– Din leacurile străbunicelor noastre –

* Dacă nu funcționează bine stomacul, luați 2 lingurițe de sare și dizolvați-le într-un pahar de zer sau „moare” de varză și beți soluția dimineața pe nemâncate.
* Constipație – înainte de masă, trebuie să beți regulat un pahar de apă rece cu 1/2 linguriță de sare dizolvată în ea.
* Curățarea ficatului și a vezicii biliare – 5 g de sare și 5 g de torțel se fierb cu un pahar de apă, 2 minute, se strecoară și se beau câte 3-4 linguri pe zi, timp de 2 săptămâni.
* Vă sângerează gingiile?… curățați-le cu sare mărunțită. (Dacă sângerează puțin, nu vă speriați.) Apoi luați lăstari verzi de stejar și mestecați-i.
* Pasta de dinți – amestecați sare fină cu ulei de cătină albă 1:1. Frecați-vă dinții cu acest amestec. Puteți, de asemenea, să coaceți o pătlăgică vânătă, să o curățați, să o fărâmați. Se iau cantități egale din vânătă și sare coaptă în cuptor și se amestecă.
* Spondiloză lombară: încălziți pe o tavă 1 kg de sare grunjoasă apoi puneți-o într-un săculeț din pânză. Frecați zona lombară cu un amestec din miere de albine și untură de porc (câte o lingură), și apoi culcați-vă pe săculeț și înveliți-vă cu o plapumă caldă.
* Curățarea organismului – dimineața pe nemâncate se udă o linguriță, se introduce în sare și apoi se linge sarea care s-a lipit de ea.
* Bătrânii foloseau sarea când se tăiau – puneau sare pe rană și o pansau. Dar trebuie avut grijă să nu ajungă alte lichide pe rană înainte de a pune sarea, altfel tratamentul nu va avea efect.
* Arsuri – dacă lucrând la bucătărie atingeți cu mâna ceva fierbinte, trebuie să puneți mâna în sare și să o țineți așa 30 de minute.
* Dacă vă opăriți cu lichid fierbinte, trebuie să puneți pe rană sare și, peste ea, un prosop flaușat umed. Din când în când se udă prosopul, fără a-l scoate de pe rană.
* Mâncarea e bine să o sărați cu sare grunjoasă, nerafinată, pentru că în cea fină sunt mai puține elemente folositoare.
* Dureri de picioare, mai întâi țineți picioarele în apă fierbinte, în care puneți 1 lingură de sare cu 5 picături de ulei aromatizat (de oricare aveți), sau extract din muguri de pin. Nu vă grăbiți, inspirați mirosul plăcut! Când apa s-a răcit, masați puternic laba piciorului cu un amestec din 1 linguriță de sare, 1 linguriță de ulei vegetal și 5 picături de ulei de gălbenele (calendula). Acest ulei îl puteți prepara vara din flori de gălbenele. Într-un borcan puneți flori curățate de părțile verzi, puțin mai mult de jumătate. Turnați peste ele ulei vegetal și acoperiți. Într-o cratiță se toarnă apă și pe fund se pune un distanțier, peste care se pune borcanul care se fierbe astfel pe foc mic, timp de 2 ore. Se lasă apoi 1 săptămână, apoi se strecoară prin tifon, se scurge bine uleiul de pe flori și se toarnă în sticluțe care se păstrează în frigider.
* Diaree sau dureri de burtă (cu excepția apendicitei): se încălzește pe tigaie 1,5 kg sare grunjoasă, se pune într-un săculeț din pânză și se aplică pe burtă.
* Reumatism, dureri de articulații: faceți frecții cu sare înmuiată în miere de albine. Cu astfel de sare puteți face frecții înainte de baie și contra răcelii.
* Hemoragie pulmonară – înainte de a veni medicul, dizolvați o lingură de sare în 1/2 pahar de apă și beți câte o lingură de soluție, la fiecare 10 minute, până când hemoragia se va opri.
* În caz de guturai puternic – clătiți căile nazale cu apă sărată.
* Grețuri provocate de limbrici – e bine să beți pe nemâncate un păhăruț de apă cu o linguriță de sare.
* Constipație: dizolvați în 2/3 pahar de apă caldă o linguriță de sare, adăugați 1/3 pahar de lapte și beți amestecul dimineața, înainte de masă. Dacă nu obțineți niciun efect, reluați procedura peste 2 ore.
* Negi pe mână: dați prin mașina de tocat o bucată de slănină foarte veche, usturoi și amestecați-le cu sare. Ungeți negii cu acest amestec, puneți o mănușă pe mână și dormiți așa. Se repetă de 2-3 ori procedeul, până când dispar.
* Curățarea și înălbirea pielii – luați 1 lingură de sare, 1 lingură de smântână (frișcă), amestecați-le până se îngroașă și aplicați crema astfel obținută pe față, în afara zonelor din jurul ochilor. Culcați-vă și relaxați-vă cel puțin 5 minute. Spălați masca cu apă caldă și ungeți fața cu cremă, dar nu grasă.

* Dureri de articulații: amestecați 200 g sare, 100 g muștar uscat, adăugați ceară fărâmițată și puneți totul la loc cald peste noapte. Unsoarea obținută se freacă pe locul bolnav până când pielea rămâne uscată. Dimineața, spălați pielea cu apă caldă.
* Sinuzită: luăm 1 pahar de sare, o prăjim în tigaie, inspirând aburii calzi. Apoi punem sarea într-un săculeț de pânză, îl învelim în câteva șervețele și îl aplicăm pe nas, între sprâncene, în așa fel încât sarea să nu frigă, dar să încălzească destul de tare. Când simțiți că sarea s-a răcit, scoateți câte un șervețel. Deasupra săculețului se pune ceva cald. După această procedură, înveliți capul cu o basma și vă culcați. Repetați zilnic, timp de una-două săptămâni. Astfel se tratează și guturaiul, care trece după 4-5 proceduri.
* Contra cârceilor picioarelor – dimineața și seara, vă spălați și vă ștergeți bine picioarele. Faceți o soluție saturată de sare și ungeți-le până la genunchi, masându-le concomitent. Se doarme cu ciorapi de bumbac în picioare.
* Epuizare a sistemului nervos, depresii, scăderea puterii – frecții cu apă sărată. La 1/2 litru apă puneți 1 linguriță de sare. Această procedură se face în fiecare dimineață.
* Reumatism – se fac frecții cu următoarea soluție: 1 lingură de sare, 50 g suc de ridiche neagră, 100 g rachiu și 200 g miere de albine. După frecții, locul bolnav se învelește cu ceva cald.
* Dacă suferiți de cistită, trebuie să încălziți 1 pachet de sare pe o tavă sau în cuptor, să-l răsturnați într-un săculeț din pânză, să înveliți punga într-un ștergar și să stați pe ea cu ambele picioare, cât timp nu se răcește sarea. Această procedură este eficientă și contra răcelii.