Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

HIPERTENSIUNEA

– Remedii din Farmacia Naturii –

– Până de curând, se vorbea despre 6 milioane de români care suferă de această boală. Între timp, a venit pandemia, cu stresul și sedenta­rismul său, așa că acum se estimează că avem 7,5 milioane de hiper­tensivi în România. În curând, jumătate din populația țării noastre (!) va suferi de această boală, ale cărei complicații mortale sunt infarctul și accidentul vascular cerebral. Mai grav, în jur de 1 milion de români nici nu știu că sunt hipertensivi, întrucât nu-și controlează starea de sănătate. Cum poate ajuta medicina naturală contra acestei adevărate epidemii de hipertensiune, vom afla în continuare –

Cum abordăm terapia naturală contra hipertensiunii?

Foto: Shutterstock – 6

În momentul de față, imensa majoritate a pa­cienților cu hipertensiune sunt sub tratament me­dicamentos. Întreruperea acestuia nu este o opțiu­ne, consecințele putând fi deosebit de pericu­loase. În schimb, terapia naturală poate scădea și stabiliza foarte mult tensiunea, atunci când este ținută în paralel cu medicația prescrisă de medic. Cu ajutorul tratamentelor alternative, sub supra­vegherea medicului, dozele de medicamente pot fi foarte mult reduse. Uneori, această reducere poate merge până la eliminarea unor hipo­ten­soare de sinteză, dar numai sub control medical spe­cializat. Vom enumera princi­pa­lele remedii na­turale antihi­per­tensive, nu în ordinea eficienței de moment, ci a importanței pe termen mediu și lung.

Efortul fizic controlat

Este un remediu fantastic pentru sistemul cardiovascular și nervos, deopotrivă. La hiperten­sivi, efortul fizic nu numai că nu este contrain­dicat, ci se dove­dește a fi un remediu salvator. Doar că nivelul de activitate fizică trebuie adaptat în funcție de starea pacientului, fără a forța. Iar cea mai abordabilă formă de efort fizic, indiferent de starea noastră de sănătate, este mersul pe jos.

Hipertensivii în stadiul III vor avea zilnic două sesiuni de câte un sfert de oră de mers cu viteze mici, de 2,5-3 km/h, crescând apoi doza și intensitatea efortului. Este demonstrat științific faptul că, în cazul hipertensiunii arteriale în stadii grave, mersul pe jos reduce riscul de infarct mio­cardic și de accident vascular.

La hipertensivii în stadiile I și II, o oră de mers în pas alert, în fiecare zi, este garanția recu­pe­rării, măcar parțiale, a sănătății cardiovas­cu­lare. Această formă de efort, numită de specialiști aerobă, va arde grăsimile din sânge și va îm­piedica depunerea lor pe artere, în timp ce valo­rile colesterolului se vor regla de la sine.

În cazul hipertensiunii arteriale în forme in­cipiente, de multe ori boala va dispărea de la sine atunci când mergem pe jos zilnic, făcând din când în când și alergare.

Controlul colesterolului și al trigliceridelor

Mersul pe jos reduce riscul de infarct miocardic și de AVC (Foto: 123RF)

Uleiurile presate la rece, foarte bogate în Omega 3, sunt redutabile în lupta cu colesterolul și trigliceridele mărite. Cercetările arată că, în stare naturală (neprăjite), seminţele de floarea-soarelui, dovleac sau susan, dar și alunele sau nucile sunt un elixir pentru vasele de sânge. Ele scad colesterolul și trigliceridele, aduc un aport caloric substanţial, care va compensa renunţarea la unele alimente considerate de bază și care sunt extrem de nocive (carne, ulei obţinut la cald, alte grăsimi animale). Nivelul de trigliceride va scădea rapid dacă renunțăm la zahăr și îndulcitori artificiali, la pâinea albă și la produsele cu făină albă. Renunțarea la carne (mai ales cea roșie), la prăjeli, la alimentele cu margarină și grăsimi trans va ajuta foarte mult ficatul – organul care produce 90% din colesterolul prezent în sânge. Ficatul va fi ajutat, iar coleste­rolul va scădea și la adminis­trarea unor extracte din plante, cum ar fi: anghina­rea (Cynara scolymus), armurariul (Silybum ma­rianum) sau frunzele de măslin (Olea europaea).

Somnul

Este foarte important în con­textul hiperten­siunii, din două motive: 1. Absența sa creș­te ten­siunea arterială și o face să varieze. 2. Insomnia predis­pu­ne la complicații ale hiperten­siunii, ca accidentul vas­cular și infarctul. Marea majoritate a hipertensivilor au tulburări de somn ce declan­șează sau agravează boala, insomnia fiind printre principalii vinovați de problemele cardiovascu­lare. Privitor la trata­mentul natural al insomniei, este foar­te important de înțeles că rezul­tatele nu apar instantaneu, ca la me­dica­mentele de sinteză, ci în timp și du­rabil. Dintre ceaiuri, cele mai efi­ciente sunt cele de tei, sunătoare și mușețel, consumate calde. Mai efi­ciente sunt extractele din plante cu efect sedativ, sub formă de capsule, care se administrează conform pros­pectului. Extractul de valeriană (Va­le­riana officinalis) ne ajută să ador­mim, previne puseurile de hiperten­siune noc­turnă și susține continui­tatea somnului. Extractul de griffo­nia (Griffonia simplicifolia) este un ex­celent somnifer pentru persoanele anxioase, care au suferit un șoc emo­­țional, la care puseurile de hiper­tensiune apar pe fond de de stres. Un somnifer foarte bun este și produsul apicol despre care vom vorbi în con­tinuare.

Lăptișorul de matcă în miere (30%)

Găsim acest remediu gata dizolvat în miere, în farmaciile sau maga­zinele naturiste specia­lizate. Se administrează câte 2 linguriţe din a­cest produs, seara, în cure de două luni, ur­mate de alte două săp­tă­mâni de întrerupere, după care se reia. Este un regenerant al siste­mului nervos, care – între altele – determină scoarța cerebrală să eli­bereze neurotransmițători care ajută la scăderea și la stabilitatea tensiunii arteriale. Pe termen scurt, influențează în bine starea de spirit și scade nivelul de stres, ajutând în cazul hipertensiunii apărute pe fond emoțional. În timp, efectul său împotriva hipertensiunii este mult mai amplu: ajută la relaxarea musculaturii netede a vaselor sanguine, conducând la redu­cerea tensiunii arte­riale, preîntâmpină accidentul vascular (AVC) și infarctul. La hipertensivii care au trecut printr-un AVC, ajută la restabilirea funcțiilor motorii și cognitive.

Talpa-gâștii (Leonurus cardiaca)

Talpa gâștei

Această plantă care crește la liziera pădurilor are, atunci când este administrată sub formă de extract, chiar în doze mici, un efect hipotensor mai puternic decât multe medicamente de sinteză. Extractul de Talpa-gâștii are o acțiune vasodi­latatoare, scade reactivitatea la stres și inhibă enzimele care produc creșterea tensiunii arteriale. Efectul se amplifică și mai mult prin asocierea cu anumite plante. Medicul cardiolog român Floria Dărmănescu a descoperit, după ani de studii, o formulă pe bază de Talpa-gâștii care acum este comercializată sub formă de capsule și care are o denumire sugestivă: „TENSIO”. Acest produs tratează eficient hipertensiunea arterială aflată la debut, dar și boala deja aflată sub tratament alo­pat. Conform cardiologului sus-menționat, există sute de cazuri de pacienți care nu mai răspundeau la niciun medicament de sinteză și care și-au adus la normal tensiunea cu acest produs pe bază de Talpa-gâștii. Iar aceasta, în condițiile în care me­dicamentele pe care le luau până atunci au fost reduse cu 50-70%. Reducerea acestora se poate face însă doar la recomandarea medicului spe­cialist, deoarece riscurile renunțării bruște la une­le medicamente (betablocante și nu numai) sunt enorme.

Vâscul (Viscum album)

Vâsc

O cură de 12 săptămâni cu pulbere de Vâsc administrată intern conduce la o scădere semnifi­cativă a tensiunii arteriale, sistolice și diastolice. În timpul curei, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă de pulbere obţinută din părțile ae­riene ale plantei, prin măcinare cu râşniţa elec­trică de cafea. Preparatul se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Vâscul este remediul ideal în tratamentul hiper­tensiunii, deoarece are o acţiune blândă, gradată, stabilizează valorile tensiunii, preîntâmpină apa­riţia complicaţiilor acestei afecţiuni. Pare un re­me­diu banal, dar efectul său hipotensor este com­plex, întrucât princi­piile sale acționează pe mai multe căi si­multan: produc vaso-relaxare, cresc diure­za, scad nivelul tri­gliceridelor din sânge, dar și al anumitor hor­moni ai stresului. Eficiența sa a fost de­monstrată prin studii pe pacienți umani, în toate stadiile hiper­ten­siunii, de la for­me­le incipiente și până în stadiul III.

Magneziul marin japonez

Este o formă tera­peutică de magneziu, extras din apa mării, foarte bogat în clorură și carbonat de mag­neziu, substanțe care se asimilează foarte ușor în organism. Are efecte rapide și eficiente de scădere a tensiunii arteriale, fiind un excelent preventiv și pentru infarctul miocardic. Se iau câte 800-1200 mili­grame zilnic din acest mineral, pe care îl găsim sub formă de capsule sau com­primate. În com­binație cu Extractul de valeriană, este și mai eficient, întrucât relaxează muscula­tura netedă a vaselor sanguine, scade nivelul de stres și crește diureza. Valeriana cu Magneziu previne și pericu­loasele puseuri de hipertensiune, fie ele diurne sau nocturne. Pentru persoanele la care hiperten­siunea apare și se agravează pe un fond depresiv-anxios, se recomandă asocierea Magneziului cu Sunătoarea (Hypericum perfora­tum). Această combinație reglează nivelul de serotonină, hor­monul fericirii, esențială pentru stabilizarea ten­siunii arteriale.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha

Este o plantă de origine indiană, folosită cu mult succes, de mii de ani, în medicina Ayurveda – probabil cel mai vechi și mai sofisticat sistem medical din lume. Se mai numește și Ginsengul indian, întrucât crește rapid vitalitatea și deter­mină organismul și psihicul să se adapteze la cele mai variate condiții de stres. Extractul din această plantă are un efect foarte interesant de scădere a tensiunii arteriale diastolice, care este mai rezis­tentă la tratament. Se administrează câte 400 mi­li­grame de Extract de Ashwagandha pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză. Pa­ci­enții hipertensivi tratați cu această plantă au re­latat scăderea gradată a unor simptome secun­dare ale tensiunii diastolice mari, cum ar fi: durerile de cap, vertijul, amețelile, insomnia sau sângeră­rile na­zale. Persoanele care lucrează în medii stre­san­te sau care trec printr-o perioadă emoțională difi­cilă ar trebui să ia zilnic Ashwagandha, întru­cât nu doar tratează, ci previne și instalarea hi­perten­siunii. De asemenea, extractul din această plantă contribuie la îmbunătățirea relaxării și a somnu­lui, numele de somnifera fiind ilustrativ în acest sens.

Climatoterapia și balneoterapia

Lipsa somnului duce la hipertensiune

Au un efect extraordinar în tratarea hiperten­siunii, mai ales în stadiile I şi II, în stadiul III (cel mai grav) fiind indicate – cel puţin într-o primă fază – doar tratamentele care se pot realiza la do­miciliu.

Pentru cei care au, aşadar, permisiu­nea medi­cului, se re­comandă în special procedurile bal­neare care se fac în staţiu­nile cu ape carboga­zoa­se şi mofete. Cele mai bune staţiuni româneşti de acest tip sunt Covasna, din judeţul Covasna, şi Buziaş, din judeţul Timiş, unde veţi găsi şi spe­cialişti cardio­logi care să vă asiste atunci când efectuaţi acest tip de proce­duri. Atât băile cu ape carbogazoase, cât şi mofetele (adică expunerea cor­pului la un amestec gazos de dioxid de carbon şi de radon, izvorât din adâncul pămân­tului) au efecte va­sodilatatoare, re­glând natural presiu­nea arterială, având simultan şi o acţiune benefică asu­­pra sistemului nervos.

Cele două staţiuni pe care le recomandăm au în plus şi un climat sedativ, care are efecte cal­mante pentru psihic, îmbunătăţeşte somnul şi fa­vorizează relaxarea – elemente extrem de im­por­tante pentru tratarea tuturor bolilor circulatorii şi cardiace. Acelaşi climat sedativ favorabil hi­per­tensivilor îl mai întâlnim la Geoagiu-Băi, din judeţul Hunedoara, Lipova, din judeţul Arad, Fe­lix și 1 Mai, din județul Bihor. Alte staţiuni re­co­mandate sunt Băile Tuşnad, din judeţul Har­ghi­ta, şi Vatra Dornei, din judeţul Suceava.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian