
– Dacă printre veștile bune pe care vi le-am oferit până acum, cele despre justiție au lipsit, acum ele ocupă „fruntea bucatelor”. Noutățile venite de pe masa de lucru a instanțelor își merită cu prisosință prim-planul –
Tramvaie românești pentru București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat semnarea unui important contract cu producătorul român „Astra Arad”, pentru furnizarea a 100 de tramvaie pentru București. Este vorba despre un contract de aproape 200 de milioane de euro, bani europeni, care prevede furnizarea primului tramvai în august 2022, iar ulterior, a câte patru tramvaie în fiecare lună. Fosta administrație, condusă de primarul general Gabriela Firea, a acordat în mod nelegal acest contract unei firme turcești, după ce achiziționase deja 400 de autobuze „Otokar”. Anul trecut, judecătorii Curții de Apel București au dat dreptate firmei românești „Astra Vagoane Călători Arad”, în detrimentul turcilor de la „Durmazlar”.
Statul român câștigă definitiv Biblioteca „Batthyaneum”

O veste extrem de bună vine din zona de patrimoniu, și tot în urma unei hotărâri definitive în justiție. Clădirea și colecțiile Bibliotecii „Batthyaneum”, filiala din Alba Iulia a „Bibliotecii Naționale a României”, rămân în proprietatea Statului Român! La sfârșitul lunii Mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ultimul recurs în favoarea retrocedării, formulat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia. „Din păcate, statutul juridic al bibliotecii a amânat anumite direcții de dezvoltare, ca și introducerea clădirii într-un proiect de reabilitare. Sperăm ca această decizie să reprezinte începutul unei noi etape de dezvoltare în viața Bibliotecii «Batthyaneum»”, susțin reprezentanții Bibliotecii Naționale a României. Înființată în 1798, biblioteca are o colecție de peste 50.000 de cărți, 19.000 de documente, 1.230 de manuscrise și aproape 600 de incunabule, cele mai vechi datând din secolul XV. Printre lucrările de referință din colecție se numără „De sacramentis” de Nicolaus Olahus (Viena, 1561), „Palia de la Orăștie” (1582) și o parte din „Codex Aureus”, cu evangheliile lui Matei și Marcu, din secolul al IX-lea.
Medalie de aur la Mondialele de gimnastică aerobică

Echipa de gimnastică aerobică a României, formată din Gabriel Bocşer, Teodora Cucu, Daniel Ţavoc, David Gavrilovici şi Mihai Alin Popa, a cucerit medaliile de aur în proba de grup a Campionatelor Mondiale de gimnastică aerobică din Baku, Azerbaidjan. Cei cinci români, care încheiaseră calificările cu cea mai mare notă, s-au impus și în finală, cu 22,583 puncte.
Salata cu icre de știucă de Tulcea, sub protecție UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „Salatei cu icre de știucă de Tulcea”, în registrul indicațiilor geografice protejate în Uniunea Europeană. Salata este o cremă pe bază de icre de știucă, ulei de floarea-soarelui, apă minerală și suc de lămâie, și este produsă în mod tradițional în zona Tulcea, în Delta Dunării. România avea anterior șase produse înregistrate pe sisteme de calitate europene: Cașcaval de Săveni, Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată și Cârnați de Pleșcoi.
100 de case tradiționale, salvate cu bani din PNRR

Arhitectura tradițională a caselor din satele românești se numără printre domeniile eligibile pentru finanțare europeană, prin „Planul Național de Redresare și Reziliență” (PNRR). Planul își propune reabilitarea a 100 de case tradiționale în toată România. Conform documentelor prezentate, se vor investi 100.000 de euro pentru restaurarea fiecărei case tradiționale, în paralel cu școlirea meșterilor locali și cu refacerea peisagistică a întregii zone. Investiția totală va trece, astfel, de 10 milioane de euro. Proiectele de reabilitare vor fi coordonate de „Muzeul Satului” din fiecare regiune, cu ajutorul organizațiilor neguvernamentale, specializate în domeniu. Planul se referă la clădirile de locuit din zone de importanță turistică și cu densitate mare de clădiri cu valoare culturală, precum Maramureșul, Munții Apuseni, Bucovina și Oltenia, Ținutul Secuiesc sau zona săsească din sudul Transilvaniei.
„Cărturești Verona”, cea mai bună librărie din lume

Cărturești Verona, cea mai mare librărie din România, a câștigat, pe 1 iunie, la Londra, premiul pentru „Librăria Anului” în cadrul „London Book Fair International Excellence Awards”. Pe lista câștigătorilor anteriori ai prestigiosului premiu se găsesc librării celebre, precum lanțul „Readings” din Australia, „Shakespeare & Company” din Paris sau „Fang Suo Commune” din Guangzhou. Juriul condus de David Roche a lăudat activitățile Cărturești din timpul pandemiei COVID 19: „prin oferta, activitățile online și programul de granturi pentru a sprijini scriitorii locali (Bursele «Cărturești»), Cărturești a demonstrat responsabilitate față de comunitatea sa. Toate acestea vin la pachet cu o clădire uimitoare, transformată imaginativ într-o librărie „. Este a doua nominalizare Cărturești în cadrul „Premiilor de Excelență” de la Londra, prima având loc în 2018, când lanțul românesc a fost inclus pe lista scurtă, cu „Cărturești Carusel”.
Ramona Iulia Chiriac, „vocea” Europei în România

Comisia Europeană (CE) a numit-o pe Ramona Iulia Chiriac drept șefă a Reprezentanţei sale de la Bucureşti. Ea va fi delegata oficială a instituției în țara noastră, sub autoritatea politică a preşedintelui Ursula von der Leyen. Ramona Iulia Chiriac a fost consul general al României în landul Bavaria, începând din 2016, şi face parte din Serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de asta, a lucrat în administraţia centrală din România, cu atribuţii legate de pregătirea autorităţilor pentru aderarea la UE. Chiriac a absolvit Facultatea de Studii Europene a Universităţii din Cluj-Napoca. Șefii reprezentanţelor sunt „ochii, urechile şi vocea” Comisiei Europene în statele membre ale Uniunii Europene.
Romsilva, blocată de la tăieri în Parcul Semenic

ONG-ul de mediu „Agent Green” a câștigat în instanță procesul prin care cerea Romsilva să nu mai taie lemn din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. „Victorie Agent Green la Tribunalul București: s-a suspendat planul Romsilva de tăiere pe 68% din suprafața parcului”, a declarat presei Gabriel Păun, președintele „Agent Green”. „O suprafață de teren mai mare decât cea a orașului Reșița ar fi urmat să fie exploatată comercial, Rezervația Bârzăvița ar fi continuat să cadă sub lama drujbelor, iar rezervațiile Cheile Carașului și Buhui Mărghitaș ar fi continuat să fie afectate de exploatări forestiere”, explică Gabi Păun. Parcul Național Semenic – Cheile Carașului se mândrește cu cea mai mare pădure virgină de fag din întreaga Uniune Europeană. În iulie 2017, anumite zone insulare ale parcului au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Din păcate, multe alte păduri prețioase din parcul național sunt în continuare insuficient protejate în fața exploatărilor forestiere.