
Biserica cea veche din Oarda de Jos, județul Alba, a devenit mică, și mai e și beteagă, de-o vreme. Din afară, nu se vede încă. Câțiva metri mai încolo, biserica cea nouă își ițește zidurile abia ridicate. La subsol, e deja amenajat paraclisul, provizoriu loc de închinare și de slujire. Dar părintele paroh Ioan Mihail Dan și-a-ntins biserica, de ani buni, mult dincolo de zidurile ce se văd. Implicat în activitățile sociale ale Episcopiei din Alba Iulia, părintele are în grijă 24 de copii, în două case de tip familial.
„Facerile de bine nu trebuie să iasă din sfera duhovnicească”

Părintele Dan a fost primul consilier din țară pe probleme sociale, în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, iar o propunere-document, ce-i poartă semnătura, a stat la baza deciziei Sfântului Sinod de a crea sistemul de asistență socială din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Județul Alba a fost, de altfel, primul din țară în care Biserica, în colaborare cu autoritățile județene, a înființat primele case de tip familial. Sunt mult mai multe acum, și chiar dacă intențiile cu care s-a pornit la drum s-au diluat, cumva, pe parcurs, binele căruia și părintele Dan i-a pus sămânța dă, în continuare, roade.
– Părinte Dan, povestea facerilor dvs. de bine, a grijii pentru copiii care au nevoie de ajutor, e bogată și lungă. Mai țineți minte cum a început?
– Arhiepiscopia Alba Iulia a început cu o casă de copii la Vingard, apoi, după ce s-au văzut progresele pe care le fac copiii crescuți într-o astfel de casă, s-a continuat, pe rând, cu toate celelalte. Statul s-a urnit greu să ne sprijine, deși era evident că implicarea bisericii îi ușurează partea de misiune socială.
– E ceva ce se pierde în fractura aceasta între Biserică și Stat, în domeniul asistenței sociale?
– Toată lumea are de pierdut. Uitați-vă ce se întâmplă în Occident, în Occidentul catolic, mai ales. Îmi povestea protopopul de New Castle, din Anglia, că, prin anii ‘70, erau intelectuali care le spuneau că preoții vor ajunge în scurtă vreme asistenți sociali. N-au crezut atunci, dar acum recunoștea că avuseseră dreptate. Am văzut, peste tot prin Occident, biserici închise, transformate în hoteluri, în centre de zi pentru copii, încăperi de joacă, deschise spre altar. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că ei au uitat că principala misiune a bisericii este slujba, este cultul, rugăciunea. „Slujirea la mese” e în al doilea rând. Zic apostolii: „Nu e drept ca noi, lăsând slujirea cuvântului, să slujim la mese”. De aceea, dacă un om nu-i duhovnicesc și se implică în domeniul social, în scurt timp va ajunge să trateze totul ca pe o afacere socială.
– Se întâmplă la fel și în România?
– Încă nu se poate defini, dar în multe situații asistența socială ce se desfășoară sub ocrotirea Bisericii este doar o concurentă a statului și, din păcate, uneori tinde să neglijeze latura duhovnicească. Relația cu Dumnezeu a asistaților social e la pământ. Acolo trebuie umblat, și omul se va revigora. Noi îi dăm casă, mâncare, tot ce-i trebuie, dar, dacă nu pomenim de Dumnezeu, nu ne atingem scopul.
– Aceasta e o problemă a multora dintre noi, nu doar a asistaților social. Cum o putem rezolva?
– Să începem și să terminăm ziua cu gândul la Dumnezeu. Ne facem zilnic liste cu ce avem de făcut, ce probleme avem de rezolvat. De ce n-am trece pe o listă dintr-asta și „Să spun o rugăciune!”? Cu cât o facem mai des, cu atât se adună. Așază-te și nu mai vrea nimic, decât să-l cunoști pe Dumnezeu. Câștigă-ți liniștea, și o lume-ntreagă își va câștiga liniștea în jurul tău. „Iubiți-vă vrăjmașii!”, zice creștinismul. Numai în creștinism e așa ceva și numai cu putere de la Hristos, pe care-L putem cunoaște doar dacă ne liniștim. Dacă vrei să te împaci cu cineva: ceri iertare, te rogi, postești și te vei împăca mult mai ușor decât dacă nu postești. Doar așa poți ajunge la o iertare totală, autentică, în care să te poți jertfi pentru celălalt.
„M-a chemat Dumnezeu, pur și simplu”

Părintele Ioan Mihail Dan e fiu de preot. A copilărit în ținutul fermecat al Pădurenilor Hunedoarei, alături de ceilalți trei frați și o soră. În adolescență, a mușcat din libertate cu poftă, recunoscând acum, cu o oarecare uimire, că a fost un rebel. „Numai în clasa a șaptea am fugit de-acasă de vreo trei ori”, își amintește zâmbind. Duhovnic i-a fost, până la 18 ani, regretatul părinte Opre Crăciun din Cinciș, dar mult mai târziu a aflat că duhovnicul lui era un sfânt al închisorilor comuniste. „Credeam în Dumnezeu, dar nu mergeam la biserică cu drag. Tata n-a avut ce să-mi facă. Pesemne, știa că, într-un fel sau altul, într-o zi mă voi întoarce…”, spune părintele.
– Și cum s-a făcut de v-ați întors în biserică, nu ca un enoriaș oarecare, ci ca preot?
– M-a chemat Dumnezeu, pur și simplu! Acolo, la munte, ca să trăim, trebuia să muncim, n-aveam cum să ne descurcăm din salariul tatei, pe care oricum nu-l prea lua. Trăiam din ceea ce produceam în gospodărie. Când a venit vremea să merg în armată, pentru mine a fost ca un concediu, pentru că eram învățat cu greul de acasă. La plecare, mama mi-a strecurat în valiză „Paraclisul Maicii Domnului”. „Ia-l, că te-ajută!”, mi-a zis. Și știți cum m-a ajutat? Și gândul ce nu-l gândeam până la capăt se-mplinea! Mi-am dorit să lucrez la GAZ (Gospodăria Agro-Zootehnică – n. red.), şi am ajuns la GAZ. Cu toții aveau pe câte cineva, eu eram singur, al nimănui. De șapte ori s-au făcut recrutări, ba pentru garda națională, ba pentru parașutiști sau securitate: din câte o sută de soldați, eu rămâneam mereu în afară, dar nimeni nu-mi spunea de ce nu corespund. Până la urmă am ajuns la vânători de munte. La un moment dat, m-am gândit: ce bine-ar fi să muncesc, că mă săturasem de instrucție. Am și ajuns să lucrez pe tractor, că aveam carnet. Dar m-am plictisit repede, voiam să fac planton la un parc de utilaje, să nu mai văd cadre militare: în două săptămâni am primit misiunea asta. La un moment dat, mă gândeam ce fain ar fi să umblu în civil, că nu mai voiam uniforma. Și asta s-a întâmplat. Deși în armată, civil, nu se poate, la mine s-a putut. Abia atunci am realizat că toate le împlinise pentru mine Maica Domnului și mi-am dat seama cât sunt de rebel și bolund. Au mai fost astfel de momente în viața mea, multe.
– Atunci v-ați decis să luați calea preoției, părinte?
– Nu chiar. Cred că schimbarea a avut loc fără să-mi dau seama, în momentul când m-am întors din armată. Tata m-a întrebat dacă nu dau la facultate. „Facultate fac proștii, eu fac bani!”, i-am spus. Aveam un plan de afacere foarte bine pus la punct, până și tatei i-a plăcut. Dar m-a mai întrebat o dată, ceva mai târziu. „N-ai vrea să dai la Teologie?”. „Ba da”, am răspuns. „N-ai vrea să te pregătești, să prinzi examenele din vară?”. Era februarie. Ba da, am zis. Nici acum nu știu să-mi justific alegerea. M-a chemat Dumnezeu, pur și simplu, asta cred că s-a întâmplat. Adevărul e că, în momentele mele de neatenție, Dumnezeu a lucrat. Când spui „Facă-se voia Ta!” și chiar crezi asta, se întâmplă.
„Noi luăm de model Occidentul, ceea ce este o greșeală. Occidentul a ajuns într-o fundătură”
– Mai sunt români care să creadă cu adevărat și să-și lase cu totul viața în mâinile lui Dumnezeu?

– Românii au dat de trai ușor și au început să se cam îndepărteze nu doar de biserică, ci chiar de Dumnezeu. Am făcut și noi păcate foarte mari, ca nație, am omorât foarte mulți prunci, de aceea Dumnezeu a îngăduit să ne mai pierdem. Întunericul nu se poate manifesta dacă lumina nu-l lasă. Cât timp lumina ființează, întunericul nu există. De aceea Dumnezeu îngăduie, din când în când, în istorie, să trecem prin anumite încercări. Una din ele, în prezent, este faptul că au plecat o grămadă de români și a scăzut natalitatea foarte mult. Altă problemă e că noi luăm de model Occidentul, cu toate valorile lui, ceea ce este o greșeală. Occidentul a ajuns într-o fundătură: Franța mai are 40 la sută nativi. Unde-i poporul francez, dacă-au fost așa grozavi? Unde-i poporul englez? Unde sunt? Au pierit. Pentru că, zice Dumnezeu: „De cel ce mă iubește mă voi milostivi până la al miilea neam. Spre cel ce mă urăște îl voi bate și-l voi risipi până la al patrulea neam”. Asta nu trebuie înțeles că e un Dumnezeu rău, ci unul bun, răbdător. În ce sens? Ai greșit, te aștept; nu-ți ceri iertare, îl aștept și pe copilul tău; nu-și cere iertare nici el, îl aștept și pe nepot, și pe strănepot și, dacă patru generații nu-și cer iertare, neamul dispare.
Lumea a fost rea și în timpul Imperiului Roman, dar totuși, n-a dispărut, pentru că Dumnezeu primenește lumea. Pe cei răi cu rău îi pierde, pe cei buni îi lasă să se înmulțească. Zice că Dumnezeu lucrează lumea aceasta cum lucrează stăpânul via lui: o ramură o lasă să crească și să dea roadă, alta o taie și o aruncă în foc și pe alta o taie scurt, să dea roadă în anul următor. Vedeți? Îs multe lucruri pe care nu le înțelegem, dar Dumnezeu își revarsă pronia peste lume, până în cele mai mici amănunte, pătrunde până la despărțitura dintre minte și duh. Noi nici nu mai facem distincția asta.
– Ar trebui?

– Eu cred că da. A cui este inteligența? A trupului sau a minții? Dumnezeu l-a făcut pe om din pământ și a suflat asupra lui suflare de viață. Ce este din pământ și ce este suflare de viață? Este inteligența a sufletului sau a pământului? Și câinele are inteligență, și delfinul. Dar inteligența e de sorginte materialnică, nu de sorginte duhovnicească. Mântuitorul zice: „Sunteți ca și mlădița de vie: dacă rămâneți legați de trunchi, prin voi curge seva”. Doar cu inteligența, omul rămâne la stadiul de animal. E foarte inteligent, a inventat telefoane deștepte și rachete, dar nu-l ajută la nimic în fața veșniciei.
– De ce?
– Pentru că scopul este să devenim buni. Dar buni nu putem deveni decât în prezența Duhului Sfânt, care este Dumnezeu. În Scriptură e o vorbă: numai cei smintiți se smintesc. Omul duhovnicesc nu se smintește. Smerenia așează toate lucrurile la loc.

Am întrebat odată pe o bunică ce e sufletul. „Auzi, domn’ părinte, sufletul este omenia din om”. Fiți atentă ce definiție! Numai omul e capabil să fie omenos. Ai doi câini în curte, buni prieteni, dacă le dai o bucată de carne, numai unul mănâncă, din instinct n-o s-o împartă niciodată cu celălalt. Pe când omul… S-a făcut cândva un experiment cu deținuții politici. Au închis 40 de oameni într-o încăpere, fără mâncare. După o săptămână, le-au dus un blid de linte. Ei se rugau. Abia după două ore au început să vorbească și s-au înțeles să dea mâncarea la doi mai slabi, că oricum nu ajungea tuturor. De unde omenia asta, de unde capacitatea asta de jertfă? Ăsta e sufletul. Omul poate face bine datorită acelei suflări divine.
– Părinte, aveți în grijă 24 de copii, pe lângă cei șase ai dumneavoastră. Nu e greu să fii părinte și duhovnicesc, și trupesc, pentru atâtea suflete, în vremurile astea?
– Am trecut și prin momente foarte grele în viață, dar niciodată nu ne-a lipsit nimic. La un moment dat, s-a întâmplat să avem datorii, ca orice familie, efectiv nu mai aveam bani de pâine. Ne-am așezat la masă fără pâine, și cineva a sunat la poartă: o femeie ne-a adus pâine caldă. În timp, am văzut că Dumnezeu lucrează cu mult tact, cu multă blândețe și discreție. Într-o zi, la una dintre case, a venit un bătrânel adus de spate, să facă o donație. A stat vreo jumate de oră, taxiul îl aștepta. A scos dintr-o pungă 190 de milioane de lei, cea mai mare sponsorizare pe care am primit-o vreodată. N-a vrut să-și spună numele, a spus că Dumnezeu știe.
– Tot El vă ajută să mergeți înainte!
– Vă spuneam mai devreme, puteam considera totul o afacere socială, ca în Occident, și poate ar fi fost o afacere reușită. Dar dacă am considerat că o facem în numele lui Dumnezeu, totul merge de la sine. Căci Dumnezeu lucrează, nu-L poți călca în picioare.

Orice sprijin pentru copiii din Oarda e binevenit.
Asociația Izvorul Tămăduirii Alba
Str. Busuiocului nr. 18, Alba Iulia – Oarda de Jos, jud. Alba
Banca Transilvania RO25BTRLRONCRT0254459501
CF 32571072
Contact: Preot Dan Ioan Mihail, tel. 0751.343.539.