
Localitatea Bazna este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din România, primul așezământ fiind atestat documentar în 1843. Situată în Podișul Transilvaniei, între Târnave, în nordul județului Sibiu, într-o depresiune înconjurată de dealuri îmbrăcate-n păduri de brad, stejar și fag, stațiunea Bazna își așteaptă vizitatorii nu doar cu un peisaj fabulos, cu un aer ozonat și o climă blândă, perfectă pentru relaxare, ci și cu o bogăție de factori terapeutici naturali, cum rar se mai găsesc în țară sau chiar în lume.
De la intrarea în Bazna, indicatoarele mă conduc spre Complexul balnear Expro. În capătul satului, pe o colină înecată-n verdeață, dau de un hotel modern, care adăpostește baza de tratament. Totul în jur e curat și îngrijit. Înăuntru – campanie de igienizare. Personalul profită de restricțiile impuse de pandemie și baza de tratament se văruiește, piscinele exterioare sunt curățate cu jeturi sub presiune, în hotel se fac modernizări și totul se dezinfectează, astfel încât primii turiști care vor veni să se bucure de confort sporit și siguranță sanitară maximă. Curtea interioară e la fel de frumoasă – un colț de rai, plin de flori colorate, scăldate în lumina blândă a soarelui. De mult n-am mai văzut un loc atât de îmbietor pentru suflet. M-am hotărât pe loc să vin câteva zile la relaxare, imediat ce pandemia ne va lăsa cale liberă.
Pentru a afla mai multe despre factorii terapeutici naturali ai stațiunii și ce afecțiuni se tratează la Bazna, am discutat cu șefa Bazei de tratament a Complexului balnear, dr. NOEMI AȚELEAN, medic primar fizioterapie, recuperare medicală și balneologie.
„Mă bucur când văd că foști pacienți vindecați revin la Bazna pentru consolidarea rezultatelor”
Apa de Bazna

– Doamnă doctor, aveți privilegiul să lucrați într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, cu o frumusețe a naturii aparte și remedii care vindecă o grămadă de boli. Ce proprietăți curative au apele din stațiunea Bazna?
– Într-adevăr, Bazna este o oază de liniște și relaxare, dar în același timp dispune de numeroși factori terapeutici naturali, capabili să amelioreze și chiar să vindece unele suferințe cronice, care le dau bătăi de cap pacienților. La Bazna, principalul factor de cură este apa clorurato-sodică foarte concentrată, iodurată, bromurată și hipertonă, care provine din izvoare subterane ce traversează un munte de sare. Noi o preluăm din lacul Bazna și o încălzim la temperatura de 32-34°C pentru băi și diverse alte proceduri, pe care le facem în baza noastră de tratament. Apele sărate-iodurate pentru băi au un efect terapeutic complex, prin acțiunea concomitentă a factorului termic și a compușilor chimici pe care apa îi conține.
– În ce afecțiuni se observă cele mai bune rezultate ale curei balneare de la Bazna?
– Cele mai bune rezultate le avem în afecțiuni ale aparatului locomotor, în reumatisme inflamatorii și degenerative: coxartroze, gonartroze (boli de uzură ce apar la toată lumea odată cu vârsta), gută și reumatism gutos, spondiloze cervicale, dorsale și lombare, în reumatisme abarticulare (tendinite, periartrite scapulo-humerale, bursite, mialgii, fibrozite, miozite) și în boli inflamatorii (spondilite, poliartrite, artrite gutoase) – însă nu în fazele acute, ci numai când sindromul inflamator este complet stins! Noi le facem analize pacienților înainte de tratament (hemoleucogramă și VSH), ca să fim siguri că au indicație pentru cura balneară, altfel le poate face mai mult rău!
Cura balneară dă rezultate foarte bune și în bolile ginecologice (mai ales în metroanexitele cronice) și în unele afecțiuni endocrine – hipoovarite puberale, hipotiroidii (ca adjuvant la tratamentul medicamentos).
Clima regională, de cruțare, din timpul verii și aerul ozonat de pe malurile lacurilor sărate împădurite (bogat în aerosoli naturali, cu un conținut ridicat de ioni de iod și de sodiu) sunt foarte eficiente în afecțiunile ORL, prin efectul lor antiinflamator, dezinfectant și decongestionant asupra mucoasei căilor aeriene, fiind indicate în rinite, faringite, laringite, rinofaringite cronice atrofice și ozenoase, laringite atrofice. Acest mediu este foarte bun pentru copiii care fac infecții repetate ale căilor respiratorii superioare! Desigur, bolnavii pot face și tratament balnear, sub formă de aerosoli, cu apă de Bazna.
De asemenea, avem rezultate foarte bune în recuperarea funcțională după unele afecțiuni reumatice inflamatorii și degenerative, ca spondiloza lombară decompensată cu lombosciatică, spondiloza cervicală complicată cu nevralgie cervico-brahială (în faza de remisie, după tratamentul alopat), dureri apărute după hernii de disc operate, după entorse și luxaţii, gonartroze secundare, coxartroze în pregătire pentru operație sau postoperator, periartrite scapulo-humerale, poliartroze decompensate, redori articulare post-traumatice, artroze post-traumatice, algodistrofie post-traumatică, sechele după leziuni de tendoane, recuperare post-operatorie după operaţii de menisc sau ligamente încrucişate.
De factorii naturali de cură de la Bazna pot beneficia și pacienții cu unele afecțiuni ale sistemului nervos, dintre care amintesc: pareze și paralizii post-traumatice ale membrelor, suferințe ale nervilor periferici și polinevrite (dar nu în faza acută!), sechele de poliomielită (ca pregătire pentru intervenții chirurgicale corectoare).
Acțiunea cumulată a factorilor naturali de cură are un efect anxiolitic de excepție și relaxează sistemul nervos vegetativ, fiind de ajutor în detensionarea psihică și în unele afecțiuni cauzate de stres, de exemplu nevroza.
Nămolul de pe fundul lacului Bazna
– Am auzit că la Bazna există și nămoluri speciale, folosite în scop terapeutic…

– Da, în baza de tratament utilizăm nămolul sapropelic extras de pe fundul lacului Bazna, foarte bogat în substanțe organice, pe care-l încălzim la 42-45°C și-l aplicăm extern, în împachetări locale sau totale. Nămolul de Bazna are efecte miorelaxante, antialgice și antiinflamatoare, crește vascularizația la nivel local, desface lanțurile colagenice și redă elasticitatea țesuturilor moi, reglează formula endoglobulinelor, crește imunitatea organismului și sporește fagocitoza, fiind benefic în majoritatea afecțiunilor amintite anterior. Este foarte util mai ales înainte de kinetoterapie, observându-se o mobilitate net sporită a pacienților care au indicație pentru exerciții de îmbunătățire a mobilității articulare.
– De câte cure este nevoie pentru vindecarea unei afecțiuni?
– În unele afecțiuni (mai ales cele cronice, vechi, evoluate de-a lungul a mulți ani) nu putem vorbi de vindecare totală, dar pacienții noștri sunt încântați de rezultatele obținute: scapă de dureri și de alte simptome neplăcute ale bolilor de care suferă, au o mobilitate crescută etc. În alte afecțiuni (cum ar fi cele ORL, ale sistemului nervos sau ginecologice), pot apărea rezultate surprinzătoare după o singură cură! De altfel, curele balneare cu factori naturali (ape minerale sărate, aerosoli și împachetări cu nămol – în cazul stațiunii Bazna) sunt indicate în serii de maximum 20 de zile pe an. Kinetoterapia, folosită mai ales pentru afecțiunile reumatice cronice degenerative, se poate face și de două ori pe an.
Mă bucur când văd că foști pacienți pe care i-am avut în tratament revin la Bazna în concediu, o săptămână sau zece zile (atât la relaxare, cât și la cură balneară), pentru consolidarea rezultatelor obținute. Deduc de aici că lumea a început să se gândească mai mult la prevenție, ceea ce e îmbucurător!
– În scurta documentare pe care am făcut-o venind aici, am observat că dispuneți și de multă aparatură medicală. La ce folosește?
– Practic, dispunem de toată aparatura pentru recuperare medicală care se folosește în orice bază de fizioterapie și balneologie: electroterapie cu curenți de joasă, medie și înaltă frecvență, magnetoterapie, băi galvanice, laserterapie, băi individuale la cald, kinetoterapie în sală special amenajată, hidrokinetoterapie în bazin acoperit. Avem trei bazine în aer liber, pentru publicul larg, inclusiv unul pentru copii. În baza de tratament, specialiștii noștri kinetoterapeuți pot face la cerere masaj de recuperare, drenaj limfatic, masaj de relaxare, reflexoterapie etc. De asemenea, clienții hotelului au la dispoziție un teren de tenis modern, o saună și o sală de fitness cu toate dotările necesare.
Sarea de Bazna, celebră în România și-n lume
– Sarea de Bazna e „celebră” în România și în întreaga lume… De ce este atât de specială această sare?

– Sarea de Bazna și-a câștigat renumele prin proprietățile ei curative, în primul rând. Apa minerală sărată este captată din izvoarele subterane, iar sarea este extrasă prin fierbere, evaporare și cristalizare, apoi este comercializată în farmacii și magazine naturiste. Pentru suferințele care nu le pun mari probleme pacienților, nu e nevoie să vină în stațiune pentru tratament; pot face băi totale sau parțiale cu sare de Bazna în confortul propriei locuințe, ori de câte ori au neplăceri provocate de afecțiunile despre care am discutat anterior. De regulă, se pun două linguri cu sare la un litru de apă caldă, pentru rezultate optime. (Dacă articulația este foarte inflamată, băile se fac la temperatura camerei!) Sarea de Bazna are un conținut bogat în minerale naturale ca sulful, bromul și clorul, de aceea nu este recomandată pentru consumul alimentar, ci doar în uzul extern, pentru proceduri terapeutice. Sulful, spre exemplu, are o extraordinară putere de penetrare a barierei epidermei. Odată ajuns în țesuturile articulare, acționează local și crește cantitatea de mucopolizaharide, ceea ce determină sporirea elasticității țesuturilor și creșterea mobilității articulare.
Sarea de Bazna se poate folosi și ca atare, sub formă cristalizată: se pune într-un săculeț de pânză, se încălzește la cuptor și se aplică pe locurile dureroase la o temperatură suportabilă, având efect de diminuare a durerilor reumatice.
– Bolnavii care vor să ajungă la Bazna pentru tratament trebuie să se prezinte cu acte medicale?
– E de preferat, dar să nu fie mai vechi de două săptămâni. Avem și noi un laborator performant, unde putem face analize cu rezultate rapide, inclusiv EKG. Pentru a recomanda un tratament adecvat e nevoie să cunoaștem unii parametri medicali. Nu glumesc când afirm că o cură balneară poate face mai mult rău decât bine! Menționez că noi nu avem contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci nu este nevoie de un bilet de trimitere. Desigur, fiecare pacient trebuie să-și achite procedurile efectuate în baza Complexului Balnear Expro, acesta fiind unul privat.
– Baza de tratament este disponibilă pentru oricine vrea să urmeze o cură balneară sau doar pentru clienții hotelului?
– Atât baza de tratament, cât și piscinele exterioare sunt deschise pentru oricine dorește să ne treacă pragul. Din păcate, fiind în plină pandemie, piscina interioară este acum închisă, conform dispozițiilor în vigoare. Hotelul nostru are doar 69 de locuri de cazare, însă vara, de obicei, curtea e plină de oameni veniți să se scalde în apele binefăcătoare ale Baznei. Din fericire, în localitate există mai multe pensiuni, la standarde bune de confort, unde se pot caza și cei care n-au loc în hotel, dar totuși vor să-și aline suferințele… Noi îi așteptăm cu brațele deschise, dar și cu măsuri de igienă și distanțare socială, care să-i ferească de orice risc de îmbolnăvire!
– Voi veni și eu, negreșit!
***
La plecare, intru în farmacia din Bazna să cumpăr neprețuita sare despre care am aflat atâtea. Nu mi-am putut închipui că voi găsi doar o singură pungă de 900 de grame, chiar în locul de extragere a ei… Un bărbat mai în vârstă, aflat și el în farmacie, mă oprește la ieșire: „Haideți cu mine, e imposibil să nu găsim niște sare în sat! Eu nu mai am sare acasă, că s-au colmatat izvoarele, dar știu pe cineva care avea o rezervă mai mare! Îi mare păcat c-ați bătut atâta drum și să plecați cu mâna goală… Că tare-i bună sarea asta pentru orice beteșug!”.
Pe drum, în mașină, din spatele măștii, încep să-l trag ușor de limbă… Se numește Kiss Andrei, are 74 de ani, e născut într-o comună vecină, dar trăiește din tinerețe aici. Despre sarea de Bazna știe multe, ca tot omul din zonă, doar a folosit-o din copilărie… „Pe vremuri, nu se vindea în prăvălie, mergea lumea la izvoare, lua apă acasă și o fierbea molcom, pe sobă, până se evapora – rămânea cam un kil de sare la un cazan mai măricel. Cu apă sărată ne făcea mama baie când ne zdreleam la picioare sau aveam vânătăi. Trecea durerea pe loc și dispărea urma până a doua zi!”
Despre istoria izvoarelor cu ape sărate știe doar din auzite: „Pe vremuri, când nici nu eram eu pe lume, am aflat că muierile făceau băi pentru probleme rușinoase direct la izvor, la «Baia Cerșetorilor», că era ferit la vedere, în pădure. Bărbații se ungeau cu nămol când aveau dureri de oase ori se loveau la muncă. Păcat, izvoarele vechi nu mai sunt… Nici «Baia Bisericii», nici «Fântâna Acră», s-au astupat de mult! Noroc c-au făcut găzarii de la Mediaș hotelul ăsta, cu bazine multe, de mergem la scaldă când avem nevoie! Eu o folosesc des, că m-a prins reumatismul din urmă și tare bine-mi face la încheieturi. Îmi vâr picioarele până la genunchi într-un cazan, stau vreo 20 de minute în apă caldă, apoi le las să se zvânte, să pătrundă în piele. Îmi ia durerea cu mâna! E bună și la circulația sângelui, și la vederea ochilor, m-ajută la toate cele! Și baba mea stă cu mâinile-n apă sărată când o mai apucă durerile… Face băi seara, câte-o săptămână la rând, și-i trec pentru două, trei luni, parcă nici n-au fost! Anu’ trecut, când m-or năpădit durerile la ficat, mi-am pus comprese cu apă călduță – câte o jumătate de oră pe zi, câteva săptămâni la rând. Tot așa, lăsam să se usuce, nu mă ștergeam cu prosopul. Ei, cum n-ai fost dumneata la doctor, așa n-am fost nici eu! Nimic n-am mai avut!”
Cât despre potențialul stațiunii, Andrei Kiss e tare entuziast, dar și ușor nedumerit de nepăsarea unora: „Păi, dacă ar fi mai multă minte, s-ar putea face uzină de sănătate la Bazna! Întrebați pe oricine din sat, dacă nu mă credeți: vin aici mai mulți din străinătate – americani, japonezi, de europeni de-ăștia, mai de-aproape, nu mai vorbesc! Se umple satul cu turiști vara, că s-a dus buhul despre apele astea tămăduitoare! Da’ cam puțini români vin aici, nu știu de ce! Mă crucesc când îi aud chiar pe unii din sat că se plâng ba de una, ba de alta. I-am zis unuia care se văita de dureri de umeri (era în microbuz, mergea la doctor, la oraș, să vadă ce are): «Bă, da’ prost mai ești! Ai leacu-n sat și habar n-ai la ce-ți folosește! Du-te la doctor, și-o să vezi c-o să te trimită să faci tratament la tine acasă!»”.
Ajungem la „tipul cu sarea”, undeva la marginea satului, în pădure. Câinii din curte latră ca nebunii, se izbesc cu furie în gardul de tablă. Călăuza mea îl strigă din șosea minute întregi, dar degeaba! Îl aduc înapoi, spre casă. Rămâne la răspântie. La despărțire, îmi zice: „Dacă mai ai drum pe-aici, îți pregătesc eu un sac de sare, să ai și mata la București. Întreabă de mine, mă știe toată lumea! Drum bun, că ai cale lungă! Să ne vedem sănătoși!”.
D-na dr. NOEMI AȚELEAN poate fi contactată la Complexul Balnear EXPRO din Bazna, jud. Sibiu, tel. 0269.850.347, 0269.850.348