• Într-un moment când discuțiile despre educație au aprins iarăși spiritele în România, performanțele extraordinare obținute de tinerii noștri, atât în sport, cât și la învățătură, dovedesc că răul nu trebuie căutat printre ei, ci la cei care ar trebui să le vegheze destinul. Până atunci se descurcă singuri, în mod exemplar •
Aur, argint şi bronz, la Olimpiada Internaţională de Geografie, și bronz, la Științele Pământului
Că românii sunt foarte buni la științele exacte, precum Matematica și Informatica, unde avem o lungă tradiție de succes la olimpiadele internaționale, nu e o noutate. Dar punctăm și la alte discipline, precum Geografia, unde, la a XX-a ediție a Olimpiadei Internaționale, desfășurată în Irlanda, lotul nostru a obţinut aurul, prin David Mihai Dumitrescu (Colegiul Naţional “Carol I” Craiova), argintul, prin Ian Mitocaru (Colegiul Naţional Iaşi), respectiv bronzul, prin Tudor Olariu (Colegiul Naţional “Costache Negruzzi” Iaşi) și Iustin Bălan (Colegiul Naţional “Garabet Ibrăileanu” Iaşi). În plus, liceana Antonia Balcu a fost medaliată, recent, cu bronz la Olimpiada de Științele Pământului de la Beijing.
Canotajul, din nou pe prima treaptă a podiumului
N-au trecut decât câteva săptămâni de la Jocurile Olimpice, acolo unde lotul național de canotaj a adus cele mai multe medalii pentru România, și performanța de la Paris este confirmată de rezultatele excepționale de la Campionatele Mondiale de Canotaj Seniori, Under23, Under21 și Under19, desfășurate St. Catharines, în Canada. Sportivii noștri au adus României nu mai puțin de 7 medalii de aur și, implicit, locul 1 în clasamentul pe națiuni. Medaliată cu argint la Paris, marea noastră campioană Ionela Cozmiuc și-a făcut retragerea oficială din activitate cu o nouă medalie de aur la schif simplu categorie ușoară (LW1x) seniori. De asemenea, echipajul de patru vâsle feminin (BW4x), format din Mariana-Laura Dumitru, Manuela-Gabriela Lungu, Emanuela Ioana Ciotău și Patricia Cireș, a cucerit medalia de aur, cu un nou record mondial, la categoria sub 23 de ani.
România, prima la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori
Tinerii noștri fac furori nu doar la sport, ci și la olimpiadele școlare inter-țări. Elevii români au obținut două medalii de aur și două de argint la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori (EJOI) 2024, organizată în Republica Moldova, la Chișinău, anunță Ministerul Educației. Din cele 25 de țări participante, în clasamentul pe medalii, România se plasează pe locul I. La competiție au participat 98 de concurenți! Țara noastră rămâne singura care reușește să cucerească aur la toate cele opt ediții desfășurate până acum. Roland Petrean (Colegiul Național “Silvania” Zalău) a cucerit medalia de aur și a fost desemnat câștigătorul competiției. Vlad Mihai Tutunaru (Liceul Teoretic Internațional de Informatică București) a luat și el aur, în vreme ce Luca Valentin Mureșan (Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare) și David Constantin Țurcanu (Liceul Teoretic Internațional de Informatică București) au obținut medalii de argint.
Via Transilvanica, promovată la New York
Recent, Via Transilvania, “drumul care uneşte” – un traseu turistic de circa 1.400 de kilometri, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, a intrat în top 100 cele mai frumoase locuri de vizitat din lume, realizat de celebra revistă “TIME”. Consecința acestei recunoașteri internaționale, despre care am scris și noi într-o ediție trecută a revistei, a avut parte de o expunere de seamă în inima New York-ului, în Time Square. “Am avut câteva minute de glorie, într-una dintre cele mai mari pieţe publice din lume, dar ne-am bucurat foarte tare, pentru că ştim că nu sunt foarte multe ocaziile în care un brand din România e inclus alături de unele dintre cele mai mari companii din lume. Proiectul nostru e singurul ambasador al ţării noastre care a avut parte de o apariţie atât de spectaculoasă”, spun cei de la Via Transilvanica.
Parcul Grozăvești prinde contur!
Primăria Sectorului 6 se află în faza ultimelor detalii, la capătul dezbaterii publice, pentru a lansa ambițiosul proiect al Parcului Grozăvești. La finalul anului trecut, primăria de sector a reușit să preia 11.400 mp de parc de la Serviciul Român de Informații, la care a alipit alte 2 hectare, aflate în administrarea Sectorului 6. “Parcul Grozăvești va avea spații de sport și de fitness, locuri de joacă, foișoare de lucru în aer liber, zone de belvedere, spațiu de joacă pentru câini, gradene, mobilier urban de calitate și, bineînțeles, mult spațiu verde revitalizat. După ce ieșim din iarnă, în Martie, ar trebui să înceapă lucrările. Sper ca în toamna anului viitor să fie realizat”, promite primarul Ciprian Ciucu.
Cișmele pentru câini și pisici
De cele mai multe ori, doar proiectele foarte mari, cu investiții serioase, reușesc să capteze atenția presei. Dar sunt și inițiative mici, care aduc un plus în anumite comunități sau care le fac viața mai simplă nu doar oamenilor, ci și animalelor. O astfel de inițiativă este cea a Primăriei Cluj-Napoca, care a adaptat cișmelele din zona centrală, astfel încât să poată fi folosite și pentru animalele de companie, dar și pentru păsări, în zilele caniculare de vară. O idee pe care ne-am bucura să o vedem aplicată și în alte localități…