Nu cred că știam în vremea copilăriei când se încheia luna iulie și când începea augustul. Știu însă că cea mai importantă zi de la începutul lui August era, întotdeauna, Pobrejenia, Schimbarea la față, când se răsucea căldura spre frig, ultima mare sărbătoare a verii și prima care anunța toamna. Mă străduiam să descopăr semnele care se lăsau peste lume, în noaptea de după această sărbătoare, și mereu le vedeam mai întâi în pădurea unde ne făceam veacul. Verdele pădurii parcă obosea și se întuneca, ici-colo apărea câte o frunză galbenă, păsările nu mai cântau nebunește, vântul aducea dinspre munte fiori de răcoare. Augustul a fost întotdeauna luna dulcețurilor sălbatice, când roadele pădurii ajungeau în cazanul cel mare, forfotind la foc moale, ca să-și poată lăsa aromele și culorile în tihnă. Cum să stai pe-acasă, când tufele de zmeură și de mure se aplecau, de grele ce erau, până la pământ? Cum să nu aduni coacăzea ursului, frăguțele și afinele brumate de răcoarea nopților de munte, când dealurile erau roșii de ele? Cum să nu-ți iei coșul în spate și s-o pornești încă de dimineață la drum, când gălbiorii, oiescuțele, flocoșeii, hribele și bureții usturoși parcă te chemau să le culegi din mușchiul moale în care creșteau? Rafturile cămării, acoperite cu hârtie albă, tăiată dantelat cu foarfeca mare, începeau să se umple și să se arcuiască, sub greutatea borcanelor pline. Era numai începutul agoniselii de toamnă! Pe lângă cele adunate din pădure, mai erau și cele de pe lângă casă, care trebuiau strânse și pregătite de iarnă, chiar dacă toamna de-abia se ițea, în unele zile mai răcoroase. Păstăi galbene și verzulii, ardei iuți și căprești, mănunchiuri de ierburi aromate, „petrinjei, morareu și zeler (țelină)”, puse la uscat pe ațe lungi, ca niște șlaiere, între meri, sâmburi și semințe care începeau să se coacă, frunze și petale, bune de îndulcit ceaiurile și siropurile groase care așteptau iarna în sticle burtoase, legate bine la gură, cu ață trecută peste dop. Dar cea mai mare bucurie era când primeam bucăți de faguri înfășurate în frunze de hrean. Se făcea seară, și încă mestecam fagurii aromați de ceară, în care mierea era adăpostită sub niște căpăcele subțiri. Dulcele rai al copilăriei mele, în care mă întorc tot mai des. Cerul lui e mereu senin.
No Comments Yet
Cele mai citite