
Toți adepții și practicanții medicinei alternative știu că nicio boală nu poate fi vindecată fără o puternică și corectă curățire prealabilă a organismului. Mijloacele aflate la îndemână sunt diverse și eficiente, indiferent dacă apelăm la purificarea prin dieta alimentară, cura cu argilă sau postul de sănătate. Între toate acestea, plantele joacă și ele un rol important. Întrucât vine iarna și organismul nostru va fi solicitat să lupte împotriva gripelor și a altor infecții virale, o curățire a principalelor noastre organe va ușura sarcina greu încercatului sistem imunitar.
Curățarea și purificarea rinichilor
Decoct din crenguțe de mur
Se iau 6 crenguțe de mur de 50-60 cm fiecare. Se taie mărunt ca ceapa și se pun la fiert într-o cratiță de 6 l plină cu apă de izvor sau filtrată. Se fierbe 2-3 ore fără capac, la foc încet, până când rămâne jumătate (3 l). În două zile se bea toată cantitatea, fracționat, în părți egale, în decursul primei și celei de-a doua zile. Timp de o săptămână se recomandă alimentație vegetariană, fără carne (trei zile înainte și trei zile după tratament). În timpul tratamentului, chiar și după, se poate verifica urina, în care vom observa (dacă e cazul) nisipul și chiar și calculi de mici dimensiuni.
Purificarea sângelui
Rostopască și miere
Avem nevoie de 100 g rostopască și 300 g miere. Se pune rostopasca într-o cratiță smălțuită, se toarnă peste ea 1 l de apă clocotită și se lasă la macerat 12 ore. Lichidul obținut se strecoară, se dizolvă mierea în el, iar siropul rezultat se pune într-o sticlă în frigider. În fiecare zi se toarnă din acea sticlă într-una mai mică 150 g amestec, din care se ia câte o lingură, de șase ori pe zi, din oră în oră, de preferat de dimineață până la prânz. Se procedează astfel până la terminarea întregului conținut din sticla de la frigider. Tratamentul cu rostopască se face o dată pe an.
Purificarea articulațiilor
Foi de dafin
Se pun 10 foi de dafin în 500 ml apă și se fierb la foc încet, timp de 15 minute. Lichidul, împreună cu frunzele, se toarnă într-un termos, unde se lasă două ore, după care se împarte în trei porții egale, pe trei zile. O porție se consumă de-a lungul a 12 ore, altfel se poate provoca hemoragie internă. Peste o săptămână se poate repeta procedura timp de două zile. În zilele de tratament se respectă dieta vegetariană. Purificarea articulațiilor în primul an se face o dată pe trimestru, după care o singură dată pe an și doar după purgarea, curățarea intestinului prin clisme. Acest decoct de foi de dafin poate normaliza și nivelul glicemiei, când nu este prea mare. În acest caz, se va lua pe parcursul a două săptămâni câte o lingură, cu 20 de minute înaintea meselor principale.
Purificarea ficatului
Clisme și crudități

Medicina populară propune purificarea ficatului după ce s-a făcut eliberarea și purgarea intestinului prin clisme. În caz contrar, apare pericolul unei intoxicări a sângelui, din cauza absorbirii reziduurilor stagnate din intestin în timpul curățirii ficatului. Pregătirea ficatului pentru purificare se face printr-un regim alimentar care să conțină legume, fructe, semințe, de preferat crude, netratate termic, și purgarea intestinului zilnic, timp de o săptămână, după care timp de trei zile nu se bea decât suc de mere proaspăt, în orice cantitate, după ce în prealabil s-a recurs la o clismă (pe nemâncate). A treia zi, consumul de suc de mere se încheie la ora 19. Conform bioritmului, în acest timp ficatul se relaxează și se poate debarasa de calculi de bilirubină, de colesterol etc. Până la ora 19, ne pregătim 200 g de ulei de măsline încălzit ușor și 200 g suc de lămâie proaspăt stors, de asemenea încălzit ușor. La ora 19-20 ne culcăm în pat cu o pernă electrică pusă în regiunea ficatului (o sticlă cu apă încălzită sau chiar o cărămidă mai mică încălzită pe sobă), acestea se țin 2-3 ore. Se consumă din 15 în 15 minute 3 linguri de ulei și imediat 3 linguri de zeamă de lămâie, până se consumă cele 200 + 200 g. După procedeu, putem adormi liniștiți. Spre dimineață, când va veni impulsul de defecare, se vor elimina calculi de bilirubină de culoare verde, care vor avea consistența lutului sau a plastilinei, dopuri cilindrice de colesterol, fiere neagră cu miros urât. După aceasta se face o clismă ușoară și se poate lua un mic dejun compus din fructe de același fel (3-4 mere, portocale sau pere). Ziua se bea ceai diuretic, iar de-abia seara se poate mânca puțin orez, griș sau arpacaș, și acestea fierte numai în apă. Cu o oră înainte de masă se mănâncă un fruct copt (măr, grepfruit etc.). Procedeul trebuie continuat cu o săptămână de alimentație vegetariană.
REȚETE CU ALIMENTE
Cura cu must, recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială
Se începe cu 0,5 l must zilnic, în trei reprize, cu o oră înainte de mesele principale, apoi cantitatea crește progresiv cu 100 ml/zi până se ajunge la 2 l (după circa două săptămâni), cantitate care se menține 2-3 zile, fără a se mai consuma și altceva. După acest nivel maxim, se revine la cantitatea inițială. Cura este importantă și pentru efectul ei diuretic, depurativ și antisclerotic. Pe timpul acestei cure se va urma și un tratament profilactic (evitarea solicitărilor nervoase, a alcoolului, tutunului, consumului excesiv de sare etc.), precum și o dietă vegetariană.
Tratament de purificare cu dovleac în cazul insuficienței cardiace cu edeme
500 g miez de dovleac, fără semințe, se taie în bucățele și se fierbe într-un vas emailat cu apă cât cuprinde. Când s-a înmuiat dovleacul, scurgem lichidul și îl păstrăm. Dovleacul fiert se freacă într-un alt vas cu o lingură de lemn până se face o pastă fină, peste care se pune apa în care a fiert. Se freacă și se amestecă până la completa omogenizare. Băutura rezultată se consumă în două reprize, dimineața și seara. Cura durează 30 de zile. Tratamentul cu dovleac fiert sau suc de dovleac este recomandat și la constipația cronică.
Rețete cu suc de ridiche neagră cu miere și suc de varză albă cu miere, pentru combaterea bronșitei cronice

Ridichile se spală și se curăță de coajă (1-2 kg), se dau pe răzătoare sau se trec prin mașina de tocat. Într-un vas emailat se amestecă ridichile cu mierea (de preferat de culoare închisă, de pădure). Amestecul se ține la frigider și se consumă 1-2 lingurițe pentru copii și 1-2 linguri pentru adulți, de trei ori pe zi. Se folosește până dispare tusea și răgușeala.
La sucul din varză se folosește numai varză proaspătă, care se curăță de impurități și de foile exterioare, se spală și se scurge de apă. Se taie în bucăți cu cuțitul și se trece de două ori prin mașina de tocat, după care se strecoară. Se îndulcește cu miere după gust și se poate păstra la frigider, dar nu mai mult de 24 de ore. Se ia câte o lingură de 5-6 ori pe zi și se consumă până la vindecarea bronșitei. Este un foarte bun emolient, înlesnind expectorația.
„REȚETE” CU RUGĂCIUNI
Un medicament-tratament: lumânarea și „Tatăl Nostru”
Acasă se poate folosi arderea lumânărilor, ca formă de purificare divină. Se spune rugăciunea „Tatăl Nostru” de trei ori, după care se aprind două lumânări. Una se plasează la 1 m distanță în față, la nivelul celui de-al treilea ochi (la nivelul frunții), și una în spatele capului, la același nivel și tot la 1 m distanță. Timp de 10 minute ne relaxăm pe respirație astfel: se inspiră 8 secunde, se reține respirația 8 secunde, se expiră 8 secunde. Prin această inspirație-expirație, energia se purifică în regiunea dintre sprâncene, cu distribuirea ei proporțională în tot organismul. Cei bolnavi de boli cronice e bine să facă acest ritual cel puțin o dată pe zi și, mai ales, înainte de culcare. Efectele sunt garantate în cazul sinuzitelor, infecțiilor respiratorii și nu numai.
GHEORGHE GABOR