– Doritul soare poate deveni repede din prieten – dușman. Mai ales în perioada vacanței, e DECISIV să știți ce să faceți ca să-i intrați în voie. Sfaturile care urmează vă vor ajuta –
Vara căutăm cu bucurie și entuziasm soarele, apa și spațiile deschise. Totuși, trebuie să ținem minte că, în exces, soarele dogoritor din lunile iulie și august este periculos pentru organism. Dorința de a fi cât mai repede și mai frumos bronzați ne poate produce o suferință câteodată fatală. Ceea ce nu înseamnă că soarele trebuie să fie tăiat de pe lista vacanței. Cu puțină atenție, ne putem bucura și profita de binefacerile lui.
Pericole solare
I. Arsurile

Afectează cel mai adesea persoanele cu tenul deschis, deoarece pielea lor produce cantități prea mici de pigment protector (melanină), dar, în ultimii ani, s-a dovedit că expunerea excesivă la razele soarelui poate afecta pielea de orice culoare.
Puțină fizică
În atmosfera pământului pătrund două tipuri de radiații ultraviolete (UV) de origine solară:
* UV-A sunt radiațiile care ne bronzează. Ele sunt responsabile însă și de fenomenele de îmbătrânire și de ridare a pielii.
* UV-B produc arsuri la nivelul stratului superficial al pielii și reprezintă un risc pentru apariția cancerului de piele.
Pericolul cel mai mare este între orele 11-16 și s-a constatat că lumina solară reflectată de apă și de nisip este la fel de intensă ca și lumina directă. Puterea razelor soarelui a crescut în ultimii ani, după cum se știe, urmare a diminuării stratului de ozon și a poluării atmosferei. Expunerea excesivă și chiar repetată la soare produce însă arsuri ale epidermei (stratul superficial al pielii) și reprezintă un risc de cancer. Mai ales în cazul copiilor, arsurile solare grave pot duce mai târziu la melanoame maligne.
Simptome

* Modificarea culorii pielii de la ușor roșiatică până la intens roșie.
* Prurit (mâncărime) pe zonele afectate (iradiate).
* Pielea afectată este fierbinte și chiar dureroasă la atingere.
Inflamarea și sensibilitatea pielii apar la 1-6 ore după expunerea la soare, ating nivelul maxim după 24 de ore și scad progresiv în zilele următoare, către o culoare bej sau brună.
Consultați medicul dacă:
* Apar vezicule mici, pline cu lichid (bășici).
* Pielea se decojește, iar dedesubt apar pete roșii și dureroase.
* Pielea este roșie-violacee (edemațiată).
* Arsurile solare pe suprafețe mari sunt însoțite și de febră, greață sau simptome de deshidratare.
* Uneori se instalează și iritația ochilor însoțită de durere și intoleranță la lumină.
Tratamentul convențional
Arsurile solare extrem de severe, cu vezicule pe suprafețe mari, febră, greață și deshidratare, necesită repaus la pat și uneori spitalizare, pentru administrarea de corticoizi și soluții perfuzabile. Unele leziuni locale mai profunde trebuie tratate la dermatolog, cu unguente cu antibiotic.
Ce putem face acasă
(în cazul unor arsuri solare ușoare)
Hidroterapie: o baie răcoritoare, de câteva minute. La o cadă cu apă se toarnă 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu și 100-200 ml oțet de mere și miere, care ameliorează mâncărimea, inflamația și durerea.
* Dușuri reci, folosind săpunuri neutre, pe bază de glicerină și uleiuri esențiale: levănțică, pin, mentă, trandafir.
* După baie sau duș, pielea înroșită se șterge prin tamponare cu un prosop moale. Aplicați apoi comprese reci, cu gel de aloe vera, pentru cicatrizare, și apoi, la 40 de minute, o loțiune cu calamină, pentru calmarea mâncărimilor.
* Nu cojiți pielea arsă și nu spargeți bășicile, pentru că această manevră încetinește procesul de vindecare și crește riscul suprainfecțiilor.
Fitoterapie. Loțiunile și compresele pe bază de gălbenele (Calendula officinalis) reduc inflamația (20 grame la 1 litru apă, se infuzează 20-30 minute).
* Dacă se sparg veziculele, se pun cataplasme cu echinacea (10 grame la 1 litru de apă) pentru prevenirea infecțiilor sau se folosesc unguente antiseptice cu mușețel.
* Un amestec de plante medicinale: brusture, gențiană, pătlagină, țintaură și nalbă-mare, pulbere (măcinate cu râșnița de cafea și amestecate în cantități egale) se va administra 3-7 zile, câte 1 vârf de cuțit (2 grame) de patru ori pe zi, sublingual, cu 30 de minute înainte de mesele principale și înainte de culcare, pentru a combate fenomenele inflamatorii și febra.
* Beți apă din belșug, sucuri de fructe (limonadă) și ceaiuri calde din plante medicinale aromate.
* Folosiți în zilele următoare o cremă hidratantă pe bază de tătăneasă sau gălbenele, contra uscăciunii și cojirii pielii. Protejați pielea înroșită (arsă) de noi expuneri la soare.
* Pentru arsurile superficiale ale pleoapelor se pun comprese reci cu pliculețe de mușețel sau gălbenele lăsate 1-2 ore la macerat în apă rece.
* Dacă nu există contraindicații, administrarea unei aspirine combate fenomenele inflamatorii, dar consultați totuși un medic, mai ales dacă aveți febră sau grețuri.
Homeopatie: Hypercal sau Calendula unguent, pentru pielea care ustură, dar nu are bășici. Cantharis (se ia din 3 în 3 ore) pe cale orală, în cazul arsurilor grave.
Leacuri băbești

Foarte utile, când nimic altceva nu ne este la îndemână:
* Comprese cu iaurt aplicate pe pielea înroșită de soare. Se lasă 20 minute, apoi se clătește pielea cu apă rece. Se repetă procedeul din 3 în 3 ore.
* Cataplasme cu miez de pepene galben sau felii de pepene roșu, 10-15 minute.
* Aplicații cu frunze de soc zdrobite.
* Se aplică pe pielea arsă un amestec de mălai și tărâțe de grâu umezite. După 15 minute, se îndepărtează și se clătește locul cu apă rece.
* După dușurile reci, se unge pielea cu ulei de măsline, în care s-au adăugat câteva picături de ulei de levănțică, de mentă sau salvie.
Sfaturi de bună purtare
* Înainte cu 30 minute de a sta la soare, ungeți-vă cu o cremă ecran cu spectru larg și factor de protecție corespunzător, în funcție de tipul de piele.
* Limitați expunerea la lumina puternică a soarelui la 10-15 minute la început, mărind cu 3 minute pe zi timpul de plajă.
* Ungeți-vă din nou cu o cremă ecran, după ce ați ieșit din apă.
* Nu expuneți bebelușii la soare și atașați pe cărucioarele lor accesorii de ținut umbră. Atenționați copiii mai mari asupra riscurilor expunerii îndelungate la soare.
* La cea mai mică senzație de arsură, mâncărimi sau disconfort, întrerupeți imediat expunerea la soare și retrageți-vă prevăzători la umbră sau în spații răcoroase.
* Statul la plajă este interzis între orele 11-16. Uitați-vă la umbra dvs.! Dacă este mai scurtă decât înălțimea pe care o aveți, nu vă expuneți la soare, retrageți-vă la adăpost.
* Dacă totuși trebuie să ieșiți afară în soare, în miezul zilei, purtați haine largi, răcoroase, din țesătură deasă, o pălărie cu boruri largi și pantofi din material natural, pentru a vă proteja picioarele.
* Purtați ochelari de soare certificați cu protecție anti-UV. Alegeți lentilele de culoare verde, maro și cenușiu.
* Consumați alimente neconservate (fără E-uri), preferați un regim ușor bazat pe crudități 30%. Luați zilnic suplimente nutritive cu beta-caroten, vitaminele C și E, seleniu, și consumați 2-3 l lichide (limonadă și ceaiuri calde – mentă, iasomie, fructe de pădure).
Cremele ecran

În comerț se găsesc două tipuri de creme ecran:
* Fizice – cum sunt cele pe bază de oxid de zinc, care creează o barieră între soare și pielea dvs. Se recomandă pentru zone mici, precum nas și buze, nu și pentru întreg corpul.
* Biochimice – supranumite și creme ecran, ele sunt ierarhizate și recomandate/ utilizate după valoarea factorului de protecție antisolară (SPF):
* blonzii cu piele albă au nevoie de creme cu SPF – 50+.
* șatenii și majoritatea oamenilor pot folosi creme cu SPF – 30
* bruneții cu tenul închis se pot proteja cu creme SPF – 20-30.
Greșeli frecvente
* Mulți oameni merg la plajă exact când soarele e mai puternic, ca să aibă „randament” și să se bronzeze mai repede, să-i facă invidioși pe prieteni când se întorc dintr-o vacanță scurtă. Eroare fatală!
* Alții dorm pe plajă și nu mai cronometrează timpul. Greșeală de neiertat.
* Mulți tineri participă la diverse jocuri pe plajă exact în miezul zilei, antrenați și de unele campanii publicitare. Pericol maxim!
* Nu calmați arsurile solare cu unt, margarină sau untură, aceste substanțe grase păstrează căldura în plagă, încetinesc vindecarea și duc la apariția infecțiilor.
II. Erupțiile cutanate

La începutul verii au loc adevărate epidemii de erupții cutanate (fotodermatite). În ultimii ani, tot mai multe persoane acuză că pielea lor este anormal de sensibilă la lumina soarelui. Când se expun la soare chiar și pentru puțin timp, le apar pete mici roșietice, veziculoase sau chiar bășici însoțite frecvent de mâncărime. Reacția este produsă mai ales de anumite E-uri din alimentație, substanțe care stimulează creșterea și colorarea legumelor și a fructelor, de alcool și antibiotice (Doxiciclina), dar și de plante medicinale consumate în exces (sunătoarea – hipericina pe care o conține). Iată de ce, mai ales pe perioada verii, când ne expunem la soare mai mult ca de obicei, trebuie să fim foarte, foarte atenți cu ce ne alimentăm.
* Dacă erupția este localizată pe o suprafață mică, putem folosi o loțiune din tinctură de mușețel sau gălbenele pentru comprese (antipruriginoase), până ajungem la medic.
* În cazul unor erupții generalizate, tratamentul instituit de medic se va baza pe antihistaminice (intern) și creme pe bază de hidrocortizon (extern). Un macerat din: trei-frați-pătați, bujor (rădăcină), coada-șoricelului și nalbă-mare (3 lingurițe de amestec la 500 ml apă), macerat la rece, și 2-3 lingurițe de pulbere de măceșe și cătină (vitamina C) vor grăbi vindecarea.
III. Insolația

Este o supraîncălzire a corpului expus la soarele dogoritor. Temperatura crește peste 38,6°C, iar pielea poate fi roșie, fierbinte, pulsul rapid, pupilele micșorate. Ulterior, apar o stare de moleșeală, leșin, dureri de cap, transpirații excesive, pupile dilatate. Din cauza deshidratării, apar frisoane, pielea devine rece, lipicioasă, violacee (cauzată de hipo-oxigenare) și fenomenele se pot agrava progresiv până la comă. În Europa, anual mor mii de oameni din cauza insolației, de aceea, în cazul producerii ei, este necesară asistența medicală de urgență. Până vine Salvarea, duceți urgent persoana afectată într-un loc mai răcoros. Puneți-i comprese umede, răcoroase, pe frunte și torace, sau înfășurați bolnavul în prosoape și cearceafuri ude. Ventilați aerul din jur și dați-i să soarbă puțină apă, până la sosirea ambulanței.
Pentru a preveni insolația, beți multe lichide, iar dacă sunteți nevoit să vă expuneți la amiază în plin soare, răcoriți-vă periodic la umbră sau cu dușuri reci, dacă aveți posibilitatea.