– Ce mai fac românii plecați în lume –

MAREA BRITANIE
Anca Turcăreasa, medic stomatolog: „Englezii nu încalcă regulile, nu contestă vaccinul, urmează cuminți politicile de sănătate”
În timpul primei izolări, cea din primăvara anului trecut, n-a fost nevoie să merg decât de câteva ori pe săptămână la cabinet. Cele 30 de mile făcute spre Ripon, cu mașina pe autostrada pustie, erau momentul meu de respiro. Când mai avusesem eu ocazia, în 13 ani de când locuiesc în Anglia, să privesc peisajul, să admir fermele risipite pe dealuri sau chiar să mă opresc pentru câteva clipe ca să culeg păpădii? Acum o făceam, bucuroasă că toată agitația Leeds-ului, un oraș muncitoresc, aglomerat și destul de pestriț pentru gustul meu, se potolise brusc. Aveam cu toții liniște și timp.
În fond, pentru noi, pentru mine, partenerul meu și băiatul nostru, pandemia asta a fost o mare porție de liniște. Ne-am temut și noi la început, ne-am îngrijorat pentru sănătatea noastră, m-am îngrijorat pentru mama, care locuiește singură, în România, într-un sat. Ne-am îngrijorat pentru economie, pentru salariile noastre, pentru orice ar fi putut apărea. Dar fricile au dispărut încet-încet. Au dispărut, pentru că mama are vecini extraordinari, care au ajutat-o, pentru că ne-am ținut la distanță de boală, pentru că englezii nu încalcă regulile, nu contestă vaccinul, urmează cuminți politicile de sănătate. Au dispărut și pentru că guvernul englez a susținut aproape fără excepție afacerile, în așa fel încât toți angajatorii să-și permită să le plătească angajaților, chiar și în izolare, 80% din salariu. Ce-i drept, s-a întâmplat, nu o dată, ca patronii mai hrăpăreți să încerce să pună mâna pe ajutorul de la stat și să concedieze, totuși, oameni. Trăim însă într-o țară cu o altă cultură în ce privește munca, oamenii își cunosc drepturile, e destul de greu să-i păcălești. Salariile sunt bune, românii pe care îi cunosc, toți medici, colegi de breaslă, au fost prosperi și au rămas prosperi. Tragedii economice n-am văzut decât rar, în cazul celor care își începuseră afacerea recent și nu s-au calificat pentru ajutor de la stat. Dar chiar și pentru ei s-au găsit soluții financiare ca să treacă puntea și să aibă o existență decentă. Frații partenerului meu sunt amândoi pianiști. N-au mai avut concerte, planurile lor s-au dat peste cap, dar niciunul n-a suferit financiar, așa cum se întâmplă cu artiștii independenți din România, cărora le lipsește orice formă de susținere.
Englezii cu care am venit în contact, adică pacienții mei, vecinii și părinții copiilor de la școala fiului meu, sunt recunoscători pentru că au scăpat teferi și, în plus, neafectați financiar. Unii englezi însă n-au încetat să se plângă. Întâi s-au plâns că li s-au închis barurile. O tragedie pentru englezul de rând, care n-a fost niciodată dispus să gătească acasă și să invite prieteni, preferând mereu să mănânce în pub, unde își bea și berea. Apoi, s-au plâns că stau toată ziua cu copiii, pentru că, într-adevăr, școala online e complicată și-ți dă bătăi de cap.
Să vă povestesc câte ore de matematică am făcut cu fiul meu? Să vă povestesc cum, cu câteva zile înaintea examenului de pian, care urma să fie tot online, ne-am dat seama că hainele bune i-au rămas mici și toate magazinele sunt închise? Să vă povestesc cum, în unele zile, partenerul meu, Ralph, care e profesor de muzică, preda dintr-o cameră lecțiile la trompetă, în timp ce în altă cameră, fiul meu avea cursuri online, iar eu făceam slalom printre treburile casnice?
Viața de familie a înflorit

Și cu toate astea, vă spun cu mâna pe inimă că, în timp ce vecinii noștri divorțau, fiindcă lockdown-ul le scosese la iveală aventurile extraconjugale, viața noastră de familie a înflorit. Ne-am cumpărat biciclete și am descoperit împreună tot felul de păduri, de eleștee și de poteci neumblate, ne-am luat o pisică sălbatică găsită pe câmp, m-am apucat de grădinărit, fiindcă locuim la curte, și am început să corespondez cu vecina mea de 80 de ani de peste drum, prin scrisori lungi și frumoase, pe care ni le punem una alteia în căsuța poștală. Ne-am luat proiector și am văzut filme, m-am reapucat de pian, am cântat și am dansat între patru pereți, cu partenerul și fiul meu. Un an de normalitate, după ani și ani de zile în care intram în cabinet dimineață și ieșeam seara, un an care mi-a făcut nesperat de mult bine.
Acum, că m-am întors din nou la muncă și ascult iar poveștile pacienților mei, îmi dau seama că celor mai mulți englezi le-a mers destul de bine. N-au mai mers în vacanțe, dar și-au schimbat mașina sau și-au reparat acoperișul, și-au cumpărat mobilă sau și-au renovat baia. Bineînțeles că s-au găsit destui cârtitori, dar majoritatea s-au adaptat și au învățat să trăiască în noua stare de fapt.
Pe 12 aprilie însă, când barurile s-au redeschis, au ieșit din case ca pentru o mare sărbătoare. Grădina de vară de la periferia unde locuim își întinsese mesele peste tot: pe trotuar, pe stradă, chiar și-n parcare. Așa efervescentă și plină de lume, părea gazda unui festival.
CANADA
Suzana Tanase, consilier pe probleme de imigrare: „Societatea canadiană pare resemnată, cu colțurile gurii în jos”

În februarie 2020, mă aflam în Arizona. Închiriasem o mașină împreună cu soțul meu și eram hotărâți să ajungem până la Marele Canion. Îmi aduc aminte că am așteptat șoferul în spatele hotelului, bălăcindu-mi palmele în fântâna arteziană, cu gândul la portocalii ce se aliniau de-o parte și de alta a străzii principale. Îmi erau unghiile lipicioase și pline de coajă parfumată, trăsesem fără rușine de acești pomi, de parcă ar fi fost merii domnești din spatele șurii bunicii mele.
Ca să ajungi la Marele Canion de pe râul Colorado, trebuie să urci cu mașina până ce ți se înfundă urechile. Dar „se merită”, căci vederea de acolo, de sus, e absolut spectaculoasă. Dacă Dumnezeu are și el niște locuri preferate, Marele Canion e sigur unul la care revine des. Iar când te simți atât de aproape de divinitate, din instinct sau poate dintr-o îndrăzneală, nu te poți abține să nu-ți pui și o dorință. Să o spui firesc, cu voce tare, ca și cum ți-ai fi formulat-o în gând, cu mult timp înainte de a ajunge acolo: „Fă, Doamne, cumva, să nu mai mergem la muncă, să lucrăm și să fim plătiți de acasă, să pot petrece și eu timp cu copilul și cu soțul meu, să nu mai trebuiască să alerge atâta după bani. Și un copil, Doamne, mai dă-mi, dacă se poate, un copil.”
La două săptămâni după ce m-am întors, șeful meu m-a anunțat că vom lucra de acasă pe perioadă nedeterminată. În aceeași zi, s-au închis școlile, iar eu aflam de pe un test luat de la farmacie că sunt din nou însărcinată. Ce mi-am dorit eu era numai și numai pentru mine. Ce s-a întâmplat de atunci până acum depășește cu mult orice imaginație cu care aș fi putut eu jongla.
Și uite așa, imigranții pe care îi ajutam cu aplicații de reunificare pe teritoriul canadian s-au împuținat, ca o specie exotică pe cale de dispariție, studenții veniți cu viză de studiu au rămas fără statut în Canada, fiindu-le teamă să se întoarcă acasă, iar cei care urmau să ajungă aici au încă dosarele nerezolvate. Serviciul meu a devenit o lungă și plictisitoare serie de întâlniri pe Zoom, viața mea socială s-a mutat definitiv pe Facebook, sarcina a avansat normal și am mai născut un băiețel.
Viața în pijamale
Din martie anul trecut, după călătoria în Arizona, îmi trăiesc împlinirea propriilor dorințe, într-un mod aproape vinovat. Zic aproape, pentru că au ieșit și lucruri bune din statul nostru acasă. Ne-am obișnuit să cheltuim bani doar pe mâncare și lucruri strict necesare, am avut timp să ne cunoaștem mai bine în familie, costumele soțului meu stau abandonate, ca ceva de pe altă lume, iar la ora cinci, suntem cu toții la masă. Băiatul meu mai mare a învățat să-și asorteze masca cu restul îmbrăcăminții, atunci când merge la școală, iar în pauză, o folosește și pe post de fular. Mi-am făcut o listă cu cărțile din bibliotecă pe care nu am avut timp să le citesc și m-am adaptat extrem de ușor la viața în pijamale. De la „fereastra” mea, societatea canadiană pare resemnată, cu colțurile gurii în jos, dar așa e mereu aici, după o iarnă lungă și friguroasă.
Guvernul Canadian s-a jucat de-a Moș Crăciun cam tot anul și a pompat bani peste tot unde a fost nevoie. Gândindu-se că de acum vom lucra veșnic de-acasă, asta i-a încurajat pe mulți să-și cumpere case mai mari. Prețurile la imobiliare au luat-o razna cu totul. Nu de mult am aflat că o casă s-a vândut cu un milion de dolari. Dacă îmi întreb vecinii cu cine ar vota, ar alege cu siguranță același prim-ministru. Statul ăsta acasă, ca într-o nesfârșită vacanță mare, sub aripa protectoare a guvernului, ne-a făcut cu siguranță să-l idealizăm.
În rest, orașele au devenit niște holuri goale și părăsite. Se stă mult înăuntru, se comandă numai de pe „Amazon”, iar poștașul a devenit prietenul nostru fidel, simțim cu toții nevoia să îi dăm bacșiș, ca la o cafenea. Restaurantele sunt coșciuge bătute în cuie, iar gândul de a ieși într-un Mall, măcar pentru un „window shopping”, pare o glumă proastă. Nu ne e chiar rău, dar nu ne e nici bine, întocmai ca unui scafandru care mai are puțin oxigen în butelie și care își ține totuși respirația în tubul de la gură.
Cum sunt Canadienii în mai 2021? Mult mai obedienți decât americanii. S-au programat pentru vaccin și își cumpără nutrienți pentru fertilizarea gazonului din fața casei. Cât despre mine, aștept ca urmările dorințelor mele să înceapă să se disipeze, căci îmi e dor de teatru, de pizzeria „Pazzo” din Stratford și de o cafea la „Balzac”.