl confundă cu un alt șarpe foarte mare din România, numit Șarpele rău. Deși crește până la circa 2 metri lungime, el este cel mai rapid șarpe din țara noastră, putând atinge o viteză de 5-6 metri pe secundă. Nu este veninos, dar poate fi cu adevărat înspăimântător. Atunci când se simte amenințat, șuieră puternic, cu gura larg deschisă, și se năpustește asupra feței adversarului său, făcând salturi uriașe, de până la 1,5-2 m lungime. Astfel, el poate pune pe fugă chiar și animale dintre cele mai mari, precum caii. Spre deosebire de Șarpele rău, care caută să-și muște cu ferocitate adversarul atunci când e prins, Balaurul dobrogean poate fi descris mai degrabă ca un uriaș blând, care preferă să evite conflictele. El nu a fost dăruit de natură cu o mare agilitate, dar poate simți de la distanță vibrațiile provocate de pașii omenești, și se retrage, camuflându-se cât mai bine. Pentru a scăpa de potențialii dușmani, el se cațără adesea în copaci. Dacă se simte, totuși, amenințat, se dă cât mai tare în spectacol: ia o postură amenințătoare, ridicându-și partea anterioară a corpului, își umflă plămânul cu aer ca să pară încă și mai mare, deschide larg gura, șuieră și face salturi în direcția inamicului. Aceste atacuri sunt însă de cele mai multe ori false, menite doar să intimideze. Nu mușcă decât rar, iar dacă e prins, se resemnează rapid și devine docil. În ciuda aspectului său fioros, are mai degrabă o fire retrasă, ducându-și viața ascuns pe sub pietre sau prin galerii pe care le sapă cu botul și din care iese numai pentru a căuta de mâncare. În România, Balaurul dobrogean este considerat o specie periclitată și nu a fost observat până acum decât în județele Galați, Tulcea, Constanța și Buzău. Suferă din cauza fragmentării habitatului său, înlocuit într-o tot mai mare măsură de agricultura extensivă, care nu mai lasă niciun loc de refugiu pentru animale. Și pentru că îi place să stea pe asfalt ca să se încălzească la soare, bietul Balaur sfârșește, adeseori, călcat de mașini.
Matrioșka din grădina de zarzavat

Păduchii plantelor îi scot pe drept cuvânt din sărite pe toți grădinarii. Verzi, gri, negri, maro, roz sau aproape translucizi, în funcție de seva cu care se hrănesc, ei sunt niște dăunători care trăiesc în colonii, pe partea inferioară a frunzelor, pe vârfuri și lăstari, și care afectează un mare număr de plante, provocând pagube importante într-un interval de timp foarte scurt. Cine are, de exemplu, trandafiri în grădină, se poate pomeni pe nepusă masă că bobocii acestora sunt supuși unui atac atât de masiv, încât nici nu mai au șanse să înflorească. Nu e de mirare că grădinarii, la fel ca agricultorii, sunt realmente exasperați de aceste viețuitoare, de care le este adesea foarte greu să scape. Și asta, pentru că oricât de banale ar părea la prima vedere, afidele au o strategie atât de complexă de reproducere, încât le permite un soi de clonare. În unele cazuri, la începutul ciclului sezonier, nu sunt prezente decât așa-numitele „femele fondatoare”, care datorită fenomenului de partenogeneză, care le permite afidelor să se reproducă asexuat, poartă deja în ele sămânța viitoarei populații. Cu alte cuvinte, femela se naște purtând deja în pântece o fiică, iar aceasta vine la rândul ei la pachet cu un alt embrion și tot așa, mult și bine. Fiecare fiică nouă apărută pe lume e identică cu mama ei – singura diferență fiind dimensiunea. Afida este așadar un fel de Matrioșka bizară, din lumea necuvântătoarelor, care are o uluitoare capacitate de reproducere. Dacă toți indivizii proveniți de la o singură afidă de varză ar reuși, prin absurd, să supraviețuiască, s-ar ajunge până la sfârșitul sezonului la fenomenala cifră de 1,5 miliarde de exemplare! Dar lucrurile nu se opresc aici. Dacă, de exemplu, colonia de afide care a invadat planta gazdă o duce atât de bine, încât proliferează, ajungând la o supraaglomerare, micuțele viețuitoare apelează la un alt truc: încep, dintr-o dată, să producă indivizi înaripați, care părăsesc degrabă colonia pentru a căuta noi plante gazdă. Iar toamna, colonia începe brusc să producă și masculi, care se împerechează cu femelele, astfel încât acestea să poată produce ouăle din care va ieși în primăvara următoare o nouă generație de femele fondatoare.
Un alt secret al afidelor este parteneriatul unic pe care îl au cu furnicile. Coloniile de afide excretă cantități considerabile de glucide, cunoscute sub numele de „rouă de miere”, care reprezintă pentru furnici o sursă excelentă de hrană. În schimbul acesteia, furnicile apără cu strășnicie afidele împotriva diferiților dușmani naturali, între care se numără, de exemplu, drăgălașele mămăruțe. Furnicile pe care le vedem urcând pe tijele plantelor reprezintă, așadar, pentru agricultori, un important semnal de avertizare: invazie de afide! Pregătiți-vă de război!
Bizarul enot și cucul pestriț, care dezgustă pisicile

Între 1928 și 1955, au fost eliberate în natură, în partea europeană a fostei Uniuni Sovietice, peste 9.000 de enoți, cu scopul de a spori producția de blănuri, care erau foarte apreciate și folosite în special pentru producția hainelor militărești utilizate de Armata Roșie. Treptat, enotul a ajuns și la noi, el fiind pentru prima dată semnalat oficial în România în 1951, chiar în apropiere de București. Acest animal, care e originar din Extremul Orient, se numără printre reprezentanții familiei canidae, din care mai fac parte câinii, lupii, șacalii și vulpile. Deși seamănă, mai degrabă, cu ratonul comun din America de Nord, ruda cea mai apropiată a enotului este, de fapt, vulpea. Și, la fel ca aceasta, enotul poate provoca numeroase probleme. Din acest motiv, el a fost inclus, din 2019, pe lista speciilor invazive pentru Uniunea Europeană, pe teritoriul căreia este interzis să fie crescut, transportat, comercializat sau eliberat în mediul natural. În România, enotul nu o mai duce la fel de bine ca în vremea socialismului glorios. Numeroase exemplare au fost vânate pentru blana lor, iar multe dintre zonele în care obișnuia să viețuiască au fost între timp defrișate. În plus, puii de enot le cad adesea pradă vulpilor și șacalilor. Din toate aceste motive, dar și pentru că este un animal care-și face preponderent apariția pe durata amurgului și a nopții, enotul este rar zărit pe la noi, iar câte o fotografie răzleață în care e totuși surprins în natură poate face ocolul presei autohtone, reprezentând o știre de senzație. Asta și pentru că animalul are un aspect ieșit din comun. Enotul e lung de 60–90 cm, poate ajunge la o greutate de până la 10 kg, are o blană a cărei culoare e între gălbui-roșcat și cafeniu-închis și un fel de favoriți care îl fac să semene cu Cațavencu lui Caragiale. Spre deosebire de alte canide, enoții se pot cățăra în copaci și hibernează în timpul iernilor reci. Din acest motiv, ei se îmbuibă toamna cu tot ce găsesc, de la fructe și alte plante, până la broaște, insecte acvatice, șoareci, păsări și ouă, astfel încât până la venirea iernii se îngrașă considerabil. Dacă iarna se dovedește blândă, cu temperaturi care nu coboară sub 5 grade Celsius, enotul poate să rămână activ, strecurându-se prin noaptea pădurii.
Imigranți fără pașaport

Potrivit specialiștilor, în țara noastră au apărut în ultimii 30 de ani, aproape 20 de specii inedite de păsări, plante și alte viețuitoare. Unele sunt complet noi, în vreme ce altele, precum șoarecele săritor de stepă, zăganul (una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibărit cândva în România) și boa de nisip (supranumit șarpele cu două capete, pentru că are coada la fel ca și capul (pentru a deruta prădătorii) au reapărut după decenii întregi în care nu au mai fost observate. Printre noii sosiți se numără Pietrarul de deșert, Gâsca de zăpadă și Cucul pestriț, care provine din zona mediteraneeană. Spre deosebire de cucul obișnuit, cel pestriț e mai mare, iar puii săi, care parazitează în special cuiburile de coțofană, nu aruncă din cuib ouăle, ci doar cerșesc hrana cu țipete ascuțite, determinându-și părinții adoptivi să le ofere prioritate. În apărarea lor, trebuie însă spus că au găsit o cale de a-și plăti cu vârf și îndesat „chiria”: puii Cucului pestriț secretă o substanță care miroase atât de urât, încât ține departe de cuib toții prădătorii cu nasul mai fin, printre care se numără, de exemplu, pisicile.
Zimbrul – ucis și reînviat

