
– Le-ați văzut de zeci de ori la televizor. Sunt cele două sportive care vara aceasta, la Olimpiada din Tokyo, au adus României singurul titlu suprem: medalie de aur la canotaj dublu vâsle. Nici să fi ales, nu puteam găsi două chipuri mai frumoase, mai potrivite, să ne reprezinte în galeria de elită a olimpismului! Sunt chipurile tinerei generații din România, o generație care știe ce vrea și care nu se teme de muncă pentru a-și împlini visele. Suntem bucuroși să vă prezentăm pe cele două campioane olimpice de la Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, care au răspuns întrebărilor noastre cu drag –
SIMONA RADIȘ: „Când am ales canotajul, am plecat la drum ca o luptătoare”
– Simona, mulțumiri și felicitări pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice, care i-a bucurat enorm pe români. N-a fost doar un triumf sportiv, ci și o mare bucurie națională. Oare aurul pe care l-ai câștigat îți împlinește un vis din copilărie?

– Ca să fiu sinceră, când eram mică, la școală, nu aveam nicio tragere pentru sport. Făceam destul sport prin sat! Fiind fată de țară, alergam o grămadă prin curtea casei, pe uliță, prin grădină, nu-mi lipsea mie activitatea fizică. Să-mi fi spus cineva că o să urmez drumul acesta al sportului de performanță, i-aș fi spus că visează. Mie îmi plăcea cartea, îmi plăcea foarte mult matematica, mai mult ca sigur aș fi ales un profil de matematică-informatică… Când colo, viața, destinul m-au dus într-o cu totul și cu totul altă direcție.
– Te mai gândești, uneori, la copilărie? Sportul de performanță, așa de greu, te mai lasă uneori să visezi?
– Eu n-am nevoie să-mi chem amintirile. Le port tot timpul cu mine. Îmi dau putere și mă întăresc. De pildă, acum, că e vară, îmi amintesc de serile minunate, când ne adunam în stradă, undeva la zece copii, ba, uneori, veneau și părinții și ne jucam cu toții împreună, „v-ați ascunselea”. Eu mă ascundeam mereu în lucerna vecinului. Avea o lucernă așa de frumoasă, că mă piteam acolo și uneori uitam să mai ies. Stăteam mult și bine. Nu mă găsea nimeni: ieșeam singură, câștigătoare, când se termina jocul. Era foarte frumos!
– Cum erau satele Botoșanilor, în anii copilăriei?
– Avrămeniul e un sat modest, dar frumos, îngrijit, cu oameni harnici și prietenoși. E într-o zonă de deal și avem de toate: avem pădure, avem și un iaz. Ce mă mai bălăceam vara în iaz! Acum, dacă m-ar pune cineva, nu aș mai face asta, dar atunci era distracție maximă. Pe timpul iernii, tot așa, veneau și părinții cu noi, și ne dădeam cu sania, și ce ne mai bulgăream! Am rămas cu imaginea asta, că în anii aceia eram cu toții copii, și noi, și părinții! Au fost ani așa de frumoși, că mă emoționez și acum, când vă povestesc despre ei… Și nu erau numai jocuri, era și muncă! Dimineața, părinții ne petreceau până la școală, apoi plecau pe câmp, la sapă și, de multe ori, se mai întorceau doar seara. Venind de la școală, eu cu sora mea trebuia să avem grijă de casă și de gospodărie. Trebuia să ne descurcăm: dădeam mâncare și apă la animale, adesea făceam mâncare și îi așteptam pe ai noștri, seara, cu masa pusă. Nu vă gândiți la cine știe ce mâncăruri, că eram niște copii, dar gestul era important. Îi așteptam pe părinți zâmbitoare și fericite că am reușit să fim de folos.
– Familia unită în care ai crescut, felul curat și harnic de-a fi al celor printre care ai trăit te-au ajutat să răzbești în viață?
– Eu cred că fiecare om pe care l-am cunoscut mi-a dat o lecție și un exemplu, sau m-a făcut să văd lucrurile într-un anume fel. La țară, s-a conservat mult mai bine noțiunea de respect față de cei din jur. La noi, la Avrămeni, copiii încă le vorbesc părinților cu „dumneavoastră”, cu „matale”, iar lucrul ăsta contează foarte mult, pentru că oriunde te duce drumul vieții, e important să respecți pe cei din jur, dacă vrei să fii respectat. E important să-ți știi locul tău, și cred că eu am învățat asta la mine, la țară, și mi-a prins tare bine, chiar și în sport. Dar mai e un lucru care m-a modelat în perioada cât am stat la Avrămeni: mergeam destul de des la Căminul Cultural din sat. Era acolo o doamnă cu care făceam o mulțime de activități, de la lucru manual, împletit, cusut de ii, învățam cântece, dansuri populare și moderne. Toate lucrurile astea mi-au deschis ochii spre lume.
– Și într-o zi a apărut canotajul… Cum s-a întâmplat?

– Țin minte că eram la ora de matematică, în anul 2013, când a venit la noi la școală, în Avrămeni, antrenorul George Bulie. El ne-a povestit despre canotaj, că noi nu știam ce e canotajul, auzisem despre doamna Elisabeta Lipă și cam atât. Ce mi-a spus dânsul, ce nu mi-a spus, cert e că m-a convins. A reușit să îmi stârnească curiozitatea. Acasă, ai mei nu au prea fost de acord. Nu eram genul de fată care să se dea în vânt după sport. M-au sfătuit să nu merg, dar ceva din inima mea îmi spunea că trebuie să accept. Și m-am dus. Mi-a plăcut foarte mult de la bun început. Am și avut o evoluție foarte rapidă, am început să le depășesc pe fetele care erau mai vechi decât mine. Apoi au venit campionatele, am început să câștig și, treptat, am ajuns unde sunt azi, cu medalia olimpică de aur la gât…
– Au fost momente, de-a lungul lungilor și trudnicelor cantonamente, în care să fi vrut să fugi înapoi acasă, și să renunți la tot?
– Au fost o grămadă de momente din astea, dar nu din cauza dorului de casă, ci din cauza zilelor în care simțeam că nu mai pot. Au existat momente din astea, chiar în anul acesta olimpic. Au fost zile în care ne chinuiam atât de mult în timpul antrenamentelor! Nu reușeam să facem barca să alunece, să facem ca legătura aceea dintre noi două să funcționeze. Stăteam cu Ancuța și ne gândeam că, poate, totuși, nu suntem potrivite să mai lucrăm împreună. Dar am reușit să trecem peste acele momente și am ieșit mai puternice.
– Cum e munca în echipă? Cum te simți în barcă alături de Ancuța?
– Primul dublu cu Ancuța l-am încercat la juniori, în 2017, apoi ne-am despărțit. Revenirea noastră la dublu a fost extraordinară. Lucrurile au mers bine, încă de la primul antrenament. În 2019, a venit antrenorul italian de la băieți și la noi, la fete. El ne-a dus în cantonament în Italia, și acolo a făcut selecția în bărci. Noi două am ieșit mult mai în față decât restul fetelor. Atunci el a decis că în următoarele competiții noi vom concura la dublu vâsle. Nu a așteptat să vadă dacă o să ne meargă barca, dacă o să ne potrivim. A avut din start intuiția că vom avea rezultate. Am urcat în barca de dublu cu Ancuța, și am scos un timp extraordinar. „V-am spus că fetele astea vor face treabă!?”. Și, într-adevăr, am mers foarte bine împreună. Îmi place munca în echipă. E frumoasă, pentru că nu ești niciodată singur. Tot greul se împarte la doi, iar la noi e greu, credeți-mă!
– Când ai simțit, Simona, că pentru tine devine destin canotajul?

– Chiar de la început. Când am ales să fac canotaj, am plecat ca o luptătoare pe acest drum. Eu, când îmi propun niște lucruri, mă țin de ele. A fost ceva de genul: „Am rămas, păi fac canotaj, nu mă joc!”. Nu a fost pe încercatelea. Am luptat cu mine ca să rămân pe acest drum. Îmi place mult competiția, îmi place foarte mult viața sportivă.
– A fost un moment în care ai regretat că te-ai ținut de sport? Nu te-ai gândit că puteai să fi reușit în alt domeniu, dacă ai fi ales IT-ul?
– Nu, și îți spun și de ce. Datorită sportului, am cunoscut foarte mulți oameni de care m-am atașat enorm. Nici nu pot să îmi imaginez cum ar fi fost să nu îi fi întâlnit. Sportul mi-a deschis un orizont fantastic! În plus, dacă am luat-o pe drumul ăsta, nu înseamnă că nu pot să fac și altceva după ce mă las. De ce n-aș putea să mă apuc de Mate-Info mai încolo? Cine mă oprește? După sport, va începe o altă viață, pe care mă voi bucura să o descopăr la momentul respectiv.
– Acoperă bucuria victoriei toată suferința de la antrenamente?
– Da! Și pe lângă faptul că o acoperă, îți dă și un surplus de putere, de adrenalină, de încredere, ca să o poți lua din nou de la capăt, ca să poți trece, din nou, prin acele momente grele. O victorie șterge trecutul și te și încarcă pentru ce va urma.
– Stai 11 luni pe an în cantonament: e timp și pentru suflet în viața de sportiv de mare performanță?
– Trebuie să existe echilibrul ăsta, nu? (zâmbește). Când ieși din barcă și ești încărcat și nervos, ai nevoie de cineva din afară, care să te asculte. Contează enorm să ai pe cineva care să te asculte și să te înțeleagă!
ANCUȚA BODNAR: „După fiecare cursă, îi mulțumesc lui Dumnezeu că a fost cu mine”
– Victoriile sportive ascund, totdeauna, în ele, povești. Mai ales începutul lor este ispititor. Așa a fost și la tine?

– Să știi că mie chiar îmi plăceau orele de sport de la școală, îmi plăcea să am diverse activități cu copiii și cu domnul profesor de educație fizică. La noi nu se chiulea de la ora de sport, toată clasa eram prezentă pe teren, în sala de sport sau pe traseele de munte. Totuși, sincer, nici eu nu mă gândeam că o să ajung o mare sportivă. Îmi doream să mă fac actriță sau avocat, nicidecum sportivă.
– Te tragi din Vatra Moldoviței, o zonă binecuvântată a României. Cum era copilăria la țară, în Bucovina, la începutul anilor 2000?
– Am avut o copilărie ca-n povești! Am crescut ca un copil de țară, printre animale, pe câmp, la strânsul fânului, la cules de barabule, cum se spune la noi. Mereu îmi găseam ceva de făcut, n-aveam pic de stare. Stăteam cu copiii pe ulițele satului, ne jucam până seara, ne forțau părinții să intrăm în casă, nu ca azi, când cei mici stau numai la calculator! Noi aveam alte jocuri, mai simple, dar mai pline de viață și de emoție.
Cât despre sat, sincer vă spun, nu l-aș da pe nimic! Eu, după cursă, după finala de la Jocurile Olimpice, pur și simplu, nu am reușit să mă liniștesc. Abia când am ajuns acasă, la Vatra Moldoviței, am simțit liniștea de care aveam nevoie. Abia aici, în aerul ăsta curat, alături de oamenii mei dragi, am reușit să mă liniștesc. Toți au fost alături de mine, nu au dormit nopțile ca să vadă toate cursele mele, nu doar finala. Mi-au trimis mesaje: „Să știi că nu dormim, suntem alături de tine, abia așteptăm să te vedem!”.
– Cum a ajuns o copilă din Vatra Moldoviței să facă un sport așa de greu precum canotajul?
– A fost o întâmplare incredibilă: eram într-o zi la școală și stăteam în parc, cu o colegă. O antrenoare de la Orșova, venită la o selecție în zonă, a pus un băiat care trecea pe drum să mă cheme. Nu mi-a spus absolut nimic, doar: „Hai să mergem la domn’ director!”. M-am speriat, pe atunci trebuia să fi făcut ceva foarte grav ca să ajungi la director. Îmi bătea inima, și acum văd cum mergeam pe trotuar cu gândul la ce-oi fi făcut. Ajungem la domnul director și acolo era antrenoarea aceea din Orșova. Începe să ne spună despre ce e vorba: că a venit în selecție pentru canotaj. M-a întrebat ce înălțime am, câte kilograme, și a spus că sunt foarte bună pentru canotaj, că are ochiul format. A întrebat profesorii cum sunt eu ca elevă și ca om și apoi a urmat discuția cu părinții. Mama și bunica nu au vrut să audă, au zis că e foarte departe de casă, la capătul țării. Dar tata a zis să merg să încerc, ca să nu vin după aceea și să mă plâng, că de ce nu m-au lăsat. Și așa am început canotajul. Nu știam să înot, mi-era și frică de apă. Când eram mică, cum îmi ajungea apa la gleznă, începeam să plâng și fugeam în brațe la tata. Mi-a fost destul de greu să învăț să înot. Dar m-am ambiționat și am fost prima fată care a luat viza de înot.
– Mulți sportivi abandonează sportul de performanță din pricina dorului de casă, iar bucovinenii au faima că sunt foarte sentimentali…
– Eu nu am plâns niciodată de dor de casă. Îmi doream să văd cealaltă parte a lumii, să văd și eu cum este în afară de Vatra Dornei, că Vatra o văzusem destul. Bineînțeles, au fost zile în care mi-era dor de ai mei, voiam să merg și eu acasă, dar mă împăcam cu gândul că o să câștig medalii și o să merg acasă cu ele, să-i fac pe toți din sat mândri și bucuroși. Într-adevăr, am avut colege care plângeau după părinți, care efectiv s-au lăsat din cauza asta. Dar eu m-am integrat foarte bine la lot. Veneam acasă în vacanță și eram fericită, bucuroasă, o săptămână, două, apoi parcă îmi lipsea colectivul.
– Cum e să lucrezi în echipă cu Simona?
– Ne completăm, dacă una face ceva cu un braț, compensează cealaltă, ne echilibrăm. Suntem amândouă foarte puternice, foarte ambițioase, știm ce vrem, ne potrivim.
– Ancuța, la ce te gândești după ce câștigi aurul, într-o cursă precum cea de la Tokyo?

– De obicei, după fiecare cursă pe care o termin, îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat și că a fost cu mine. Ăsta e primul lucru pe care îl fac. Eu, de mică, am fost legată de mânăstire. Bunicul meu a fost paznic la Mânăstirea Moldovița, foarte mulți ani. Mergeam la slujbe cu bunica și cu bunicul, mereu mi-au insuflat dragostea pentru rugăciune, pentru mânăstire. Oamenii, aici, la noi, la Vatra Moldoviței, sunt credincioși cu adevărat, chiar cred în Dumnezeu și în puterea lui.
– Au fost momente în care ai regretat că te-ai ținut de sport?
– Chiar nu! Mai spun unii că mi-am sacrificat copilăria pentru sport. Când faci ceva cu drag, nu sacrifici nimic. Când câștigi, nu mai simți nimic. Se șterge tot! Și sunt destule amintiri dureroase de la antrenamente…
– Aveți la lot un antrenor străin, italianul Antonio Colamonici. Cum v-a câștigat el încrederea?
– Eu acum nu mă văd fără Antonio. Avem cu toții mare încredere în el. De când ne-a preluat, se văd rezultatele. După Olimpiadă, el a plecat în Italia. Să ne fi văzut pe aeroport: el plângea, noi plângeam! Îi părea rău că se terminase totul. E mai român decât mulți dintre noi.
– E timp și pentru sentimente într-o viață de sportiv?
– Da, e timp și pentru sentimente, e timp pentru toate. Avem săptămâni cu doar un singur antrenament, avem zile complet libere… Anul trecut, am avut trei zile libere și am fost pe la Curtea de Argeș, pe Transfăgărășan, la Sibiu, la Alba Iulia. Îmi place să descopăr țara asta minunată, o iau treptat și nu mă las până nu o văd pe toată!
Foto: CRISTIAN NISTOR (1)