Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Spondilita anchilopoietică este o boală cronică inflamatorie, de cauză necunoscută, care afectează în primul rând coloana vertebrală. Asta nu înseamnă că nu poate afecta, de la caz la caz, şi alte părţi ale corpului, cum ar fi umerii, coapsele şi genunchii, precum şi tendoanele sau ligamentele din jurul oaselor şi articulaţiilor. Deşi, aşa cum spuneam, patogenia spondilitei anchilozante este incomplet cunoscută, un număr de caracteristici ale bolii, incluzând nivelul seric crescut de IgA şi de reactanţi ai fazei acute, ca şi asocierea strânsă cu HLA-B27, implică mecanisme mediate imun, fiind deci o patologie autoimună. În mod tipic, spondilita anchilopoietică începe cu durere la nivelul coloanei însă, pe măsură ce boala evoluează, segmentele osoase afectate încep să fuzioneze (sindesmofitoză) între ele, ducând la imobilizarea articulaţiilor şi producând rigiditatea şi inflexibilitatea coloanei („coloana de bambus”). În fazele tardive, odată cu progresia spondilitei anchilozante, mişcările spatelui devin tot mai limitate, pe măsură ce corpii vertebrali fuzionează. Totodată, pot fi afectate articulaţiile dintre coloană şi coaste, rezultând diminuarea mişcărilor respiratorii. În cele mai multe cazuri, spondilita anchilozantă este un proces patologic uşor, astfel încât poate rămâne nediagnosticată zeci de ani. Totuşi, odată ce articulaţiile au fuzionat, tratamentul nu mai poate ajuta la refacerea mobilităţii. Nu există un tratament curativ pentru spondilita anchilozantă, ci doar simptomatic, iar acesta vizează diminuarea durerii şi rigidităţii, atenuarea statusului inflamator, încetinirea distrucţiei articulare şi îmbunătăţirea posturii şi a calităţii vieţii bolnavului. În principal, tratamentele pentru spondilita anchilozantă includ schimbarea stilului de viaţă (terapia fizică, reducerea stresului, o dietă sănătoasă), medicaţie, monitorizare permanentă şi, atunci când e cazul, proceduri chirurgicale.
* Medicaţia se bazează pe: administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul şi naproxenul, care pot ameliora durerea cronică şi rigiditatea. Alte medicamente utilizate în tratamentul acestei afecţiuni includ antireumaticele, care intervin în modificarea evoluţiei bolii, cum ar fi sulfosalazina şi metotrexatul şi, ocazional, corticosteroizii. Noile medicamente, cum ar fi blocantele factorului de necroză tumorală – etanercept şi infliximab – s-au dovedit și ele eficiente în managementul afecţiunii.
* Fizioterapia şi exerciţiile fizice sunt componente esenţiale ale tratamentului, un regim de viaţă cât mai activ posibil, exerciţiile de mişcare şi întinderile pot ajuta la menţinerea flexibilităţii articulaţiilor şi a unor posturi corecte.
* În terapeutica naturistă, abordarea spondilitei anchilozante se realizează prin utilizarea unor antiinflamatoare naturale (care nu slăbesc sistemul imunitar), dar sunt capabile să reducă durerea şi inflamaţiile. Acestea sunt, în principal, Curcumina, MSM (metilsulfonilmetan), N-acetilcisteina şi extractul de Boswellia, Turmericul. Concret, pentru cazul dvs., recomand o schemă de tratament compusă din: Extract din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică, MSM natural, Carbo aspirina, Turmeric 3X, N-acetilcisteina, capsule cu ulei de Boswellia, asociate cu unguente antiinflamatoare, precum Eqvagel şi Rumalaya. Pentru lămuriri suplimentare, contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]
„Caut tratament pentru amenoree secundară” (Răspuns pentru ALINA, F. AS nr. 1420)

Amenoreea reprezintă absența perioadelor menstruale și poate fi clasificată în: amenoree naturală și amenoree secundară. Amenoreea naturală reprezintă situația în care o persoană de sex feminin nu a avut nicio menstră spontană până la vârsta de 16 ani. Diagnosticarea acestui tip de amenoree poate reprezenta un semnal de alarmă pentru o serie de tulburări hormonale.
Cauzele amenoreei secundare pot fi: • cauze fiziologice – sarcina, alăptarea, menopauza; contraceptivele orale; anumite categorii de tratamente; stilul de viață ce poate determina tulburări hormonale, scăderea în greutate, sub greutatea considerată normală; exercițiul fizic intens (balerinele, gimnastele etc. pot ajunge la un moment dat la amenoree); stresul, afecțiunile endocrinologice, sindromul ovarelor polichistice, afecțiuni ale tiroidei, hipofizei și ale suprarenalelor; afecțiunile ginecologice.
Tratamentul amenoreei secundare urmărește îndepărtarea cauzei. Eu vă pot recomanda tratament naturist pentru creșterea valorilor estrogenilor, care se referă la:
* Dietă – prin consumarea de alimente cu conținut de fitoestrogeni: broccoli, fasole verde, usturoi, semințe de in, susan, soia, alune de pădure, plante medicinale (mentă, trifoi roșu, gingko biloba).
* Extracte din plante medicinale care acționează pe axa hipotalamo-hipofizo-ovariană, reglând nivelul hormonilor în organism: Brânca-ursului capsule; Năprasnic capsule; Extract de muguri de coacăz negru; Extract de mlădițe de zmeur; Tinctură de anin; Elixir fructe de soc; Evening Primrose; CARPICON „S”, cremă solidă (producător Romdan srl, Dr. Biolog Viorica Vintilă), 2×1 supozitoare/zi, intrarectal, din a 5-a până în a 19-a zi a ciclului. Până îți vine ciclul, administrează CARPICON „S”, cremă solidă, 14 zile/ lună, 15 zile pauză și la aceeași dată, luna următoare, după care se reia tratamentul. În momentul apariției ciclului, lași 4 zile, și din a 5-a zi până în a 19-a zi, administrezi CARPICON „S”, cremă solidă. Pe toată durata tratamentului (cel puțin 3 luni), numai administrarea Carpicon „S” se va întrerupe, restul produselor luându-se continuu.
Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro
„Mă doare laba piciorului amputat” (Răspuns pentru I.G.B. – Galați, F. AS nr. 1425)

Homeopatia vă poate ajuta foarte mult în această situație. Veți constata singur, luând aceste două remedii homeopatice: Allium cepa CH15, dimineața și la prânz, și Hypericum CH 15, după-amiaza și seara, înainte de culcare. Întrerupeți când durerea dispare și reluați la nevoie. Durerile pot să scadă în intensitate și sunt situații când s-a ajuns și la dispariția lor, fără să mai revină. Toate cele bune!
„Cum să tratez constipația cronică?” (Răspuns pentru MIHAI C., F. AS nr. 1428)
Stimate domnule Mihai, vă felicit pentru viața echilibrată pe care o duceți. Vă propun să vă gândiți la posibilitatea de a face cure periodice cu gemoterapicele complexe din gama Polygemma detoxifiere (ficat, rinichi, intestin, piele, articulații, plămân). Fiecare preparat are o acţiune complexă, realizând o detoxifiere la mai multe niveluri în organism. Puteţi combina formula de detoxifiere renală (pentru o bună eliminare a toxinelor la nivel limfatic şi renal) cu cea de detoxifiere intestinală. Polygemma 12 – Rinichi detoxifiere susţine detoxifierea la nivel renal, având totodată şi acţiune regeneratoare – prin aport de glucoză, fructoză, aminoacizi, vitamina C şi o serie întreagă de săruri minerale de: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu şi fier. Polygemma 15 – Intestin detoxifiere reechilibrează flora intestinală, reglează funcţionalitatea şi motricitatea intestinală (sprijină golirea intestinelor) şi are efect tonic general, ameliorând astenia fizică şi psihică. Vă recomand cura de două luni cu aceste două gemoterapice, ce pot ameliora și constipația de care suferiți. Dacă va funcționa pentru dumneavoastră, o puteți repeta după 1-2 luni de pauză. Multă sănătate!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Mă ustură pleoapele și am ochii uscați” (Răspuns pentru MAGDALENA – Roman, F. AS nr. 1385)

Vă faceți ceai de mușețel sau gălbenele, de 1-3 ori pe zi, din plicuri cu ceai, nu din ceaiul vrac. După ce scoateți pliculețele din vasul de infuzare, le lăsați să se răcească pe o farfurie, apoi le aplicați ca pe nişte cataplasme (comprese) pe ochi, timp de 10-15 minute.
„Sufăr de inflamație a epididimului” (Răspuns pentru ALEXANDRU – București, F. AS nr. 1385)
Suferința dvs. nu este atât de periculoasă pe cât s-ar părea, dar este plasată într-o zonă delicată. Vă sfătuiesc să folosiți o combinație de ceaiuri de: busuioc, mușețel, coada-șoricelului, din care vă puteți prepara aprox. 1 litru de ceai dimineața, pe care-l împărțiți în 4 părți: câte 1/4 beți dimineața, prânz și seara, iar 1/4 îl țineți la frigider și aplicați comprese reci pe scrot timp de aprox. 15 minute, de 2-3 ori pe zi, până la resorbția completă a inflamației. Dacă nu obțineți rezultatele dorite în timp de cca 15 zile și inflamația testiculului persistă, vă rog să mă sunați, pentru a institui împreună un tratament adecvat.
„Am fost diagnosticată cu conjunctivită alergică” (Răspuns pentru PETRONELA – Iași, F. AS nr. 1385)
Este important de știut la ce sunteți alergică: la praf, mucegai, polen, poluare, ambrozie. Ca un tratament general pentru orice formă de alergie este ceaiul de frunze de afin, din care vă preparați dimineața 1/2 litru, din care beți 2-3 pahare pe zi, dar vă picurați și 2-3 picături din ceaiul răcit în ochi de 2-3 ori pe zi. De asemenea, să mâncați zilnic afine, fie proaspete, ca atare, în sezon, fie congelate, fie sub formă de sirop, dulceață, compot. Dacă nu sunt rezultate notabile, urmăriți la ce alergen sunteți sensibilă și anunțați-mă prin telefon, apoi voi concepe un tratament specific.