Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

MORCOVUL

– Merită să intre în cartea recordurilor –

• Încă din vremuri preistorice, morcovul este folosit ca ali­ment şi ca me­dicament, ambele calităţi fiindu-i din plin validate de studiile moderne •

Preparate din morcovi

Foto: Shutterstock – 4

Mai întâi de toate, trebuie ştiut că cele mai bune efecte terape­utice se obţin consumând rădă­cinile de mor­cov proas­pete, şi nu cele conser­vate prin congelare sau preparate prin încălzire, care îşi pierd multe din calităţile vindecă­toare. După două săptămâni de congelare, se pierd apro­xi­mativ 50%-70% din conţinutul de vitamina A, vitaminele E, vitamina B1 şi B3.

Sucul de morcovi

Este forma de administrare a morcovului cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic. Se ob­ţine cu ajutorul storcă­torului electric centri­fu­gal, din morcovi proas­peţi, bine spălaţi, dar ne­cu­răţaţi de coajă, care es­te partea cea mai bo­gată în substanţe nutritive. Coa­ja va fi doar spălată foarte bine cu peria şi vor fi îndepărtate cu ajutorul cuţitului păr­ţile stri­cate. După stoarcerea mor­co­vului, sucul se consumă de preferinţă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la re­ce, în recipiente bine în­chise, dar nu mai mult de şase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 150-300 ml de suc de morcov, o cantitate mai mare fiind contrain­dicată, deoarece poate produce deran­ja­mente gastro-intestinale, pigmen­tări anor­male ale pielii, stări de inapetenţă. Sucul de mor­cov ob­ţinut prin centrifugare este cea mai efi­cien­tă formă de admi­nis­trare a acestei legume, deoa­rece vitami­nele, enzimele, mineralele şi pigmenţii pe care îi conţine sunt foarte uşor de asimilat.

Salata

Se obţine dând prin ră­zătoare morcovii, bine spă­laţi în prealabil, și prin adaosul de ulei presat la rece, puţin suc de lămâie şi sare după gust. Din morcovul crud, con­sumat ca atare sau în salată, orga­nis­mul va putea ex­trage un procent neaş­teptat de mic de vitamine sau minerale, deoarece acestea rămân „captive” în spatele pereţilor celulari for­maţi din celuloză. În schimb, în salata cu morcov crud există un procent foarte mare de fibre alimentare, foarte impor­tante pen­tru îmbună­tăţirea tranzitului intestinal, pentru ţinerea sub control a greutăţii, pentru prevenirea cancerului tubului diges­tiv, pentru scăderea glicemiei şi a nive­lului colestero­lului.

Morcovul fiert

Poate fi consumat ca atare, sub formă de piure sau în diverse alte mâncăruri. În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conţinută este dis­trusă, la fel ca şi vitamina C şi multe alte substanţe nutritive. To­tuşi, este important de ştiut că mor­covul fiert este foarte bine digerat şi tolerat de tubul digestiv, fiind ca atare recomandat în mod special persoanelor conva­les­cente ori care din cauza unor afecţiuni gas­tro-intes­tinale nu suportă crudi­tăţile. Din aceste motive, mor­covul fiert poate avea, deşi poate părea in­credibil, o aplicabilitate tera­peutică mai mare chiar decât cel con­sumat crud.

Tratamente interne

* Boala canceroasă – se admi­nistrează zilnic suc de morcov, câte 100 ml dimineţa şi seara, în cure de patru săptămâni, urmate de una-două săptă­mâni de pau­ză. De asemenea, se administrează şi salată de morcov crud, dat prin răză­toarea fină, câte 50-75 de grame zil­nic, consumate de măcar trei ori pe săp­tă­mână. Sucul de morcov este foar­te bogat în substanţe antitu­mo­rale, cu efecte benefice demonstrate în can­cerul de piele, în cancerul eso­fagului şi al laringelui, în can­cerul colo-rec­tal, în cancerul gas­tric, al pros­tatei sau al vezicii uri­nare. Aceste substan­ţe încetinesc procesele de pro­liferare a celulelor maligne, împie­di­că în bu­nă măsură apariţia metas­ta­zelor, stu­dii de me­dicină experi­men­tală ară­tând că, sub acţiunea lor, tu­morile pot intra în re­misie. Morcovul con­sumat crud, sub formă de salată, men­ţine tran­zitul intestinal nor­mal, element de maximă im­por­tanţă în boala can­ce­roasă, unde func­ţia de eliminare este adesea afec­tată. De ase­menea, acest ali­ment inten­sifică pro­ce­se­le de dezintoxicare.

* Adenom de pros­tată – se face un tratament cu o durată de opt săptămâni, timp în care se adminis­trea­ză câte 300 ml de suc de morcov pe zi, consumat pe sto­­­macul gol. Are o eficiență excepțio­nală.

* Infecţii fungice – o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea can­di­dozelor sau a infecţiilor cu Aspergillus. Se admi­nis­trează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni.

* Emfizem pulmonar – un aport sporit de vi­ta­mina A, foarte abundentă în rădăcina de morcov, are un efect foarte bun în prevenirea şi în trata­men­tul em­fi­zemul pulmonar. Se recomandă    con­su­mul de mor­cov crud ca adjuvant în afec­ţiunile pul­monare, câte 70 grame zilnic, dar şi al morco­vu­lui fiert, recomandat mai ales pentru pacienţii care nu tolerează crudităţile. Cura cu morcov este efi­cien­tă şi ca adjuvant în bronşita cronică (in­clusiv în cea taba­gică), în TBC, în pneumoniile recidivan­te.

* Hepatită cronică – bolnavilor de hepa­ti­tă le este recomandată o cură cu o durată de 30 de zile, timp în care se beau zilnic 150 ml suc de mor­­cov. Tra­tamentul se poate relua după 2 săptămâni de pauză.

* Constipaţie – se face o combinaţie din 150 ml suc de morcov, 25 ml suc de spanac şi 25 ml suc de lămâie. Se bea acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol, efectul de stimulare a tranzitului intestinal apărând la câteva ore după ingerarea sucurilor. Tratamentul are un efect laxativ puternic şi, în plus, este „prietenos” cu colonul, norma­li­zând flora, vindecând inflamaţiile, ajutând la eliminarea toxinelor de pe pereţii intestinali.

* Diaree, diaree la copii – se recomandă piu­reul de mor­covi fierţi, sărat după gust şi la care se adaugă foarte puţin ulei (ca hrană ex­clusivă, eventual în combi­na­ţie cu orezul) pentru o perioa­dă de 24 de ore.

* Vedere nocturnă defi­citară – se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de două săp­tămâni.

Tratamente externe

* Plăgi canceroase – su­cul de morcov aplicat ex­tern pe plăgile canceroase, sub for­mă de comprese, are efecte antitumorale uşoare, este cal­mant şi antiin­flamator. În cazul cancerului bucal şi al celui laringian se fac, de două ori pe zi, gargare cu suc proaspăt de mor­­cov.

* Gingivită – se mestecă foarte bine (vreme de minimum trei minute) câte o jumătate de mor­cov, după fiecare masă. Morcovul crud conţine substanţe cu efect antiseptic bucal (antifungice, mai ales), calmante şi antiinflamatoare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian