– Remedii din Farmacia Naturii –
– Până de curând, se vorbea despre 6 milioane de români care suferă de această boală. Între timp, a venit pandemia, cu stresul și sedentarismul său, așa că acum se estimează că avem 7,5 milioane de hipertensivi în România. În curând, jumătate din populația țării noastre (!) va suferi de această boală, ale cărei complicații mortale sunt infarctul și accidentul vascular cerebral. Mai grav, în jur de 1 milion de români nici nu știu că sunt hipertensivi, întrucât nu-și controlează starea de sănătate. Cum poate ajuta medicina naturală contra acestei adevărate epidemii de hipertensiune, vom afla în continuare –
Cum abordăm terapia naturală contra hipertensiunii?

În momentul de față, imensa majoritate a pacienților cu hipertensiune sunt sub tratament medicamentos. Întreruperea acestuia nu este o opțiune, consecințele putând fi deosebit de periculoase. În schimb, terapia naturală poate scădea și stabiliza foarte mult tensiunea, atunci când este ținută în paralel cu medicația prescrisă de medic. Cu ajutorul tratamentelor alternative, sub supravegherea medicului, dozele de medicamente pot fi foarte mult reduse. Uneori, această reducere poate merge până la eliminarea unor hipotensoare de sinteză, dar numai sub control medical specializat. Vom enumera principalele remedii naturale antihipertensive, nu în ordinea eficienței de moment, ci a importanței pe termen mediu și lung.
Efortul fizic controlat
Este un remediu fantastic pentru sistemul cardiovascular și nervos, deopotrivă. La hipertensivi, efortul fizic nu numai că nu este contraindicat, ci se dovedește a fi un remediu salvator. Doar că nivelul de activitate fizică trebuie adaptat în funcție de starea pacientului, fără a forța. Iar cea mai abordabilă formă de efort fizic, indiferent de starea noastră de sănătate, este mersul pe jos.
Hipertensivii în stadiul III vor avea zilnic două sesiuni de câte un sfert de oră de mers cu viteze mici, de 2,5-3 km/h, crescând apoi doza și intensitatea efortului. Este demonstrat științific faptul că, în cazul hipertensiunii arteriale în stadii grave, mersul pe jos reduce riscul de infarct miocardic și de accident vascular.
La hipertensivii în stadiile I și II, o oră de mers în pas alert, în fiecare zi, este garanția recuperării, măcar parțiale, a sănătății cardiovasculare. Această formă de efort, numită de specialiști aerobă, va arde grăsimile din sânge și va împiedica depunerea lor pe artere, în timp ce valorile colesterolului se vor regla de la sine.
În cazul hipertensiunii arteriale în forme incipiente, de multe ori boala va dispărea de la sine atunci când mergem pe jos zilnic, făcând din când în când și alergare.
Controlul colesterolului și al trigliceridelor

Uleiurile presate la rece, foarte bogate în Omega 3, sunt redutabile în lupta cu colesterolul și trigliceridele mărite. Cercetările arată că, în stare naturală (neprăjite), seminţele de floarea-soarelui, dovleac sau susan, dar și alunele sau nucile sunt un elixir pentru vasele de sânge. Ele scad colesterolul și trigliceridele, aduc un aport caloric substanţial, care va compensa renunţarea la unele alimente considerate de bază și care sunt extrem de nocive (carne, ulei obţinut la cald, alte grăsimi animale). Nivelul de trigliceride va scădea rapid dacă renunțăm la zahăr și îndulcitori artificiali, la pâinea albă și la produsele cu făină albă. Renunțarea la carne (mai ales cea roșie), la prăjeli, la alimentele cu margarină și grăsimi trans va ajuta foarte mult ficatul – organul care produce 90% din colesterolul prezent în sânge. Ficatul va fi ajutat, iar colesterolul va scădea și la administrarea unor extracte din plante, cum ar fi: anghinarea (Cynara scolymus), armurariul (Silybum marianum) sau frunzele de măslin (Olea europaea).
Somnul
Este foarte important în contextul hipertensiunii, din două motive: 1. Absența sa crește tensiunea arterială și o face să varieze. 2. Insomnia predispune la complicații ale hipertensiunii, ca accidentul vascular și infarctul. Marea majoritate a hipertensivilor au tulburări de somn ce declanșează sau agravează boala, insomnia fiind printre principalii vinovați de problemele cardiovasculare. Privitor la tratamentul natural al insomniei, este foarte important de înțeles că rezultatele nu apar instantaneu, ca la medicamentele de sinteză, ci în timp și durabil. Dintre ceaiuri, cele mai eficiente sunt cele de tei, sunătoare și mușețel, consumate calde. Mai eficiente sunt extractele din plante cu efect sedativ, sub formă de capsule, care se administrează conform prospectului. Extractul de valeriană (Valeriana officinalis) ne ajută să adormim, previne puseurile de hipertensiune nocturnă și susține continuitatea somnului. Extractul de griffonia (Griffonia simplicifolia) este un excelent somnifer pentru persoanele anxioase, care au suferit un șoc emoțional, la care puseurile de hipertensiune apar pe fond de de stres. Un somnifer foarte bun este și produsul apicol despre care vom vorbi în continuare.
Lăptișorul de matcă în miere (30%)

Găsim acest remediu gata dizolvat în miere, în farmaciile sau magazinele naturiste specializate. Se administrează câte 2 linguriţe din acest produs, seara, în cure de două luni, urmate de alte două săptămâni de întrerupere, după care se reia. Este un regenerant al sistemului nervos, care – între altele – determină scoarța cerebrală să elibereze neurotransmițători care ajută la scăderea și la stabilitatea tensiunii arteriale. Pe termen scurt, influențează în bine starea de spirit și scade nivelul de stres, ajutând în cazul hipertensiunii apărute pe fond emoțional. În timp, efectul său împotriva hipertensiunii este mult mai amplu: ajută la relaxarea musculaturii netede a vaselor sanguine, conducând la reducerea tensiunii arteriale, preîntâmpină accidentul vascular (AVC) și infarctul. La hipertensivii care au trecut printr-un AVC, ajută la restabilirea funcțiilor motorii și cognitive.
Talpa-gâștii (Leonurus cardiaca)

Această plantă care crește la liziera pădurilor are, atunci când este administrată sub formă de extract, chiar în doze mici, un efect hipotensor mai puternic decât multe medicamente de sinteză. Extractul de Talpa-gâștii are o acțiune vasodilatatoare, scade reactivitatea la stres și inhibă enzimele care produc creșterea tensiunii arteriale. Efectul se amplifică și mai mult prin asocierea cu anumite plante. Medicul cardiolog român Floria Dărmănescu a descoperit, după ani de studii, o formulă pe bază de Talpa-gâștii care acum este comercializată sub formă de capsule și care are o denumire sugestivă: „TENSIO”. Acest produs tratează eficient hipertensiunea arterială aflată la debut, dar și boala deja aflată sub tratament alopat. Conform cardiologului sus-menționat, există sute de cazuri de pacienți care nu mai răspundeau la niciun medicament de sinteză și care și-au adus la normal tensiunea cu acest produs pe bază de Talpa-gâștii. Iar aceasta, în condițiile în care medicamentele pe care le luau până atunci au fost reduse cu 50-70%. Reducerea acestora se poate face însă doar la recomandarea medicului specialist, deoarece riscurile renunțării bruște la unele medicamente (betablocante și nu numai) sunt enorme.
Vâscul (Viscum album)

O cură de 12 săptămâni cu pulbere de Vâsc administrată intern conduce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, sistolice și diastolice. În timpul curei, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă de pulbere obţinută din părțile aeriene ale plantei, prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea. Preparatul se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Vâscul este remediul ideal în tratamentul hipertensiunii, deoarece are o acţiune blândă, gradată, stabilizează valorile tensiunii, preîntâmpină apariţia complicaţiilor acestei afecţiuni. Pare un remediu banal, dar efectul său hipotensor este complex, întrucât principiile sale acționează pe mai multe căi simultan: produc vaso-relaxare, cresc diureza, scad nivelul trigliceridelor din sânge, dar și al anumitor hormoni ai stresului. Eficiența sa a fost demonstrată prin studii pe pacienți umani, în toate stadiile hipertensiunii, de la formele incipiente și până în stadiul III.
Magneziul marin japonez
Este o formă terapeutică de magneziu, extras din apa mării, foarte bogat în clorură și carbonat de magneziu, substanțe care se asimilează foarte ușor în organism. Are efecte rapide și eficiente de scădere a tensiunii arteriale, fiind un excelent preventiv și pentru infarctul miocardic. Se iau câte 800-1200 miligrame zilnic din acest mineral, pe care îl găsim sub formă de capsule sau comprimate. În combinație cu Extractul de valeriană, este și mai eficient, întrucât relaxează musculatura netedă a vaselor sanguine, scade nivelul de stres și crește diureza. Valeriana cu Magneziu previne și periculoasele puseuri de hipertensiune, fie ele diurne sau nocturne. Pentru persoanele la care hipertensiunea apare și se agravează pe un fond depresiv-anxios, se recomandă asocierea Magneziului cu Sunătoarea (Hypericum perforatum). Această combinație reglează nivelul de serotonină, hormonul fericirii, esențială pentru stabilizarea tensiunii arteriale.
Ashwagandha (Withania somnifera)

Este o plantă de origine indiană, folosită cu mult succes, de mii de ani, în medicina Ayurveda – probabil cel mai vechi și mai sofisticat sistem medical din lume. Se mai numește și Ginsengul indian, întrucât crește rapid vitalitatea și determină organismul și psihicul să se adapteze la cele mai variate condiții de stres. Extractul din această plantă are un efect foarte interesant de scădere a tensiunii arteriale diastolice, care este mai rezistentă la tratament. Se administrează câte 400 miligrame de Extract de Ashwagandha pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză. Pacienții hipertensivi tratați cu această plantă au relatat scăderea gradată a unor simptome secundare ale tensiunii diastolice mari, cum ar fi: durerile de cap, vertijul, amețelile, insomnia sau sângerările nazale. Persoanele care lucrează în medii stresante sau care trec printr-o perioadă emoțională dificilă ar trebui să ia zilnic Ashwagandha, întrucât nu doar tratează, ci previne și instalarea hipertensiunii. De asemenea, extractul din această plantă contribuie la îmbunătățirea relaxării și a somnului, numele de somnifera fiind ilustrativ în acest sens.
Climatoterapia și balneoterapia

Au un efect extraordinar în tratarea hipertensiunii, mai ales în stadiile I şi II, în stadiul III (cel mai grav) fiind indicate – cel puţin într-o primă fază – doar tratamentele care se pot realiza la domiciliu.
Pentru cei care au, aşadar, permisiunea medicului, se recomandă în special procedurile balneare care se fac în staţiunile cu ape carbogazoase şi mofete. Cele mai bune staţiuni româneşti de acest tip sunt Covasna, din judeţul Covasna, şi Buziaş, din judeţul Timiş, unde veţi găsi şi specialişti cardiologi care să vă asiste atunci când efectuaţi acest tip de proceduri. Atât băile cu ape carbogazoase, cât şi mofetele (adică expunerea corpului la un amestec gazos de dioxid de carbon şi de radon, izvorât din adâncul pământului) au efecte vasodilatatoare, reglând natural presiunea arterială, având simultan şi o acţiune benefică asupra sistemului nervos.
Cele două staţiuni pe care le recomandăm au în plus şi un climat sedativ, care are efecte calmante pentru psihic, îmbunătăţeşte somnul şi favorizează relaxarea – elemente extrem de importante pentru tratarea tuturor bolilor circulatorii şi cardiace. Acelaşi climat sedativ favorabil hipertensivilor îl mai întâlnim la Geoagiu-Băi, din judeţul Hunedoara, Lipova, din judeţul Arad, Felix și 1 Mai, din județul Bihor. Alte staţiuni recomandate sunt Băile Tuşnad, din judeţul Harghita, şi Vatra Dornei, din judeţul Suceava.