– Când o inflamație apare pe piele, ea se vede imediat. Locul se înroșește, se umflă și doare. Există însă și inflamații care apar în interiorul corpului nostru, invizibile, pe care le descoperim abia când se transformă în boli. Se estimează că inflamația ascunsă mocnește în unul din trei oameni, fără ca cei afectați să știe acest lucru. Iată cele mai importante întrebări și răspunsuri pe această temă –
Ce anume sunt inflamațiile silențioase?

Inflamația apare de regulă atunci când sistemul imunitar detectează în organism un intrus. Poate fi vorba, de exemplu, despre viruși sau toxine din mediul înconjurător. El declanșează apoi o reacție de apărare și trimite val după val de celule imunitare, din ce în ce mai puternice, în zona afectată. Aceasta devine mai bine vascularizată, un proces care are drept rezultat roșeața tipică, asociată inflamației. Iar asta doare. Atunci când adversarul este în cele din urmă răpus, durerea și roșeața dau înapoi. Situația se prezintă însă diferit în cazul inflamațiilor ascunse: ele nu sunt însoțite de durere sau de o roșeață vizibilă. Drept urmare, inflamația nu poate fi detectată și se cronicizează. Urmarea e boala cu cauze necunoscute, detectată, adeseori, spre târziu.
Ce zone ale corpului sunt predispuse la inflamații silențioase?
Nu există zone de predilecție, ceva ce ar putea să atragă atenția. Și tocmai în asta constă diferența dintre inflamația ascunsă (silențioasă) și inflamațiile cronice clasice, precum parodontita, de exemplu, care afectează gingiile, doare și se vede imediat, sau artrita genunchiului, care se caracterizează prin roșeață și durere acută. Inflamațiile ascunse pot fi detectate doar prin analize de laborator. De aceea, ele reprezintă o problemă care vizează, în primul rând, circulația sângelui. Iar fiindcă sângele curge prin întregul corp, substanțele care induc inflamația pot ataca țesutul la nivelul întregului organism și pot provoca tuturor vaselor sau organelor leziuni pe termen lung. În funcție de vulnerabilitățile specifice fiecărui organism în parte, uneori inflamațiile îmbolnăvesc inima, de exemplu, sau pancreasul, în cazul altei persoane.
Cum apar inflamațiile silențioase?
În ultimă instanță, ele sunt determinate de stilul nostru de viață: mâncăm alimente nepotrivite, ne îngrășăm, nu dormim suficient, facem prea puțină mișcare și avem parte de prea mult stres. Toți acești factori declanșează în corp diferite procese inflamatorii. În organism începe să predomine estrogenul, ceea ce favorizează inflamația. Deoarece grăsimea abdominală eliberează la rândul ei estrogen, se consideră că ea reprezintă o amenințare aparte pentru sănătatea noastră și că se numără printre principalele cauze ale inflamațiilor ascunse.
Ce probleme apar pe termen lung?
Numărul mare al substanțelor din corp care induc inflamația crește riscul declanșării aproape a tuturor bolilor specifice civilizației moderne. Ele vatămă, de exemplu, vasele inimii și cresc astfel riscul producerii unui atac de cord, determină creșterea rezistenței la insulină și deschid astfel calea declanșării diabetului, în același timp, cresc riscul apariției cancerului. Dacă sistemul imunitar este în permanență ocupat cu stingerea unor focare de incendiu create de inflamații, el nu mai dispune de energia necesară pentru a le face față. Celulele atinse de inflamații apar cu miile, în fiecare zi. Despre inflamațiile silențioase se mai bănuiește că favorizează apariția demenței, a bolilor autoimune și a sindromului de burnout.
Inflamațiile ne îngrașă?
Da, și anume prin declanșarea unui cerc vicios dezastruos: cei afectați de inflamațiile ascunse pur și simplu nu au vigoarea necesară pentru a face sport. În plus, sistemul lor imunitar suprasolicitat consumă în mod constant energie, sub formă de calorii. De aici rezultă apetitul lor permanent. Drept urmare, au tot mai multă grăsime corporală, care crește la rândul ei gradul inflamației. Și astfel rămân prinși în acest cerc vicios, care-i duce din rău în mai rău. „Oricine are o circumferință a taliei care depășește 100 de centimetri suferă de inflamații ascunse”, spun specialiștii. Iar dacă nu întrerupem ciclul inflamator, continuăm să ne îngrășăm. Pe de altă parte, e bine de știut că toate metodele folosite pentru combaterea inflamației ne pot ajuta să slăbim.
Care este cea mai importantă măsură pe care o putem lua?

* Somnul. Potrivit specialiștilor, această veritabilă epidemie globală de inflamații ascunse și de boli declanșate ca urmare a acestora a luat naștere tocmai pentru că ne dorim cu toții să o scoatem la capăt cu mai puțin somn. Însă în timpul somnului se regenerează întregul organism. El îndepărtează resturile celulelor moarte și toxinele care provoacă inflamația. Pentru a avea parte de un somn liniștit, experții ne recomandă să evităm seara lumina albastră, la care multe persoane sunt sensibile, și să ne culcăm mereu la aceeași oră. Celor mai mulți dintre noi le sunt suficiente șapte până la nouă ore de somn, pentru a ne putea trezi dimineața fără ajutorul ceasului deșteptător. O recomandare care le-ar putea fi utilă celor cărora le este greu să se odihnească este ca, atunci când încearcă să adoarmă, să-și maseze ușor partea stângă sau dreaptă a gâtului, timp de câteva secunde. Masajul stimulează nervul vag, care ne ajută să intrăm într-o stare de relaxare.
* Mișcarea. Cei afectați de inflamațiile silențioase trebuie să-și dezvolte de urgență mușchii, deoarece aceștia eliberează în timpul exercițiilor fizice niște proteine numite miokine, care au efect antiinflamator. Pentru a ne antrena mușchii, nu e necesar să mergem la sală: e suficient, de exemplu, să facem genuflexiuni clasice sau flotări la perete.
* Alimentația. Acestui subiect i-au fost dedicate cărți întregi. De fapt, nu e greu să ne alimentăm corect. Cel mai important este să preparăm mâncăruri proaspete și să nu folosim niciun aliment care conține mai mult de trei ingrediente, cu excepția condimentelor. Dacă legumele ocupă două treimi din farfurie și folosim ulei de măsline, ne aflăm deja pe drumul cel bun. Experții ne recomandă în mod explicit acest ulei, deoarece toate celelalte favorizează inflamația. Printre dușmanii cei mai redutabili ai inflamației se numără și acizii grași Omega-3, conținuți în peștii de apă sărată, pe care ar trebui să-i consumăm de două ori pe săptămână.
Un alt aspect deosebit de important al dietei antiinflamatoare este limitarea consumului de făină albă și de zahăr: acestea pot activa în mod direct genele care eliberează substanțele mesager ce induc inflamația. OMS ne recomandă să nu consumăm mai mult de 25 până la 50 de grame de zahăr pe zi, în condițiile în care consumul mediu real se ridică în prezent la circa 100 de grame. Cu băgare de seamă ar trebui să fim și în privința alimentelor bogate în histamină (precum brânza puternic maturată, salamul și vinul roșu), deoarece și acestea provoacă inflamație. În schimb, fructele și legumele ameliorează inflamația silențioasă și protejează țesuturile. Asta se datorează substanțelor vegetale care le oferă plantelor culorile, mirosurile și aromele lor specifice. Pentru a dispune de cantitățile necesare, e suficient să ne hrănim zilnic cu alimente vegetale în culori cât mai diverse.
La ce ne ajută suplimentele alimentare?
Acizii grași Omega-3 au efect antiinflamator. Consumarea lor este aproape întotdeauna justificată. Specialiștii susțin că 97 % din populația europeană suferă de o carență de Omega-3 și că necesarul poate fi cu greu acoperit doar prin alimentație.
Ce altceva ne mai poate ajuta?
Postul s-a dovedit eficient. Ideal e să postim trei până la cinci zile. Perioadele mai îndelungate de post nu au efecte majore. Și frigul poate ameliora inflamația, motiv pentru care reumaticii au început de mult timp să fie tratați în cabine criogenice. Specialiștii recomandă, de asemenea, o baie cu gheață dimineața și, dacă este necesar, și un duș rece. Ei au descoperit că terapia prin frig reduce pe parcursul zilei vârfurile glicemice, care au efect inflamator. Un rol deloc neglijabil în combaterea inflamației îl are de asemenea reducerea stresului. Unora le reușește acest lucru cu ajutorul sportului, al plimbărilor în natură sau al meditației. Nu contează cum procedăm, important e să obținem efectul dorit.
5 simptome ale inflamației silențioase
Se estimează că unul din trei oameni este afectat de inflamațiile ascunse, care ne mistuie ca un foc invizibil. Ele se pot manifesta în mai multe feluri: stări depresive, tulburări de somn, grăsime viscerală (în zona abdominală), răceli frecvente, boli autoimune.