Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de la cititori – Sănătate cu roadele toamnei

Sirop de pătlagină cu morcovi

Foto: Shutterstock

Se apropie sezonul rece și vom fi din nou în­cer­cați de gripe și de răceli. Pentru că în ambele cazuri sunt afectați și plămânii, vă propun o rețetă de sirop de tuse preparat acasă.

Materiale necesare: 100 fire de pătlagină, 10 fire de coada-șoricelului, 1/2 kg morcov și 1 kg zahăr.

Mod de preparare: Se pun la fiert pătlagina și coada-șoricelului, cu 4 litri de apă și se fierb până rămâne 1 litru. l Morcovul curățat și tăiat fideluță, ca pentru supă, se pune separat la fiert, cu 2 litri de apă, și se lasă pe foc până rămâne 1 litru. l Se strecoară, atât pătlagina, cât și morcovul, se pun împreună într-o cratiță și se lasă la răcit. Când s-a răcit bine, se adaugă 1 kg zahăr și se pune din nou la fiert, amestecându-se până se topește zahărul, apoi se fierbe până scade lichidul la 1 litru. l Se lasă la răcit, apoi se toarnă într-o sticlă de 1 l.

Se ia câte un păhăruț de rachiu, de 3 ori pe zi, cu 1/2 oră înainte de masă.

EMIL D. – Iași

Compot energizant din fructe uscate

Toamna este foarte important să ne energizăm organismul pe cale naturală. Fructele uscate sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. Iată rețeta preparării lor acasă. Ele sunt foarte bune și ca dulciuri naturale pentru copii.

Merele: se iau mere coapte, se spală bine în mai multe ape, apoi se taie în patru, li se scoate că­suța cu sâmburi, apoi se înșiră pe ață, ca mărgelele. Introducem acul cu ață (mai tare) prin coajă și tot așa, până obținem un lanț de circa 1 metru. Îi legăm laolaltă capetele și atârnăm aceste șiraguri în loc uscat (pod, cămară, balcon). Se lasă acolo până se usucă, apoi le păstrăm în cutii de carton, capacul se găurește cu un ac mai gros, să aibă aer.

Prunele, perele, vișine­le, ci­reșele – se spală bine și se așea­ză în tăvi de aragaz. Se încăl­zește cup­torul bine și se intro­duc tăvile în el. Se lasă cup­torul aprins încă 10-15 mi­nute, apoi se stinge focul și se lasă fructele până a doua zi în cuptor. Ope­rația se repetă 5 zile la rând, Când fructele în­cep să se zbâr­cească, le coma­săm în­tr-o sin­gură tavă. Apoi punem fruc­­tele pe o hârtie curată, pe o masă în pod sau pe balcon, și se lasă până se usucă bine. Se păs­trează în cutii de carton (gău­rite), la fel ca merele.

Se consumă ca atare, dar și sub formă de com­pot. Se spală în câteva ape căl­duțe, apoi le punem la fiert, amestecate. Se obține un compot delicios și nutritiv. Dacă doriți mai dulce, se poate adăuga și zahăr. Poftă bună!

MARIA B. – Aiud, Alba

Sucurile de zarzavaturi

Sucurile de legume proaspete au acțiune sti­mu­latoare generală asupra organismului. Sunt indicate în cazurile de anemie, lipsă de vitalitate, în insu­ficiențe hepatice sau renale și, mai ales, în afec­țiunile digestive. Pentru obținerea efectului dorit, sucurile naturale trebuie să fie consumate imediat după preparare, să nu fie păstrate (chiar la frigider) mai mult de 24 ore.

Suc de fasole verde – este tonic hepatic și pancreatic, tonic cardiac, este un depurativ eficace, mai ales în ac­neea ju­ve­nilă și, foar­te im­por­tant, scade glicemia.

Sucul de țelină es­te re­co­man­dat cu precădere în cura de slă­bi­re, reuma­tism, gută, tuse, catar bron­șic – câte 100 ml îna­intea mesei de dimi­nea­ță.

Pentru afecțiuni of­talmice, se picură pe pleoape sau se tam­po­nea­­ză ușor cu o dis­chetă de­ma­chiantă umectată.

Pentru stimularea funcției sexuale se consumă ca atare, sub formă de salată crudă sau în alte prepa­rate culinare.

Sucul de cartofi s-a dovedit util în tratarea gas­tritelor hiperacide, a ulcerului gastric și duo­denal, în dispepsii, diabet, adjuvant în litiaza biliară. Pentru ulcere se ia o jumătate de pahar, de 4-5 ori pe zi, timp de o lună. La diabetici, se fac cure de 10 zile, în fiecare lună sau din două în două luni, fără a depăși dozele.

Sucul de morcov este foarte util pentru pre­venirea îmbătrânirii, pentru tratarea catarurilor gas­tro-in­tes­tinale, antianemic, diuretic și depurativ, bun pentru întărirea vederii.

Sucul de varză are calități terapeutice recu­noscute încă din Antichitate, de către Hipocrat, care folosea sucul de varză pentru plăgi și ulcere. Zeama de varză murată este indicată pentru tratarea gastri­telor hiperacide, a ulcerului gastric, litiază urinară, diabet, artrită, pentru tratarea cirozei, a colitei și edemelor. Se iau câte 3 pahare pe zi (dimineața, prânz și seara) și se continuă cât este necesar. Sucul extras va fi băut imediat. În acest tratament este bine ca sucul de varză albă să se amestece cu sucul de morcov în părți egale. Da­că tratamentul depă­șeș­te o lună, se face în­trerupere 7 zile și apoi se continuă.

PETRE N. – Ploiești

Leacuri cu miere și oțet de mere

Mierea tocmai a fost scoasă din stupi, iar me­rele se pregătesc și ele să fie transformate în oțet. Două leacuri care nu trebuie să ne lipsească din casă pentru a fi sănă­toși.

Dureri de cap cronice (migrene). Două lingurițe de miere luate la fiecare masă pot preveni reapariția durerii de cap. Dacă totuși revine, se spo­rește doza, la o lingură de miere, la fiecare masă. De­­­oarece mierea nu necesită niciun proces de di­gestie și ajunge repede în cir­cuitul sângelui, după o jumătate de oră, durerea începe să scadă în in­ten­sitate.

Sinuzite. Pot fi tratate prin mestecarea fagurilor de miere. Se ia o linguriță de căpăcele în fiecare oră, timp de 4-6 ore, se mestecă timp de 15 minute, după care se scuipă. Dacă afecțiunea este acută, 4-6 rații duc la dispariția simptomelor în timp de 12-24 de ore. Nasul se desfundă și durerea dispare. Pentru a evita reapariția este bine ca tratamentul cu faguri să continue o dată pe zi, timp de o săptămână.

Tratamentul cu oțet de mere și miere este eficient doar dacă produsele sunt de bună calitate (oțetul să fie de casă).

MARIOARA – Satu Mare

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian