– Vechiul zodiac chinezesc prezice că anul 2021 va fi „de lux”. Lumea se va îngriji de frumusețe, de modă și, mai ales, de podoabe. Prindem prilejul ca să vă spunem câteva povești fabuloase despre magia diamantelor, smaraldelor și rubinelor –
Diamantul
Podoaba „Regelui Soare”

Cel mai renumit diamant din lume, de 45.52 de carate și evaluat în prezent la circa 200–350 de milioane de dolari, și-a câștigat faima nu doar grație frumuseții și mărimii lui excepționale, ci și datorită incredibilei sale istorii. Superba nestemată bântuită de lumini albăstrii a trecut prin mâinile mai multor regi și regine, dar și ale multor altor personaje celebre.
Legenda spune că diamantul a fost furat de pe statuia unei zeițe indiene, motiv pentru care toți cei care aveau să-l atingă sau să-l posede erau blestemați. De fapt nu s-a știut niciodată cine și cum a descoperit piatra prețioasă, ci doar că ea își are originile în mina Kollur din India, fiind achiziționată (sau furată), în secolul XVII, de un negustor francez de bijuterii. Acesta i-a vândut diamantul (înainte de tăiere avea 115 carate), însuși „Regelui Soare” al Franței, Ludovic al XIV-lea. Însărcinat să șlefuiască nestemata și să o transforme „într-o piesă memorabilă”, bijutierul Curții, Sieur Pitau, a creat, după doi ani de muncă, o operă cu adevărat fantastică, de 67.125 de carate, care avea să apară în inventarele regale sub numele de „Le diamant bleu de la Couronne de France”. În formă de triunghi, diamantul avea acum mărimea unui ou de porumbel și strălucirea sa excepțională amintea de un astru ceresc. După moartea regelui, diamantul a fost moștenit, rând pe rând, de Ludovic al XV-lea și de Ludovic al XVI-lea. Soarta a făcut ca soția acestuia din urmă, „regina exceselor”, Maria Antoaneta, deși era „nebună” după bijuterii, să nu apuce să poarte spectaculoasa nestemată înainte de a fi ghilotinată, în 1793. În haosul generat de Revoluția Franceză, diamantul a fost furat, alături de multe alte bijuterii ale Coroanei. Au trecut 20 de ani fără să se mai știe ceva despre el, pentru ca apoi să reapară în Anglia, dar sub o altă formă: pentru a i se pierde urma, nestemata fusese tăiată și reșlefuită, pierzând 23.5 carate. Ulterior, diamantul a fost cumpărat de Regele George al IV-lea al Regatului Unit de la un negustor de bijuterii. Din cauza datoriilor acumulate de monarh, diamantul a fost însă vândut, ajungând în 1830 la bancherul londonez Thomas Hope, de la care i se trage și numele pe care îl poartă azi: Hope Diamond. Dar călătoria pietrei prețioase nu se oprește aici. Ea avea să mai treacă prin multe mâini, în decursul următorului secol. Soarta a făcut ca mulți dintre proprietarii lui să rămână faliți, fiind siliți să-l vândă mai departe, pentru a scăpa de datorii. În 1908, diamantul Hope a ajuns în mâinile sultanului otoman Abdul Hamid și, doi ani mai târziu, a fost cumpărat de celebrul bijutier francez Pierre Cartier, care i-a creat o nouă și deosebit de elegantă montură. În 1949, nestemata a fost cumpărată de negustorul de diamante Harry Winston, care l-a donat, în final, „Institutului Smithsonian”. Expediat fără pază, prin poștă, și învelit în carton, ca orice colet obișnuit, „Diamantul Hope” a sfârșit astfel la loc de cinste, în Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington, unde poate fi admirat și în zilele noastre.
Majoritatea diamantelor au cel puțin un miliard de ani

Fiind nestemata cea mai dură, diamantul și-a primit numele de la grecescul „adamas”, care se traduce prin „de neînvins”. Pentru a ajunge la înfățișarea actuală, aceste pietre pline de strălucire au trecut prin procese de formare extrem de tumultuoase, inițiate cu 1 până la 3,5 miliarde de ani în urmă. Ele s-au născut la presiuni ridicate, la adâncimi între 150 și 250 de kilometri, unde temperaturile ajung între 1.200 și 1.400 de grade Celsius, fiind aduse la suprafața Terrei cu ajutorul erupțiilor vucanice.
Siberia – diamante din cer
Nu toate diamantele naturale s-au născut însă în străfundurile pământului. O excepție notabilă sunt, de pildă, cele descoperite în craterul Popigai din Siberia, apărute în urma impactului cu un asteroid. Presiunea creată de coliziunea sa cu pământul a fost atât de puternică, încât a transformat instantaneu grafitul din pământ în diamante. Și asta, pe o rază de 13,6 km față de punctul de impact.
Universul e plin de diamante
Dacă pe pământ diamantele sunt o raritate, în spațiul cosmic ele există din belșug. Experimentele întreprinse de cercetători indică faptul că pe unele planete, precum Uranus și Neptun, ar putea literalmente să plouă cu diamante, condensate din metan. În plus, în afara sistemului nostru solar, există planete întregi compuse aproape exclusiv din diamant. O stea de diamant este „Lucy”, cu un diametru de 4000 de kilometri, aflată în constelaţia Centaurus, la circa 50 de ani lumină de Pământ. O altă planetă transformată în diamant se află la 900 de ani lumină de Terra, în constelația Vărsătorului, și este cam la fel de mare ca propriul nostru Pământ.
Inelul de logodnă cu diamant
Fiind mineralul cu cea mai mare duritate, diamantul a fost de timpuriu asociat cu iubirea, crezându-se că el conferă rezistență relațiilor de dragoste. Nu întâmplător, cuplurile ajung să sărbătorească „nunta de diamant” abia după 75 de ani de căsnicie. Diamantul a fost pentru prima dată asociat logodnei în 1477, când arhiducele Maximilian al Austriei i-a dăruit logodnicei sale, Maria de Burgundia, un somptuos inel cu diamante, stârnind o adevărată modă printre mai-marii lumii de atunci. Printre muritorii de rând, obiceiul s-a încetățenit însă abia în secolul 20, într-o perioadă când prețul diamantelor fiind în scădere, Compania „De Beers” a pornit o campanie publicitară inteligentă, oferindu-le diamante unor vedete de la Hollywood, protagoniste ale unor filme de dragoste, pentru a le folosi ca simboluri ale iubirii eterne. Designeri celebri au început să vorbească despre moda cu diamante, iar în 1947, liceenilor din Statele Unite li s-a băgat în cap că inelele de logodnă sunt de neconceput în absența unui diamant. Succesul răsunător al campaniei a fost fidel oglindit de cifre: vânzările de diamante „De Beers”, în SUA, au crescut de la 23 de milioane, în 1939, la 2,1 miliarde de dolari în 1979!
Puterile mistice ale diamantelor

Diamantul este asociat cu invincibilitatea, perfecțiunea, adevărul și prestigiul, se crede că el oferă claritate mentală, purifică, aduce speranță și bunăstare. Despre aceste nestemate, asociate lunii aprilie, se mai crede că își protejează proprietarii de energiile negative, dar și de hoți, foc, apă, otravă, boală și vrăjitorie. Pentru ca puterea protectoare a diamantului să fie maximă, el trebuie purtat la gât sau la mâna stângă.
Medicamente cu diamante
Despre diamante se crede că sunt de folos atât pentru sănătatea psihică, cât și pentru cea fizică. Li se atribuie, de pildă, puterea de a alunga stresul și anxietatea, aducându-ne în schimb calmul și pacea interioară. Vechii hinduși credeau că vibrațiile diamantului întăresc fiecare organ al corpului, și în special creierul. În Rusia, diamantul a fost utilizat ca tonic cardiac. Procedura este simplă: diamantul se introduce într-un pahar cu apă, se acoperă și se lasă acolo peste noapte, urmând ca dimineața apa să fie băută cu înghițituri mici, pentru a întări inima. Despre diamante se mai crede și că previn leucemia și problemele osoase, că echilibrează metabolismul, îmbunătățesc vederea, întăresc sistemul imun și combat durerile stomacale, febra, bolile de piele și depresia și îi ajută totodată pe cei care se luptă cu dependența.
Smaraldul
Piatra cu rugăciuni
Era nestemata preferată a cârmuitorilor Imperiului Mogul, o dinastie mongolă care a cucerit India. Ei au lăsat în urmă unul dintre cele mai celebre asemenea nestemate din lume. Numit „Mogul Emerald”, el cântărește 43.560 de grame și are o dimensiune de aproape 10 centimetri, fiind unul dintre ele mai mari smaralde din lume. Dar piatra nu impresionează doar prin mărime, ci și prin faptul că pe una dintre părțile sale au fost inscripționate texte de rugăciune, în vreme ce cealaltă parte a fost decorată cu gravuri elaborate, reprezentând flori. El este unic și pentru că poartă inscripționată o dată: 1695. În această perioadă, în fruntea Imperiului Mogul se afla cel de-al șaselea cârmuitor al său, Aurangzeb, care a avut o domnie lungă de aproape o jumătate de secol. După amurgul Imperiului Mogul, nestemata verde a intrat în colecția privată a unui iubitor de pietre prețioase din India, în familia căruia a rămas până în secolul 20, când a fost achiziționată de mineralogul american Alan Caplan, care a permis ca piatra să fie expusă în mai multe muzee importante din SUA. În 2001, legendarul smarald a fost vândut de casa de licitaţii Christie’s din Londra unui cumpărător anonim, pentru suma de 2,2 milioane de dolari, dar din 2008 el a intrat în posesia Muzeului de Artă Islamică din Doha, Qatar, unde poate fi admirat și astăzi.
Podoaba preferată a Cleopatrei
Regina Cleopatra, dar și actrița Elizabeth Taylor, care a interpretat-o pe regina egipteană în film, au îndrăgit în mod special smaraldele. „Piatra de temelie” a impresionantei colecții de bijuterii cu smaralde a divei de la Hollywood a fost pusă de Richard Burton, marea iubire a vieții ei, cu care și-a început relația chiar în timpul filmărilor la pelicula „Cleopatra”. Actorul i-a oferit ca dar de logodnă o broșă cu smarald și diamante, pe care-i plăcea s-o poarte cu un colier de smarald, primit drept cadou de nuntă. În decursul anilor, colecția s-a tot mărit, ajungând să mai cuprindă între altele o pereche de cercei și un inel cu smarald.
Împăratul Nero și Vrăjitorul din Oz
Smaraldul are o istorie fenomenal de bogată, fiind comercializat încă de acum 6.000 de ani, în piețele din Babilon, adorat de incași și menționat de Biblie în mai multe pasaje. Printre marii iubitori ai acestei nestemate s-a numărat și filozoful grec Aristotel, care a scris că deținerea unui smarald îi crește proprietarului prestanța, îi îmbunătățește discursul atunci când discută afaceri, îi oferă victoria în procese și combate epilepsia, dacă e purtat la gât sau pe deget. Amintindu-ne parcă de „Vrăjitorul din Oz”, legenda spune că și împaratului roman Nero îi plăcea să privească luptele dintre gladiatori printr-un mare smarald transparent, considerând că minunata culoare verde are un agreabil efect calmant.
O piatră bună și pentru citirea viitorului
Magicianul roman Damigeron afirma, în secolul al 2-lea î.H., că smaraldul „influențează orice tip de afaceri și, dacă rămâi cast în timp ce-l porți, adaugă substanță atât corpului, cât și vorbirii”. În Evul Mediu, se credea că această piatră prețioasă are puterea de a menține castă o femeie (dar nu și un bărbat). În unele culturi, se credea că smaraldele le permit oamenilor să prevadă evenimentele viitoare, cu condiția să le țină pe limbă sau să le poarte pe partea stângă a corpului. Despre nestematele verzi se mai spunea că ar avea puterea de a dezvălui ce e adevărat și ce e fals, dar și că ar fi slujit drept antidot la descântece și blesteme.
Ajutor pentru minte și spirit
Asociat lunii mai, smaraldul e considerat o nestemată capabilă (la fel ca însăși primăvara) să transforme negativitatea într-o energie emoțională pozitivă, fiind recomandat în perioadele de tranziție. Întrucât i se atribuie puterea de a-și dărui purtătorul cu elocvență, cu un plus de inteligență și memorie, precum și cu darul de a trezi simpatie, nestemata le este recomandată și celor care au de susținut un discurs. Despre smaralde, simboluri ale iubirii, se mai spune că ne îmbunătățesc intuiția și că ne sporesc onestitatea.
Smaraldul și medicina chineză
Sumerienii credeau că, purtat ca inel pe degetul mic al mâinii stângi, smaraldul ar tămădui inflamația ochilor, iar vechii greci obțineau din aceste pietre o pudră fină, folosită ca loțiune pentru ochi. Tot în vechime, se credea că o gravidă care poartă smaralde își protejează pruncul de eventuale complicații apărute la naștere. Smaraldul era, de asemenea, folosit pentru a combate febra, problemele stomacale, durerile de cap, epilepsia, hipertensiunea arterială, cancerul, sifilisul, astmul sau anemia. Pulberea de smarald, folosită și în zilele noastre în China la prepararea anumitor remedii tradiționale, era prizată în speranța că va sluji drept antidot la otrăvuri.
Rubinul
Un record absolut

„Rubinul răsăritului de soare”, care a fost extras din Myanmar, este un rubin uriaş vândut unui cumpărător anonim, în cadrul unei licitaţii din 2015, pentru suma-record de peste 30 de milioane de dolari, devenind astfel nu doar cel mai scump rubin, ci și cea mai scumpă piatră preţioasă din lume, care nu este diamant. „A fost un record şi în ceea ce priveşte culoarea. Roşu aprins precum sângele de porumbel, rubinul cântăreşte peste 25 de carate. El este una dintre cele mai rare pietre preţioase din lume. De fapt, nici nu cred că s-ar mai putea găsi aşa ceva. În 40 de ani, eu n-am văzut niciun alt rubin cât de cât apropiat de această mărime sau cel puţin de o culoare apropiată”, a mărturisit David Bennett, preşedintele „Diviziei internaţionale de bijuterii” a Companiei Sotheby’s.
Macedonia, țara europeană a rubinelor
Rubinele se găsesc pe tot mapamondul, dar cele mai râvnite sunt cele din Asia, renumite pentru calitatea și coloritul lor deosebit. Istoricii cred că ele au fost extrase din zone precum Myanmarul de azi, care a fost secole la rând cea mai importată și mai apreciată sursă de rubine a lumii. În Europa însă, rubinele nu se găsesc decât într-un singur loc: în Republica Macedonia. Rubinele de aici au o culoare unică, ce aduce mult cu cea a zmeurei.
Rubinele și invincibilitatea
Din cauza culorii lor, rubinele au fost asociate cu sângele și invincibilitatea. Soldații birmani credeau, de exemplu, că dacă purtau un rubin în partea stângă a corpului, nu mai puteau fi vătămați. Atât de puternică era această convingere, încât unii dintre ei își inserau rubinele pe sub piele, direct în carne, fiind convinși că astfel vor fi feriți de răni și se vor dovedi totodată feroce în luptă.
Dar nu doar oamenii puteau fi protejați cu ajutorul rubinelor, ci și proprietățile. Celebra carte de memorii „Călătoriile lui Sir John Mandeville” vorbește despre un bărbat care „a atins toate cele patru colțuri ale pământului său cu rubinul pe care îl avea, iar casa, podgoria și livada i-ar fi fost protejate de fulgere, furtuni și recolte slabe”.
Până și în zilele noastre circulă povești potrivit cărora rubinele ar avea puterea de a prevesti calamitățile, ele schimbându-și culoarea sau devenind opace chiar înaintea producerii unui dezastru.
Despre rubin se credea că ar combate hemoragia și inflamația
Despre „Regele pietrelor prețioase”, cum numeau indienii rubinul, se spune încă din vechime că ar avea nenumărate beneficii pentru sănătate. Potrivit celebrului mineralog american George Frederick Kunz, nestematele roșii ar combate hemoragiile de tot felul și toate bolile inflamatorii. Rubinul „exercită o influență calmantă și îndepărtează furia și discordia”.
Binecuvântările rubinului: optimism, putere de concentrare și prosperitate
În zilele noastre, diversele pagini de internet dedicate proprietăților nestematelor afirmă că rubinul, asociat zilei de marți și lunii iulie, își ajută posesorul să-și păstreze concentrarea și claritatea în gândire și să-și stabilească niște țeluri realiste. De asemenea, el ar spori optimismul, calmul, vigoarea (și potența) celor care îl poartă și ar îndepărta din calea lor energiile negative. Nu în ultimul rând, există convingerea că rubinele îi ajută pe oameni să prospere, întrucât întăresc încrederea și motivația, încurajează visurile înălțătoare, combat letargia și protejează averea deja deținută. Din punctul de vedere al sănătății fizice, se crede că el detoxifiază organismul, tratatează febra și infecțiile și stimulează circulația sângelui și a limfei.