Zimbrul este o specie de bizon care trăiește în Europa, fiind cel mai greu animal de uscat, putând ajunge chiar și la peste 900 de kilograme. Deși maiestuoasele animale, cu o lungime de până la 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, nu prea au dușmani naturali, ele sunt totuși pe cale de dispariție, după ce au fost vânate fără milă de oameni. În Europa de Vest, majoritatea zimbrilor au dispărut încă din secolul al XI-lea. În unele țări, unde se aflau în proprietatea cârmuitorilor, au rezistat ceva mai mult, vânarea lor fiind restricționată. Pe la 1500, Regele Sigismund I al Poloniei a instituit chiar și pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor, o restricție abandonată ulterior, astfel că bietele animale au fost ucise până la ultimul, până în 1919. Zimbrii n-au avut o soartă mai bună nici pe meleagurile noastre, unde ultimul a fost ucis în 1790, în Transilvania. După Primul Război Mondial, au fost vânați, rând pe rând, absolut toți zimbrii din sălbăticiile Europei, ultimul fiind braconat în 1927, în Caucaz. Așa se face că, în întreaga lume, nu mai existau la un moment dat decât 12 exemplare, aflate toate în captivitate. Abia atunci, călăii lor, oamenii, s-au trezit. Și au început să facă eforturi colosale pentru a salva specia. Vârf de lance a fost Polonia, căreia i s-au alăturat, treptat, alte țări europene, între care se numără și România. Primii doi zimbri au fost reintroduși în țara noastră în anul 1958, într-o rezervație din Hațeg, de către silvicultorii români. În 2020, populația de zimbri la nivel mondial a ajuns la peste 9.100 de exemplare, iar cea din România, la 214 exemplare, dintre care 127 în libertate. Astăzi, ei pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani (Dâmbovița), în rezervația Valea zimbrilor, din Vama Buzăului și în Pădurea Slivuț, din Hațeg. Câteva perechi se găsesc și în unele grădini zoologice din România, precum cele din Hunedoara, din Reșița și din Târgoviște.
Drepneaua, pasărea avion care se împerechează în zbor

Din luna Aprilie și până în August, își face apariția în România o specie migratoare extrem de neobișnuită: Drepneaua neagră (Apus apus), niște păsări mici, cu picioare uluitor de scurte și slab dezvoltate. Și nu e de mirare, dat fiind că se folosesc de ele doar rar, iar atunci când o fac, aleg aproape exclusiv suprafețe verticale, de care se pot agăța cu ghearele lor ascuțite, atunci când cuibăresc. Aceste păsări de talie mică, cu lungimea corpului de 16–18 cm și o greutate de doar 31–52 g, sunt însă niște avioane perfecte, cu aripi lungi și ascuțite, penaj compact și o formă stranie a capului, cu ochii extrem de adânciți în orbite. Forma aerodinamică le permite să fie unele dintre cele mai rapide păsări din lume, putând atinge viteze de peste 200 de km pe oră. Până și împerecherea lor se petrece tot în zbor, la fel ca la libelule, fiind precedată de un joc nupțial atât de spectaculos, încât i-ar tăia oricărui privitor răsuflarea. La viteze care pot depăși uneori 180 de km pe oră, păsările se „curtează”, executând acrobații aeriene nemaipomenite, sub forma picajelor și a spiralelor. Însă drepnelele nu doar că se împerechează în zbor, ci își petrec în văzduh aproape întreaga lor existență, cu excepția scurtelor perioade de cuibărit. Ele se hrănesc și beau în zbor și chiar și dorm în timp ce planează lin, la altitudine mare. Ba până și materialele din care își construiesc cuiburile, precum penele, frunzele sau firele de iarbă, sunt culese cu agilitate, tot din zbor. Impresionant este și numărul uriaș, de până la 20 de mii de insecte, pe care drepnelele le pot prinde zilnic în zbor, în perioada în care își hrănesc puii. Abilități extraterestre…
Ce-i frumos, la urmă: Pescărașul albastru

Roiurile de fluturi albaștri din pajiștile montane ale Munților Cernei sunt celebre în toată lumea. Safire înaripate, scânteind peste flori. Ei bine, în România, există ceva și mai frumos. Cine se plimbă pe lângă apele stătătoare sau lent curgătoare ale Deltei, poate avea norocul să vadă ceva încă și mai spectaculos. Este vorba despre niște păsări de talie mică, având o lungime a corpului de 17-19 cm, care au capul și spatele colorate într-un albastru ireal de frumos, cu reflexe metalice: Pescărașul albastru. Are pieptul portocaliu, gușa albă, culori care îi sporesc și mai mult eleganța. În Deltă li se spune „Ivan Pescar”, datorită dibăciei cu care prind pești de talie mică. Pentru a cuibări, Pescărașii albaștri au nevoie de maluri abrupte, fără vegetație, așa cum sunt de pildă cele argiloase, în care își pot săpa galerii. Aceste splendide păsări sunt atât de apreciate de specialiști, încât au fost alese drept simbol al Societății Ornitologice Române, încă de la înființarea acesteia, în anul 1990. Din păcate, distrugerea malurilor naturale unde pot cuibări și împuținarea hranei din cauza poluării bazinelor acvatice riscă să reducă în mod dramatic numărul lor. Potrivit Societății Ornitologice Române, acesta a scăzut la nivel european, în doar 15 ani, cu aproape 50%, iar în România, Pescărașul albastru este astăzi o „pasăre rară”, populația estimată fiind de doar 5.400 – 10.000 de perechi.
Foto: Getty Images, Shutterstock