
Cu gândul la viitor
– Chiar dacă pandemia ne obligă să ne gândim mai mult la ziua de azi decât la cea de mâine, veștile din ultimul timp ne demonstrează că România nu s-a blocat, dimpotrivă, are planuri serioase de viitor. Românii continuă să fie bine văzuți dincolo de hotare, în vreme ce în țară se pun la cale, din Moldova până în Ardeal, investiții care ne dau încredere și care ne bucură inima. Citiți, ca să vedeți ce proiecte occidentale stau să înceapă în Vrancea, în Sibiu sau în Bihor! –
Oradea – Complex balnear spectaculos, cu 17 bazine

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat zilele trecute un proiect de anvergură, pe o suprafață de 3 hectare de teren, pe malul stâng al Crişului Repede, în locul unei părţi din actualul Ştrand „Ioşia”. Este vorba despre un complex de bazine cu apă termală, 5 în exterior şi 12 în interior, o zonă de saună și tratamente și un ponton în zona Crişului Repede, totul integrat într-o zonă verde, cu plante specifice zonelor cu ape calde. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene și din contribuția orașului. Lucrările vor începe tot anul viitor și vor dura doi ani, promite Bolojan. „Cu acest proiect, Oradea își va confirma poziția de oraș balnear”, spune edilul din Oradea.
Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor din Sibiu, deschise după 30 de ani!

De la începutul lunii august, sibienii se pot mândri cu încă două obiective turistice disponibile vizitatorilor atrași de frumusețile istorice ale orașului. După lucrări de modernizare care au necesitat investiții de peste 6 milioane de lei, Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor au fost redate circuitului turistic, după mai bine de 30 de ani. Cele două monumente istorice de pe Strada Cetății datează din secolele XIV – XVI și sunt legate printr-un coridor de strajă, singurul de acest fel păstrat în Sibiu: astfel, vizitarea lor se va face sub forma unui circuit cu intrarea prin Turnul Dulgherilor și ieșirea prin Turnul Olarilor.
Roboți de top, inventați de români din Anglia

Trei tineri antreprenori români, care și-au deschis o firmă de roboți autonomi în Anglia, au obținut o finanțare de 2,5 milioane de dolari, de la două fonduri de capital de risc și alți investitori. Firma „BotsAndUs” a fost fondată în 2015, la Londra, de Andrei Dănescu, Adrian Negoiță și Oana Jinga, iar până în prezent a atras investiții de circa 6 milioane de dolari, inclusiv fonduri europene. Roboții inventați de români lucrează în hipermarket-uri, depozite, clădiri de birouri sau aeroporturi și preiau de la oameni sarcinile repetitive și consumatoare de timp, din procesele de culegere și analiză de date, din teren sau servicii de relații cu clienții. Printre clienții „BotsAndUs” se numără și aeroportul londonez Heathrow, cel mai mare din Europa. Românii sunt plecați în Marea Britanie de 11 ani și acolo și-au format echipa. Toți trei au absolvit facultăți în București, apoi au urmat studii în Marea Britanie.
Expert român în Consiliul Geoparcurilor UNESCO

Începând din acest an, România are un reprezentant la cel mai înalt nivel al coordonării geoparcurilor internaționale UNESCO. Alexandru Andrășanu, directorul „Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului”, va face parte din cel mai important for de decizie privind revalidarea Geoparcurilor Internaționale UNESCO și evaluarea teritoriilor care aspiră la acest statut.
Dr. Alexandru Andrășanu este directorul primului geoparc internațional UNESCO din România – „Geoparcul Țara Hațegului” și directorul departamentului Geologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Din „Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO” fac parte 12 membri cu drept de vot, experți la cel mai înalt nivel, recunoscuți la nivel internațional pentru activitatea științifică și profesională în domeniul geoparcurilor internaționale UNESCO. Mandatul este de 4 ani, iar numirea o face directorul general al UNESCO, în urma unei evaluări riguroase.
Clujul, finalist la „Capitala europeană a inovării”

Comisia Europeană a anunțat zilele trecute că municipiul Cluj-Napoca se numără printre finaliștii concursului „Capitala europeană a inovării”, ce premiază oraşele europene care pun inovarea în centrul preocupărilor pentru îmbunătăţirea vieţii locuitorilor. Finaliştii ediţiei din acest an sunt: Cluj-Napoca, Espoo (Finlanda), Gent (Belgia), Groningen (Ţările de Jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Ţările de Jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania) şi Viena (Austria). De menționat că reprezentatul României e singurul oraș din Europa de Est. Finaliştii au fost selectaţi de un juriu la nivel înalt, format din experţi independenţi. Oraşul câştigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum şi suma de 1 milion de euro, pentru a sprijini activităţile sale de inovare. Fiecare dintre cele cinci oraşe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.
Vizantea, cea mai mare bază de tratament balnear din Moldova

Apele terapeutice din comuna Vizantea-Livezi, județul Vrancea, vor putea fi utilizate pentru sănătatea oamenilor, așa cum se întâmpla în urmă cu sute de ani. Proiectul unei noi baze de tratament, cu piscină interioară, cu posibilități de tratare a bolilor reumatologice, cu bază sportivă și de recreere, care va costa 37 de milioane de lei, a fost aprobat de Ministerul Lucrărilor Publice. Situat la numai 7 kilometri de Soveja, satul Vizantea Mânăstirească, care aparţine comunei Vizantea-Livezi, este cunoscut încă din secolul al XIX-lea pentru apele sale minerale cu efecte terapeutice. Vechea stațiune din Vizantea a ajuns în paragină, ca multe altele din țară, după 1990. Când noul proiect va fi gata, Vizantea va deveni cea mai mare bază de tratament balnear din Moldova.
Investiții de milioane de euro în Muzeul Astra

O altă știre pozitivă ne-a venit, zilele acestea, din Sibiu. Muzeul Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din România, va beneficia de investiţii de aproape 5 milioane euro, din granturi norvegiene, bani de la bugetul de stat şi din surse proprii. Pe lac se va construi o nouă scenă pentru concerte grandioase şi festivaluri mari de film, în timp ce casa pe care muzeul o are în centrul oraşului Sibiu va fi modernizată şi transformată în „Centru de activităţi”. În plus, va fi construit un arheoparc în care oamenii vor putea să vadă și să experimenteze cum trăiau familiile de daci. Scena veche de acum va fi demolată şi va fi făcut un nou amfiteatru natural, cu iarbă, cu băncuţe de lemn şi cu alei printre ele. Coordonatorii muzeului speră să poată organiza la Astra o parte din „Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF)”, dar şi alte evenimente culturale. Din 2012 până în prezent, Muzeul Astra a câştigat proiecte de 15 milioane euro.