
Având 230 de articulații, fiecare om este expus pericolului de pierdere a mobilității. La început se aud pocnituri, trosnituri, scârțâituri, apoi apar durerile și în final articulațiile nu mai funcționează normal. Dacă ați observat că articulațiile au început să producă sunete specifice, grăbiți-vă să luați măsuri. Renunțați cât mai repede la alcool, la fumat, la o alimentație îmbelșugată, la folosirea produselor ce conțin cofeină, precum și la medicația hormonală. De asemenea, trebuie să renunțați la ciorbele cu carne, la consumul de ficat, carne prăjită, icre, pește gras, fasole cu grăsimi, piper și alte condimente.
Pentru supraponderali e necesară scăderea în greutate, excluderea alergării, săriturilor și suprarăcirii. Chiar dacă mișcările provoacă dureri, trebuie folosită mișcarea ca pe o metodă de tratament. Imobilitatea distruge articulațiile bolnave.
Medicina populară propune numeroase rețete pentru ameliorarea sau chiar înlăturarea durerilor provocate de artroze, artrite, osteoporoză, osteomielită.
Dureri de articulații

Dacă durerile în membre sau în articulații vă chinuie atât de mult încât nu puteți dormi noaptea, folosiți următoarele rețete:
* Baie cu fiertură din crengi de pin – Se prepară dimineața, apoi se lasă acoperită cu capac, iar baia se face seara. Crengile se taie în bucăți de 10-15 cm lungime, se pun într-o cratiță mare, până la jumătate. Vasul se umple cu apă fierbinte, se fierbe maximum 5 minute. Seara, fiertura se strecoară, se toarnă în cada cu apă caldă, unde se dizolvă și 0,5 kg de sare. Se stă în cadă 20 de minute. La ieșirea din cadă, pielea nu se șterge, ci se tamponează cu un prosop. Cel mai bine este să lăsați pielea să se usuce de la sine. Băile se repetă de 5-6 ori, recomandându-se câte două băi pe săptămână.
* Băile cu napi (o dată pe săptămână) – 3 kg de plantă (tulpină, frunze, flori) se fierb 10-15 minute în 7-8 l de apă. Fiertura se toarnă într-o cadă cu apă la temperatura de 39-42 grade. După baie, este indicat ca bolnavul să bea un ceai din 3-4 linguri de napi uscați sau proaspeți la un litru de apă.
* Băi cu argilă – 1 kg de argilă se dizolvă în apa de 37-38 grade din cada de baie. Se pot face 12-15 ședințe, a câte 10-15 minute fiecare.
Argila se folosește și pentru aplicații externe pe articulațiile bolnave. Se amestecă cu urină sau cu fiertură din ace de pin.
O altă rețetă bătrânească, pe bază de argilă. Dacă locuiți lângă o pădure, puteți aduna fân din pădure și, separat, fân de câmp. Timp de o săptămână se amestecă argila cu ceaiul din fânul de pădure, iar a doua săptămână se amestecă și cu ceaiul preparat din fânul de câmp. Se aplică apoi pe articulațiile bolnave. Bătrânii spun că lutul se folosește numai o dată, după care se îngroapă într-un loc unde nu circulă lumea, cu cuvintele: “Pământule tată, de la tine le-am luat, ție ți le-am întors. Ia și boala lui”.
* Comprese de blană de câine – Blana se așează într-un strat de circa 1 cm grosime, între două straturi de țesătură sau tifon, și se coase în așa fel, încât umplutura să nu se miște (la fel cum se cos și branțurile pentru încălțăminte). Compresa poate fi folosită și ziua, și noaptea.
* Sirop făcut din 200 g de aloe, o lămâie fără sâmburi și 4-5 rădăcini de brusture – Se dau prin mașina de tocat carne. Se amestecă totul cu 400 g de miere de albine și 400 ml de vin roșu sec. Amestecul se fierbe în aburi timp de 30 minute, se strecoară și din el se consumă câte o lingură zilnic.
* Primăvara, se culeg frunze tinere de brusture – Se clătesc de praf și se usucă. Se mărunțesc și se pun într-un borcan care se astupă cu un capac de plastic. Borcanul se ține la fereastră, la soare, până când frunzele se transformă într-un terci cu miros neplăcut. Când apare și muceagiul, preparatul se poate folosi pentru comprese pe articulațiile bolnave. Durerile se liniștesc după prima folosire.
Artroză
* Rădăcini de urzică – Se spală bine, se taie mărunt, se umple cu ele o sticlă de 0,5 l și se toarnă peste ele țuică până se umple sticla. Se lasă la întuneric timp de 12 zile. Se bea câte o lingură înainte de culcare. Dacă boala este avansată, se pot bea câte două linguri pe zi, una dimineața și alta seara.
* 1 kg varză fără cotor și 1 kg mere fără sâmburi – Se dau prin mașina de tocat împreună cu un pahar de frunze de pătlagină. Se adaugă un pahar de miere de albine și se păstrează compoziția la frigider. Se consumă de trei ori pe zi, câte o lingură, cu 30 de minute înaintea meselor principale, timp de două luni. După o pauză de 10 zile, tratamentul se repetă de 2-3 ori. Pentru iarnă, pătlagina tocată se amestecă cu mierea de albine în proporție de 1:1 și se poate păstra la frigider, timp îndelungat. Tratamentul este contraindicat celor cu varice.
* “Lapte de bostan” – 20 g de semințe de bostan se lasă până dimineața într-un pahar cu apă caldă. Dimineața, semințele se dau prin mașina de tocat și se amestecă cu apa în care au fost ținute noaptea. Se consumă acest preparat în decurs de o zi. Se repetă procedura timp de două săptămâni. În timpul tratamentului, nu se consumă alcool, produse alimentare sărate sau iuți. Elimină durerile.
Dureri de spate sau de șale

* Când nu vă puteți nici apleca nici așeza, puteți încerca următoarea metodă: 3-4 pahare de pilitură de fier se toarnă într-o mănușă de muncitor nefolosită și spălată bine. Peste pilitură se toarnă o lingură de oțet care, intrând în reacție chimică cu metalul, îl încălzește. Mănușa se leagă la capăt și se pune pe pat unde se așterne hârtie și un prosopel. Se culcă pacientul cu locul bolnav peste mănușă. Dacă căldura este insuportabilă, puneți peste mănușă un prosop împăturit în 2 sau în 4, până ce căldura devine suportabilă și rămâneți culcat până ce mănușa se răcește. Se repetă procedura o dată la două zile. Metalul din mănușă se schimbă după 5-7 proceduri (pentru că ruginește).
* O metodă cunoscută încă din antichitate, cu un efect deosebit, îl constituie lovirea puternică și repetată a locului bolnav cu câteva crenguțe de urzică.
* Pentru eliminarea rapidă a durerilor se fac comprese cu un amestec dintr-un pahar de sare cu un pahar de miere de albine.
* În cazuri grave, de pierdere a capacității de muncă, se folosește o rețetă dureroasă dar cu efecte vizibile: într-o sticlă de 1/2 l umplută 1/3 cu gaz lampant, se adaugă ardei iute, proaspăt tocat prin mașină, astfel încât sticla să fie aproape plină. Se macerează timp de 6 ore. Se aplică comprese pe timpul nopții; bolnavul va simți dureri, vor apărea senzații neplăcute, dar este necesară multă răbdare.
Coxartroză și osteomielită
* Suc de țelină – câte 2 linguri de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Efectul se mărește dacă se adaugă și suc de napi.
* O linguriță cu frunze de afin mărunțite se amestecă cu 1,5 pahare cu apă rece – Se fierbe amestecul 5 minute și se infuzează într-un termos 3-4 ore. Se strecoară și se amestecă cu 5 linguri de agheazmă. Se beau câte 2-3 înghițituri mici la fiecare oră, toată ziua (10-12 ore), timp de 3 zile consecutiv. În nici un caz nu se bea multă fiertură o dată, pentru că poate provoca hemoragie. Se repetă tratamentul după o pauză de o lună. În timpul tratamentului se interzice categoric consumarea următoarelor alimente: carne, pește, lactate, ouă.
* Radeți câteva mere, așezați totul pe un prosop împăturit în patru (după mărimea articulației) – și aplicați-l pe locul bolnav. Se înfășoară în așa fel încât prosopul să nu se miște. Deasupra se aplică o țesătură de lână. Tratamentul durează 3 luni; ajută chiar și pe cei imobilizați la pat.
* 1 lingură cu miere de albine, 1 lingură cu muștar proaspăt și 1 lingură cu ulei – La început se amestecă uleiul cu muștarul, se pune pe foc și se aduce la fierbere. Imediat se ia de pe foc și se adaugă mierea de albine. Pe o bucată de celofan se așterne un tifon pus în două straturi, deasupra se întinde amestecul și se aplică peste locul bolnav, timp de 2 ore. Compoziția obținută se păstrează în frigider și poate fi folosită de câteva ori. Înainte de folosire se încălzește pe capacul unei cratițe în care fierbe apă.
* 1/2 de pahar cu boabe de cătină tocate – se folosesc pentru frecționarea articulației bolnave, după care se pune o compresă din terciul rămas, timp de 2-3 săptămâni, înainte de culcare, chiar dacă durerea trece după prima procedură.
* Frunze de brusture – Se spală bine, se stoarce sucul lor și se amestecă cu rachiu sau țuică în proporție de 1:1. Poate fi păstrat la temperatura camerei, în borcane de sticlă. Înainte de folosire, se agită borcanul. Se frecționează locul bolnav înainte de culcare. După frecție, se învelește locul cu ceva călduros (șosete, vată, mănuși etc.). Este indicat și pentru dureri reumatice. Se poate folosi și ca pe o compresă în tratarea gutei (când apar ciocuri lângă degetul mare de la picior).
Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/03/29/leacuri-pentru-afectiunile-aparatului-locomotor-ii/