Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cei mai buni prieteni ai somnului dvs.

– Adormiți greu și vă treziți în cursul nopții? Iată câteva suges­tii, care pot schimba în bine situația, cât ai clipi –

Răcoriți-vă fruntea

Foto: Dreamstime – 3

Când e înfierbântat, creierul se lasă greu con­vins să adoarmă. Îl puteți aduce la tempe­ratura care-i convine, întrebuințând plasturii umezi cu hidrogel, destinați scăderii febrei la copii și adulți, ca și combaterii migrenelor (ex. Profever – Labottach, Alinan Febră – Fiterman Pharma, Plasturi împotriva migrenelor – Kobayashi). Ac­țiunea răcoritoare a unui plasture se prelun­gește până la 8 ore, dar în situația dată, el ar trebui îndepărtat după 20 de minute căci, în caz con­trar, efectul se inversează: creierul se va în­viora din nou.

Lumina care ne toropește

Radiațiile solare îndeplinesc și funcția unui indicator de timp, inclusiv în ceea ce privește somnul: către seară crește ponderea luminii roșii, calde, cea care ne induce în mod natural starea de oboseală, pregătindu-ne pentru cul­care. În interiorul locuinței putem imita acest fenomen, întrebuințând becuri slabe, de numai 15 wați, cu lumină roșie.

Antrenorul din smartphone

În App Store și Google Play găsiți aplicații gratuite, care vă monitorizează ciclurile de somn pentru a vă trezi la momentul oportun, astfel încât să puteți începe ziua într-o stare optimă (ex. Sleep Cycle: Sleep analysis & Smart alarm clock; Sleepzy: Sleep cycle tracker & Alarm clock).

Recapitulare inversă

Un truc psiholo­gic care vă ajută să opriți asaltul supără­tor al gândurilor ce vă îm­piedică să ador­miți: timp de 15-20 de mi­nute, cu ochii închiși, treceți în revistă întreaga desfășurare a zilei, dar în sens invers: porniți din momentul se­rii și vă întoarceți pas cu pas către dimineață.

Postură yoga de ajutor pentru somn

Stați întinși pe spate și, în timp ce inspirați profund, împingeți în sus toracele, sprijinin­du-vă în coate. Lăsați încet capul pe spate, până când atinge podeaua. Ră­mâ­neți în această po­ziție 1 mi­nut, respirând profund în con­tinuare.

Sedativ vegetal

Lavanda calmează neli­niș­tea interioară și anxie­ta­tea, atenuând tulburările de somn rezultate din ele. Com­primatele Somn ușor de la Hofigal con­țin, printre alte ingrediente, și pulbere din flori uscate de lavandă. Sau, dacă nu vă place să înghițiți tablete, puteți pune câteva picături de ulei esen­țial într-o lampă de aro­materapie. Ecoland Pro­duction oferă o com­binație de uleiuri (între care și cel de lavandă), numită „Preparat de aroma­terapie pentru somn”.

Exercițiu de presopunctură

Potrivit medicinei tradiționale chineze, pre­so­punctura poate restabili fluxul normal al ener­giei vitale, blocat de stres. Pentru a vă trans­pune într-o stare favorabilă somnului, masați timp de 3 minute, cu o apăsare blândă, punctul inimii. El se află imediat sub încheietura mâinii, în drep­tul degetului mic.

Scaunul rezervat pentru gânduri

Ca să nu mai despicați firul în patru după ce ați pus capul pe pernă, înainte de a vă culca, așezați-vă, afară din dormitor, mereu pe același scaun. Dez­bateți-vă acolo problemele și grijile, chiar și cu voce tare, dacă preferați. Apoi mer­geți liniștiți la culcare.

Un cântec de leagăn

Este cel dintâi ritual de somn cu care avem de-a face în viață. O melodie simplă, scurtă, re­petitivă, a cărei monotonie liniștește sistemul ner­vos central. Așeza­ți-vă pe noptieră una din acele cutii muzicale pen­tru co­pii, care emit sono­rități delicate și învă­lui­toare. Și dacă totuși doriți ceva mai sofisticat, ale­geți una din­tre numeroa­sele aplicații cu muzică de relaxare pen­tru smart­phone.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian