
Mălâncrav, județul Sibiu. Poarta casei cu numărul 276 e deschisă a invitație de-a intra. Împreună cu alte câteva case din sat, ea aparține fundației „Mihai Eminescu Trust”, patronată de Prințul Charles al Marii Britanii, cel mai de seamă promotor al României și-al Transilvaniei în lume. În cei 20 de ani de când a fost fondată, filiala românească a fundației coordonează proiecte de conservare a patrimoniului şi de revitalizare a satelor din Ardeal. Până în prezent, au fost puși „în mișcare” oameni din comunitățile locale implicați în peste 1.230 de proiecte, dezvoltate în 46 de sate și 115 orașe.
E cumva prea liniște în curtea cea mare a casei. Pe jumătate pietruită, pe jumătate acoperită de un covor gros de iarbă crudă, la capătul ei, dincolo de pomii încărcați de flori albe, stă smerită o căsuță albastră, ce nu diferă cu nimic de căsuțele bunicilor din povești. Printre pietre, lângă zidul casei, câțiva butuci sănătoși și zdraveni de viță-de-vie îmbracă în verde zidurile casei, ocolind elegant ferestrele.
Casa bunicilor

Casa de oaspeți de la nr. 276 se află în grija unei vecine, Mihaela Neagu, care vine într-o clipită să-mi deschidă poarta și să-mi arate încăperile în care turiștii străini adoră să-și petreacă vacanțele. Podelele din lemn au păstrat patina timpului trecut peste ele, chiar sub urmele proaspete de curățenie, și ea făcută „natural”, ca pe vremea bunicilor. Paturile mari așteaptă să fie înfățate în așternuturile albe, stivuite frumos pe-un scaun. Într-un colț, soba de teracotă, mare, albă, cu floricele albastre pictate pe fiecare cahlă, pare semnătura proprietarilor de odinioară, sași plecați într-o altă lume, pământeană sau nu. Tot sași din alte vremuri zâmbesc stingher din fotografiile alb-negru, înrămate simplu, ce împodobesc pereții de-un alb imaculat. Singurele pete de culoare din încăperile casei sunt preșurile țesute de pe jos. Totul arată aidoma unei gospodării din care proprietarii au lipsit o vreme și urmează să se-ntoarcă. Nimic nu e în plus, totul e simplu și uimitor de frumos. Casa bunicilor, cu tihna și rânduiala de pe vremea lor.
„Au venit, la un moment dat, niște tineri de la București. Și fata, cum a intrat, a țâșnit imediat afară. M-am speriat, am crezut că e ceva în neregulă. «Nu, mi-a spus, cu lacrimi în ochi. Doar că aici miroase exact cum mirosea în casa bunicilor mei, mirosul inconfundabil de curat și de bine». Nu se mai oprea din făcut fotografii. Vă rog să mă credeți că mi-au dat și mie lacrimile văzând-o, pentru că, din păcate, tinerii de azi nu prea mai apreciază așa ceva. Atâta îmi place când văd că pun preț pe lucrurile autentice, vechi… Bucuria lor e cea mai mare plată pe care-o pot primi pentru tot ceea ce fac!”, mărturisește, cu emoție, Mihaela Neagu.
Doamna cu mulți copii

Toți turiștii care vin în vacanță la Mălăncrav își fac rezervările prin intermediul „Fundației Eminescu”. Sunt unii care vin deja de ani buni aici și cer anume să stea la „doamna cu mulți copii” sau „care e vecină cu casa”. S-a întâmplat ca Mihaela să gătească și să pună masa, într-o singură zi, pentru mai bine de 130 de persoane. N-a făcut nici un curs special pentru asta. Ce curs mai bun decât familia ei numeroasă?
Șapte copii are Mihaela, șase băieți și o fată. S-a măritat foarte tânără. Nu împlinise încă 20 de ani, când a devenit mamă pentru prima oară, iar acum, la 43 de ani, e deja bunică. Cel mai mic dintre pruncii ei avea doar vreo patru ani când mama sa a început să administreze casa de oaspeți de la nr. 276. „Îl lăsam cu frații cei mari și fugeam dincolo, să pun masa, să servesc, apoi să adun după turiști”, își amintește Mihaela. I se luminează fața când vorbește de pruncii ei și vocea-i tremură a lacrimă de drag. Dar nu poate înțelege cu nici un chip de ce, de foarte multe ori, aflând că e mama a șapte copii, oamenii o-ntreabă, automat, dacă e sectantă. „E prima întrebare pe care o aud de la prea mulți și, credeți-mă, m-am săturat! Dar ce, dacă sunt ortodoxă, nu am voie să am copii mulți? Dacă Dumnezeu mi i-a dat, i-am adus pe lume și-s mândră de toți la un loc și de fiecare în parte!”. Nu spune că i-a fost ușor, pentru că n-avea cum să fie, dar le e recunoscătoare părinților și socrilor că i-au fost mereu alături și au ajutat-o cu tot ce a avut nevoie. La fel, fratele, sora și cumnatele. „Dintre cei patru copii ai socrilor mei, doar soțul meu e tată, așa că pruncii noștri sunt ai tuturor, atât de bine ne înțelegem cu toții”.
Vasile, soțul Mihaelei, e pădurar și cel care se ocupă de grădină și de animale, pentru că au porci, viței și găini. Și oi au avut, dar le-a mâncat ursul și n-au mai luat altele. De când au crescut, copiii își ajută mama la toate, mai ales în vacanțe. Le place să stea cu animalele, să mulgă vacile, să lucreze grădina. Naomi, singura fată a Mihaelei, stă mai mult în bucătărie, lângă ea, și mai că ar putea să-și înlocuiască cu succes mama. Anul acesta a terminat cu bine clasa a XII-a și, spune Mihaela, „Mă ajută cât zece fete la un loc”.
„Nu m-am gândit niciodată că am să fac asta, dar s-a întâmplat și, uite, sunt deja zece ani de când am început. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul familiei mele, cred că reușesc să mă achit onorabil de administrarea casei de oaspeți, cu tot ce înseamnă asta, de la curățenie exemplară până la a găti turiștilor și a le pune pe masă ceva bun, care să le placă și fie să-i facă să revină, fie să le creeze experiențe de neuitat”, afirmă Mihaela.
Bunătăți la ceaun

Mihaela nu gătește niciodată porții fixe și nici nu pune astfel mâncarea pe masă. Are grijă ca, întotdeauna, bunătățile să ajungă, ca nu cumva cineva să poftească și să nu aibă de unde să-i dea. „Pe masa turiștilor, băutura s-a-ntâmplat să se mai termine, dar n-o fost bai, c-am fugit acasă și am adus, că-s pline butoaiele în beci. Dar mâncare, nu, niciodată n-a fost să nu ajungă.”
În timp, Mihaela a constatat că, din toate bunătățile pe care le gătește turiștilor, cea mai apreciată a fost tocănița de porc, indiferent că a făcut-o cu orez, cartofi sau mămăligă. Dacă se nimerește s-o facă și la ceaun, încântarea oaspeților e cu atât mai mare, mulți dintre ei – din Anglia sau Germania – mâncând aici pentru prima dată așa ceva. „Turiștii nu obișnuiesc să ceară o mâncare anume, pentru că vin aici tocmai ca să mănânce ceea ce noi gătim în mod tradițional: sarmale, mămăligă, supă de găină cu tăiței sau, ca desert, plăcintă cu rabarbură, primăvara, sau cu alte fructe, după sezon. Toate ingredientele pe care le folosesc sunt din gospodăria noastră, mai puțin uleiul, orezul și zahărul, desigur. Nu poți să minți că oul e de casă și să nu fie, eu nu fac așa ceva. Eu le gătesc mâncare tradițională de la noi, de care am mâncat și noi acasă, în copilărie, acesta fiind și unul din motivele pentru care vin aici. Celor care sunt vegetarieni, vegani sau au anumite alergii, am grijă să le gătesc separat. În rest, de obicei nu vor să știe niciodată ce vor mânca a doua zi, le place să fie surprinși. Până și dulceața de la micul dejun e în fiecare zi alta, din alt fruct. Tot ce știu să fac, am învățat de la bunica, de la mama și de la soacra mea. Orice rețetă, cât de riguroasă, îmi place s-o modific puțin, să experimentez, s-o dau după mine. Sigur, am făcut și greșeli, în timp, dar niciodată când am gătit turiștilor”, zâmbește complice Mihaela. „Uneori, mă gândesc că prea mă pricep la multe și n-ar fi trebuit, că atunci toți se lasă în baza mea și trebuie să fiu prezentă peste tot ca să fie bine”. În timpul liber (aproape inexistent), Mihaela apucă să dea o fugă și până în grădina ei din vecini sau să coasă ii, ca să se relaxeze.
O-ntreb pe Mihaela ce ar fi făcut, pierdută în satul ei din inima Transilvaniei, dacă n-ar fi apărut oferta celor de la trustul „Eminescu”. „M-am gândit și eu. Nu cred c-aș fi putut să mă angajez într-o fabrică, să fac naveta… Am fost întotdeauna pentru casă, pentru copii, n-aș fi putut pleca și să-i las. Iar într-o țară străină, nici vorbă! Ceea ce fac la casa de oaspeți e ceea ce fac și acasă. După ce turiștii pleacă, las deoparte lucrul meu și fac acolo curățenie, spăl, calc după fiecare, că, poate, după câteva ore, vin alții. M-am obișnuit, îmi place tare mult ceea ce fac!”.
Plec de la Mălâncrav cu gânduri înalte. Dacă turiști din toate colțurile pământului aleg România pentru tihna, liniștea și rânduiala din satele ei, cu atât mai mult ar trebui s-o facem noi, mai ales acum, în perioada asta ciudată de pandemie, când granițele altor țări s-au închis. Cu toți-avem o căsuță la țară, fie a bunicilor, a părinților, a unor rude sau a unor prieteni dragi, poate o șură cu fân sau un pat așternut cu strujac. Depinde de noi să facem pasul într-acolo, redevenind, fie și numai pentru o vacanță, copii. Adică bucuroși, zâmbitori și liberi. Și răsfățați!, dacă avem pe-aproape o gospodină cum e Mihaela Neagu, din Mălâncrav, nr. 276.