– Ce pot face eu însumi, pentru a-mi păstra sănătatea? –

Cum reușesc unii oameni să treacă iarna fără măcar o răceală? Cum supraviețuiesc unii bolnavi de cancer, sfidând toate prognosticurile medicale? De ce o parte din ei chiar se însănătoșesc pe deplin? Sunt fenomene care ne preocupă mult și pe care oamenii de știință încep acum să le deslușească. De fapt, e vorba de un stil de viață care arată în felul următor:
Să ne îndreptăm atenția spre sănătate, nu spre boală
Iată un exemplu: un pacient cu ulcer la stomac poate înghiți întruna pastile, gândindu-se tot timpul, cu amărăciune, la durerile care îl chinuie. Însă el ar putea să procedeze și altfel, anume, să-și pună întrebarea: cum ar putea să-și ajute stomacul. Ce și cât să mănânce, la ce terapii alternative poate apela? Astfel, și-ar descoperi și mobiliza propriile sale puteri vindecătoare. Căci, pentru a învinge boala, trebuie să valorificăm sursele noastre strict personale de sănătate.
Gândurile dirijează trupul
Din numeroasele studii efectuate pe această temă, să amintim câteva constatări frapante.
* Cafeaua decofeinizată face să crească tensiunea arterială și pulsul în cazul când cel care bea e convins că ea conține cofeină.
* O operație la genunchi, mimată prin câteva incizii superficiale, are același efect pozitiv ca o intervenție chirurgicală adevărată.
Dar, pentru ca spiritul să acționeze asupra trupului, nu este nici măcar nevoie de un simulacru de tratament ori de un medicament imaginar (placebo). E suficientă o simplă concentrare: s-a demonstrat că meditația echilibrează metabolismul, calmează durerile, scade tensiunea și reduce ritmul bătăilor inimii.
Pornind de la asemenea observații, cercetătorii încearcă să afle cum pot fi trezite și activate forțele pozitive, existente ca un potențial latent în interacțiunea dintre trup, suflet și minte. În acest proces, pacienților le revine un rol esențial. Ei sunt chemați să consulte nu numai „doctorul din exterior”, ci și pe cel „din interior”. Cine intuiește ori simte ce îl face mai puternic și mai rezistent își va folosi cel mai bine puterile tămăduitoare personale.
Noi, toți, posedăm forțe de autovindecare și putem învăța să le folosim
Unii oameni știu instinctiv ce anume le face bine. O parte din ei au identificat procedee prin care își întăresc imunitatea și își stabilizează metabolismul, ca de pildă meditația sau vizualizarea. Alteori, găsim puterea de autovindecare abia în momentul când suntem loviți de o boală gravă.
Esențial pentru capacitatea noastră de acțiune este să reflectăm mereu pe marginea întrebării: „Ce pot face eu însumi, pentru a-mi păstra sănătatea?”. După opinia cercetătorilor, aceasta este una din principalele întrebări pe care și le pun pacienții care izbutesc să se vindece singuri. Ei sunt cei ce și-au descoperit propriile lor surse de sănătate. Așa se explică și faptul că există reumatici capabili să ducă o viață fericită și realizată, în ciuda chinuitoarelor dureri articulare și a mobilității reduse. Iar asemenea cazuri nu sunt deloc puține.