Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Știri noi despre sănătate

Boli de inimă – declanșatorul pentru insuficiență cardiacă

Foto: Shutterstock – 4

Aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de boli de inimă nu dorm. Până acum, nu se știa de ce. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München au descoperit recent că persoanele cardiace produc prea puțină melatonină, hormonul somnului. Administrarea unui beta-blocant (Betalok – Zok) rezolvă problema.

Cancer – durere cronică: ce ajută la ameliorarea ei?

Mulți pacienți cu cancer avansat suferă de dureri cronice. Metodele de terapie al­ternativă pot contribui la ameliorarea lor pe termen lung, după cum arată un studiu publicat în Journal of American Medical Association (JAMA). Acupunctura și masajul prezintă rezultate la fel de bune. 298 de participanți de vârstă mijlocie au fost împărțiți în mod egal între cele două grupuri de trata­ment. In­ter­­vențiile au durat o perioadă de zece săp­tă­mâni. În perioada de studiu, acu­punc­­tura a reușit să reducă durerile, în medie cu 2,53 puncte, iar masajul, cu 3,01 puncte. Ambele au avut, de ase­menea, un efect pozitiv asupra reacțiilor adverse însoțitoare, cum ar fi oboseala și insomnia, și au contribuit la o creștere a calității vieții. Cercetări ulterioare vor trebui să clarifice modul în care terapiile pot fi integrate cel mai bine în gestionarea durerii pacienților cu cancer avansat.

Tensiunea arterială ridicată – renunțați la comprimatele efervescente

Tabletele efervescente sunt populare, dar ele trebuie folosite cu prudență, mai ales dacă suferiți de hipertensiune arterială. Ele conțin adesea cantități mari de sare de masă, ingredient util pentru dizolvarea rapidă a medicamentului în apă. Oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Saarland (Germania) au folosit me­tode speciale de măsurare, pentru a determina con­ținutul de sodiu din 39 de ta­blete efer­vescente, cu vi­ta­mine, mi­nerale, calciu și mag­neziu. Ei au ana­lizat, de asemenea, 33 de anal­gezice, medicamente pentru tuse și răceală și preparate de calciu care sunt disponibile sub formă de tablete efer­ves­cente. „O singură tabletă de vitamine conține în medie 380 mg de sodiu. Acesta acoperă, deja, apro­ximativ 20% din necesarul zilnic’’. De ase­menea, „analgezicele și medicamentele pentru tuse și răceală au un conținut și mai ridicat de so­diu, cu o medie de 450 mg per tabletă efer­vescentă”, subliniază medicii.

Efectul salviei împotriva transpirației

Știați că inhibarea transpirației abundente obținută cu salvie este de până la 52%!? Este important ca ex­tractele respective să fie ob­ținute din salvie proas­pătă; preparatele rea­lizate din plan­­te uscate sunt mai puțin eficiente. Salvia (Sal­via offi­cinalis, planta medi­cinală a anului 2023) se uti­lizează pentru transpirație excesivă și trans­pirații nocturne și oferă o ușurare blândă. Ingredientele active ale plantei medicinale, în special uleiurile sale esențiale, normalizează secreția glandelor sudoripare și reglează sistemul nervos central, care este responsabil de controlul transpirației. Întotdeauna este o idee bună să cultivați salvie pe balcon sau în grădina proprie, astfel încât să aveți mereu frunze proaspete la îndemână. Sfat de preparare: turnați 500 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de frunze proaspete de salvie, acoperiți vasul și lăsați la infuzat timp de 10-15 minute. Se folosește ceaiul de salvie răcit, pentru spălături în zonele de trans­pirație.

Risc de tinitus în timpul jocurilor video (gaming)

Alertă pentru practicanții de jocuri video: practicarea lor regulată crește riscul de ti­nitus. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de zgomot în timpul jocurilor este aproape întotdeauna peste valorile limită recomandate. Potrivit studiilor, nivelul mediu de zgomot pentru jocurile de tip shooter (jocuri cu împușcături) a fost de până la 91 deci­beli. Acest nivel este echivalent cu zgomotul unui camion care trece prin a­propiere. A­șa-numitul zgo­mot de im­puls, adică ex­ploziile scur­te de sunet, care sunt cu cel pu­țin 15 de­cibeli mai mari de­cât zgomo­tul de fond, pot a­vea, de ase­me­nea, efec­te de lun­gă durată. Peste 100 db de­te­riorarea au­zului este ine­vitabilă.

Cafeaua de dimineață – beți-o mai târziu

Cafea imediat după trezire, de pre­ferință la căldurica confortabilă a pa­tului? Nu este o idee bună, spun cerce­tătorii. Stimulează în exces cortizolul, hor­monul de stres propriu organis­mu­lui. Corpul nostru eliberează o cantitate mare, atunci când ne trezim. Cofeina, la rândul ei, duce la o creștere a nivelului de cortizol. Un astfel de dublu stimulent este contra­pro­ductiv. Pe de o parte, fluxul natural de cortizol este perturbat, pe de altă parte, efectul cofeinei este slăbit. De altfel, nivelul de cortizol de dimineață scade din nou după aproximativ 45 de minute. Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland recomandă să beți prima ceașcă de cafea, la aproximativ 1,5 ore după ce v-ați trezit.

Muzica protejează creierul

Muzica ne menține în formă, din punct de vedere mental. Persoanele în vârstă care cântă la instrumente sau cu vocea, se pare că au un creier mai eficient, arată un studiu realizat în Anglia. Un grup de cercetare condus de oameni de știință de la Universitatea din Exeter a realizat un studiul menit să afle cum îmbătrânește cre­ierul și de ce oamenii dez­voltă de­mență. Participanții selec­tați, a căror vârstă medie era de 68 de ani, au fost în­trebați despre experiența lor mu­zicală și despre ex­pu­nerea la muzică de-a lungul vieții. Astfel, cân­tatul la instrumente, în special la pian, a fost asociat cu o îmbunătățire a memo­riei și a capacității de a rezolva sarcini com­plexe, de peste 63%. A face mu­zică cu instrumente de suflat din lemn sau ala­mă a avut, de ase­menea, un efect pozitiv. Cântatul cu vo­ce, continuat până la o vârstă îna­intată, are beneficii și mai mari.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian