Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente naturale pentru bolile plămânului

– Organul cel mai expus în infecția cu Covid poate fi protejat și întărit cu plante medicinale –

Nalbă (Foto: Shutterstock – 4)

Plămânul este cel mai afectat organ în boala Co­vid -19. Bolile plămânului sunt însoțite frecvent de tuse, dispnee (greu­tate în respirație), febră, fri­soane, transpirații, stări de agitație și de obo­sea­lă.

Ca terapii complementare, pe lângă medicația alo­pată, se pot fo­losi următoarele plante medici­na­le: tei, soc, iederă, lemn-dulce, salcie, pătlagină, lu­mâ­nărică, nalbă, pin, echinacea, salvie, măceșe, soc.

În bolile pulmonare se folosesc plante cu pro­prie­tăți emoliente, ex­pectorante, antiinflama­toa­re, dez­in­fectante, antitusive și imunostimu­la­toare.

Emoliente

* Pătlagină (Plantago sp.) Se folosesc frunzele de la diferite specii de pătlagină.

– Macerat: se beau câte 3 cești pe zi.

* Lumânărică (Verbascum phlomoides). Se fo­lo­­sesc florile.

– Macerat: se beau câte 3 cești pe zi.

* Nalbă (Althaea officinalis). Se folosesc rădă­cinile și florile de la diferite specii de nalbă.

– Macerat: se beau câte 3 cești pe zi.

Antitusive

Lemn-dulce

* Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra). Se folo­sește rădăcina.

– Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.

– Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi.

– Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi.

* Tei (Tilia sp.). Se folosesc florile de la diferite specii de tei.

– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, în puțină apă.

– Vin: se adminis­trea­ză câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Expectorante

Ion Bobaru

* Iederă (Hedera helix). Se utili­zează frunzele tinere de ie­deră.

– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, în puțină apă.

– Vin: se adminis­trea­ză câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin de ie­deră. Pentru cei interesați fa­cem livrări la domiciliu.

* Soc (Sambucus nigra). Se folosesc florile.

– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, în puțină apă.

– Vin: se adminis­trea­ză câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Antiinflamatoare

* Salcie (Salix sp.). Se folosește scoarța de la diferite specii de salcie.

– Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.

– Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi.

– Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi.

Notă: Farmacia Faltis prepară un sirop com­plex pentru afecțiunile plămânului, cu extracte de iederă, tei, soc, salcie, lemn-dulce și muguri de pin.

Dezinfectante

* Salvie (Salvia officinalis). Se folosesc frunzele de salvie.

– Infuzie: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, în puțină apă.

– Vin: se adminis­trea­ză câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

* Pin (Pinus silvestris). Se folo­sesc mugurii.

– Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.

– Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi.

– Vin: se adminis­trea­ză câte 2 lin­guri, de 2 ori pe zi.

Imunostimulatoare

Echinacea

* Echinacea (Flores echinaceae). Se folosește par­tea aeriană a plantei, dar florile sunt cele mai bo­gate în prin­cipii active.

– Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, ames­tecată cu lapte fermentat.

– Decoct: se bea câte o cană, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, în puțină apă.

– Vin: se adminis­trea­ză câte o lin­gură, de 2 ori pe zi, după masă.

Farmacia Faltis are pe stoc flori, tinctură și vin de echinacea.

* Măceșe (Rosa canina). Se fo­lo­sește pulpa de măceșe.

– Pulbere: se ia câte o jumă­tate de linguriță, de 2 ori pe zi, ames­tecată cu lapte fer­men­tat.

– Decoct: se bea câte o ca­nă, de 2 ori pe zi.

– Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, în puțină apă.

– Vin: se adminis­trea­ză câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Nota farmacistului: În bo­lile pulmonare, re­zul­tate foar­te bune se obțin prin folosirea combi­nată a mai mul­­tor plante medicinale. Acest ames­tec poartă nu­mele de specii pectorale. În funcție de posibilități, aceste specii pectorale se pot face din scoarță de salcie, fructe de măceșe, flori de tei, flori de soc, flori de lumânărică, frunze de ie­deră etc. Tehnica de preparare este una com­binată: scoar­țele și fruc­tele se fierb în apă 5 minute la foc mic, după care se adaugă frunzele și florile și se las­ă la infuzat 15 mi­nute, după care se filtrează.

Macerat

Se obține din plante care conțin mucilagii: păt­la­gină, lumânărică, nalbă.

Mod de preparare: 2 linguri cu plantă uscată și mărunțită se lasă în contact timp de 60 minute cu 250 ml de apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește cu zahăr sau miere.

Pulbere

Mod de preparare: Plantele uscate se ma­cină într-o râș­niță de cafea. Pulberea se folo­sește ameste­când-o cu miere sau lapte fermentat.

Infuzie

Mod de preparare: 1 linguriță cu plantă us­cată și mărunțită se dă într-un clocot cu 250 ml de apă. Se lasă în contact timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește cu miere sau zahăr.

Decoct

Mod de preparare: 2 linguri cu plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust cu miere sau zahăr.

Tinctură

Mod de preparare: 4 linguri cu plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 200 ml alcool ali­mentar, timp de 10 zile, agitân­du-se zilnic. Se fil­trează prin tifon, după care se lasă la de­cantat în fri­gider, timp de 6 zile, pentru o de­plină limpezire. Se trece ușor partea lim­pede în­tr-un alt flacon, în­de­păr­tân­du-se, eventual, re­zi­duul care s-a depus pe fundul vasului. Se păs­trea­ză în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picu­rător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă de­­­puneri pe pe­rioada păs­trării, se agită fla­conul îna­inte de utilizare.

Vin

Mod de preparare: 4 linguri cu plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fier­bere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agi­tân­du-se zilnic vasul, apoi se fil­trea­ză prin­tr-un mate­rial textil, fără stoarcerea rezi­duului. Se lasă la decan­tat 6 zile la frigider, sepa­rându-se par­tea lim­pede de rezi­duul depus pe fun­dul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru.

Pentru informaţii despre procesarea plan­telor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, far­macistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo. com. Pre­paratele farma­ceutice pro­prii pot fi vi­zua­lizate pe site-ul www. farmaciafaltis.ro

Site-ul Farmaciei Faltis nu este un magazin on­line. Comen­zile se pot face direct în farmacie, la sediul din Brăila, prin telefon, e-mail sau pe pagina de facebook. Livrarea se face prin Poșta Română sau Fan Courier cu plata ram­burs la primirea coletului.

Farmacia deţine „Certificat de bună prac­tică far­­ma­ceu­tică pentru prepararea medi­ca­mente­lor” acor­dat de Colegiul Far­maciş­tilor din Ro­mâ­nia.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian