– Frigurosul Noiembrie vă asuprește viața cu o porție dublă de dureri fizice? Cele mai bune leacuri le găsiți în cămară și-n frigider –

DURERI DE CAP ȘI MIGRENE
Ardei iute și cireșe
Vă simțiți capul de parc-ar fi strâns într-o menghină? Mâncați ceva condimentat. Ardeiul iute impulsionează producerea substanțelor calmante proprii organismului nostru.
Preferați ceva dulce? Specialiștii americani recomandă cireșele (20 de boabe pe zi) și dulceața de trandafiri.
Cafea
Un remediu puțin cunoscut, dar care nu dă greș niciodată: cafeaua. Cât mai tare, și amestecată cu zeamă de lămâie (1/2 lămâie stoarsă la o ceașcă de cafea). Efectul: același cu al unei tablete calmante.
DURERI ALE MEMBRELOR ȘI ALE ARTICULAȚIILOR
Dureri ale articulațiilor – Pește și Omega-3
Consumați cât mai mult pește! Acizii grași Omega-3 au un efect calmant, antiinflamator. Lângă pește – multe legume. În caz de entorsă, se recomandă frunzele de varză aplicate direct pe încheietură.
Contracturi – Comprese cu miere
Dacă după o zi obositoare de muncă sau după ce ați săpat grădina și vă doare ceafa sau vă „ține” spatele, compresa cu miere este ideală. Înmuiați o cârpă în apă fierbinte, stoarceți-o, ungeți-o cu un strat de miere, puneți-o pe locul dureros și legați peste ea un fular sau un prosop. Lăsați compresa să acționeze cel puțin 30 de minute. Mierea stimulează irigarea sangvină și conține acid salicilic, care calmează durerile.
Febră musculară și crampe – Magneziu
Dacă vreți să evitați febra musculară sau aveți crampe sau cârcei la mușchii gambelor, optați pentru alimentele bogate în magneziu. Sportivii profesioniști știu cât sunt de eficiente. Conținut ridicat de magneziu au: bananele (1-2 pe zi acoperă necesarul de magneziu), produsele integrale, spanacul, sfecla roșie, varza și soia.
AFECȚIUNI DIGESTIVE

Dureri de stomac – Varză și cartofi
Durerile de stomac și chiar ulcerul pot fi vindecate cu varză și cartofi. Mâncați salată de varză crudă și beți suc de varză sau de cartofi. Sunt alcaline și contracarează excedentul de acid gastric.
Constipație – Apă și prune uscate
Digestia se reglează lesne cu prune uscate, curmale sau smochine, însoțite de lichide multe. O purgație ușoară produc, de asemenea, zmeura și tărâțele de ovăz.
Diaree – Mere rase
Mâncați mere rase (fără coajă) sau afine – eventual cu iaurt. Bananele au și ele un efect antidiareic, restabilind echilibrul substanțelor minerale.
Foarte important: beți multe ceaiuri! Cel de salvie este excelent!
Balonări – Chimen și anason
Chimenul face adevărate minuni, deci presărați chimen peste mâncărurile care, de obicei, balonează (fasole uscată, linte, varză etc.). Dacă nu vă place gustul, încercați cu ceai de anason.
IRITAȚIILE PIELII
Ten gras – Bere și gălbenuș
Cuvântul magic este „biotina”, existentă în drojdia de bere, soia, nuci și produsele integrale. O adevărată bombă cu biotină: gălbenușul de ou. Dar folosiți-l cu măsură, deoarece conține colesterol.
Ten uscat – Soia
Hrăniți-vă pielea uscată cu alimente care conțin albumină: soia, pește, kiwi (bogat și în vitamina C) sau suc de păducel.
Piele descuamată – Bere
O cură de o săptămână cu bere, și rezultatele încep să se vadă: în fiecare seară, 500 ml de bere – jumătate o beți, cu cealaltă jumătate vă tamponați ușor fața.
CISTITE ȘI AFECȚIUNI GENITALE
Cistită – Merișor și sparanghel
Savanții americani au descoperit un remediu extrem de eficient împotriva acestei boli: merișorul. Conține mult tanin care acționează asupra colibacililor. Cu 1/3 l de suc de merișor pe zi, aceștia sunt pur și simplu eliminați. Sparanghelul este și el diuretic și stimulează funcționarea rinichilor.
Infecții cu candida – Iaurt
Dacă vă confruntați adesea cu ele, iaurtul nu trebuie să lipsească din frigiderul dvs.! Mâncați în fiecare zi iaurt și, de asemenea, multă ceapă și praz. Instilațiile vaginale cu iaurt au, și ele, eficiență maximă.
Dureri menstruale – Coacăze și nuci
Acidul gama-linoleic vindecă și calmează durerile, de aceea se recomandă nucile și coacăzele împreună cu iaurt (cu conținut ridicat de calciu) și lapte acru.
PROBLEME DE CIRCULAȚIE

Hipotensiune – Vin de rozmarin
Încercați cu vin de rozmarin: turnați 3/4 l de vin alb peste 20 g frunze proaspete de rozmarin, lăsați-l să stea 5 zile și beți apoi, zilnic, la masa de prânz și la cină, câte un păhărel.
Hipertensiune – Pește gras și usturoi
Important: nu consumați sare de bucătărie! Tensiunea dvs. va scădea cu ajutorul acizilor grași Omega-3, adică: somon, macrouri, sardele și heringi proaspeți. Plus mult usturoi: 1 cățel pe zi (scade tensiunea și curăță vasele de sânge).