– Tratamente cu muguri de Castan sălbatic și Castan comestibil –

Vorbim despre circulația venoasă și cea limfatică în special în sezonul cald, când știm că este posibil să ne confruntăm, în zilele foarte călduroase, cu greutate resimțită în picioare, cu apariția sau accentuarea edemelor, a varicozităților sau varicelor. Recomandările pentru o dietă ușoară, cu multe fructe și legume alcaline, practicarea unui sport sau mersul pe jos – în ritm alert, precum și masajul uscat al pielii – de jos în sus (pe picioare, mâini și trunchi) sunt valabile și la îndemâna noastră nu doar în sezonul cald. Lor li se adaugă tratamentele, extrem de eficiente, cu muguri de castan sălbatic și comestibil.
Sistemul circulator, sursa vieții
Organismul nostru este compus din miliarde de celule care respiră, se hrănesc și produc deșeuri. Sângele este cel care hrănește celula cu substanțe nutritive, iar sistemul circulator, cum bine știm, este alcătuit din artere, vene și capilare. Arterele transportă sângele oxigenat de la plămâni prin inimă, către celule, iar la nivel de capilare se face trecerea din sistemul arterial la cel venos, care transportă dioxidul de carbon, rezultat din respirația celulei, înapoi la plămâni.
Sistemul limfatic, gunoierul organismului și susținătorul imunității
Sistemul limfatic, prin vasele limfatice, se ramifică până la nivel celular, în paralel cu sistemul circulator, fiind considerat ca fiind cel care asigură strângerea deșeurilor rezultate din activitatea celulei și neutralizarea acestora la nivelul ganglionilor limfatici, adevărate „fose septice” ale organismului. Pentru neutralizarea acestor deșeuri, o armată de celule imune intră în acțiune, sistemul limfatic fiind un „cămin” al sistemului imunitar. Tot de sistemul limfatic aparțin și o serie de organe și glande, precum splina, timusul, apendicele, amigdalele, cu rol important în apărarea imunitară.
Să sprijinim circulația venoasă și cea limfatică
Circulația venoasă – numită și întoarcere venoasă, are de înfruntat gravitația, iar circulația limfatică nu are o pompă proprie (cum este inima pentru sistemul circulator) care să îi înlesnească activitatea. De aceea, ne putem confrunta adesea cu tulburări venoase și limfatice, mai ales în contextul unei vieți sedentare.
În gemoterapie s-au evidențiat efectele benefice a două specii de castani – sălbatic și comestibil. Deși fac parte din familii botanice diferite, fructul și semințele sunt cele care le înrudesc prin asemănarea izbitoare. Tot înrudite sunt și în terapia gemoterapică.
În mod simbolic, florile Castanului sălbatic înving gravitația și se înalță pe ramurile copacilor. Prin similitudine, la fel se întâmplă și în fitoterapie cu semințele, iar în gemoterapie, cu mugurii, care îmbunătățesc circulația venoasă din corpul nostru, cea care luptă, la rândul ei, cu gravitația și inerția. În ce privește florile Castanului comestibil, acestea sunt prelungi, subțiri și galbene, precum vasele limfatice, pe care le influențează în mod pozitiv gemoterapicul din muguri de Castan comestibil.
Castanul sălbatic – întreținerea capilarelor și venelor

În silvoterapie (terapia cu energia arborilor) se spune despre Castan că descătușează psihicul și are o energie puternică, chiar impulsivă, astfel că nu se recomandă contactul prelungit cu arborele. Am putea spune că această energie este cea care ajută în schimb florile să își înalțe mândre portul, iar în terapie, Castanul să fie recomandat pentru tulburările circulației venoase.
Îl cunoaștem bine din fitoterapie pentru acțiunea tonică și decongestionantă la nivelul venelor. Extractele obținute din semințele castanului au recomandare în varice și hemoroizi – în forme farmaceutice cu administrare internă sau aplicații locale, sub formă de unguente și geluri.
Extractul din muguri de Castan sălbatic, ca remediu gemoterapic, s-a dovedit a avea acțiune protectoare la nivel venos, extinsă până la nivelul capilarelor. Studiile de fitochimie realizate la departamentul de Cercetare al firmei „Plantextrakt Cluj”, au explicat, prin evidențierea mai multor clase de compuși, efectele la nivel capilar și venos: protector vascular, decongestionant, antiinflamator, antioxidant. De aceea, beneficiile și recomandările acestui gemoterapic sunt multiple:
* În cazurile de fragilitate a capilarelor (vizibile la nivelul membrelor inferioare, dar și în cazul acneei rozacee sau în epistaxis).
* În tulburările circulației venoase, cu apariția de varicozități, varice, hemoroizi.
* În emfizem pulmonar și insuficiență respiratorie (când se asociază cu gemoterapicele din muguri de Alun și cel din mlădițe de Mur) sau în durerile articulare de la nivel lombar sau lombo-sacral (asociat cu Extractul din muguri de Jneapăn) și în alte afecțiuni care se manifestă și cu congestie venoasă.
Castanul comestibil – un ajutor pentru circulația venoasă și cea limfatică

În cazurile de greutate resimțită la nivelul membrelor inferioare, cu edeme, varicozități, varice sau hemoroizi, Extractul din muguri de Castan sălbatic se asociază cu Extractul din muguri de Castan comestibil.
O altă recomandare a Extractului din muguri de Castan comestibil este în tulburările circulatorii care apar de multe ori la menopauză sau sunt cauzate de administrarea de pilule contraceptive.
În plus, acțiunea decongestionantă limfatică, asociată cu cea antispastică la nivel bronșic și de reechilibrare hidrică, recomandă Extractul din muguri de Castan comestibil și pentru refacerea organismului din afecțiuni respiratorii (asociat cu alte extracte gemoterapice cu acțiune la nivel respirator).
Pentru îmbunătățirea circulației venoase și limfatice, se recomandă cure de două luni cu cele două extracte gemoterapice, din muguri de Castan sălbatic și Castan comestibil (câte două administrări pe zi), care pot fi repetate de 2-3 ori pe an, în cazurile cu afecțiuni deja instalate.
La nevoie, celor două gemoterapice din castani li se poate adăuga în schema de administrare și Extractul din scoarță de Lămâi, pentru acțiunea hipolipemiantă și anticoagulantă, de „subțiere a sângelui”.
Pentru persoanele care prezintă frecvent edeme la nivelul membrelor inferioare și care nu cedează la cura gemoterapică cu extractele din mugurii celor doi castani, este necesară investigația medicală care să stabilească cauza, pentru o abordare ulterioară eficientă a afecțiunii care duce la apariția acestor edeme.
De ajutor sunt și aplicațiile locale cu un gel sau o cremă cu acțiune venotonică, cu conținut de extracte vegetale, prin masaj al picioarelor de jos în sus, în caz de greutate în picioare sau varice. În cazul hemoroizilor, un unguent antihemoroidal cu acțiune decongestionantă poate completa cura gemoterapică cu cele două extracte din mugurii castanilor.
Să nu uităm însă nici de regulile de viață sănătoasă, pentru întreținerea circulației venoase și limfatice!
Farm. CARMEN PONORAN