Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutoare sigure pentru somn

– Vă întindeți pe pat, frânți de oboseală, dar nu puteți închide un ochi. Când caru­selul gân­durilor nu se mai oprește, apelați la tehnicile de mai jos, care vă vor aduce relaxarea dorită –

Foto: Shutterstock – 2

1. Relaxarea musculară progresivă

Principiul: Se contractă țintit, pe durată scurtă, fiecare grupă de mușchi în parte și apoi se relaxează. Datorită contrastului dintre încordare și relaxare, veți percepe clar destinderea care se instalează ulterior.

Cum procedați: Concentrați succesiv gru­pele de mușchi, pornind de la cap, frunte, obraji, gât etc. și sfârșind cu picioarele, apoi relaxați-le și concentrați-vă pe starea de destindere care apa­re. 15-30 de minute pe zi sunt suficiente pentru a reface echilibrul nervos necesar somnului care apare.

2. Autohipnoza

Principiul: Metoda vă transpu­ne într-un fel de transă, comparabilă cu starea existentă chiar înainte de-a adormi.

Cum procedați: Faceți-vă cât mai comozi, culcați pe pat, apoi căutați în minte locul dvs. preferat (de pildă, pe malul mării) și ima­ginați-vi-l cu toate simțurile. Repetați în min­te, de câteva ori, câteva propoziții precum „O să dorm relaxat până dimineață”. Comutarea men­ta­lă aduce după sine o stare de bine, vă ajută să uitați gândurile care vă frământă și veți adormi mai repede.

3. Antrenament autogen

Principiul: Prin autoinfluențare, ajungeți în starea de relaxare profundă, care în acest caz se produce prin gânduri, și nu prin activitatea muș­chi­lor, ca în relaxarea musculară progresivă.

Cum procedați: Culcați sau șezând, repetați automat, în gând, câteva propoziții-formulă, precum „sunt complet relaxat”, „res­pirația mea se liniștește” sau „mă simt minunat, nimic nu mă poate deranja”. Repetarea lor în minte, de câteva ori, influențează nu doar conștiința, ci și respirația, digestia și ten­siunea arterială. Această formă de autohip­noză ajută la elimi­na­rea stre­sului. Nu vă „cos­tă” decât 10 mi­nu­te înainte de-a a­dormi.

4. Meditația

Principiul: Această tehnică, veche de mi­le­nii, ajută mintea să intre într-o stare mai relaxată. Scopul: anularea stimulilor externi și deconec­tarea de gândurile negre. În felul acesta, mintea își găsește liniștea. Pentru început, cel mai bine se potrivește meditația respiratorie.

Cum procedați: Astupați-vă nara dreaptă cu degetul mare și inspirați adânc pe nara stângă. Astupați apoi nara stângă cu degetul arătător și expirați, pe nara dreaptă, după care schimbați din nou sensul. Imaginați-vă cum inspirați, prin una dintre nări, liniște și calm, și cum expirați pe cea­laltă supărare și nervozitate. Durata exer­cițiului: 5 minute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian