– În Țările Scandinave, Crăciunul este o călătorie miraculoasă ce durează aproape o lună și este celebrată cu coronițe împodobite de lumânări –
Adventul – cele patru duminici care preced Crăciunul

În Danemarca, Suedia și Norvegia, sărbătorile de iarnă încep cu patru duminici înainte de 24 decembrie, când debutează Adventul (din latinul „adventus” – „venire”), adică perioada de pregătire spirituală pentru nașterea lui Iisus, de Crăciun. Adventul a fost celebrat la început doar în biserici, dar treptat, și-a croit drum și în casele oamenilor. Printre cele mai îndrăgite tradiții de Advent se numără iluminarea unei coronițe din ramuri de brad, pe care sunt așezate patru lumânări aprinse, pe rând, în cele patru duminici care preced Crăciunul. Povestea nașterii acestui obicei este înduioșătoare. În secolul al 19-lea, trăia în Aachen un pastor evanghelic, pe nume Johann Heinrich Wichern, căruia i s-a făcut milă de numeroșii copii orfani din cartierele sărace ale orașului, siliți de împrejurăriri să doarmă pe străzi și să trăiască numai din ce primeau când mergeau la cerșit. Pentru a-i ajuta, tânărul preot a cumpărat o casă mai mare, în care acești copii nu numai că găseau de mâncare, dar învățau și o meserie, pentru a-și putea câștiga, la un moment dat, pâinea cea de toate zilele. De Advent, pastorul Wichern obșnuia să organizeze momente de rugăciune, dar într-o zi, s-a gândit să inventeze ceva care să facă acest ritual mai interesant pentru cei mici. Așa că le-a dat câte o lumânare colorată pe care să o aprindă la aceste reuniuni, care precedau Crăciunul. În fiecare zi de Advent, Wichern se aduna cu cei mici într-o cameră și, în lumina caldă a lumănărilor aprinse de copii, cântau împreună și povesteau despre Nașterea Pruncului Sfânt. Odată, pastorului i-a venit ideea să așeze lumânările pe o roată mare de lemn, pentru ca ele să ia forma unei „coroane mari de lumină”. Cu ajutorul ei, copiii intrau mai ușor în magia sărbătorilor de Crăciun. Într-o zi, s-au apucat chiar să decoreze roata de lemn și cu ramuri de brad. Ideea a prins. Fermecați de frumusețea coroanei, dar și de semnificația ei, mulți credincioși și-au dorit să o aibă în casele lor de Crăciun. Atâta doar, că familiile obișnuite aveau case modeste, în care n-ar fi fost loc de o roată atât de mare. De aceea, roata de lemn a fost înlocuită de o micuță coroană confecționată din rămurele de brad, iar numărul lumânărilor a fost redus la patru: câte una pentru fiecare duminică de Advent. Tradiția s-a răspândit rapid în toate Țările Scandinave, unde oamenii se confruntă cu ierni friguroase și lungi. Coronița împodobită cu lumânări a devenit un prilej de continuă bucurie. Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea progresivă a Naşterii lui Iisus, dar și victoria treptată a luminii asupra întunericului, motiv pentru care tradiția este dusă la îndeplinire seara. Iluminatul public se stinge, singura lumină fiind a coronițelor cu lumânări așezate în ferestre. În Norvegia, culoarea lumânărilor este în mod tradițional cea liturgică, și anume violet. În Suedia, doar trei lumânări sunt violet, în vreme ce prima lumânare de Advent este albă, pentru a simboliza Paradisul.
Advent la televizor
În ultimele decenii, Țările Nordice și-au creat un soi cu totul și cu totul ieșit din comun de calendar de Advent. În fiecare an, începând cu data de 1 decembrie și până pe 24 decembrie, la radio sau la televiziune e difuzată o emisiune dedicată Crăciunului. Prima a fost găzduită la radio, în Suedia, în anul 1957 și s-a numit „Barnens adventskalender”. Vreme de câteva minute, un grup de copii cânta un colind, iar apoi micuții vorbeau cu moderatorul emisiunii despre pregătirile lor de Crăciun și descriau ilustrația care li s-a înfățișat când au deschis ușița calendarului de Advent. Emisiunea s-a dovedit un mare succes, așa că a fost urmată, în 1960, de primul „calendar televizat” de Advent, tot în Suedia. Modelul a fost preluat ulterior și de celelalte Țări Scandinave, începând cu Danemarca, și continuând cu Finlanda, unde emisiunea de Advent este numită „Joulukalenteri”. De-a lungul anilor, au existat numeroase asemenea emisiuni, unele dedicate doar copiilor, altele destinate deopotrivă celor mici și adulților și, în sfârșit, unele adresate exclusiv celor mari. Una dintre cele mai îndrăgite emisiuni de Advent a fost difuzată în Islanda, în 1990, și prezenta povestea a doi copii care au pornit într-o călătorie plină de aventuri către Bethleem, pentru a-i aduce daruri Pruncului Iisus.
Calendarul de Advent
În 1851, la scurtă vreme după apariția coroanei de Advent, s-a mai născut o tradiție: calendarul menit să țină socoteala zilelor rămase până la Crăciun. Unele familii se mulțumeau cu o formă cum nu se poate mai simplă a acestui calendar. Pe perete sau pe ușă erau trasate cu creta 24 de scrijelituri, iar copiii aveau voie să șteargă în fiecare zi câte una, până când numărătoarea inversă ajungea la final. Alte familii optau pentru o variantă ceva mai elaborată a calendarului de Advent, atârnând de perete, rând pe rând, câte 24 de imagini care evocau Crăciunul. În gospodăriile țărănești, exista obiceiul ca în fiecare zi de Advent să se așeze câte un pai într-o iesle, până în seara de Ajun. O altă variantă a fost creată cu gândul la copii, care primeau, în fiecare zi a acestei perioade de așteptare, câte un mic cadou sau dulciuri, pentru a le spori bucuria apropierii Crăciunului. A mai fost doar un pas până la calendarul clasic de Advent, pe care îl găsim astăzi în magazine: o cutie de carton frumos colorată, cu 24 de „ușițe” numerotate, fiecare dintre ele ascunzând îndărăt câte o bomboană de ciocolată.
O sărbătoare a luminii
În jurul anului 304, o fecioară de viță nobilă, pe nume Lucia, care fusese născută în Siracuza și rămăsese de mică orfană de tată, a primit în timpul persecuției lui Dioclețian moarte mucenicească pentru credința creștină. Venerată ca sfântă de către catolici și luterani, printre poveștile despre ea se numără și una potrivit căreia, Lucia le ducea mâncare creștinilor ascunși în catacombe, luminându-și drumul cu o coroană de lumânări așezate pe cap. Coincidență sau nu, 13 decembrie, data la care este sărbătorită Sfânta Lucia, era cea mai scurtă zi a anului (înaintea reformelor care i-au fost aduse calendarului după apariția creștinismului). În această zi de solstițiu se obișnuia să fie celebrată lumina. Așa se explică de ce Sfânta Lucia, despre care nordicii au aflat de la misionarii creștini, a fost de îndată îndrăgită în Țările Scandinave. Unde altundeva să fie lumina ținută la mare preț, dacă nu în această parte a lumii, unde razele soarelui sunt la fel de rare ca aurul? Nu e deci de mirare că povestea fecioarei care aducea lumină a fost pe loc adoptată de scandinavi, și ziua de 13 decembrie a devenit una cu totul aparte în calendarul de Advent. Sărbătoarea începe dimineața, în familie, și continuă apoi la grădinițe, în școli și locuri de muncă. O fată este aleasă să o întruchipeze pe Sfânta Lucia. Ea este îmbrăcată într-un veșmânt alb și lung până la pământ, e încinsă la brâu cu un cordon roșu și poartă pe cap o coroană de lumânări. Tânăra aleasă să fie Lucia este urmată de alte fete (tärnor), îmbrăcate și ele în alb, dar care duc lumânările în mâini. Din grup mai fac parte și „băieți de stele” (stjärngossar) ori copii costumați în personaje mitologice din folclorul nordic (tomtenissar), care întruchipează elfi. Tinerii pornesc într-o procesiune, aducând în chip simbolic lumina lui Hristos în întunericul lumii. „Luciile” și cortegiul lor vizitează orașe, sate biserici, școli, birouri, spitale, azile de bătrâni, cântă și împart un fel de pâinici cu șofran.
Cei 13 spiriduși islandezi
Darurile de Crăciun nu sunt oferite în toate Țările Scandinave, în ajun. Și nici doar de ființe blânde și bune. Un exemplu: cei 13 spiriduși din Islanda (Jólasveinar) care joacă rolul de Moși Crăciuni. Se spune că, începând din 12 decembrie, cei 13 frați o pornesc din munți pe drumurile care duc către sate și orașe și le lasă daruri copiilor care au fost cuminți. Năzdrăvanii primesc în schimb nuielușe, morcovi sau cartofi. Obiceiul a existat și la noi, în perioada interbelică, prin întruchiparea lui Moș Nicolae, stăpânul ghetuțelor curățate, puse în dreptul ușii.
Festinul scandinav de Crăciun

Scandinavii numesc Crăciunul „Yule” sau „Jul”, după o veche sărbătoare păgână, care se celebra iarna și în timpul căreia se obișnuia să li se închine zeilor sacrificii, să se țină ospețe și să se bea. După ce au fost creștinați, nordicii au renunțat la sacrificiile rituale, dar nu și la ospețe. Așa se explică de ce o componentă esențială a sărbătorilor de iarnă la scandinavi sunt banchetele de Crăciun, numite Julebord. În întreaga perioadă cuprinsă între 21 decembrie și 1 ianuarie sunt organizate nesfârșite festinuri. Banchetele se țin în serile de vineri sau de sâmbătă și sunt deosebit de îmbelșugate, invitații putându-se bucura de nenumărate feluri de mâncare, dar și de băutură, după pofta inimii. După încheierea Crăciunului, aceste ospețe (numite la danezi „Julefrokoster”) sunt organizate de firme, sindicate, școli, echipe de fotbal, sau de grupuri de prieteni. Apoi, începând cu a doua zi de Crăciun, este rândul familiilor extinse să se reunească în așa numitele „Familiejulefrokost”, un festin care durează de la amiază și până noaptea, târziu. Se estimează că un danez obișnuit participă, într-un an, la trei sau patru „Julefrokoster” și la una sau două „Familiejulefrokoster”. Un prânz tipic de Yule constă în multă bere și numeroase gustări cu pește și fructe de mare, cum ar fi creveții, somonul ori anghila afumată și heringul murat, servit pe rugbrød, o pâine daneză, făcută din secară și cereale integrale. Urmează mâncăruri din carne, servite calde sau reci. Între acestea, se numără pateul de ficat, șunca fiartă și cârnații, chiftelele sau carnea prăjită, servite alături de preparate pe bază de varză înăbușită. Deserturile constau, de regulă, într-o varietate de fructe, brânzeturi și „Risalamande”, o budincă de orez amestecată cu frișcă, vanilie și migdale mărunțite și servită cu sos cald sau rece de vișine. În Danemarca, există obiceiul să se ascundă în acest desert tradițional de Crăciun și câte o migdală întreagă, iar cel care o găsește (dacă nu cumva își rupe dinții în ea) este recompensat cu un mic dar, care constă, adesea, într-un porcușor din marțipan. La finalul mesei, familia cântă colinde și dansează în jurul bradului de Crăciun („Juletræ”), care este adesea pus chiar în mijlocul camerei. Abia după aceea vine momentul emoționant al împărțirii și deschiderii cadourilor, după care oaspeții mai ciocnesc câte un pahar. De multe ori, este vorba de tradiționalul Gløgg, varianta scandinavă a vinului fiert, pe care nordicii obișnuiesc să-l bea încă din secolul al 16-lea și care este nelipsit de la masa de Crăciun, ajungând, cu timpul, să fie asociat cu acesta.
Julemanden, Joulupukki și ajutoarele lor
În ce-l privește pe Moș Crăciunul danezilor, numit „Julemanden”, el sosește pe o sanie trasă de reni, încărcat cu cadouri pentru copii. Este asistat de spiriduși („Julenisser” sau simplu, Nisser), despre care se crede că trăiesc în poduri, hambare sau alte asemenea locuri ascunse. Pentru a le câștiga protecția, copiii le lasă afară boluri cu lapte, budincă de orez sau alte bunătățuri. Dacă bolurile sunt goale a doua zi, e bucurie mare: înseamnă că micuțele ființe cu barbă lungă și albă, asemănătoare piticilor de grădină, au apreciat darul care le-a fost făcut de copii și vor proteja casa și gospodăria și în anul ce va să vină. Cine uită, în schimb, să le ofere spiridușilor darul cuvenit riscă să tragă ponoase de pe urma lor, pentru că ei pot fi și răutăcioși.
Dacă darurile de Crăciun sunt aduse în Danemarca de Julemanden, care vine din Groenlanda, în Suedia ele sunt oferite de cei trei spiriduși: Tomtebisse, Tomte și Nisse, care sunt îmbrăcați din cap până-n picioare în roșu, și se trag din Laponia sau de la Polul Nord. Ei străbat cerul cu sania trasă de reni și îi ajută pe oameni în pregătirile de Crăciun.
În ce-l privește pe Moș, el ia o formă neobișnuită și în Finlanda, unde se numește Joulupukki („capră de Crăciun”) și seamănă, într-adevăr, cu acest animal, din cauza formei ceva mai alungite a bărbii. Unii cred că arhaicul Joulupukki este cea mai timpurie formă a lui Moș Crăciun, așa cum îl cunoaștem astăzi. El trăiește pe muntele „Korvatunturi” din Laponia, iar intrarea secretă în lăcașul său nu a putut fi până acum descoperită de nimeni. Călătorește într-o sanie trasă de reni, dar care nu poate să zboare, și are alături numeroși elfi mici, care îl ajută să-și facă stocul necesar de cadouri. Având adepți înfocați în lumea întreagă, finlandezul Joulupukki primește anual mai bine de 500.000 de scrisori din peste 200 de țări. Din motive care ne scapă, majoritatea acestora vin din… China, Polonia și Italia.