Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

Fumatul este acțiunea de a inspira și a trage fumul de țigară în plămâni. Prin arderea tutunului sunt eliberate anumite substanțe active, nocive (nicotina, de exemplu, și gudroanele), care sunt absorbite de organele interne. Deoarece fumatul creează dependență, încercarea de a renunța la el este dificilă. Fumatul este principalul factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive (BPOC), care se manifestă prin tuse, expectorații, dificultate în respirație, respirație zgomotoasă, dureri toracice. Fumatul este responsabil de producerea bronșitei și a emfizemului pulmonar, în special prin hipersecreția glandelor bronșice și blocarea acțiunii de curățare ciliară. Fumatul este cunoscut și ca factor în dezvoltarea astmului. Este știut că fumatul crește numărul celulelor inflamatorii, prin mecanisme distincte, ducând, posibil, în final, la formarea de noduli (cancer) pulmonari. Unii consideră fumatul o activitate recreațională. Pe de altă parte, fumatul stimulează și formarea cheagurilor de sânge care, împreună cu plăcile de aterom (grăsime) pot duce la blocarea completă a vasului de sânge, ducând la apariția infarctului (lipsa totală a aprovizionării cu sânge) în organul deservit de acel vas (în cazul inimii, infarctul miocardic).
Am făcut această scurtă prezentare ca să arăt că fumatul este un drog de care nu te poți lipsi ușor. Dacă tinerii ar cunoaște consecințele fumatului, nu am avea atâția bolnavi de plămâni și de boli cardiovasculare. La maturitate, devii conștient, dar tot amâni să lași țigările, pentru că ele „te ajută” să gândești și să iei decizii mai bune. Singura metodă sigură de renunțare la fumat este voința. Trebuie să arunci țigările și bricheta, să renunți la cafea sau alimente amare și în primul rând la băuturile alcoolice, care „cer” lângă ele o țigară.
Fumatul creează dependență și din cauza formării unor ticuri – ducerea mâinii cu care se ține țigara, la gură. Încearcă să-ți găsești ceva de făcut cu mâinile, scrie, desenează, meșterește ceva prin casă, mergi la sală şi fă sport. Dacă nu există această voință, nu vei reuși să te lași de fumat, oricât de convingător ți se vor prezenta metodele naturiste.
Eu așa am făcut acum 6 ani, după 50 de ani de amânări. Îmi pare rău că nu am recurs la singura cale de consolidare a voinței, acupunctura; poate mă lăsam mai devreme de fumat și nu mă alegeam cu emfizem pulmonar, bronșiectazii, greutate în respiraţie etc., insuficiență cardiacă, edeme la picioare… Cu căldură ți-i recomand pe dr. Mircea și Mihaela Zamfirescu, specialiști în acupunctură, cu studii și practică anuală în China. Telefon de contact: 0726/24.12.19. Te mai pot ajuta recomandându-ți suplimentul alimentar Happy Vibe – 3×1/zi. Acesta te va ajuta să treci mai ușor prin stările psihice ale lăsării de fumat, deoarece reduce dependența de nicotină și de alcool.
Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net
„Am suferit de constipație cronică de când mă știu” (Răspuns pentru R.G., F. AS nr. 1424)

Constipaţia este boala secolului şi punctul de plecare al multor boli sau vestitorul unora deja existente. Am să încerc să vă fac să înţelegeți ce se întâmplă, de fapt. La nivelul colonului, se face absorbţia apei din mâncarea pe care o mâncați, iar ceea ce rămâne sunt materiile fecale, care prin contracţia muşchilor intestinului mare sunt împinse spre rect. Atunci când muşchii intestinului sunt leneşi, absorbţia apei este mare, iar materiile fecale sunt tari şi uscate. Blocajul duce la o trecere mai dificilă, cu dureri mari, şi veți avea scaun cu întârziere de o zi sau poate mai mult. Intervine acum frica de durere, încă o cauză a întârzierii scaunului. Dar motivele nu se opresc aici. Analizați-vă alimentaţia zilnică. Este foarte probabil ca aceasta să fie lipsită de fibre. Fibrele sunt considerate ca fiind un adevărat medicament pentru corpul omenesc. Ele trag apa din corp în intestin, mărind volumul materiilor fecale, făcând tranzitul gastrointestinal mult mai rapid. Fibrele se pot găsi în fulgii de cereale, în secară, în miezul fiecărui fruct şi fiecărei legume, în cartofi şi în special în cartofii dulci (topinambur), în tărâţe, în pâinea făcută din făină neagră, în cereale nedecorticate. Vă sunt folositoare nu numai pentru un sistem digestiv sănătos. Ele reduc şi riscul unor boli ca, de exemplu, cele cardiovasculare, cancerul de colon, obezitatea, polipii pe colon, diverticuloza, diverticulita, hemoroizii, fisurile anale, colesterolul mărit, trigliceridele etc. Dacă veți învăța să nu vă lipsească din meniul zilnic legumele şi fructele, cerealele nedecorticate, diferite seminţe, nucile, dacă veți înlocui pâinea albă cu cea neagră – atenţie, nu cea cu coloranţi! –, orezul alb cu cel maron (nedecorticat), veți primi în organism toate fibrele de care organismul dvs. are nevoie.
Totuși, trebuie menționat că, în funcţie de vârstă, necesarul de fibre care ar trebui ingerat variază. O sursă bogată în fibre o oferă și grâul încolţit. O cură de 10 săptămâni de grâu încolţit este benefică.
Cantitatea de lichide ingerate pe zi este iarăși foarte importantă pentru sănătatea organismului dvs. nu numai pentru digestie. Încă o recomandare pe care ar trebui s-o luați în calcul: să încercați să învățaţi să faceți în fiecare dimineaţă, la trezire, un masaj al abdomenului. De asemenea, vă recomand şi remedii din plante, atât proaspete, aflate la îndemâna tuturor, cât și transformate în preparatele din formula „Digeston Canadian Sweet Extract”, „Elixir of Youth” şi „The Secret of the Herbs” care ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv, la menţinerea sănătăţii florei intestinale, la menţinerea tranzitului intestinal normal.
De asemenea, trebuie ştiut că, fiind naturale, efectul acestor produse se vede în timp, şi nu imediat – aşa cum o anomalie se instalează în organism în timp, iar ca sa scapi de ea, timpul trebuie să treacă („boala vine cu căruţa şi niciodată nu pleacă cu avionul”, spunea bine bunica mea!).
Sper că am fost înţeleasă şi mai sper să vă numărați printre cei care se vor bucura de efectele benefice ale produselor noastre.
Succes și multă sănătate!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Fiica mea, la 16 ani, are tuberculoză” (Răspuns pentru ȘTEFANIA – jud. Dolj, F. AS nr. 1420)

Tuberculoza este astăzi o maladie vindecabilă, dar poate, în unele cazuri, să lase ca sechele unele sensibilități pulmonare, care aduc după sine contractarea mai frecventă a unor viroze respiratorii, în special în sezonul rece. Recomand ca fiicei dvs. să-i administrați Tinctură de Propolis, 40 de picături (aproximativ 1/2 linguriță) de 3 ori pe zi, vreme de 30 de zile. Apoi următoarele 30 de zile, 1/2 linguriță de 2 ori pe zi (dimineața și seara). În continuare, alte 30 de zile, 1/2 linguriță seara la culcare. După această cură continuă de 3 luni, se va administra 1/2 linguriță, de 2 ori pe săptămână, o perioadă lungă de timp, poate chiar toată viața. Atenție, tinctura de Propolis nu se administrează în amestec cu apă sau ceai, ci în 1/2 lingură de miere de albine sau pe o bucată de pâine. În funcție de răspunsul organismului la tratamentul clasic contra tuberculozei și de nivelul de imunitate, se poate crește temporar doza de tinctură de Propolis, alături de o alimentație preponderent vegetariană, din care produsele alimentare pe bază de carne de porc trebuie eliminate definitiv. Ca tratament naturist care asigură o vindecare sigură și rapidă, vă recomand administrarea zilnică, de 2-3 ori pe zi, de ceai din rădăcină de Ghimbir/ coajă rasă de lămâie, al cărei miez se adaugă în ceai după preparare. Se poate îndulci cu miere de albine. Un condiment alimentar cu proprietăți terapeutice certe este Curcuma (Turmeric), ce se poate adăuga zilnic în mâncăruri gătite și/sau salate. Sunt interzise cu desăvârșire consumul de tutun și alcool, tot restul vieții, căci aceste vicii scad imunitatea și se creează condițiile reactivării tuberculozei. De asemenea, este obligatorie folosirea unei vestimentații călduroase și comode în sezonul rece.
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI – Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0757/73.15.58, e-mail: [email protected]
„Nepoțica mea are polipi nazali și răcește frecvent”(Răspuns pentru MONICA – Cluj-Napoca, F. AS nr. 1393)
Stimată doamnă, pentru dispariția polipilor nazali și întărirea imunității nepoțicii dumneavoastră, vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Veți introduce nepoțicii dumneavoastră în fiecare nară, pe o adâncime nu mai mare de 0,5 cm, cu ajutorul degetului mic, o cantitate de POCO și, printr-o ușoară rotire, o veți aplica uniform pe pereții interiori ai nărilor. Aplicarea o veți face în fiecare seară la culcare, timp de cel puțin 20 de zile. (Vă veți tăia unghia de la degetul mic pentru a nu o răni pe nepoțică.) Ungerile cu POCO le puteți face și cu ajutorul unui bețișor cu vată la capete, cumpărat din farmacie.
Concomitent, printr-un ușor masaj, veți aplica puțin POCO pe pielea gâtului sub care se află amigdalele copilei. Astfel, POCO va acționa asupra întregului tract respirator și o va feri de răceli, întărindu-i imunitatea, întrucât POCO are capacitatea de a acționa prin piele.
Polipii vor dispărea după 20 de zile. Recomand ca aplicarea POCO să se facă în continuare încă 20 de zile, la nevoie chiar mai mult, pentru a menține imunitatea fetiței și a o feri de răceli.
„Am dureri persistente în zona ombilicală” (Răspuns pentru ȘERBAN – Timișoara, F. AS nr. 1393)
Stimate domn, vă sfătuiesc să faceți un tratament cu unguentul POCO. Vă veți unge cu POCO cu un ușor masaj imediat ce apar durerile în zona ombilicală. Întrucât POCO are capacitatea de a pătrunde și acționa prin piele și de a calma durerile, s-ar putea ca acestea să înceteze. Dacă durerile reapar, vă veți unge imediat cu POCO. Durerile vor deveni tot mai rare și la urmă vor dispărea cu totul.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș sau cărora nu li s-a găsit încă un tratament.
POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36 sau 0757/73.15.58.