Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mister Caffé

Foto: Shutterstock

Întâmplarea s-a petrecut demult. Veneam de la bunici după o vacanță de vis. La Pitești, am coborât să schimb trenul. Pe peron, am văzut un cățel de 5-6 luni. Îndată ce m-a zărit, s-a oprit brusc și a început să-și lase capul când pe o parte când pe alta, de parcă încerca să mă re­cunoască. Ne mai văzusem cândva? Un sen­timent ciudat mă încerca și pe mine. Parcă ne știam de mult și, după o îndelungată vreme, ne revedeam, iată, pe neașteptate.

Încerc un dialog: „Ce faci, mă?”. Cățelul latră de două ori scurt și pornește o goană în jurul meu. Mă amuz și mă ghemuiesc în cercul descris de pa­tru­pedul care părea că nu se mai oprește… Îi ofer un sandwich, din cele două pe care le aveam pentru drum. Mănâncă cu o poftă nebună, balansându-și nă­praznic coada și pri­vindu-mă la fiecare înghi­ți­tură. Dau să plec, el după mine. Mă încercau două sen­timente: unul, mulțumirea că-i dădusem ceva de mân­care, iar celălalt, o strângere de inimă, că ne vom des­părți. Ce să fac cu el în­tr-un oraș străin? Mai aveam ceva timp până la plecarea trenului, așa încât trec în spatele gării. Cățelul lăbăia drumul pe lângă mi­ne, spunându-mi cu o privire sfâ­șietoare: „Nu mă lăsa, vreau cu tine”. Ochii vor­besc mai puter­nic de­cât gura! Vis-a-vis, o cure­lărie. Pe vre­mea aceea nu erau magazine pentru animale. Intru, cumpăr o zgar­dă, scot o sfoară din bagaj și îl legitimez ca fiind al meu. Ancorat de mi­ne (îmi asumasem răspunderea) pă­șeam amândoi voioși spre linia 1. În compar­ti­ment, îl bag sub canapea și-i fac semn cu degetul să fie cuminte. A înțeles, a stat liniștit, ba a și dormit. Era un cățel maron închis, parcă scos din ca­feaua cu lapte. L-am botezat Caffé!, iar la cobo­rârea din tren, am făcut pe din două sandwich-ul care-mi rămăsese. Doar făcusem botezul! Acasă, bucurie mare. Pă­rin­ți­lor mei le-a plăcut de el, motanul Bimbașa l-a ac­cep­tat imediat, porum­beii aterizau uneori pe co­tețul lui, iar eu am scris cu litere albe, con­turate cu maron pe frontispiciul co­tețului: „Mister Caffé”!

N-a mușcat niciodată, în schimb își pornea so­neria din coardele vocale, de câte ori la poar­tă bătea ci­neva. Când poștașul intra în curte, se retrăgea lă­trând în spatele unei tufe de liliac. Tăcea când in­tru­sul părăsea curtea. Ne iubea pe toți, total și egal. Ne conducea pe fiecare de la poartă în casă și prin curte, pe la treburi. O dată, o creangă semi-ruptă atârna dintr-un pom. Am vrut să o trag în jos. Caffé a început să latre tare, tata a ieșit din casă și mi-a făcut observație că putea să cadă pe mine. L-am mângâiat pe Caffé și el a înțeles că l-am iertat și m-a împuns a joacă. Ne-am iubit reciproc. Ne-om fi cunoscut cândva?… Părea o veche legătură. Mulți ani ne-a slujit cu înțelepciune și devotament. Eu îl mai iu­besc și astăzi, cu toate că timpul ne-a des­părțit pentru totdeauna.

CONSTANTIN N. – Ploiești

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian