Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LONGEVITATEA – cele mai bune 50 de sfaturi

• Pentru a ne prelungi existența, trebuie înainte de toate să facem anumite schimbări care țin de stilul nostru de viață. Acest proces nu are loc peste noapte, ci necesită perseverență. De aceea, este firesc să ne luăm un răgaz pentru a vedea ce anu­me ni se potrivește și ce nu, care sunt lucrurile pe care ne pu­tem baza. Mai jos, vă prezentăm câteva soluții demne de în­credere •

Alimentația

30 de plante pe săptămână

Foto: Shutterstock – 5

Ideal ar fi ca legumele, leguminoasele, nu­cile, fructele, verdețurile, produsele din cereale in­­tegrale, semințele, să constituie aproximativ 90 la sută din regimul nostru alimentar, deoa­rece sunt pline de ingre­di­en­te sănătoase pre­cum vita­mi­nele, mi­ne­ra­lele, anti­oxi­dan­ții și alte substan­țe ve­getale se­cun­­dare. Sfat: Încercați să con­­sumați 30 de plan­te dife­rite pe săp­tă­mână – fie­care sorti­ment își aduce o contribuție su­­plimentară, inclusiv verdețurile, semințele și nu­cile.

Proteinele sunt un super-material de construcție

Proteinele ne sunt necesare ​​pen­tru a ne menține masa muscu­lară, pe măsură ce îmbă­trânim. Care este cantitatea suficientă? Organi­zația Mondială a Sănătății le recomandă fe­meilor sub 65 de ani, care cântăresc 60 de kilo­gra­me, doar 0,8 grame de proteine pe kilogram corp, adică 48 de grame pe zi (pentru a vă face o idee, aceasta este cantitatea de pro­teine care se regăsește în 200 de grame de tofu). Cunos­cuții cercetători în domeniul longevității, pre­cum Valter Longo și Michael Greger, reco­mandă și ei consumul moderat de proteine, fiindcă ele pot accelera procesele de îmbătrânire și pot spori riscul apariției cancerului. Dar cine face sport și are peste 65 de ani, are cu siguranță nevoie de o cantitate mai mare de proteine. În acest caz, recomandările variază între 1 și 1,6 grame pe kilogramul de greutate corporală. Sfat: aveți grijă ca la fiecare masă să aveți în farfurie o sursă de proteine. Aceasta ar putea consta de pildă din ouă, pește, tofu, brânză de vaci, linte sau nuci, și ar trebui să reprezinte aproximativ un sfert din ceea ce aveți în farfurie.

Zahărul ne strică socotelile

Zahărul ne face să îmbătrânim mai repede. Asta, deoarece el se leagă de moleculele de proteine ​​din organism și le zaharifică. În urma acestui proces, apar așa-numitele Ad­vanced Gly­cation End Products (AGEs) – care afectează, de exem­plu, colage­nul, având drept efect îm­bătrânirea pielii. Sau hemoglobina din sânge, ceea ce duce la apariția stărilor de obo­seală. Vasele de sânge și conexiunile neuronale din creier pot fi, de asemenea, deteriorate. Sfat: mai puțin înseamnă mai mult. Și dacă mâncați totuși ceva dulce, e mai bine să fie vorba despre un fruct și nu despre o prăjitură, astfel încât nivelul zahărului din sânge să rămână stabil.

Alcool puțin sau deloc

Alimentele proaspete, de pre­ferat semipreparatelor

Cu cât ajung în farfuria noastră mai multe alimente naturale și neprocesate, de preferință organice, cu atât e mai bine. Alimentele produse industrial conțin adesea mari cantități de sare, grăsimi și zahăr, precum și arome și conservanți. În plus, mâncăm prea mult, iar supra­pon­de­ralitatea se nu­mără prin­tre factorii care frâ­nează longe­vitatea. Sfat: gătiți-vă pe cât po­sibil singuri mâncarea. Și în­lo­cuiți sosurile de salată gata fă­cute, iaurturile cu fructe sau gra­nola, cu varian­te­le lor na­turale: dressin­gurile cu oțet și ulei, ia­ur­tul na­tural cu fructe de pădure sau fulgii de ovăz.

Grăsimi care ne mențin în formă, în locul celor care ne îmbolnăvesc

Pentru sănătatea vasculară avem nevoie de cât mai mulți acizi grași nesaturați. Acizii grași omega-3, care se găsesc în peștele gras de mare, alge și semințele de in sunt deosebit de buni pentru noi, deoarece inhibă inflamațiile din organism. În schimb, grăsimile sa­turate, care se găsesc în produsele de origine ani­mală, cresc riscul de boli cardio­vasculare, iar grăsimile trans din prăjeli și din produsele de pati­serie sporesc, de ase­menea, ris­cul de can­cer. Sfat: uleiul de măsline (extra vir­gin), peștele, oceanic, avocado și nucile sunt cât se poate de binevenite în far­furie.

Ceva acru dimineața

Studiile arată că oțetul de mere re­glează nivelul glicemiei și îmbunătățește valorile din sânge. Sfat: beți dimineața, pe stomacul gol, un pahar de apă cu o lingură de oțet.

Mai multe fibre, mai multă sănătate

Carbohidrații complecși mențin intestinele sănătoase, țin sub control inflamațiile, oferă o senzație de sațietate pe termen lung, reglează greutatea și previn bolile cardiovasculare și dia­betul. Ideal e să consumăm zilnic 30 până la 50 de grame de fibre, de exemplu, sub forma semin­țelor de psyllium, a tărâțelor de grâu, a nucilor, a leguminoaselor sau a produselor din cereale integrale. Sfat: țineți cartofii, orezul sau pastele fierte, timp de douăsprezece ore la frigider, îna­inte de a le mânca. În acest fel, ami­donul pe care îl conțin se transformă în amidon rezistent, care acționează în organism la fel ca fibrele, și în plus, nu îngrașă.

Luați mai des pauze de la mâncat

În absența hranei, enzima mTOR, care re­glează metabolismul celular și creșterea celule­lor (inclusiv a celor canceroase), se dezacti­vea­ză. Iar astfel poate debuta procesul de auto­fagie, în cadrul căruia sunt eliminate deșeurile de la nivel celular. Sfat: abțineți-vă de la mâncat mini­mum 12 ore, opt peste noapte, două între mese și două ore înainte de culcare. Cu cât faceți acest lu­cru mai des, cu atât e mai bine pentru lon­gevitate. Atenție, în multe cazuri, postul int­er­mitent nu este bine tolerat de persoanele care suferă de migrene sau se află în menopauză.

Dieta care imită postul

Gerontologul Valter Longo recomandă postul regulat sau dieta care imită postul. Ea presupune ca, la fiecare 3-6 luni, să consumăm timp de cinci zile, câte 400 de calorii constând din le­gume și 400 de calorii constând din grăsimi să­nătoase, plus capsule ome­ga-3 (de­talii pe prolon.ro). Această dietă stimu­lează autofagia și arderea grăsimilor, iar procesele inflama­torii din organism se reduc. Atenție, în timpul menopauzei și după încheierea aces­teia, femeile au nevoie de proteine, pentru că altfel își pierd masa muscu­lară.

Bacteriile bune, în prim-plan

Intestinele noastre iubesc alimentele fer­mentate. Sfat: mâncați varză murată, kimchi, chefir, iaurt etc., de preferință în fiecare zi.

Adio, pâine cu gem

Este mai bine să începeți ziua cu un mic dejun sărat, astfel vă mențineți nivelul glicemiei stabil și vă simțiți sătui mai mult timp. Ce părere aveți de o omletă cu legume sau de o porție de pâine inte­grală cu humus?

Nu fumați

Scăpați de inflamații cu ajutorul alimentației

Pe măsură ce îmbătrânim, apar adesea infla­mații cronice, care ne slăbesc sistemul imunitar. Recomandate în acest caz sunt alimentele pe ba­ză de plante, care sunt bogate în fibre, vi­tamine, substanțe fitochimice și grăsimi omega-3, pre­cum uleiul de măsline, peștele gras, fructele de pădure, strugurii negri, broccoli, turmericul, ardeii iuți, ghimbirul și ceaiul verde.

Nu exagerați cu mâncarea

Studiile efectuate pe oamenii foarte în vârstă arată că un ușor deficit de hrană prelungește viața. Sfat: nu mân­cați până vă simțiți complet sătui, ci opri­ți-vă cu puțin timp înainte.

Evitați creșterile bruște ale glucozei din sânge

Atunci când nivelul zahărului din sânge fluctuează puternic, organismul este văduvit de energie și este favorizată inflamația – iar asta dăunează longevității și poate crește riscul de diabet de tip 2 și al atacurilor de cord. Sfat: înainte de masă, consumați salată ori crudități.

Perspectiva medicală

Faceți-vă analizele

Dacă doriți să vă bucurați de o viață înde­lungată, faceți preventiv analize de laborator, cel puțin o dată pe an, pentru a afla dacă organismul dispune de toți nutrienții de care are nevoie. Se recomandă testa­rea următorilor parametri: indicele HOMA, ca marker pen­tru rezistența la insu­lină și dia­bet, colesterolul, APO B, Lp(a) ca factor de risc pentru infarct miocardic și accident vas­cular cerebral, feritina, ca mar­ker pentru deficiența de fier și ficat gras, tiroida (TSH), vitamina D3, vitamina B9 (acid folic), vita­mina B12, hs-CRP ca marker inflamator, omega 3 și hormonii sexuali, la vârsta mijlocie. Și apoi tratați țintit factorii de risc, identificați prin analize.

Adio, grăsime abdominală

Cam pe la 40 de ani, multe femei în­cep să acu­muleze grăsime în zona ab­do­menului – în special, așa-numita gră­sime vis­cerală, care învăluie organele. Ea de­termină producerea unor substanțe me­sager, care stimulează in­fla­mația și favo­rizează boli precum atacurile de cord, dia­betul de tip 2 și demența. Bine de știut: circumferința taliei femeilor ar tre­bui să fie mai mică de 80 de centi­metri. Dacă depășește 88, riscul de îm­bolnăvire crește în mod semnificativ.

Profilactic

Efectuați neapărat, cu regularitate, con­­troale pentru a depista un eventual cancer de col uterin, de sân, de piele și de colon. După menopauză, măsurați-vă și densitatea osoa­să.

Regenerare

Dormiți suficient

Potrivit unui studiu american, șapte până la nouă ore de somn pe noapte prelungesc speranța de viață cu până la cinci ani. Ideal e ca 20, până la 25 la sută din som­nul total să fie cel pro­fund (care rege­ne­rează or­ganismul, re­înnoiește celulele, în­tărește sis­temul imu­nitar și sor­tează lu­crurile învă­țate) și 20 până la 25 la sută să fie somn REM (care ajută la procesarea emoțiilor și la conso­lidarea cunoștințelor). Somnul insu­ficient poate duce la tulburări metabolice, boli cardio­vas­culare, demență, depresie și obezitate. Som­nul îndestulător ne oferă în schimb energie pentru întreaga zi. Sfat: dormiți într-o cameră întu­ne­cată, răcoroasă, liniștită, fără dispozitive elec­tronice, iar cu două ore înainte de a merge la culcare nu depuneți prea mult efort și evitați excesele alimentare.

Culcați-vă la aceeași oră în fiecare zi

Acesta este, probabil, cel mai important truc pen­tru un somn bun. Îmbunătățește calitatea som­nului și face adevărate minuni pentru re­generare.

Faceți duș cu lumină

Dimineața, când vă treziți, petreceți zece mi­nute în lumina zilei sau în fața unei lămpi terapeutice cu lumină naturală de 10.000 lucși. Asta este important pen­tru ritmul nostru cir­cadian, care își exer­cită efectele inclusiv asupra proceselor de îmbă­trânire. În plus, ne ajută se ne cuprindă som­nul seara.

Șocuri de căldură bine dozate

Sesiunile regulate de saună întăresc sistemul cardiovascular și, conform unui studiu finlan­dez, reduc riscul de demență, dacă facem mai multe ședințe pe săptămână.

Ieșiți în natură

Numeroase studii arată că ieșirile în natură reduc stresul, îmbunătățesc starea de spirit și stimulează metabolismul.

Stres bun, stres rău

Echilibrul din­­tre în­cor­da­re și re­laxare es­­te cru­cial. Când stre­­sul devine cro­nic, a­dică nu mai exis­­tă pauze în care să ne putem reface, ne pu­tem    îmbol­năvi. Sfat: verifi­cați în mod regulat cu ce factori de stres vă confruntați și dacă nu cumva îi puteți înlătura. Și, în caz de urgență, respirați abdominal, timp de un minut, respirând pe nas și numărând până la patru când inspirați și până la opt când ex­pirați.

Dușuri reci

Dimineața, faceți un duș rece ca gheața, timp ce 60 de secunde, ori săriți într-un râu sau lac: metoda întărește sistemul imunitar, îmbună­tă­țește starea de spirit și sănătatea vasculară și ne stimulează capacitatea de a ges­tiona stresul.

Meditați în liniște

Poate că sună solicitant, dar beneficiile sunt multiple: ana­lizele arată că meditația regulată reduce stresul, îmbunătățește somnul, reduce anxietatea și de­presia și ne face mai fericiți. Nu prea contează dacă folosiți în acest scop o aplicație, dacă recitați o mantră sau vă mențineți atenția asupra respirației. Sfat: păs­trați-vă a­ten­ția trează, închi­deți ochii, prac­ticați res­pi­rația abdominală pro­fundă. Con­ști­enti­zați-vă gându­rile, dar nu le ana­lizați – și lă­sa­ți-le să ple­ce așa cum au ve­nit. Savurați mo­men­tul și liniș­tea. Medi­tația de­­termină o schimbare majo­ră, atunci când re­ușiți să luați distanță față de gândurile și senti­mentele dvs.

Delectați-vă cu arome

Uleiurile esențiale activea­ză sistemul nervos parasim­patic și dau organismului semnalul să o ia mai ușor și să se relaxeze. Sfat: inspirați un parfum de mai multe ori pe zi (un efect calmant au de exem­plu aromele de lavandă, berga­motă sau mușețel)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian