– Merită să intre în cartea recordurilor –
• Încă din vremuri preistorice, morcovul este folosit ca aliment şi ca medicament, ambele calităţi fiindu-i din plin validate de studiile moderne •
Preparate din morcovi

Mai întâi de toate, trebuie ştiut că cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcinile de morcov proaspete, şi nu cele conservate prin congelare sau preparate prin încălzire, care îşi pierd multe din calităţile vindecătoare. După două săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 50%-70% din conţinutul de vitamina A, vitaminele E, vitamina B1 şi B3.
Sucul de morcovi
Este forma de administrare a morcovului cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic. Se obţine cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din morcovi proaspeţi, bine spălaţi, dar necurăţaţi de coajă, care este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine cu peria şi vor fi îndepărtate cu ajutorul cuţitului părţile stricate. După stoarcerea morcovului, sucul se consumă de preferinţă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de şase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 150-300 ml de suc de morcov, o cantitate mai mare fiind contraindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, pigmentări anormale ale pielii, stări de inapetenţă. Sucul de morcov obţinut prin centrifugare este cea mai eficientă formă de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele şi pigmenţii pe care îi conţine sunt foarte uşor de asimilat.
Salata

Se obţine dând prin răzătoare morcovii, bine spălaţi în prealabil, și prin adaosul de ulei presat la rece, puţin suc de lămâie şi sare după gust. Din morcovul crud, consumat ca atare sau în salată, organismul va putea extrage un procent neaşteptat de mic de vitamine sau minerale, deoarece acestea rămân „captive” în spatele pereţilor celulari formaţi din celuloză. În schimb, în salata cu morcov crud există un procent foarte mare de fibre alimentare, foarte importante pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, pentru ţinerea sub control a greutăţii, pentru prevenirea cancerului tubului digestiv, pentru scăderea glicemiei şi a nivelului colesterolului.
Morcovul fiert
Poate fi consumat ca atare, sub formă de piure sau în diverse alte mâncăruri. În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conţinută este distrusă, la fel ca şi vitamina C şi multe alte substanţe nutritive. Totuşi, este important de ştiut că morcovul fiert este foarte bine digerat şi tolerat de tubul digestiv, fiind ca atare recomandat în mod special persoanelor convalescente ori care din cauza unor afecţiuni gastro-intestinale nu suportă crudităţile. Din aceste motive, morcovul fiert poate avea, deşi poate părea incredibil, o aplicabilitate terapeutică mai mare chiar decât cel consumat crud.
Tratamente interne

* Boala canceroasă – se administrează zilnic suc de morcov, câte 100 ml dimineţa şi seara, în cure de patru săptămâni, urmate de una-două săptămâni de pauză. De asemenea, se administrează şi salată de morcov crud, dat prin răzătoarea fină, câte 50-75 de grame zilnic, consumate de măcar trei ori pe săptămână. Sucul de morcov este foarte bogat în substanţe antitumorale, cu efecte benefice demonstrate în cancerul de piele, în cancerul esofagului şi al laringelui, în cancerul colo-rectal, în cancerul gastric, al prostatei sau al vezicii urinare. Aceste substanţe încetinesc procesele de proliferare a celulelor maligne, împiedică în bună măsură apariţia metastazelor, studii de medicină experimentală arătând că, sub acţiunea lor, tumorile pot intra în remisie. Morcovul consumat crud, sub formă de salată, menţine tranzitul intestinal normal, element de maximă importanţă în boala canceroasă, unde funcţia de eliminare este adesea afectată. De asemenea, acest aliment intensifică procesele de dezintoxicare.
* Adenom de prostată – se face un tratament cu o durată de opt săptămâni, timp în care se administrează câte 300 ml de suc de morcov pe zi, consumat pe stomacul gol. Are o eficiență excepțională.
* Infecţii fungice – o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecţiilor cu Aspergillus. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni.

* Emfizem pulmonar – un aport sporit de vitamina A, foarte abundentă în rădăcina de morcov, are un efect foarte bun în prevenirea şi în tratamentul emfizemul pulmonar. Se recomandă consumul de morcov crud ca adjuvant în afecţiunile pulmonare, câte 70 grame zilnic, dar şi al morcovului fiert, recomandat mai ales pentru pacienţii care nu tolerează crudităţile. Cura cu morcov este eficientă şi ca adjuvant în bronşita cronică (inclusiv în cea tabagică), în TBC, în pneumoniile recidivante.
* Hepatită cronică – bolnavilor de hepatită le este recomandată o cură cu o durată de 30 de zile, timp în care se beau zilnic 150 ml suc de morcov. Tratamentul se poate relua după 2 săptămâni de pauză.
* Constipaţie – se face o combinaţie din 150 ml suc de morcov, 25 ml suc de spanac şi 25 ml suc de lămâie. Se bea acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol, efectul de stimulare a tranzitului intestinal apărând la câteva ore după ingerarea sucurilor. Tratamentul are un efect laxativ puternic şi, în plus, este „prietenos” cu colonul, normalizând flora, vindecând inflamaţiile, ajutând la eliminarea toxinelor de pe pereţii intestinali.
* Diaree, diaree la copii – se recomandă piureul de morcovi fierţi, sărat după gust şi la care se adaugă foarte puţin ulei (ca hrană exclusivă, eventual în combinaţie cu orezul) pentru o perioadă de 24 de ore.
* Vedere nocturnă deficitară – se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de două săptămâni.
Tratamente externe
* Plăgi canceroase – sucul de morcov aplicat extern pe plăgile canceroase, sub formă de comprese, are efecte antitumorale uşoare, este calmant şi antiinflamator. În cazul cancerului bucal şi al celui laringian se fac, de două ori pe zi, gargare cu suc proaspăt de morcov.
* Gingivită – se mestecă foarte bine (vreme de minimum trei minute) câte o jumătate de morcov, după fiecare masă. Morcovul crud conţine substanţe cu efect antiseptic bucal (antifungice, mai ales), calmante şi antiinflamatoare.