– Organul cel mai expus în infecția cu Covid poate fi protejat și întărit cu plante medicinale –

Plămânul este cel mai afectat organ în boala Covid -19. Bolile plămânului sunt însoțite frecvent de tuse, dispnee (greutate în respirație), febră, frisoane, transpirații, stări de agitație și de oboseală.
Ca terapii complementare, pe lângă medicația alopată, se pot folosi următoarele plante medicinale: tei, soc, iederă, lemn-dulce, salcie, pătlagină, lumânărică, nalbă, pin, echinacea, salvie, măceșe, soc.
În bolile pulmonare se folosesc plante cu proprietăți emoliente, expectorante, antiinflamatoare, dezinfectante, antitusive și imunostimulatoare.
Emoliente
* Pătlagină (Plantago sp.) Se folosesc frunzele de la diferite specii de pătlagină.
– Macerat: se beau câte 3 cești pe zi.
* Lumânărică (Verbascum phlomoides). Se folosesc florile.
– Macerat: se beau câte 3 cești pe zi.
* Nalbă (Althaea officinalis). Se folosesc rădăcinile și florile de la diferite specii de nalbă.
– Macerat: se beau câte 3 cești pe zi.
Antitusive

* Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra). Se folosește rădăcina.
– Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.
– Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi.
– Vin: se administrează câte 2 linguri, de 2 ori pe zi.
* Tei (Tilia sp.). Se folosesc florile de la diferite specii de tei.
– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă.
– Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Expectorante

* Iederă (Hedera helix). Se utilizează frunzele tinere de iederă.
– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă.
– Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de iederă. Pentru cei interesați facem livrări la domiciliu.
* Soc (Sambucus nigra). Se folosesc florile.
– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă.
– Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Antiinflamatoare

* Salcie (Salix sp.). Se folosește scoarța de la diferite specii de salcie.
– Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.
– Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi.
– Vin: se administrează câte 2 linguri, de 2 ori pe zi.
Notă: Farmacia Faltis prepară un sirop complex pentru afecțiunile plămânului, cu extracte de iederă, tei, soc, salcie, lemn-dulce și muguri de pin.
Dezinfectante
* Salvie (Salvia officinalis). Se folosesc frunzele de salvie.
– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă.
– Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
* Pin (Pinus silvestris). Se folosesc mugurii.
– Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.
– Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi.
– Vin: se administrează câte 2 linguri, de 2 ori pe zi.
Imunostimulatoare

* Echinacea (Flores echinaceae). Se folosește partea aeriană a plantei, dar florile sunt cele mai bogate în principii active.
– Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
– Decoct: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă.
– Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Farmacia Faltis are pe stoc flori, tinctură și vin de echinacea.
* Măceșe (Rosa canina). Se folosește pulpa de măceșe.
– Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
– Decoct: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.
– Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în puțină apă.
– Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Nota farmacistului: În bolile pulmonare, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea combinată a mai multor plante medicinale. Acest amestec poartă numele de specii pectorale. În funcție de posibilități, aceste specii pectorale se pot face din scoarță de salcie, fructe de măceșe, flori de tei, flori de soc, flori de lumânărică, frunze de iederă etc. Tehnica de preparare este una combinată: scoarțele și fructele se fierb în apă 5 minute la foc mic, după care se adaugă frunzele și florile și se lasă la infuzat 15 minute, după care se filtrează.
Macerat
Se obține din plante care conțin mucilagii: pătlagină, lumânărică, nalbă.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă uscată și mărunțită se lasă în contact timp de 60 minute cu 250 ml de apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește cu zahăr sau miere.
Pulbere
Mod de preparare: Plantele uscate se macină într-o râșniță de cafea. Pulberea se folosește amestecând-o cu miere sau lapte fermentat.
Infuzie
Mod de preparare: 1 linguriță cu plantă uscată și mărunțită se dă într-un clocot cu 250 ml de apă. Se lasă în contact timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește cu miere sau zahăr.
Decoct
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust cu miere sau zahăr.
Tinctură

Mod de preparare: 4 linguri cu plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 200 ml alcool alimentar, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se, eventual, reziduul care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vin
Mod de preparare: 4 linguri cu plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se zilnic vasul, apoi se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo. com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul www. farmaciafaltis.ro
Site-ul Farmaciei Faltis nu este un magazin online. Comenzile se pot face direct în farmacie, la sediul din Brăila, prin telefon, e-mail sau pe pagina de facebook. Livrarea se face prin Poșta Română sau Fan Courier cu plata ramburs la primirea coletului.
Farmacia deţine „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.