– Se vorbește tot mai mult, în ultimele zile, despre „revenirea la normalitate”. Oamenii au din nou acces în restaurante și în hoteluri (30%), se pregătesc simulări de evenimente cu public, dar toate, condiționate de vaccinări. Vi se pare normal ca dovada vaccinului să devină un pașaport pentru normalitate?

– Atâta vreme cât infrastructura medicală și aprovizionarea cu vaccin erau deficitare, se putea argumenta că dovada vaccinului este discriminatorie, dar acum, când toți oamenii se pot vaccina, temeiul acestei obiecții a dispărut. Alternativa la deschiderea parțială a unor activități pentru cei vaccinați nu este nicidecum o deschidere pentru toți, ci menținerea restricțiilor pentru toată lumea, mergând până la lockdown, pentru că riscurile de contagiune sunt prea mari. Cu alte cuvinte, nu există ieșire din pandemie decât prin imunizare rapidă și masivă; altfel, virusul va dezvolta variante tot mai rezistente și mai periculoase. De altfel, după fiecare relaxare, decisă din motive politico-electorale, numărul cazurilor de Covid 19 a crescut și a fost necesară impunerea de noi restricții. Cu cine ne comparăm? Vrem să ajungem ca India, unde pandemia face ravagii, sau ne luăm ca model Israelul, care a revenit la normal, după o campanie exemplară de vaccinare? „Ești anti-vaxxer”? Asumă-ți costurile refuzului vaccinării și ale ignorării responsabilității față de semenii tăi. Totodată, deschiderea selectivă a unor domenii de activitate pentru cei vaccinați permite relansarea economiei, care, nici la noi, nici în restul lumii, nu mai poate suporta regimul de restricții. Deja, costurile restricțiilor sunt foarte mari pentru țară. Ele nu pot fi justificate prin „dreptul” unora de a nu avea încredere în știință sau de planurile diabolice ale televiziunilor deținute de condamnați penal sau de reprezentanți ai securității comuniste, care doresc ca în România să domnească haosul și apele tulburi, în care ei pot pescui mai ușor. În concluzie, dacă ne gândim la binele tuturor, pașaportul de vaccinare devine o măsură necesară pentru revenirea treptată la normalitate. Sănătatea și prosperitatea întregii țări sunt mai importante decât „convingerile” bazate pe ignoranță și credulitate ale unora dintre noi.
– După criza guvernamentală, creată de demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, USR-PLUS provoacă o nouă criză, de data asta la nivel local. Consilierii generali USR-PLUS au refuzat să voteze bugetul Bucureștiului propus de primarul Nicușor Dan. Cine are dreptate în acest război? Cum trebuie încheiat?
– Oare USR-PLUS a provocat criza bugetului Capitalei, sau primarul general, care l-a supus la vot, deși fusese anunțat public că USR-PLUS nu îl va vota în forma propusă? Putea să-l amâne și să negocieze, în loc să se declare „uluit”. Putea măcar să explice cum de a propus un buget de 7 miliarde, după ce el însuși avertizase că bugetul va fi doar de 4,5 – 5 miliarde. La fel ca în cazul crizei guvernamentale declanșate de demiterea ministrului Sănătății, și în acest caz s-a încercat o lovitură de forță și au fost refuzate dialogul și negocierea, în absența cărora nicio coaliție nu poate funcționa. Nicușor Dan uită că nu ar fi fost primar fără susținerea USR-PLUS, care a obținut în București mai multe voturi decât el și decât PNL, partid al cărui pion a devenit „independentul” Nicușor Dan. Primarul Capitalei nu este însă doar incapabil de dialog – se spune că nici nu răspunde la telefon – ci și incapabil să-și onoreze promisiunile, cum ar fi desființarea companiilor parazitare înființate ilegal de Gabriela Firea și a „caracatiței ” acesteia, „caracatiță” care este bine-merci la locul ei, bucurându-se de sporuri pentru condiții vătămătoare! Cum domnul Dan nu discută cu USR-PLUS, numai PNL poate determina ieșirea din blocaj. Premierul Cîțu a făcut o tentativă, dar nu știm cu ce rezultate. Asta pățim când alegem răul cel mai mic și când liderii de partid își fac jocurile pe seama cetățenilor, cum a făcut Ludovic Orban, când l-a impus pe Nicușor Dan candidat la Capitală, ca să nu se ridice cumva cineva să-i facă concurență. Iată însă că nici Orban nu a scăpat de concurență, nici bucureștenii de probleme.