Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O temă ignorată: europarlamentarele

Una dintre tezele propagandistice cele mai popu­lare în România ultimilor ani avertizează că Uniunea Europeană este sursa tuturor relelor, iar Bruxelles-ul, sediul Comisiei și al Parlamentului European, „noua Poartă” la care trebuie să ne închinăm. E o teză-refren pentru pleiada de proiecte „suveraniste”, care au încercat să seducă electoratul român, după dispariția PRM-ului lui Corneliu Vladim Tudor. Să fie adevărat? Să fie Uniunea Europeană sperietoarea care alungă binele României? Cifrele arată o cu totul altă realitate. Strict economic, România e un beneficiar important al infuziei de bani care vin dinspre Bruxelles, iar efectele acestor investiții se văd cu ochiul liber în toată țara: drumuri asfaltate, rețele de apă și canalizare, sate modernizate, forță de muncă calificată prin cursuri plătite, agricultură cu fonduri UE. Nu mai punem la socoteală libertatea de a merge și a munci în Occident, fără nicio opreliște, ceea ce înseamnă o șansă de prosperitate, pentru milioane de familii de români. Nu punem la socoteală nici șansa de a negocia la nivel internațional în situații grave, cum a fost pandemia sau, mai nou, războiul de la granița noastră. Plus alte și alte șanse de a ne promova pe plan continental, folosite sau nu de România, dar asta e deja altă discuție…

Mergând pe logica propagandei: dacă marile corporații străine au venit în România ca să facă profituri oneroase, în detrimentul firmelor autohtone, cine trebuia să apere interesele țării și ale cetățenilor ei, dacă nu tocmai politicienii aflați la putere și în opoziție, care înfierează zi de zi influența nefastă a Bruxelles-ului?! Când li se cere să dea exemple concrete, să vorbească cu subiect și predicat despre cine și cum a furat România, agitatorii dau din colț în colț și vântură veșnicele lor generalități. Și-apoi, dacă tot e atât de grav ce se întâmplă la Bruxelles, de ce nu vedem pe listele de Europarlamentare oameni de calitate, experți în politici europene, poligloți care să poată trage sforile în favoarea țării noastre dragi?! Majoritatea europarlamentarilor români care s-au remarcat în ultimul mandat au fost „basculați” de propriile partide, iar în locul lor au fost puse „locomotive” politice, lideri care să tragă în sus procentele, dar care nu intenționează să stea nici măcar o zi pe viitoare mandate.

Comasarea perfidă interesată a localelor cu europarlamentarele nu ajută, nici ea, unei discuții oneste, cu cărțile pe masă, despre rolul și rostul României în Uniunea Europeană și despre cum putem face să fim mai eficient reprezentați acolo. De rău ce ne cocoșează UE, alianța PSD-PNL a călcat cu bocancii peste recomandările europene privind separarea alegerilor europarlamentare. Efectul e absolut vizibil în aceste zile: scena publică e sufocată de bătăliile electorale de la locale, iar despre marile teme europene nu vorbește nimeni. Cam atât de mult îi interesează, de fapt, pe politicienii noștri soarta României în UE. Un pic de gargară aducătoare de voturi și nimic mai mult!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian