
– Cele mai parfumate flori sunt și cele mai de folos sănătății. Natura își face publicitate prin culori și miresme. În plus, oferta e gratuită. Mare păcat să n-o folosim –
TRANDAFIRUL

Se recoltează petalele imediat după înflorire, pe vreme frumoasă. Evitați florile trecute și bobocii, deoarece au gust amar. Se folosesc doar petalele, îndepărtând partea albă, de la bază.
Afecțiuni respiratorii: tuse, răceală, gripă, laringită, bronșiectazii, astm bronșic, infecții și inflamații pulmonare
* Infuzie de trandafiri
Două linguri de petale de trandafiri proaspete sau uscate se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.
Se beau trei căni de ceai pe zi.
* Miere cu trandafiri
100 grame petale proaspete de trandafiri se toacă mărunt, se pun într-un recipient de sticlă și se toarnă peste ele 150 grame miere de tei, de pădure sau polifloră, apoi se amestecă până la omogenizare. Se lasă la macerat 5 zile, la frigider.
Se ia câte o lingură cu preparat, de trei ori pe zi.
(Se păstrează la rece maximum două săptămâni.)
* Sirop de trandafiri
Se pune pe foc 1 litru de apă și când dă în clocot, se pune în ea o cană cu petale de trandafiri proaspete sau uscate. Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă o zi întreagă lângă o sursă de căldură (pe fereastră, la soare). Se strecoară și se adaugă 250 g de zahăr, amestecând.
Se iau câte 3 linguri pe zi.
(Se păstrează la rece maximum 4 zile.)
* Dulceață de trandafiri
Luați în fiecare zi 3-4 lingurițe de dulceață de trandafiri.
* Tinctură de trandafiri
Umpleți pe trei sferturi o sticlă cu petale de trandafiri mărunțite, peste care turnați alcool alimentar, până la gura recipientului. Lăsați la macerat timp de 10 zile. Se strecoară și se depozitează tinctura în sticluțe, la rece.
Se iau câte 30 de picături de tinctură, cu jumătate pahar apă, de 4 ori pe zi.
Febră, răceală, gripă, dureri de cap, insolație, oboseală
* Oțet de trandafiri
200 grame petale de trandafiri, mărunțite, se pun într-un recipient de sticlă. Se toarnă deasupra un litru oțet de mere, apoi se lasă la macerat 10 zile, agitând. Se strecoară, se toarnă în sticle și se ține la rece.
Pentru durere de cap sau insolație, faceți comprese din tifon înmuiat în oțet de trandafiri îndoit cu apă, pe care le aplicați pe frunte. Pentru răceală, gripă și scăderea febrei, se recomandă frecție cu oțet de trandafiri.
Amigdalită, traheită, laringită, stomatită, gingivită
* Infuzie de trandafiri (preparată după rețeta de mai sus)
Se clătește gura și se face gargară, de mai multe ori pe zi.
* Oțet de trandafiri
Două linguri oțet de trandafiri se pun într-un pahar cu apă. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
Eczeme, cuperoză, ochi umflați, blefarită, conjunctivită
* Comprese cu infuzie de trandafiri
Faceți comprese din tifon înmuiat în infuzie de trandafiri și aplicați-le pe ochi sau pe zonele afectate de eczeme sau uscăciune.
IASOMIA

Iasomia se adună imediat după înflorire, pe vreme însorită.
Tuse, durere de cap
* Infuzie de iasomie
O lingură cu flori de iasomie se opăresc cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de infuzie, de 3 ori pe zi.
Depresie, tristețe, melancolie
* Ulei esențial de iasomie
Se găsește în magazinele naturiste, și poate fi folosit în felurile următoare:
– Se pun câteva picături de ulei de iasomie în cremele sau uleiurile de masaj corporal.
– 5 picături de ulei de iasomie se diluează într-o linguriță de ulei vegetal, apoi se aplică prin masaj ușor, pe zona încheieturilor mâinilor și la baza gâtului.
– Uleiul de iasomie se pune în apa din cadă, amestecat în prealabil cu puțin șampon.
– Puneți-vă, pe frunte sau pe gât, un prosopel îmbibat în apă, în care ați adăugat câteva picături de ulei de iasomie. Întindeți-vă 5 minute.
Dureri reumatice
* Ulei de iasomie
6 linguri cu flori de iasomie mărunțite se pun la macerat în 200 ml ulei de măsline, într-un recipient de sticlă, timp de două săptămâni. Se strecoară și se păstrează la rece.
Se masează zonele dureroase cu puțin ulei, de două ori pe zi.
LEVĂNȚICA

Florile de levănțică se culeg în prima parte a zilei, pe vreme cu soare, când principiile active acționează la maximum.
Balsam pentru sistemul nervos: nevroză astenică, stres, insomnie, tristețe, melancolie, anxietate
* Baie cu levănțică
Se pun doi litri de apă pe foc, se adaugă 200 grame flori de levănțică, și se lasă să fiarbă 5 minute. Se lasă la infuzat o oră, se strecoară și se adaugă în apa din cadă, care trebuie să aibă 37-38 grade. Se stă 15-20 minute.
* Infuzie de levănțică
O lingură cu flori de levănțică se opărește cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Se beau trei căni pe zi, dintre care ultima cu o oră înainte de culcare.
* Tinctură de levănțică
200 grame flori de levănțică mărunțite se pun la macerat într-un recipient de sticlă, cu o jumătate de litru alcool alimentar, timp de 14 zile. Se strecoară și se ține în sticlă, la rece.
Se ia câte o linguriță cu tinctură, cu o jumătate de pahar cu apă, de 4-5 ori pe zi.
Pentru a grăbi cicatrizarea rănilor
* Comprese cu levănțică
6 linguri cu flori de levănțică se fierb 5 minute într-o jumătate de litru de apă. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se fac comprese din tifon, se înmoaie în decoct și se aplică de două ori pe zi pe zonele afectate.
TEIUL

Florile de tei se culeg pe vreme frumoasă, la începutul înfloririi, când printre flori există și boboci. Dacă a plouat, recoltarea se face la cel puțin o zi după ploaie.
Răceală, gripă, tuse, febră, sinuzită, bronșită, astm, infecții și inflamații pulmonare
* Infuzie de tei
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguri cu flori de tei. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară, se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță cu miere.
Se beau 3-4 căni cu infuzie pe zi.
Afecțiuni digestive: boli hepato-biliare, colon iritabil, constipație, hemoroizi, digestie dificilă
* Ceai de tei, mușețel și mentă
Câte o lingură cu flori de tei, frunze de mentă și flori de mușețel se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute în vas acoperit, apoi se strecoară.
Se bea după fiecare masă principală de peste zi.
Insomnie, anxietate, depresie, migrene
* Decoct de tei
Patru linguri cu flori de tei se fierb timp de 3 minute în jumătate de litru de apă. Se lasă la răcit și se strecoară.
Se beau 3 căni pe zi, ultima seara, cu o oră înainte de culcare.
* Sirop de tei
Luați 300 grame flori de tei (doar flori, fără frunzulițe) și le adăugați la 1,3 litri apă pusă pe foc. Lăsați să fiarbă 5 minute, apoi trageți deoparte și lăsați la infuzat 3 ore. Strecurați apoi până decoctul este limpede, adăugați 400 grame zahăr și sucul de de o lămâie și puneți pe foc. Se fierbe la foc mic 15-18 minute. Se păstrează în sticlă, la rece.
Se iau 3 linguri pe zi din acest sirop, în amestec cu puțină apă.
* Baie cu tei
Puneți doi litri de apă pe foc, adăugați 200 g flori de tei, fierbeți 3 minute, apoi lăsați la infuzat o oră. Strecurați și adăugați în apa din cadă, care trebuie să aibă 37-38 grade. Se stă 15-20 de minute.