IOAN T. MORAR
„Ați auzit vreodată cum plesnesc mugurii?”

Deși îmi place foarte mult Arghezi, pentru care „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă sufletului nostru bucuros de moarte”, în problema anotimpurilor m-aș despărți, puțin, de marele nostru poet. Asta pentru că mie mi se pare că „Niciodată primăvara nu fu mai generoasă sufletului nostru bucuros de viață”. Cu toate nevrozele ei, cu toate asteniile, primăvara este rezervorul uriaș care ne alimentează cu fluidul vitalității, ca pe niște avioane de cursă lungă, în zbor. Sunt născut primăvara și, poate de aceea, sunt mai sensibil la plesnitul mugurilor. Ați auzit, măcar o dată, cum plesnesc mugurii, cum se strecoară frunzele afară din ei? Faceți-vă puțin timp și pentru asta, merită! Mergeți într-o livadă, într-o pădure, într-un crâng și încordați-vă auzul: „Verde crud, verde crud, te mai văd, te mai aud”. Cele mai frumoase vise ale mele sunt acelea în care văd iarbă, un covor nesfârșit și primăvăratec, mă plimb în iarbă ca într-un ritual izbăvitor.

De fiecare dată, primăvara îmi refac proiectele, îmi reeșalonez speranțele, îmi canalizez energiile. De fiecare dată, în acest răstimp al anului, mă încearcă sentimentul ciudat că, deși îmbătrânim, primăvara ne dă o șansă pentru a putea uita asta, pentru a șterge din minte numărul ce ne socotește vârsta. Da, de fiecare dată, primăvara îmi refac proiectele. De fapt, îmi refac același proiect: să pot să mă așez la masa de scris, să nesocotesc tot ce m-ar putea întrerupe și să scriu, să restitui energia pe care tocmai am primit-o. Și, de fiecare dată, îmi dau seama că dacă n-am scris eu visatele pagini nemuritoare, într-o complicitate tăcută, a făcut-o primăvara în locul meu.
NICU ALIFANTIS
„Mă bucur de iarba verde, ca un copil”

După părerea mea, primăvara și toamna sunt cele mai frumoase anotimpuri. Păcat că de-o vreme-ncoace, ele nu mai au in-tensitatea de altădată. Îmi este foarte greu să răspund punctual la întrebarea: „De ce mă bucur de primăvară?”, pentru că pentru mine, tot ce este legat de acest anotimp înseamnă trăire, înseamnă o energie care nu poate avea cuvinte. Și totuși, de ce primăvara? Pentru că totul se naște, capătă viață, prinde contur, începe să miște, să prindă culoare, să aibă arome, să freamete, să murmure, într-un cuvânt: să trăiască! Ce poate fi mai emoționant, decât să vezi cum prinde viață ceva anume, indiferent ce? Primăvara emană o energie molipsitoare, plină de sensuri pozitive, care te fac parcă să vrei și mai tare să trăiești. Pe mine, viața mă fascinează, cu atât mai mult cu cât de fiecare dată, primăvara, simt că-mi vine să trăiesc și mai intens. Îmi mai vine să iubesc, să umblu hai-hui, să dau frâu liber gândurilor, să slobod imaginația, să-mi doresc să-mi crească pulsul și numărul bătăilor de inimă, să las ochii să vadă tot frumosul din jur, să las nările să plesnească de mirosuri, care de care mai proaspete, să mă las dus de melancolii, pe cine știe unde… Dar cel mai tare îmi vine să-mi amintesc și, de fapt, chiar îmi amintesc de copilărie și adolescență, aceste două elemente esențiale naturii umane, ele însele fiind, după mintea mea, primăvara fiecăruia dintre noi. Și atunci, mă bucur de iarba verde ca un copil, de toate amintirile mele, și încerc să-mi trag din ele seva pentru a prinde puteri pentru tot ce va urma.
PARASCA FĂT
„Primăvara, eu mă bucur cel mai mult de urzici”
Despre neamul urzicilor și rostul lor

După alaiul florilor de primăvară – ghiocei, brândușe, păscuțe și viorele –, peste lume se-ntinde năvalnicul neam al urzicilor, primele plante verzi bune de mâncat. Ai zice că ți se urcă singure-n farfurie, dând roată casei, curții și gardului.
Credința populară spune că urzicile înnoiesc sângele. Dacă sângele se înnoiește, omul întinerește și viața lui va fi lungă. Această credință este ilustrată de următoarea legendă creștină: „Pă Iisus l-or bătut pe obraz cu urzici și i-o dat să bea fiere (hrean) cu oțet când l-o dus pe Golgota. Diptacee (din cauza aceea), la acela om care mănâncă urzici de șepte ori în Postu Mare i se vor ierta tăte păcatele”.
Bătaia cu urzici este cea mai rea dintre toate, pentru că mâncărimea pielii este mai groaznică decât durerea și persistă multă vreme, după ce au încetat loviturile. Împotriva ei nu există leac.
Țăranii de pe Mara și Iza cred că urzicile cresc după cum cade postul.
„Postul Paștelui îi de șapte săptămâni, și în tătă săptămâna cresc urzici. Că-i mai devreme, că-i mai târziu, urzicile să țin după el ca soarele după lună”.
Iată o rețetă de preparare a lor, culeasă de la o femeie din Breb: „Bunicu meu le zolé (freca) cu sare, le toca bine cu cuțâtu, puné pă ele oloi și oțet și așe le mânca. Nefierte. Zicé că mare dar de la Dumnezău are acela om care face așé. Da nime din casă n-o putut face ca el. Noi le mâncam numa fierte, iar apa n-o aruncam. Ne limpezeam pe cap cu ié. Crește păru”.
Rugăciune pentru urzici
În Maramureș, țăranii nu și-au pierdut venerația pentru natură, pe care o consideră vie, o facere a lui Dumnezeu. Orice vătămare pe care i-o aduc e însoțită de rugăciuni.
„Când culeg urzici prima oară, mă scol dimineață bună, mă spăl pă obraz afară, cât îs încă stele pă cer, și zic așe: «Mulțumescu-ți, Doamne, că din somn m-ai trezit, din pat m-ai ridicat, ochii mei, buzele mele le-ai deschis, ca să mă pot închina bunului Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, Amin. Ș-apoi ieu ciurul și culeg urzicile până nu să ie roua, că ude nu pișcă la mână. Se culeg în ciur, să se scuture de nisipul din ele și de tăt ce nu-i bun: rele, boli.”
În gândirea populară românească, tot ce crește pe pâmânt este viu și trebuie să avem îndurare și milă pentru viața tăcută ce ne înconjoară. Așa se face că plantele înțeleg pe deplin intențiile ce îl aduc pe om la ele. Este o apropiere plină de gingășie, o reminiscență dintr-o epocă de aur a spiritului uman, când tainele lumii ne erau revelate printr-o comunicare profundă cu universul. Înainte să rupă prima urzică de primăvară, femeia din Maramureș își cere iertare plantei în gând:
„Iartă-mă, urzicuță mnicuță, de te ieu numa pe tiniucă (alint pentru „tine”)/ Nu te smulg din rădăcinucă/ N-am zinit (venit) să-ți fac durere/ Am zinit să-mi dai putere”.
Se consideră un păcat să smulgi din rădăcină plantele, pentru că se împuținează și dispar de tot.
Urzicilor li se atribuie și valențe magice. Se spune că sunt purtătoare de noroc și spor. Nu sunt considerate ca o „rușine” pe lângă casă, ca în alte părți, ba dimpotrivă: „Vai de casa lângă care nu cresc urzici. Nici norocul nu crește în pragul iei”. De altfel, urzicile sunt folosite în Maramureș la spălatul ritual din ziua de Paști.
Primul mâncat de urzici. Credințe
* Când mănânci prima dată urzici, spune în gând: „Mâncare nouă în gură veche”. Urzica nouă va întineri gura și trupul celui care-și aduce aminte.
* Prima oară când mănânci urzici, gândește-te la oarece. Pune-ți o dorință în minte și țî să pliné (împlinește).
* Pentru orice fel de mâncare nouă de primăvară, se spune „Tatăl Nostru” și se adaugă: „Mulțumescu-ți, Doamne, că am ajuns să mănânc mâncare nouă”. Și-ți faci semnul Sfintei Cruci.