Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru S.L. – București, F. AS 1444 – „Am o micoză în jurul gurii”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Tulburarea de care vă plângeți se numește chei­lită angulară, și este o tulburare frec­vent întâlnită. Nu ați dat foarte multe informații despre dumneavoastră, cum ar fi vârsta sau alte boli de care sufe­riți, pentru a putea intra în mai multe detalii.

Cheilita angulară poate avea următoarele cauze:

* Infecții bacteriene (stafilococ/ strep­tococ, candida sau virusuri – herpes simplex).

* Scurgere de salivă din gură, ceea ce creează un mediu umed propice pentru candida sau cau­zează iritare, ducând la o eczemă de contact.

* Buze uscate.

* Plierea buzelor la colțuri (încrețire, provo­cată de vârstă), ceea ce predispune la întreținerea umezelii în zona respectivă, ducând la candida și la eczeme de contact.

Factorii de risc care predispun la apariția afec­țiunii:

* Vârsta – sunt predispuși mai ales bătrânii și bebelușii.

* Tratamente cu anumite me­dicamente, cum ar fi antibiotice (tul­bură echilibrul normal al micro­bilor din gură, ceea ce poate permi­te proliferarea candidei); retinoizi pentru acnee sau psoriazis (cauzea­ză uscăciunea gurii, predispunând la cheilită); prednisone sau cortico­steroizi în aerosoli (predispun la candida).

* Boli – diabet, anemie, boală HIV sau cancer (de plămâni, ficat, rinichi, pancreas, leucemie), toate duc la imunosupresie, facilitând infecțiile. Diabetul prost controlat oferă un mediu de cultură bun pen­tru candida, prin creșterea gli­ce­miei. Imunosupresia poate crește și riscul de infecții cu stafilococ sau cu herpes sim­plex.

* Carențe nutriționale – deficitul de vitamina B2 și fier sunt asociate cu un risc sporit de can­didoză.

* Fumatul – este asociat cu un risc sporit de cheilită.

* Aparate dentare – pot predispune la cheilită, mai ales dacă nu se potrivesc bine.

* Lipsa dinților – poate cauza apariția pliurilor la colțurile gurii.

* Boli inflamatorii intestinale – Boala Crohn.

* Uscăciunea gurii – situații care produc dimi­nuarea salivei, inclusiv folosirea anumitor medica­mente (antipsihotice, chimioterapie, radioterapie).

* Piele uscată – boli ca dermatita atopică pot provoca cheilita.

Clinic vorbind, pacienții pot observa o iritare la col­țurile gurii. În plus, pot avea dureri, mâncărimi, senzația de uscăciune și arsuri, precum și un gust ne­plăcut în gură. De asemenea, pot exista eritem (înroșire), fisuri (crăpături), tumefacție (umflare), vezicule, precum și sângerare. Toate acestea pot provoca dificultate în a mânca, ceea ce poate duce la scăderea în greutate și carențe nutrițio­nale.

Din punct de vedere naturist, următoarele pot fi utile:

* Igienă orală adecvată – este bine să se clă­tească gura și cu apă sărată.

* Probleme dentare – trebuie corectate de un stomatolog.

* Evitați să vă umeziți foarte des buzele, căci creează un mediu prielnic pentru cheilită.

* Apa – trebuie consumată în cantități adec­vate, pentru a evita deshidratarea, ce poate duce la buze uscate.

* Mișcarea fizică – ajută la creșterea imunității organismului.

* Evitați stresul – scade imunitatea.

* Dietă – de evitat zahărul. Multe legume și fructe, precum și un regim cu mese regulate.

* Suplimente cu vitaminele B și fier.

* Plante medicinale – Mușețelul este un foarte bun dezinfectant, se poate aplica local și se poate folosi la clătirea gurii; uleiul de măsline poate fi un bun emolient; Aloe vera (antiinflamator) și uleiul de arbore de ceai (antimicrobian) pot fi de folos, aplicate local.

* Apicultură – mierea de albine și propolisul (de calitate!) pot avea efecte locale antimicrobiene și de vindecare a pielii.

* Homeopatia – este ideală, ca modalitate de tratament. Un medicament individualizat poate fi de mare folos, atât pentru candida, cât și pentru celelalte cauze menționate anterior.

Cheilita poate fi semnul unor boli grave. Este bine să vă consultați medicul, de îndată ce vă bănuiți de această boală!

Vă urez succes!

Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net

„Ajutați-mi fratele cu tratamente naturiste pentru Zona Zoster” (Răspuns pentru VIRGIL – București, F. AS nr. 1442)

Zona Zoster este cauzată de virusul Zoster, care face parte din categoria virusurilor herpe­tice. El este prezent în stare inac­tivă la aproape toate per­soanele care au avut varice­lă în copilarie, localizându-se la ră­dăcina nervilor. Atunci când sistemul imunitar este slă­­bit, virusul se reactivează, mani­fes­tându-se printr-o erup­ție cuta­nată specifică, sub for­mă de ve­zicule. Tratamentul con­vențio­nal este prescris de către me­dicul specialist. În pre­­zent, nu există niciun trata­ment pentru eradicarea com­pletă a virusului.

Medicina pe bază de plante ajută foarte eficient la tratarea Zosterului. Plantele au proprietăți antivi­rale și pot inhiba dezvoltarea virusurilor, în același timp ajută la creșterea producției de celule albe din sânge, astfel întărind activitatea sistemului imuni­tar, care luptă împotriva invaziei microorganis­melor în corpul nostru. În plus, ierburile sunt boga­te în enzime digestive și o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți – necesare pentru sănătatea organismului și menținerea unui sistem imunitar puternic.

Plantele care susțin și relaxează sistemul nervos sunt printre cele care nu trebuie să lipsească din tratamentul pentru tratarea Zonei Zoster. Vă reco­mand o cură cu Nervton, Cellforce, Immunoforce Canadien Sweet Extract, căci substanțele active ale plantelor din aceste produse au proprietăți imuno­stimulatoare, antivirale, conțin vitamine, mine­rale, aminoacizi și au rol de relaxare și susținere a sistemului nervos. De­oa­rece principala cauză a unui focar de virus este scă­derea func­ției sis­temului imuni­tar, tre­buie luate măsuri pentru a pro­teja și conserva acest sistem.

* Este important să men­țineți un aport ridicat de ali­mente întregi și proaspete: le­gume și fructe, cereale in­te­grale, le­guminoase, nuci și semințe.

* Adoptați un consum redus de: zaharuri rafi­nate, făină, grăsimi și uleiuri, produse chimice ali­mentare industrializate (arome, conservanți, colo­ranți alimentari), dar și alimente de origine ani­mală.

* Evitați consumul de cafea, ceai, băuturi cu zahăr, sucuri etc.

* Efectuați activități fizice în mod regulat, de cel puțin trei ori pe săptă­mână, de minimum 30 de minute de fiecare dată. Este recomandat să com­bi­nați tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, tai chi.

* Consumați alimente bogate în lizină, cum ar fi: leguminoase, hrișcă, semințe de dovleac, lapte de fistic, pește, legume și fructe, fasole verde, ana­nas, avocado, caise, pere, mere.

* Mâncați în fiecare zi 5-10 căței de usturoi proaspăt, pus într-o salată sau zdrobit într-un sos de salată.

* Curcuma este bine-cunoscută pentru proprie­tățile sale antibiotice naturale, ceea ce o face fără îndoială unul dintre cele mai bune tratamente natu­rale pentru vindecarea și ameliorarea Zonei Zoster.

* Evitați alimentele bogate în arginină, precum ciocolata, nuca de cocos, gelatina, ovăzul, mazărea, grâul, arahidele, soia, germenii de grâu etc.

* Beți o cantitate suficientă de apă, între 8-12 pahare pe zi, pentru a vă ajuta sistemul limfatic să elimine Zona Zoster.

* De îndată ce încep furnicăturile, este reco­mandat să aplicați ulei de arbore de ceai, ulei de eucalipt și ulei de lavandă – câte 2 picături din fiecare, pe care le adăugați în 10 ml de ulei de semințe de dovleac sau ulei de măsline. Se aplică pe zona afectată. În afară de aceste remedii, tot ce rămâne de făcut, conform celor mai bune informații găsite în medicina modernă, este menținerea igienei locurilor infectate și evitarea utilizării unor remedii ne-benefice, cum ar fi antibioticele.

Pentru orice informație ne puteți apela la telefon: 0748/11.24.20/ 0748/11.24.22.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Sufăr de alergodermie și am un prurit intens” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA – București, F. AS 1482)

Carmen Ponoran

Stimată doamnă, pentru că toate testele alergo­logice făcute au ieșit bine, fără să identifice cauza acestor manifestări de tip alergic, iar tratamentul antialer­gic cu antihistaminice nu a dus măcar la o ameliorare, vă propun să în­cer­cați un tratament homeopat, apelând la un medic homeopat, pentru că trata­mentul se individualizează în homeo­patie. De aceea, vă propun un consult la doamna dr. Gabriela Ion din Bucu­rești (prin pro­gra­mare la clinica Vero­niki sau la clinica Bioterra­med). Dânsa este medic homeopat, spe­cializată și în imuno­nutriție. O altă abordare poate fi făcută prin imu­nonutriție, în cazul în care ar fi vorba de o into­leranță alimentară sau de o alergie alimentară ne­decelată. Ca tratament gemoterapic, vă reco­mand o cură de detoxifiere cu extracte ge­mo­terapice, care va avea în vedere sprijinirea eli­minării toxinelor de la nivel renal, intestinal și al pielii. De administrat, timp de două luni, Ex­tract din mlă­dițe de Cedru, 2 ml dimineața, Poly­gemma 13 – Piele de­toxifiere, 2 ml la prânz și Polygemma 15 – Intestin detoxifiere, 2 ml în cursul după-amie­zii.

Numai bine!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian